A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szélsőjobboldal magyarországi megerősödése Reiner Roland Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 15.
Advertisements

RE-PE-T-HA Regionális Pedagógusképző és –Továbbképző Hálózat és Adatbázis az Észak- Alföldi Régióban – TÁMOP /1/B Gaál István tanárképzési.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
MTA Regionális Kutatások Központja Együttműködési irányok és kapcsolathálózati struktúrák a hazai kis és közepes méretű vállalkozások körében GENERÁCIÓK.
Átjáró: szférák között - Kulturális antropológia és civil szervezetek. Alkalmazott antropológiai módszerek egy miskolci civil szervezet tevékenységében.
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
Készítette: Kiss András – Kerekes Tímea KEMAFI – Szabocs-Szatmár-Bereg megyei Civil Információs Centrum.
Tehetségpont létrehozása
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
TÁMOP-2.2.3/B-09/ Köztes konferencia. Munkacsoport megalakulása Balogh Valéria Szögi Renáta Veszpréminé Zalka Júlia Teczli Éva Ravasz Eszter.
Olvasunk és cselekszünk egészségünk megvédéséért: Egészséges életmódra nevelés a könyvtári foglalkozások keretében című program kipróbálásának tapasztalatai.
A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán folyó kutatások Szabó Ingrid Szabó Ingrid dékánhelyettes dékánhelyettes.
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
SZÉLSŐSÉGES POLITIKAI IFJÚSÁGI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA. A szélsőjobboldali ideológia reprezentációja a debreceni egyetemisták körében Campus-lét.
Campus lét konferencia 2012 A KÖZ ÉS A MAGÁN KÖZÖTTI HATÁR ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁRI ELKÖTELEZETTSÉG.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
KEZDÉS!!!!!!.
Tehetséggondozás a pszichológiában TÁMOP / Járai Róbert, PhD PTE BTK Pszichológiai Intézet.
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia MOHÁCSI Huba Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka III. évfolyam Témavezető:
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
2007. március A TDK hete a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Karán.
2009 Mit kell tudnom a tudományos diákköri munkáról? a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Karán.
Művelődés és szórakozás
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
Az értékrend szerepe egy szilágysági falu magyar lakosainak migrációs stratégiáiban Készítette: Keresztury Ágnes Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális.
Hagyományos és internetes társadalmi mozgalmak a taxisblokád és az augusztus 20-i tűzijátékról lemondók Facebook csoportja alapján Országos Tudományos.
„TI SZERETTEK ITT KINN, S MI OTT BENN…”. GYIMES FEJLŐDÉSÉNEK KÉRDÉSE A FOLKLÓRTURIZMUS TÜKRÉBEN. EGY TÖBBSZÖRÖSEN ELLENTMONDÁSOKKAL TERHELT KISTÉRSÉG PROBLÉMÁINAK.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
1956-osok életút jellegzetességei a Kádár- korszakban Szerző: Makai Vivien Konzulens: Dr. Valuch Tibor Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szociológia.
Átalakulás – Az európai zöld pártok és struktúrájuk viszonya a klasszikus bázisdemokratikus elvekhez Országos Tudományos Diákköri Konferencia, Budapest,
A legerősebb magyarországi márkák április 1-én A Braun& Partners és a Gfk Hungária által készített országos reprezentatív mintán elvégzett kutatás.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Verseny és Szabályozás konferencia
Vidékfejlesztés, turizmus és az alkotóházak lehetséges kapcsolata
A vidéki tér sikertényezői
Horváth István Vegyesházasságok Erdélyben Országos Kisebbségkutató Intézet Kolozsvár.
MLSZ Marketing és Média Bizottságának munkája
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
DR. habil, Dr. Dr. VASS CSABA
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Máth András, Ringier tanácsadó – OAG Szakmai Nap Marketing és kutatás hogyan segíthet a kutatás.
Felekezeti statisztika Irányító tanár: Hasas Tünde Szerz ő k: Szabó Katalin Kertész Erika Veres Janka Eszter Szent László Római Katolikus Gimnázium Nagyvárad.
Projektértékelés- képekben
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Bikal, február 10. Drahos Péter Országos Egyházi TISZK Nonprofit Kft. © Szöllősi és Társai Bt.
A Wlislocki Henrik Szakkollégium részvétele és tapasztalatai TÁMOP „A tudás disszeminációja.” Trendl Fanni.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
FEMIP „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban” TÁMOP / Bángi-Magyar Attila szakmai vezető OFI Szakmai Napok december 7.
HERD A3 Tehetséggondozó kezdeményezések Debrecenben és Nagyváradon.
A magyar nyelvi vitalitás területisége Moldvában Bodó Csanád ELTE, Budapest.
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről február 21. Domokos Tamás.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
Dr. Illésné Dr. Kovács Mária Borbás Emese
A marketingkommunikáció szerepe a bio- és reformboltokban Weisz Margit május 17. Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem.
2008 Mit kell tudnom a tudományos diákköri munkáról? a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Karán.
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
Szakdolgozatok védése
Szakdolgozatok védése
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről
Felekezetek - identitás
Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet 44
Urbánné Malomsoki Mónika
Kolozsvár.
Előadás másolata:

A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról Kovács Kitti kulturális antropológia MA I. évf. Miskolci Egyetem – Bölcsészettudományi Kar Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézet Országos Tudományos Diákköri Konferencia 2011 április 14.

Völcsök szilágysági közösség komplex antropológiai vizsgálata A kutatásról Etnikai egyensúlyhelyzetek, lokális együttélési modellek két vegyes lakosságú kisrégióban (Tövishát, Zobor-vidék) projekt TDK dolgozat Miért nem funkcionálnak a közösségi intézmények egy több, mint 1000 fős falu esetében? Hipotézis:a közösség egy feltételekből álló rendszer, melyben az elemek hiányával képtelen érvényesülni a közösségi élet. Kutatásom (2009-2011) Völcsök szilágysági közösség komplex antropológiai vizsgálata Hipotézis: a primer közösségek és a közösségi élet hiánya között olyan kapcsolat húzódik, amiben az erős primer közösségek ellehetetlenítik a közösségi élet kialakulását. Kovács Kitt: A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról Országos Tudományos Diákköri Konferencia; 2011. Április 14.

Völcsök 1072 fős település 68,2 % magyar és 31,8 % román lakosság SZILÁGY MEGYE Szilágycseh Völcsök 1072 fős település 68,2 % magyar és 31,8 % román lakosság Református, ortodox, Jehova tanúi, adventista, millenista, katolikus. Mezőgazdaság, városi munkavállalás Kovács Kitt: A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról Országos Tudományos Diákköri Konferencia; 2011. Április 14.

Közösségi életre való igény Feltételrendszer amely vagy hierarchiába tagolódik egy másik rendszerrel vagy párhuzamosan van jelen azzal olyan módon, hogy a működési hatékonyságuk fordítottan arányos egymással. A két rendszer tehát mindig bizonyos függési viszonyban van egymással. Parsons, Minar és Greer, Tönnies, Szentmártoni Mihály, Apparudai, Pál László, A. Gergely András Saját kutatásomban: Közösségi élet Helyi aktorok Közösségi élet tudata Közösségi életre való igény Közösségi terek Kovács Kitt: A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról Országos Tudományos Diákköri Konferencia; 2011. Április 14.

Közösségi élet, mint rendszer Helyi aktorok Közösségi élet tudata Pl.: Vallási vezetők Közösségi élet tudata A szomszéd településeken ismert közösségi élet A közösségi élet helyi hagyományai média Közösségi tér Főtér Kultúrház Református templom Bolt Kocsma Közösségi életre való igény érték Kovács Kitt: A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról Országos Tudományos Diákköri Konferencia; 2011. Április 14.

Multietnikus közösség Nyelvhasználat Interetnikus szolidaritás intézmény Területiség Szabadidő használat Multietnikus közösség Profán Szent Szabad-idő Munka-idő Kovács Kitt: A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról Országos Tudományos Diákköri Konferencia; 2011. Április 14.

A hiány okai Profán Szent Életmód Szabad-idő Munka-idő Életmód „Nálunk csak dolgoznak és templomba mennek, már aki vasárnap elmegy és nálunk ennyi a szórakozás.” E. E.,21 éves nő (2010. 08 24) Helyi aktor hiánya „nincs ki szervezzen, aki tényleg felvállalja azt, hogy én akarok valamit és fogom magam elindulok, hát nincs ilyen személy.”I.M., 25 éves nő (2010.08.23.) Kovács Kitt: A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról Országos Tudományos Diákköri Konferencia; 2011. Április 14.

Kovács Kitt: A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról Országos Tudományos Diákköri Konferencia; 2011. Április 14.

Köszönöm a figyelmet! kovacskitti001@gmail.com Ezúton szeretném megköszönni az építő kritikákat az opponenseknek, a segítséget és a támogatást a konzulensemnek, az OTKA kutatócsapat tagjainak, különösen Zeller Kittinek és Pataki Józsefnek és minden adatközlőmnek. Köszönöm a figyelmet! kovacskitti001@gmail.com Országos Tudományos Diákköri Konferencia 2011. Április 14.