Várak Városok Falvak Imre Bianka 9B

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ahol az élet vize árad, Tiszta, mint a kristály,
Advertisements

Az iskola otthonai 100 év alatt 1912 Az iskola ideiglenes elhelyezésére a Ciszterci Rend Apáca utcai házának I. emeleti helységeit bérelték ki.
Kukoricagóré.
Mindenszentek temploma Pécs
1956.Okt.23. Forradalom.
Római építészet Augustus korában
A KÖZÉPKORI VÁROS.
Szláv lakáskultúra.
Panasz utca Elköltöztünk
Manhattan a sivatagban
1963-ban egy Derinkuyu-i lakos (Kappadókia tartomány, Anatólia közepén, Törökország) egy falat bontott le otthonában és meghökkenve fedezett fel a fal.
Sumér, az első civilizáció
A pécsi barbakán.
Vasszerkezetek A vas kora.
1963-ban egy derinkuyu-i lakos (Kappadókia tartomány, Anatólia közepe, Törökország) otthonában egy falat bontott le és a fal mögött meghökkenve fedezett.
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
Idézetek Carl Gustav Jungtól ( )
A szolnoki vár építése és ostroma
Sumér, az első civilizáció
Készítette: Verőczei Tamás
Tols vs. MKK-Apol Kontinens 34 A kezdetek Eleinte a Tols nem volt jelen a K34-en olyan mértékben hogy az gondot okozzon akármelyik ellenséges klánnak.
A polisz születése.
HELLAS Kréta, Mükéné.
Felvilágosodás Bevezető óra.
Alapige Jón 3,1-5.10; 4,1. 'Az Úr igéje másodszor is szólt Jónáshoz: Indulj, menj Ninivébe, a nagy városba, és hirdesd ott azt az üzenetet, amelyet én.
Pannonia Városai.
A KÖZÉPKORI VÁROS.
Kelet-Közép-Európa eltérő fejlődése az érett középkorban
Ennek a városnak voltam az írója
Pécs turisztikai marketingje 2356/4
Pécs turizmusa.
A köztársasági Róma.
A krétai és a mükénéi kultúra Korai civilizációk a hellének földjén
AZ IGAZI KERESZT LEGENDÁJA. C erverában, a Santa Maria templomban február 6-án öt pap egy kés segítségével megpróbált elvágni egy olyan fadarabot,
Az egri vár Aki ezt a szót hallja, Eger, annak legelőször minden bizonnyal az egri vár és hős védői jutnak eszébe.
A Felvidék Mikszáth korában
Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
Pécs a török megszállás idején
Történelmi vonatkozások
Bábel tornya.
A világ egyik legromantikusabb városa,amely a divat, és a kultúra terén talán a legtöbbet kínálja nekünk. Festőket, szobrászokat, zeneszerzőket,és írókat.
2. 4 Egy középkori város jellemzőinek bemutatása
A Bábel tornya A Bábel tornya (más néven a bábeli torony) a Biblia egy ószövetségi leírásában szerepel, mely arról számol be, hogyan jöttek létre a világ.
A középkori világgazdaság kialakulása
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Csáki Fanni (Piarista Általános.
Az építmények válfajai
MÉDIAISMERET Közlési rendszerek
Török hódoltság Magyarországon ( )
Az Angol Reneszánsz William Sheakespeare.
A palóc népi építészet A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag Népi építészet a Novohrád-Nógrád Geopark magyar oldalának keleti részén.
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
Jézus és a tízparancsolat
A városok születése. A mezőgazdaság fellendülése  Változás az mg.-ben (nehézeke, szügyhám, borona, patkó, 2 és 3 nyomásos rendszer)  jobban táplált.
A monarchia társadalma. Az angol társadalom jellemzői Középosztályi társadalom » a társadalom széles rétegét jelentette, életmódja, értékrendje mintát.
Középkori város.
Feladatsor: középkor Lépj tovább!
EGER Nosztalgia bemutató es évek fotóival és azok kommentálásával.
Koronás Park.
Készítette: Doránt Zsanett
Emlékhelyek, régi építmények
Julius Caesar.
Európán kívüli világ.
NAGYVÁRAD.
A VÁROSOK ÉS LAKÓIK.
Visegrádi ásványvíz.
Ahol az élet vize árad, Tiszta, mint a kristály,
Velünk élő középkor Forrás:
A polisz születése.
Segesvár június 8..
Előadás másolata:

Várak Városok Falvak Imre Bianka 9B Középkor Várak Városok Falvak Imre Bianka 9B

Esztergom

Középkori eszközök

Városok A középkori városok külső képe más volt, mint a mai városoké. Rendszerint magas fa-, gyakrabban kőtornyokkal és erős kapukkal ellátott kőfalak vették körül őket, s a falak előtt mély árkok húzódtak. Így védekeztek a feudális urak és más ellenséges támadások ellen. A középkori várost övező falak, azonban az idők folyamán olyan szűkké váltak, s nem tudták befogadni az összes városi építményt. Ezért a falakon kívül lassanként létrejöttek az alsóvárosok, amelyekben elsősorban iparosok laktak, mégpedig gyakran úgy, hogy egy szakma művelői egy utcába tömörültek. Így jöttek létre a kovácsok, a fegyverkovácsok, az ácsok, a takácsok, stb. utcái. Az alsóvárosokat aztán újabb falakkal, erődítményekkel vették körül. Mivel a falak akadályozták a város terjeszkedését, az utcák rendkívül szűkek voltak, s mert a házak emeleteit gyakran lépcsőzetesen előreugróra építették, az utca két oldalán épült házak tetőzete majdnem összeért. A szűk és görbe utcák mélyére alig hatolt be a napsugár.

Az utcák rendkívül szűkek voltak.

A városok szerkezete

A városok A városok lakossága nem volt egységes. Egyvalami azonban összekötötte őket: a közös városi szabadság. „Stadtluft macht frei!”- azaz a „Városi levegő szabaddá tesz!” S ez valóban igaz volt, ugyanis egyévi és egynapi ott tartózkdás városi polgárrá tette a betelepülőt. A polgárság legelőkelőbb, leggazdagabb rétegét a kereskedők (patríciusok) alkották. Közülük kerültek ki a város vezetői, a szenátus tagjai. A polgárság zöme kézműves, iparos volt. Képviselőik a városi nagytanácsban foglaltak helyet.

Rendszerint magas fa-, gyakrabban kőtornyokkal és erős kapukkal ellátott kőfalak vették körül őket, s a falak előtt mély árkok húzódtak

Falvak

Falvak

Kasza Vaseke

Borona Sarlo

Lo Szarvasmarha