AZ OXIGÉN (oxygenium, oxygen, kiseonik, кислород)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
S Sulfur.
Advertisements

A földgáz és a kőolaj.
Készítette Varga István 1 VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA.
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Az ammónia 8. osztály.
A hidrogén (hydrogenium, hydrogen, vodonik, водород)
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Kémia Hornyák Anett Neptun-kód: XIGGLI
Az anyag és tulajdonságai
A VII. főcsoport elemei és vegyületei
Butadién&izoprén C4H6 C5H8.
Hidrogén (H2).
-dihidrogén-monoxid, -hidrogén-hidroxid, -aqua (latin)
SO2.
Egy anyag 3 halmazállapot.
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Szervetlen kémia Hidrogén
Szervetlen kémia Nitrogéncsoport
Halmazállapotok, Halmazállapot-változások
HIDROGÉN-KLORID.
A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül.
Az Oxigén.
Kénsav H2SO4.
A KLÓR klorosz = zöld A KLÓR klorosz = zöld KÉMIAI JEL: Cl2
NitrogéN Anyagszerkezet Fizikai ,Kémiai tulajdonságok Előfordulás
Ammónia.
phosphorum = „fényhordozó”
A fölgáz és a kőolaj.
A foszfor egy nemfémes, szilárd kémiai elem.
A KÉMIAI REAKCIÓ.
A levegőburok anyaga, szerkezete
A HIDROGÉN.
Mangáncsoport elemei.
LEPÁRLÁS (DESZTILLÁCIÓ) Alapfogalmak
ANYAGÁTBOCSÁTÁSI MŰVELETEK (Bevezető)
Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
Viasz és Gyümölcs észter
A VI. főcsoport elemei (kalkogének – kőképzők) és vegyületei – O2
A salétromsav és a nitrátok
Halmazállapot-változások
Az oxigén 8. osztály.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
A szén és vegyületei.
Az oldatok.
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
Szervetlen kémia Oxigéncsoport
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
HIDROGÉN Hydrogenium = „vízképző”.
Oxigén Oxigén előállítása KClO3-ból O2 előállítása K2Cr2O7-el
Ásványok bemutatása Ásvány- és kőzettan alapjai
Állandóság és változás környezetünkben
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
Foszfor phosphorum = “fényhordozó”. Az elemet először Henning Brandt alkimista állította elő 1669-ben, úgy hogy először napokig vizeletet desztillált,
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
Kölcsönhatás a molekulák között. 1.Milyen fajta molekulákat ismerünk? 2.Milyen fajta elemekből képződnek molekulák? 3.Mivel jelöljük a molekulákat? 4.Mit.
A NITROGÉN OXIDJAI. Nitrogén-dioxid A nitrogén változó vegyértékű elem. Többféle oxidja létezik. Nitrogén-dioxid NO 2 Vörösbarna, mérgező gáz. A salétromsav.
Melyik két anyag tulajdonságait hasonlítottuk össze a múlt órán? Soroljátok fel a legfontosabb fizikai tulajdonságaikat! Mi történik a két anyaggal melegítés.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
Nitrogén csoport V. főcsoport. Sorold fel az V. főcsoport elemeit és vegyjelüket! NitrogénNnemfémgáz FoszforPnemfémszilárd ArzénAsfélfémszilárd AntimonSb.
A nitrogén és vegyületei
A KÉN
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
A kén=Sulfur.
A FOSZFOR ÉS VEGYÜLETEI
A FÖLD LÉGKÖRÉNEK ÖSSZETÉTELE
A nitrogén és vegyületei
A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül.
Előadás másolata:

AZ OXIGÉN (oxygenium, oxygen, kiseonik, кислород) Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA Készítette: Varga István

Az oxigént a higany(II)-oxid hevítése közben fedezte fel csaknem egyidejűleg, egymástól függetlenül 1774-ben Joseph Priestley és Carl Wilhelm Scheele. 2HgO → 2Hg + O2 Lavoisier francia kémikus nevezte el oxigénnek az addig „deflogisztonizált levegőt”. Joseph Priestley (1733-1804) Carl Wilhelm Scheele (1742 –1786) Az oxigén szó görög eredetű, magyarul savképzőt jelent.

Az oxigén a leggyakoribb elem a Földön Az oxigén a leggyakoribb elem a Földön. A földkéreg 49,4 tömeg%-át alkotja. Elemi állapotban – oxigénmolekula alakjában – a levegőben fordul elő (21 térfogat%-ban illetve 23 tömeg%-ban). Becslések szerint a Föld körüli levegőburok 1015 tonna oxigént tartalmaz, amely 0,1% pontossággal állandó.

A természetben állandó körforgást végez. A növényi asszimiláció a következő reakció szerint megy végbe: h 6nCO2 + 5nH2O → (C6H10O5)n + 6nO2 Kötött állapotban megtalálható a vízben, karbonátokban, szilikátokban, oxidokban, sok szerves vegyületben (alkoholok, szénhidrátok, zsírok, olajok stb.). A természetben állandó körforgást végez.

További 14 izotópja van még de ezek nem stabilak. Az oxigén izotópjai Az oxigénnek három stabil izotópja van. a földi légkörben 99,759%-ban a földi légkörben 0,037%-ban a földi légkörben 0,204%-ban van jelen. További 14 izotópja van még de ezek nem stabilak.

Az oxigén emissziós színképe a látható tartományban Az oxigén fontosabb adatai Atomsugár 66 pm Kristályszerkezet kocka Kovalens sugár 74 pm Kritikus hőmérséklet −118,8°C Olvadáspont −219°C 1 mL vízben való oldékonyság 20°C-on 0,0311 mL Forráspont −183°C Sűrűség (normál állapotban) 1,429 g/L

Két allotróp módosulatban fordul elő, mint: molekuláris oxigén (dioxigén) O2 és ózon (trioxigén) O3. Az allotrópia az elemnek az a tulajdonsága, hogy különböző szerkezetű vagy relatív atomtömegű módosulatok alakjában fordulnak elő, amelyeket allotróp módosulatoknak nevezünk. A vegyületeknél e jelenséget polimorfiának nevezzük.

A molekuláris oxigén stabil módosulat A molekuláris oxigén stabil módosulat. Színtelen, szagtalan, a levegőnél nagyobb sűrűségű gáz. Folyékony és szilárd halmazállapotban kék színű. Molekularácsban kristályosodik. Az ózon szintén színtelen gáz. Hideg vízben és lúgokban oldható; olvadásponti hőmérséklete −192,7 oC; forrásponti hőmérséklete −111,9 oC. Vízben jól oldódik (szobahőmérsékleten 1 dm3 víz 0,5 dm3 ózont képes feloldani). A folyékony ózon sötétkék színű.

Az oxigén előállítása 2KClO3 → 2KCl + 3O2 2KMnO4 → K2MnO4 + MnO2 + O2 Laboratóriumban 2NaNO3 → 2NaNO2 + O2   2KClO3 → 2KCl + 3O2 2KMnO4 → K2MnO4 + MnO2 + O2 2HgO → 2Hg + O2 2H2O2 + 2KMnO4 + 3H2SO4 → K2SO4 + 2MnSO4 + 8H2O + 5O2 2H2O2 + K2Cr2O7 + 4H2SO4 → K2SO4 + Cr2(SO4)3 + 7H2O + 3O2

Ipari előállítása Az ipari oxigénszükségletnek 99%-át cseppfolyós levegő rektifikálásával állítják elő. A maradék 1%-ot a víz elektrolízise során nyerik. Az oxigént kék színnel jelzett acélpalackokban hozzák forgalomba 150 bar nyomáson. Folyadékelegy elválasztása desztillációval úgy, hogy a folyadékból keletkező gőzök felemelkednek az oszlopban, majd kondenzálnak és visszafolynak. Az oszlopban felemelkedő gőz a lefelé folyó folyadék felett áramlik. A gőz az oszlopban a teteje felé több illékony komponenst tartalmaz mint az alján. A keverék különböző frakciói elkülöníthetők az oszlop különböző pontjain.

Az oxigén felhasználása  Túlnyomó részét autogénhegesztésre használják, ugyanis az oxigénáramban elégő gáz (hidrogén, acetilén) magas lánghőmérsékletet (kb.1500°C-ot) képes biztosítani. Nagy mennyiségű oxigént használnak még a: kohászatban, légzőkészülékek töltésére, rakétatechnikában, robbantásra (szénporral keverve). A robbanás gyors, a hang sebességénél (levegőben 20°C-on kb. 340 m/s) nagyobb sebességű kémiai átalakulás.