Dr. Zachar Péter Krisztián: Az első világháborút követő társadalmi átalakítás kérdése: jól-lét diskurzus és kapitalizmus-kritika a két világháború közötti.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Készítette: Batári Csilla Andragógia MA L II. félév.
2. előadás.
A turizmus rendszer környezete
Győr város szociális ellátórendszerének működtetése az önkormányzati, civil és egyházi szolgáltatók közreműködésével. Páternoszter Piroska főosztályvezető.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
1 Pluralizmuselméletek © kurtán sándor 2011 érdekegyeztetés és érdekérvényesítés az eu-ban
Negyedik előadás Március 11
A keresztény társadalmi tanítás
Összehasonlító gazdaságtan
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A POLGÁRI EURÓPA KIBONTAKOZÁSA A XIX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN
A KETTŐS FORRADALOM AZ IPARI FORRADALOM GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Bethlen és Gömbös 1. Válaszok az 1920-as évek kihívásaira.
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
SZTE-ÁJTK, Politológia BA, III. évfolyam Politikatudomány szekció Április 15.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
korporatizmus a két világháború között: az olasz eset
1 Korporatizmus a két világháború között: az olasz eset © kurtán sándor 2011 Érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az Európai Unióban.
A modern közgazdaságtan és a marxi elmélet kapcsolata
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
Ideológiák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Az elméletek és a gyakorlat viszonya a szociális munkában Összeállította: Ágoston Magdolna Forrás: Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd,
Európa az első világháború után
Neorealizmus és neoidealizmus
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Lőrinczné dr. Bencze Edit
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
Egyház és a politika kapcsolata
Gaudium et Spes: Kihívások és kilátások Szeptember 10. Előadó: Dr. Tomka Ferenc.
és a társadalmi csoportok jól-lét szintjei közötti összefüggések
A NÁCI DIKTATÚRA
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Civil Európa – civilek Európában
1 Identitás elemek vizsgálata: a kötődés, bizalom és konfliktus vizsgálatának keretei a magyar társadalom kvantitatív felmérései alapján Dr. Bugovics Zoltán.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK
Dr. Tóth Péter (PhD), egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék A magyar társadalom kiemelt csoportjai között.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
SZOLIDÁRIS ÉPÍTÉSZET.
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
Történelmi áttekintés. Uralkodások – 18. század I. Péter ( –1725)
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
ISZLAMISTA INDÍTTATÁSÚ RADIKALIZÁLÓDÁS EURÓPÁBAN
A világháború előestéjén
A közigazgatás személyi állománya
12. A világgazdasági válság
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
Intézményi önkéntes programok támogatása a szabályozás eszközével
Gazdaságpolitika 4. ea..
Előadás másolata:

Dr. Zachar Péter Krisztián: Az első világháborút követő társadalmi átalakítás kérdése: jól-lét diskurzus és kapitalizmus-kritika a két világháború közötti Magyarországon Társadalmi konfliktusok- társadalmi jól-lét és biztonság Versenyképesség és társadalmi fejlődés (TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0069)

1. A kor Első világháború mint korszakhatár Európa újrarendezése politikai-földrajzi szempontból gazdasági, államszervezési, társadalmi és szociális válság infláció, pénztartalékok kiürülése, munkanélküliség és szegénység – növekvő társadalmi feszültségek mindezt tetézi: fékek és korlátok nélküli individualista előnyökre, munkaköltség-csökkentésre és ezáltal profitmaximalizálásra építő kapitalista gazdaság 1929-es válsága – jól-lét kérdések napirendre kerülése Kiút?

2. Megoldás-keresés Társadalom és gazdaság viszonyrendszerének újragondolása Állami szerepvállalás kérdésének vizsgálata Mit jelent a jól-lét az adott körülmények közepette? A gazdasági liberalizmus és a manchesteri kapitalizmus kritikája „A szabadság kiterjesztése nem a boldogság forrásává vált, hanem a „homo homini lupus” elv még fokozottabb megjelenésévé.” „Az emberiség nagy része méltánytalanul szomorú és nyomorult viszonyok között tengődik. A munkásokat magára hagyta és védtelenül kiszolgáltatta a munkaadók embertelenségének és nyereségvágyának úgy, hogy néhány dúsgazdag ember a szegények hatalmas tömegeire rakhatta a szolgaság jármát” (1891 – Rerum Novarum)

3. Politikai válaszok 1917: szovjet kommunizmus (vagy leninizmus és sztálinizmus) 1922: saját állami formákat kialakító olasz fasizmus 1923: német típusú nemzeti szocializmus (hitlerizmus) A liberális társadalom- és gazdaságszervezés megújítása Európában Konzervatív, tradicionalista válaszok: keresztény-szociális gondolat és politika megszületése – hivatásrendiség mint új megközelítés a társadalom és gazdaság problémáinak kezelésére – közösen lehetőség a jól-lét megteremtésére

4. Magyarország Új intézmények, új nézetek – szociálpolitika megjelenése Giesswein Sándor pápai prelátus; Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök; Vass József népjóléti és munkaügyi miniszter nem elzárt közösség, hanem Trianon után is a nemzetközi tudományos körökhöz és a friss elméletekhez szorosan kapcsolódó kutatók, szakemberek! Korunk Szava Új Kor Magyar Kultúra Vigilia Hivatásrendi gondolat kibontakozása

5. Hivatásszervezet Komoly előzmények: Szegedi mozgalom Mihelics Vid a szociális reformmozgalom kiemelkedő alakja Kovrig Béla kormányhivatalnok, az OTI aligazgatója Varga László jezsuita atya Szegedi mozgalom Glattfelder Gyula csanádi püspök támogatása Kerkai Jenő és Nagy Töhötöm jezsuita páterek szervező tevékenysége KALOT, Actio Catholica Radnai Mikes: munkaadók, munkavállalók és állami közigazgatás tripartit együttműködése a válság megoldására, a jól-lét megteremtésére Imrédy Béla és Teleki Pál támogatása

6. Zárszó A Hivatásszervezet működése pártok feletti és felekezetfölötti 5 év alatt egy újfajta, országos szakszervezetté fejlődött: közel 100.000 tag és 20 városi, illetve megyei titkárság. A diktatúra időszakában kétszer is feloszlatták: még 1944 során a nyilas kormányzat hozott döntést a Hivatásszervezet megszűntetéséről, majd 1945-ben a kommunista hatalom is Modern társadalmi tanítás megjelenése: az individualista és a totalitárius tanítással szemben az ember személyi méltósága a döntő tényező; a szolidaritás elve a szubszidiaritás elve a közjó elve ezekből vezethető le egy általános társadalmi jól-lét képe

Köszönöm a megtisztelő figyelmet Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Társadalmi konfliktusok- társadalmi jól-lét és biztonság Versenyképesség és társadalmi fejlődés (TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0069)