Pacemakerrel lehet jól élni

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GP Consulting Pénzügyi Tanácsadó Kft.
Advertisements

Érintés.
8 Klikkelj az egérrel!.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
Lemondás az uralomról I.Jézus Krisztus megtiltotta a tanítványkörnek az uralkodást, úgy, ahogy azt a társadalomban gyakorolják. Mk 10:35-45 „Ekkor hozzálépett.
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
A Jáki Önkéntes Tűzoltó Egyesület eddigi munkája.
C++ programozási nyelv Gyakorlat hét
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
Gondolatok a barátságról
Amikor sikerül! Babamasszázs oktatás hátrányos helyzetű szülők számára, az Angyalkert Gyermekházban Zsanda Emília Okleveles csecsemőmasszázs oktató.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Béla gondolatai a házasságról
8.C OSZTÁLY KÉSZÍTETTE: KUTTOR CSABA. TALÁLKOZÁSUNK M ár óvodában is összetalálkoztunk, de más-más csoportokban voltunk. Az 1. osztályban találkoztunk,
Volt-e már Ön vagy ismerőse SZEMÉLYI SÉRÜLÉSSEL járó közlekedési baleset vétlen résztvevője?
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
 Klikkelj az egérrel! :20:48
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
"Keresd az életben mindig a szépet
Feltétel nélküli szeretet
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Na ne …  gondolhatná de ez nem vicc ! Nézzen be hozzánk !
CITROM ÉS CUKOR Ezt kellene mindenkinek a fürdőszobában a tükrére írni, hogy minden nap szem előtt legyen és elolvashassa.
Gabriel García Márquez
Gabriel Garcia Márquez: 13 jó tanács az élethez
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Drága Édesanyámnak, kit a világon
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe... el kellene tőle búcsúznod?
Egyedül olvasd el... különösen az utolsó részt
Napra Valentin.
A napraforgó tulajdonsága: Borús id ő ben is a nap felé fordítja fejét.
Idézetek Charles Chaplin - töl
Reformáció = Megújulás. Tegnap megértettük, hogy megújulni… csak szabadon lehet!
A haldokló beteg ápolása
1 A CSOPORT NEHÉZSÉGEK KEZELÉSE A csoportmegbeszélés alatt, figyelj fel hogy mikor kezdenek a tagok eltávolodni a kijelölt témától. Egy csoport tag elkezd.
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Asztal- és életközösség Jézussal
Az élet igéje november „Aki szeret engem, megtartja tanításomat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk és benne fogunk lakni.” (Jn 14,23).
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Kedves Fiam ....
Humánerő krízis az egészségügyben „Zavar nincs, csak zavarkeltés”
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
Nyárnyitó Tini-nap „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.” Gróf Széchenyi István.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
Lehet, hogy Béla megöregedett? Az örökifjú Béla is betöltötte a… Szóval betöltötte, és az évforduló kapcsán elgondolkodott: lehet, hogy ő is megöregedett,
Egy napon azt kérte az osztálytól a tanárnő, hogy minden osztálytársuk nevét írják föl egy lapra úgy, hogy a nevek mellett maradjon egy kis üres hely.
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
13 tanács egy életre ( munkatársi csapat épités) ( felnőttoktatás,
Mit tehet a beteg a jó orvos- beteg viszonyért?. A sikeres együttműködés alapköve a kölcsönös bizalom és tisztelet.
1. rész kártérítés - félelemért - halálfélelemért 2. rész kártérítés szomorúságért 3. rész kártérítés … valami különös okból csak felnőtteknek Franciaország.
Bölcsességek, aforizmák
Sl | Page1 Kedves Betegeink! Értesítjük Önöket, hogy ez évben ma, én van a Vese Világnapja.
A munkavállaló kívánságlistája a munkáltató felé:
Gazdagabb vagy bárkinél,
Árvácskák és Móricz Zsigmond
Vizit.
A Legjobb Barát Hozzáállás
Gondolatok a barátságról
"Keresd az életben mindig a szépet
"Keresd az életben mindig a szépet
Mit tehet az alapellátás a dohányzás visszaszorításában?
Előadás másolata:

Pacemakerrel lehet jól élni Kappéter István dr. gyógypedagógus, pedagógia-pszichológia tanár, ideg- elme- és pszichoterápia szakorvos, és autodidakta jövőkutató E-mail: kappnove@gmail.com A SZÍV SN Egyesület elnökség külső tagja Beszélgetés gondjainkról a SzívSN érintettekkel együtt tartott találkozásán 2014. február elsején Budapesten, a Semmelweis Egyetem Szívsebészeti Klinikáján

A pacemaker előtti rossz állapotom 2004-ben gondos angiológus kezelőorvosom észrevette, sok exstrasystolém volt. 2011 januártól gyakran összerogytam eszméletvesztés nélkül. Féltem egyedül menni az utcán. Kínos volt részt venni ülésen. Nem tudtam, hogy az extrasystolek leállítására javasolt szerek a vérnyomást erősen csökkentik. Túladagolásom miatt súlyos vérnyomáscsökkenés, ideiglenes pacemaker behelyezés Mondja el minél több kedves vendégünk, mi volt a rossz, mielőtt pacemakert kapott, illetve mi miatt merül fel, hogy ide hívták!

A pacemaker segített, hogy ismét aktívan éljek Egész napos vérnyomásfigyelés szerint napi 3 vérnyomásesés 2011. február 11-től tartós pacemaker beültetés itt Azóta egyedül hosszabb utak is. 2011-ben már változatos utazásokon voltunk és több hazai konferencián, 2012-ben Londonban (UK), a finn Turkuban, Bécsben, 2013-ban Bukarestben és több magyarországi konferencián előadtam Feleségem sokat segít Mi akadályozza Önt, hogy teljesebb életet éljen?

Meghallgatást, kedvességet várunk, bár tudjuk, hogy nincs erre idő Hibám miatti nagy vérnyomásesés miatt bel-osztályra küldött háziorvosom. Behívták az otthon ügyelő kolléganőt, aki megoperált. Utána nem ért rá velem, és feleségemmel sem beszélni. Állandó pacemakerem beültetése után a viziten kérdezni szerettem volna, hogy mi várható, mi a teendő, a kolléga, aki előtte egész éjjel operált, nem állt szóba velem. Miben szeretne Ön többet hallani a saját bajáról?

Bajok, amelyek abból származtak, hogy orvosként nem figyeltem mindenre Majdnem meghaltam, mert nem tudtam, hogy a modern szívritmus-szabályozók túladagolva veszélyes vérnyomáscsökkenést okozhatnak. A gyógyszerleírásokban nem találtam erre utalásokat. Előfordult-e, hogy Ön elmulasztotta az orvoshoz menést, vagy, hogy orvosa utasítására nem jól kezelte magát?

El kellene kerülni, hogy nagy baj származzon abból, hogy a beteg szemérmesen nem szól Első feleségem évek óta mind gyakoribb tachycardiás rohamait nagyra becsült kolléganő 2001-ben nem tudta kezelni. Orvos feleségem restellett alaposabb ellátást követelni. Én sem voltam eléggé erőszakos, nem mentünk el másokhoz . Tachycardiás roham végén jött a szívinfarktus, ami a halálát okozta. Előfordult-e, hogy restellett tájékoztatást kérni, pedig szeretett volna?

Nagyon fontos, hogy ellenőrizzük állapotunkat, változtatást beszéljük meg ehhez értő szakemberrel – a SzívSN vállalja Mint láthatják, eléggé alapos kis „lázlap”-okat készítek állapotom változásairól: vérnyomás, pulzus, testsúly, alszár-ödéma, kávézás, étkezés, nem naponta azonos adagban vett gyógyszerek, torna, egyéb tevékenység. Hasonlót ajánlok! Szakemberrel meg kell beszélni! Erre jó a SzívSN! Hogyan figyeli önmagát? 7

A lelkiismeret-furdalás - amiért panaszkodnunk olyanokra, akiket tisztelünk, és akiknek életben maradásunkat köszönhetjük - növeli a rossz érzést Nem tudok ellenállni, hogy szóvá tegyem, amikor sértőnek tartom, ahogyan életem megmentői bánnak velem. Nem változtat ezen, hogy megértem őket. Ezért néha nem kedvelnek megmentőim és korhol a feleségem. Restellte-e, hogy panaszkodott?

Van-e itt, aki részt vett pszichoterápiás csoporton? A kiégés [burn out] rontja, kezelése enyhítheti a dolgozók és a betegek közérzetét 1974-75 orvosi pszichológiát tanítottam. Fontos ismeret a kiégés [burn out] diagnosztizálása, csoportos kezelése moderálásának módszerei. Bálint Mihály csoportos esetmegbeszélések Liebermann Luci Magyarországon maradt tanítványa 1950-53 elmeápolóként csoportterápia Hollós István, Zádor Imre, Hárdi István, Meskó Károly mellett. 1953-55 dinamikus pszichiátria Benedek István mellett. 1955-60 Liebermann Lucival tanuló analízis. Van-e itt, aki részt vett pszichoterápiás csoporton?

Javaslom a kiégéssel foglalkozást! Az egészségügy vezetőinek: Szervezzenek kiégéssel foglalkozásokat máshonnan hívott szakemberrel. Kétszeres találkozásokat, hogy mindenki részt vehessen, aki akar. Ő minden második ilyen megbeszélésen egyenrangúként vegyen részt! A dolgozóknak a részvételt javasolja, de ne tegye kötelezővé! Minden egészségügyben dolgozónak: Javasolja munkatársainak, hogy kiégéssel foglalkozó beszélgetéseken vegyenek részt! A pacemakereseknek ajánlom, hogy lehetőleg sok orvos-beteg csoportos beszélgetésre menjenek el!

A SzívSN Egyesület vállalásai: Rendszeres beszélgetéseket szervezünk szívhez értő és pszichológiához értő szakemberek és pacemakerrel élők részére, akik egyenrangúként vesznek részt! Részt veszünk szakmai konferenciákon, próbáljuk meggyőzni az illetékeseket, hogy fontos a betegek bevonása a kezelésbe. Arról is szeretnénk meggyőzni az illetékeseket, hogy a pacemaker viselők és tachycardiás rohamokban szenvedők számára szükséges mielőbb életvezetési tanácsadókat képezni és alkalmazni. 11

Üzenet A pacemakerrel és a tachycardiás rohamokkal élőknek érdemes és fontos ismereteket szerezniük arról, hogyan a legjobb élniük és mikor indokolt szakemberhez fordulniuk. Kérjük, akiknek van ilyen saját élményük, segítsenek meggyőzni az illetékeseket, a családokat, és azokat, akik maguk gyanúsak, hogy ilyen bajuk van! 12