Tanulás Elemi Kondicionálás Utánzás, modellkövetés Belátásos tanulás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Tanulás az, ha rájövünk arra, amit már tudunk. Cselekvés az, ha megmutatjuk, hogy tudjuk. Tanítás az, ha másokat emlékeztetünk arra, hogy ő k is éppolyan.
Advertisements

Neveléselmélet, nevelésfilozófia
A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
Tanulás A viselkedés viszonylag tartós, az egyén tapasztalatainak következtében létrejövő viselkedésváltozás Lehet: nem asszociatív asszociatív együtt.
Társismeret.
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
A deviancia összetett fogalma
A tanulás idegrendszeri alapjai
TANULÁS.
Tanulási elméletek, modellek elveinek alkalmazása az oktatásban
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
A „közbülső változók” bevezetése
Behaviorizmus (előzmények)
Szociális tanuláselmélet
Bevezetés a pszichológiába
Szociális tanulás formái
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
Személyiségzavar Rokszin Mónika.
Altbacker Vilmos Miklósi Ádám Topál József ELTE TTK Etológia Tanszék
A lehetséges énképek.
NEVELÉSI MÓDSZEREK Forrás: Czike Bernadett (szerk.): Bevezetés a pedagógiába. Szöveggyűjtemény. Eötvös József Könyvkiadó, Budapest, 1996.
Bevezetés a pszichológiába
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
A SZOCIALIZÁCIÓ.
Negyedik előadás. Az emlékezés Fogalma: Korábbi tapasztalataink felidéződése a kiváltó inger szükségszerű jelenléte nélkül a megismerés a múltra is kiterjed.
Nyolcadik előadás.
Kultúra és Szocializáció
Az emberi tanulás.
Pavlov kísérlet.
Pavlov kutyakísérlete
A tanult reflexek Feltételes reflexek.
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
Készítette: Serly Dániel
1. kísérlet Látható rezgések Fábián Orsolya. – gondolkodott Marci, amikor meglátta ezt a Különös szerkezetet a Csodák Palotájában… Hm… Vajon ez hogyan.
A szomatikus marker feltevés
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
1. zárthelyi dolgozat 60 perc 1.A darwini elmélet előzményei 2.A szociáldarwinizmus kialakulása (19. sz.) 3.A behaviorizmus.
Az emberi magatartást kialakító tényezők
Mi készteti az embereket cselekvésre? Hogyan fokozható ez a késztetés?
Tanulás.
DECEMBER 3. A FOGYATÉKKAL ÉLŐK VILÁGNAPJA A másság elfogadása
A pszichológia mint tudomány
Személyiségelméletek
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Idegrendszeri plaszticitás
Az emberi agresszió.
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
A tanulás pszichológiája
Engedelmesség Milgram kutatása A kísérleti személyek 2/ 3-a úgy volt irányítva, hogy azt higgyék sérülést okoznak más emberi lénynek Az eredmények megismétlődtek.
A személyiség biológiai alapjai
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Kutatásmódszertani dilemmák
Behaviorizmus Szociális tanuláselméletek
Maximális teljesítmény
A latencia kori személyiségalakulás. A fejlődés mintázatainak ismétlődése  Josselson(1980) a latenciában és a serdülő korban megismétlődnek a szeparációs-individualizációs.
Feltételes és Feltétlen Reflex
Tanulási technikák Általános bevezető. Mi a tanulás és miért is kell tanulnunk? a tanulás viszonylag tartós viselkedésváltozás, mely nem mindig nyilvánul.
VISELKEDÉSSZABÁLYOZÁS DIMENZIÓI I.
Fogyasztói magatartás
VISELKEDÉSSZABÁLYOZÁS DIMENZIÓI I.
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
Tanulás és emlékezet 5. előadás.
Dr. Kopper Bence, Hegedüs Ádám
Előadás másolata:

Tanulás Elemi Kondicionálás Utánzás, modellkövetés Belátásos tanulás habituáció, szenzitizáció Kondicionálás klasszikus, operáns Utánzás, modellkövetés Belátásos tanulás

Asszociáció Kontiguitás - ha két esemény együttesen fordul elő, akkor asszociálódnak Gyakoriság - ha két esemény gyakrabban fordul elő együtt, erősebben asszociálódnak Erősség - az asszociációt kísérő érzetek erőssége befolyásolja magát az asszociáció erősségét

Pavlov Pavlov észreveszi, hogy nem csak akkor csorog a kutya nyála, amikor kaját kap, hanem máskor is. De, ha a nyálelválasztás reflex, csak akkor lehet nyálelválasztás, ha van inger. Mi váltja ki a nyálelválasztást? a dolog logikája: van étel - van nyál nincs étel - nincs nyál nincs étel - van nyál

Az alap a kontiguitás, a semleges és a feltétlen inger között Lám-lám, Pavlov igazolja a brit empíristákat

Alapjelenségek Generalizáció, diszkrimináció, gátlás, kioltás, kialvás, gátlástalanítás, spontán felújulás, ellenkondicionálás,

Másodrendű kondicionálás 1. metronóm - étel 2. metronóm - nyál 3. fekete négyzet - metronóm 4. fekete négyzet - nyál Szenzoros előkondicionálás 1. csengő - fény 2. fény - sokk 3. fény - lábelrántás 4. csengő - lábelrántás

Érzelem kondicionálás Watson és Rayner, 1920

Mire jó az állatoknak mindez? És az embereknek?

kísérletes neurózis (az analitikus jobb) reklámok (kérdéses, hogy működik-e) éjszakai bepisilés megszüntetésére szerkezet (barbár és inkább rontja) drogtúladagolás (legalább tudj róla)

Instrumentális kondicionálás

Thorndike Próba - szerencse Effektus törvény. megerősítés, büntetés

Skinner Shaping Megerősítési tervek fix változó időtartam FI VI arány FR VR FR: pl. darabbér, magas válaszszám FI: pl.heti bér, válaszadás lassan nő, az intervallum végén megugrik VR: pl. játékautomata, magas, állandó szinten tartott válaszszám, kioltása igen nehéz VI: rövid intervallum - sok válasz hosszú intervallum - kevés válasz

Skinner: autoshaping A galamboknak nem kellett választ tanulniuk, mert a jelzőfény kigyulladását automatikusan követte a táplálék. A galamb mégis kopogtatta a csőrével a lámpát annak kigyulladása után. Bár a táplálékhoz nem volt szükség semmilyen viselkedésre, a megerősítés hatására önformálta módon választanulás történt. Ez egyaránt magyarázható a kontiguitással (S-S kapcsolat, lámpa CS, táplálék UCS) és megerősítéssel (S-R kapcsolat, a táplálék megerősíti a csipegető választ).

Mowrer kétfaktoros elmélete A félelem tanulás az inger kontiguitásra, a motoros válasz tanulása pedig a drive-redukcióra vezethető vissza. A kontiguitás által a jelzőinger (pl. fehér fal) a drive szintet növeli, aminek csökkenése másodlagos megerősítővé válik, így az averziv kondicionálásnál másodlagos megerősítés történik. A tanulás kontiguitás és effektus törvényének egymásra épülése magyarázza a kondicionálásos tanulási formákat.

Rescorla ‘68 nem kontiguitás, hanem kontingencia reflex helyett bevezeti az információ szerzés elvét. A kondicionálás során a környezet eseményei közötti kapcsolatok, együttjárások elsajátítása történik.

A tanult tehetetlenség Seligman - kísérletei, immunizáció a kontingencia elv szerint a passzív csoport azt tanulta meg, hogy a fájdalom és a saját viselkedés független egymástól, az aktív pedig azt, hogy a saját viselkedéstől függ.

Belátásos tanulás (gestalt) Köhler a tanulás hirtelen jön létre, mint a figura-háttér átbillenés (Rubin serleg)

az elemek összállnak egy egésszé (gestalttá), ez a belátás, a cél és eszköz közötti viszony átlátása

Egy elegáns, döntő kísérlet Köhlertől: csimpánz ajtók, csirke kartonlapok a helyzet egészét tanuljuk, nem egyedi ingereket, hanem a közöttük lévő viszonyokat

Utánzás, modellkövetés, a szociális tanulás elmélet

Utánzás, modellkövetés, a szociális tanulás elmélet... Nem csak a közvetlen megerősítés hatására tanulunk, hanem azáltal is, ha egy általunk megfigyelt személyt jutalmaznak vagy büntetnek valamely cselekedetéért, valamint a különböző helyzetekben felhasználjuk a múltbeli tapasztalatainkat, s a helyzetek szimbolikus reprezentációja révén képesek vagyunk előrevetíteni cselekedeteink következményét, s ehhez képest módosítani tudjuk viselkedésünket.

Bandura kísérletei Agresszív modellek utánzása jutalmazott - büntetett agresszív modell élő, film, rajzfilm modell

A modellválasztás indítékai közül a legerősebb a szeretet A modellválasztás indítékai közül a legerősebb a szeretet. Különböző tapasztalatok szerint az érzelmileg elfogadó és gondoskodó felnőttet inkább utánozzák a gyermekek. Kísérlet. A modellkövetést befolyásolja továbbá a státuszirigység és a szociális hatalom. Az előbbi azt jelenti, hogy a gyermek irigyli a felnőtt szerepet, s ezért átveszi a jellemző magatartást, az utóbbi pedig arra a helyzetre utal, hogy a felnőtt a gyermekhez képest kontrolláló helyzetben van. Egyszerűbben, amikor a felnőtt adja a csokoládét, akkor a szociális hatalom, amikor eszi a csokoládét , akkor a státusz az, ami vonzza a gyermeket. De melyik az erősebb?

Az emócióknak is fontos szerepe van az utánzásban Az emócióknak is fontos szerepe van az utánzásban. A modell érzelmeit kifejező megnyilvánulások hasonló emóciót keltenek a megfigyelőben, ami emeli ennek aktivációs szintjét, ez viszont facilitálja a viselkedést, azaz az empátia is utánzás fokozó hatású. Nemcsak modell vagy a modellel való kapcsolat játszik szerepet a modellkövetésben és az utánzásban, hanem az utánzó személye is. Ezek közül néhány:

- inkompetencia egy adott helyzetben, pl. amikor - inkompetencia egy adott helyzetben, pl. amikor először lép be valaki egy kínai étterembe, s ott pálcikákat hoznak evőeszközként, valószínűleg a többieket fogja utánozni, ha használni akarja.- - az is hajlamosabb lesz az utánzásra, akit kora gyermekkortól fogva fokozottan jutalmaztak az ilyen viselkedésért. - a modell vélt vagy valós hasonlósága. A modellválasztásban ill. utánzásban ezek a tényezők játszanak fontos szerepet, de továbbiakat is feltártak, amelyek már nem vagy csak igen erőltetetten magyarázhatóak a szociális tanulás-elmélet kategóriáival. Ilyen például a dependencia (függőség igény) vagy az alacsony önértékelés.