Dénes Gábor főtitkár, Menedzserek Országos Szövetsége: Az egészségtudatos vállalatirányítás vázlatos modellje Mottó: „Egy szervezetben csak a rendetlenség,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Stratégiai vezetés gyakorlati kérdései
Advertisements

„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
A turizmus rendszer környezete
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatika szerepe a vállalati kultúra és versenyképesség javításában Dr. Kornai Gábor AAM Tanácsadó.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A vállalkozások környezete
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
III. A logisztika jövője
Innovációs stratégia hatások Termék életciklus Nemzeti sajátosság
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
szakmérnök hallgatók számára
Gábor Edina főigazgató Országos Egészségfejlesztési Intézet május 12. Elköteleződés az egészségért.
A vidéki tér sikertényezői
Bringa - tekerj, hogy haladj Bringa - tekerj, hogy haladj 4. A bringa közösség, és gazdaságfejlesztő szerepe 5. A bringázás kisteljesítményű.
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Nemzetközi marketing A globalizáció és ami utána jön
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
GENERALI Alapkezelő Zrt. Az oroszlán erejével GENERALI Alapkezelő Zrt. Milyen új együttműködés szükséges a választható portfoliós rendszer bevezetése során.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Az innováció forrásai.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
DESZTINÁCIÓK TURISZTIKAI TELJESÍTMÉNYÉNEK TELEPÜLÉS-SZEMPONTÚ MEGKÖZELÍTÉSE Dr. Szalók Csilla „TDM Workshop”
Vállalkozásmenedzsment I.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Előadás másolata:

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserek Országos Szövetsége: Az egészségtudatos vállalatirányítás vázlatos modellje Mottó: „Egy szervezetben csak a rendetlenség, a széthúzás és az eredménytelenség jön magától” (Peter Drucker)

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 2 A gazdaság versenyképessége és fenntartható fejlődése hogyan képes garantálni, illetve átfogóan javítani az életminőséget ?

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 3 Versenyképesség: Eléréséhez a vállalatnak úgy kell beilleszkednie a társadalmi munkamegosztásba, hogy belső viszonyai és külső kapcsolatai a környezeti kihívásokhoz a legjobban tudjanak alkalmazkodni. (Chikán, 2003.)

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 4 Fenntartható fejlődés: a természet (ökológia), a társadalom és a gazdaság fenntartásának, fennmaradásának egyidejű harmóniáját feltételezi

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 5 sak részválaszok vannak: pl.- környezettudatos vállalatirányítási rendszer Csak részválaszok vannak: pl.- környezettudatos vállalatirányítási rendszer - a minőségbiztosítás - a munkavédelmi szabályok részbeni szigorodása

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 6 - a HR-rendszerek emberközpontú változásai - leadership - empowerment stb.

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 7 Ezek azonban nem ölelik fel (konszenzuálisan) az emberi tőke, a vállalatok stb. társadalmi, gazdasági életminőségének javítására tett intézkedések teljességét.

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 8 iányzik? Mi h iányzik? A minden embert, szervezetet egyformán érintő és érdeklő szervezőerő, a „modus vivendi”. A minden embert, szervezetet egyformán érintő és érdeklő szervezőerő, a „modus vivendi”.

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 9 egészség, ami az ember és mindenfajta szervezet elidegeníthetetlen sajátja, mindenfajta élet, organizmus működésének alapja és feltétele Ez pedig: az egészség, ami az ember és mindenfajta szervezet elidegeníthetetlen sajátja, mindenfajta élet, organizmus működésének alapja és feltétele

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 10 Az egészség az életműködés zavartalanságát, a szervezet, illetve a szervek betegség nélküli állapotát jelenti.

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 11 Miért van szükség az egészségtudatos vállalatirányításra?

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 12 A XXI. század új gazdaságának jellemzői: információtechnológia termelő tényezővé vált információtechnológia termelő tényezővé vált a globalizáció a globalizáció a nyitottság növekedése a nyitottság növekedése a regionalizálódás a regionalizálódás az innovatív technológiák gyors terjedése az innovatív technológiák gyors terjedése a kormányzati kiadások stagnálása a kormányzati kiadások stagnálása a vállalkozói kultúra előtérbe kerülése a vállalkozói kultúra előtérbe kerülése (In. Czakó Erzsébet: Az új gazdaság és a vállalatok, 2001.)

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 13 Globalizáció = teljesítmény- és eredménykényszer

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 14 - Nincsenek stabil munkahelyek és vége a folyamatos foglalkoztatásnak - Egyre nagyobb erőfeszítés kell a jobb teljesítményért - A gazdaság 24 órában és hét napon keresztül „zakatol” - Egyre nagyobbak a jövedelemkülönbségek

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 15 Hungarostudy 2002: országos reprezentatív egészségfelmérés a férfiak esetében a halálozási különbségek 67 százalékát magyarázzák pszichoszociális tényezők a férfiak esetében a halálozási különbségek 67 százalékát magyarázzák pszichoszociális tényezők 1. a gazdasági lemaradás 2. a munkanélküliség 3. depresszió 4. a bizalom hiánya 5. az alacsony részvétel a társadalmi szervezetekben 6. a rivalizálás is igen jelentős kockázati tényező

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 16 Az új gazdaság új cseréi: biztonság  nagyobb lehetőségre idő  pénzre család  munkára közösség  önmagunk érdekeire

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 17 A vállalati szerepek változásai - „Tudásgyár” (Innováció, K+F, tanuló szervezet) - A termelési és szervezeti hatékonyság kerül előtérbe - Társadalmi felelősség

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 18 A társadalmilag felelős vállalat (Corporate social responsibility) Jó néhány cég gazdasági hatalmát az élet ökológiai alapjainak tönkretételével, az emberi jogok megsértésével, a harmadik világban végeztetett gyermekmunkával stb. alapozta meg, illetve növeli jelenleg is!!! Jó néhány cég gazdasági hatalmát az élet ökológiai alapjainak tönkretételével, az emberi jogok megsértésével, a harmadik világban végeztetett gyermekmunkával stb. alapozta meg, illetve növeli jelenleg is!!!

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 19 XXI. századi világunk, otthonaink, munkahelyeink, közösségi létesítményeink „veszélyes üzemmé” váltak.

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 20 Paradigmaváltásra van szükség a vállalatirányításban!

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 21 Funkciók/ Folyamatok Marke ting Inno- váció Emberi erőforrás Infor- máció Logisz -tika Termelés/ szolgáltatás Pénz ügy Fogyasztóorientáció s folyamatok Értékteremtő folyamatok Tudás folyamatok Pénzügyi folyamatok Koordinációs folyamatok (stratégia) ( Chikán) Egészség- központú folyamatok (új) (Dénes kiegészítése)

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 22 Porter értéklánc elmélete szerint: Az elsődleges tevékenységek: Az elsődleges tevékenységek:  Bemenő logisztika  Termelés  Kimenő logisztika  Marketing és értékesítés  Értékesítés utáni szolgáltatások

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 23 Porter (folyt.) Támogató tevékenységek Támogató tevékenységek  Emberi erőforrás menedzsment  Technológia-menedzsment  Beszerzés  Vállalati infrastruktúra (pénzügyek, tervezés stb.)

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 24 Mindkettő célja: a profit

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 25 Az egészségtudatos vállalatirányítás célja viszont (a profit mellett): - a fogyasztó, - és a termelésben, szolgáltatásban közreműködő EMBER

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 26 Az egészségtudatos vállalatirányítás bevezetésének feltételei (1): Külső feltételek: Külső feltételek:  a nemzetállamok, a különböző nemzetközi gazdasági és politikai érdekszövetségek elköteleződése az egészségtudatos magatartás mellett  a globalizált vállalatok és piac egészségközpontúsága

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 27 Az egészségtudatos vállalatirányítás bevezetésének feltételei (2):  a tudományos-technikai környezet (K+F, innováció) affinitásának növelése az egészségre és a természeti környezetre ártalmatlan termékek és technológiák fejlesztésére, különös figyelemmel a kutatások befejezése és a piacon való megjelenés idődimenziójára

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 28 Az egészségtudatos vállalatirányítás bevezetésének feltételei (3):  a szervezetközi kapcsolatrendszerben is az egészségközpontúság váljon az erőforrások megszerzésének, valamint a vállalat külső elfogadtatásának a döntő szempontjává  az eltérő kulturális környezetben működő vállalatok, szervezetek együttműködésében az egészség legyen a kontingencia, az összekötő kapocs

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 29 Az egészségtudatos vállalatirányítás bevezetésének feltételei (4): Belső feltételek Belső feltételek  Stratégia  Termékek/szolgáltatások  Piacok  Vállalati folyamatok  Humán tőke

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 30 Várható előnyök (1): a termékek/szolgáltatások minőségének javulása a termékek/szolgáltatások minőségének javulása az emberre és a környezetre nem ártalmas termékek/szolgáltatások az emberre és a környezetre nem ártalmas termékek/szolgáltatások az ún. egészséges termékek/szolgáltatások idővel versenyelőnyt jelentenek az ún. egészséges termékek/szolgáltatások idővel versenyelőnyt jelentenek a vállalat új alapvető képességének (core competences) kifejlődése a vállalat új alapvető képességének (core competences) kifejlődése

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 31 Várható előnyök (2): a természeti környezet értékeinek megőrzése a természeti környezet értékeinek megőrzése a fenntartható fejlődés idődimenziójának lényeges növelése a fenntartható fejlődés idődimenziójának lényeges növelése az emberek életminőségének javulása az emberek életminőségének javulása az ún. társadalmi tőke minőségi javulása az ún. társadalmi tőke minőségi javulása

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 32 Várható kockázatok: a globális gazdaság hiénáinak ellenállása a globális gazdaság hiénáinak ellenállása a bevezetés kezdeti szakaszában versenyelőny csökkenés a bevezetés kezdeti szakaszában versenyelőny csökkenés a meglévő folyamatok, technológiák átállításának nehézségei és költségei a meglévő folyamatok, technológiák átállításának nehézségei és költségei a tudatformálás nehézségei és időtényezője a tudatformálás nehézségei és időtényezője

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 33 A siker titka: Legyünk készek mindent megváltoztatni akkor is, amikor úgy tűnik, hogy minden rendben van!

Dénes Gábor főtitkár, Menedzserszövetség 34 Köszöni figyelmüket Dénes Gábor főtitkár Menedzserek Országos Szövetsége