AMINOSZÁRMAZÉKOK FELHASZNÁLÁSA. Monoaminok A mono-, di-, trimetilamin és az etilamin vízben oldódó, ammónia szagú, gázhalmazállapotú vegyületek A mono-,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AMINOK.
Advertisements

Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
A KLÓR ÉS A TISZTÍTÓSZEREK
 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.
Készítette: Lesnik Ivett
Az ammónia 8. osztály.
Ismetlés (teszt) A metán C mindkettő B etilén D egyik sem
Rézcsoport.
Az anyag és tulajdonságai
Butadién&izoprén C4H6 C5H8.
„Szívünk – lelkünk” egészsége Élelmiszerink minőségi előállítása és ami mögötte van! Készítette Budai Tibor Felkészítő Tanár Csaláné Böngyik Edit Corvin.
14.Aceton, víz és benzin azonosítása
Készítette: Tóth Tünde
SO2.
Szervetlen kémia Nitrogéncsoport
HIDROGÉN-KLORID.
A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül.
Kénsav H2SO4.
Ammónia.
phosphorum = „fényhordozó”
Készítette Szabó Dominik 10.c
A foszfor egy nemfémes, szilárd kémiai elem.
Kémiai BSc Szerves kémiai alapok
ARÉNEK. gr. aroma = fűszer, illat gyűrűs szénhidrogének, jellegzetes szaguk van, stabil vegyületek, a sűrűségük kisebb a víz sűrűségénél, a kőolajból.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Heterogén kémiai egyensúly
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Az észterek.
Butadién, kaucsuk, műgumi, vulkanizálás, ebonit
A hőmérséklet mérése.
A dohány (királynéfű, követségfű, mahorka)
Szerves kémia Alifás telítetlen szénhidrogének
Több kettőskötést tartalmazó szénhidrogének
A kénsav és sói 8. osztály.
A salétromsav és a nitrátok
Az óncsoport 8.Osztály Tk
A kén Sulphur (S).
A réz-csoport I. A réz.
Az oxigén 8. osztály.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
A szén és vegyületei.
Oxigéntartalmú szénvegyületek csoportosítása
Szervetlen kémia Oxigéncsoport
HIDROGÉN Hydrogenium = „vízképző”.
Első rész III. kationosztály elemzése 2011 Készítette Fogarasi József
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
+ - Alkoholok Név Olvadáspont (oC) Forráspont (oC) Sűrűség (g/cm3)
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
HALOGÉNEZETT SZÉNHIDROGÉNEK
Gyakorlati szempontból fontos halogénezett szénhidrogének
Készítette: Csapó Konrád Kovács Réka. Hangyasav Legegyszerűbb karbonsav Név  először hangyák desztillálásával jutottak hozzá Észtere a formiát/ metanoát.
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
Aromás szénhidrogének
A NITROGÉN OXIDJAI. Nitrogén-dioxid A nitrogén változó vegyértékű elem. Többféle oxidja létezik. Nitrogén-dioxid NO 2 Vörösbarna, mérgező gáz. A salétromsav.
Kén oxidjai és a kénsav. Kén-dioxid SO 2 Fizikai tulajdonságai: Színtelen, szúros szagú, levegőnél nehezebb, gáz. Kémiai tulajdonságai: Vízben oldódik.
Tulajdonságai: színtelen gáz, kellemetlen szagú vízben jól oldódik, polimerizálódik, mérgező! rákkeltő hatású, metanol lebomlásakor is ez mérgez oldata.
Hidrogén-klorid. A hidrogén gáz és klór gáz hő vagy fény hatására robban – klór- durranó gáz. A hidrogén folytatja „égését” a klórgázban. H 2 + Cl 2 =
Nitrogén csoport V. főcsoport. Sorold fel az V. főcsoport elemeit és vegyjelüket! NitrogénNnemfémgáz FoszforPnemfémszilárd ArzénAsfélfémszilárd AntimonSb.
Fontosabb karbonsavak. Fontosabb karbonsavak: Vajsav (Butánsav) n=4 Színtelen, undorító szagú folyadék  verejték  lábszag  avas vaj CH 3 CH 2 CH 2.
A nitrogén és vegyületei
melléklet: Észterek1 diasor
Milyen kémhatásokat ismersz?
A FOSZFOR ÉS VEGYÜLETEI
Készítette: Kothencz Edit
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
A nitrogén és vegyületei
Kell ez nekem....? A szén és vegyületei.
A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül.
Előadás másolata:

AMINOSZÁRMAZÉKOK FELHASZNÁLÁSA

Monoaminok A mono-, di-, trimetilamin és az etilamin vízben oldódó, ammónia szagú, gázhalmazállapotú vegyületek A mono-, di-, trimetilamin és az etilamin vízben oldódó, ammónia szagú, gázhalmazállapotú vegyületek A mono- és dimetilamint a bőriparban szőrtelenítésre, valamint szerves szintézisekben használják A mono- és dimetilamint a bőriparban szőrtelenítésre, valamint szerves szintézisekben használják A trimetilamin savmegkötésre alkalmas A trimetilamin savmegkötésre alkalmas Az etilamin az etil- aminocsoport bevitelére szolgáló reagens Az etilamin az etil- aminocsoport bevitelére szolgáló reagens

Diaminok Hexametilén-diamin: NH2-(CH2)6-NH2 Hexametilén-diamin: NH2-(CH2)6-NH2 a nylongyártás egyik alapanyaga. a nylongyártás egyik alapanyaga.nylon A nylon legfontosabb tulajdonságai: nagy szilárdságú, jó ütésálló, rugalmas A nylon legfontosabb tulajdonságai: nagy szilárdságú, jó ütésálló, rugalmas Szálakat, csöveket, gépalkatrészeket, ragasztót készítenek belőle Szálakat, csöveket, gépalkatrészeket, ragasztót készítenek belőle

Aromás aminok Anilin- C 6 H 5 NH 2 -színtelen, a levegőn fény hatására megsárguló, majd megbarnuló folyadék, vízben kevésbé, alkoholban, éterben jól oldódik Anilin- C 6 H 5 NH 2 -színtelen, a levegőn fény hatására megsárguló, majd megbarnuló folyadék, vízben kevésbé, alkoholban, éterben jól oldódik Erősen mérgező Erősen mérgező Alapanyag a színezék, gyógyszer és műanyagiparban Alapanyag a színezék, gyógyszer és műanyagiparban

Aromás aminok Para-fenilén diamin H 2 N- C 6 H 4 -NH 2 - színtelen, vagy ha kissé szennyezett, akkor gyengén vörös színű Para-fenilén diamin H 2 N- C 6 H 4 -NH 2 - színtelen, vagy ha kissé szennyezett, akkor gyengén vörös színű Mérgező vegyület Mérgező vegyület A fényképészeteben előhívőszerként, a gumiiparban antioxidánsként és a festékiparban használják, a kozmetikában pedig hajfestésre, mérgező hatása miatt azonban csak kis koncentrációban A fényképészeteben előhívőszerként, a gumiiparban antioxidánsként és a festékiparban használják, a kozmetikában pedig hajfestésre, mérgező hatása miatt azonban csak kis koncentrációban

Aromás aminok Amfetamin- C 9 H 13 N- vízben gyengén, alkoholban, éterben, savakban jól oldódó folyadék Amfetamin- C 9 H 13 N- vízben gyengén, alkoholban, éterben, savakban jól oldódó folyadék Az amfetaminszármazékokat korábban elterjedten használták étvágycsökkentőként, a narkolepszia, a gyermekkori hiperaktivitás és a depresszió tüneteinek kezelésére. Később felhasználása kiterjed a tengeribetegség, alacsony vérnyomás kezelésére Az amfetaminszármazékokat korábban elterjedten használták étvágycsökkentőként, a narkolepszia, a gyermekkori hiperaktivitás és a depresszió tüneteinek kezelésére. Később felhasználása kiterjed a tengeribetegség, alacsony vérnyomás kezelésére narkolepszia hiperaktivitás narkolepszia hiperaktivitás Központi idegrendszert izgató, euforizáló hatású kábítószer Központi idegrendszert izgató, euforizáló hatású kábítószer