P. Reinhard Körner OCD: Akinek füle van, hallja meg! Jel Kiadó, 2011.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kína, Yunnan-tartomány
Advertisements

Íme, az én anyám és az én testvéreim
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Úton böjtben.
Krisztus uralma alatt élni 5.
Lemondás az uralomról I.Jézus Krisztus megtiltotta a tanítványkörnek az uralkodást, úgy, ahogy azt a társadalomban gyakorolják. Mk 10:35-45 „Ekkor hozzálépett.
A M E R C É D E S.
A legszebb Szív.
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
DREAM-HOME Agency & Consulting Értékbecslés eladástechnika.
A Királyok Királyának élete. Sok - sok évvel ezelőtt élt egy király. Nem volt egy átlagos király. Más volt, mint a többiek. Miért? A legtöbb király palotában.
Menedzser Lecke - 1 Hirtelen feltűnt egy tigris, ráugrott a nyúlra
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Két magzat beszélget az anyja hasában …
KI AZ EMBER? Erdő Péter From Darkness, the Light Borúra derü Hungarian Academy Of Sciences Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Kar.
Élt egyszer egy dombtetőn három fa
IGAZ-GYŐNGYŐK.
KUTYASORS.
Gyönyörű tényleg! Mint a festmény. Egy hely Kínában. Kattintásra.
Bibliatábor nyár Püspökladány.
1. Mindig legyen egy dosszié a kezedben Azok a dolgozók mindig keményen dolgoznak, vagy éppen értekezletre igyekeznek… Akinek nincs semmi a kezükben,
Napra Valentin.
A GÖDÖR.
Hogyan hárítsuk el a tolakodó pasikat?
IGAZ-GYŐNGYŐK.
Életige október.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Boldog 2014-et !.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Helyettem meghalt Ő Elvette minden bűnöm Mondd, ó, mondd ki volt Ő? Meghalt a Golgotán, Függött a keresztfán, Jézus, Jézusnak hívják.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Olyan furcsán alakult minden, a nagy terv nem ez volt,
Az Élet Igéje július.
Az Élet Igéje május Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. S én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki. ( Jn 14,21)
Mit tennél, ha te is ilyen helyzetben élnél, mint a képeken látható gyerekek és felnőttek? Gondolkozz el ebben a pár percben, hogy te milyen szerencsés.
Egyszer volt, hol nem volt… A fejtetvesség kezelése a 21. században
All we love, we left behind
Pozitív gondolatok.
ISTEN hozott köztünk!.
Az Élet Igéje február.
Az Élet Igéje január A világ nagy részén január 18. és 25. között rendezik meg az imahetet a keresztények egységéért, egyes helyeken pedig pünkösdre.
Ez a képsorozat nyilvános videók kockáit tartalmazza. Kitakartuk a képeken jól látható személyek arcát, mert nem szerettünk volna senkit megalázni,
JÓ REGGELT !.
Gyermek újraélesztése
Az Élet Igéje április.
2013. június Az Élet Igéje „De ha jót cselekesztek és ugyanakkor türelmesen szenvedtek, ez értékes Isten előtt.” (1Pét 2,20)
Az élet igéje július.
Az Élet Igéje február „Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14).
1.János 2:17 „ A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.”
Felnőtt újraélesztés.
Az Élet Igéje szeptember.
Bölcsességek, aforizmák
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Szól-e még Isten az emberekhez?
Az első csoda: Kánai Menyegző
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Mountain of China Tudjuk…. - miért nem teszünk róla ?
KÉT VERS 1.Tavaszról 2. Az álomról. M.I MÁJUS. 3.
JÓ REGGELT !.
A két nővér története Logika nővér Matematika nővér és.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Az Élet Vonata Olvastam egy könyvet, ahol az életet egy vonatutazáshoz hasonlították. Nagyon érdekes olvasmány.
JÓ REGGELT !.
„48Azután így szóltak hozzá a zsidók: „Vajon nem jól mondjuk, hogy samáriai vagy te, és ördög van benned?” 49Jézus így válaszolt: „Bennem nincsen ördög,
Imádkozz az Észak-Koreában élő gyermekekért!
Előadás másolata:

P. Reinhard Körner OCD: Akinek füle van, hallja meg! Jel Kiadó, 2011.

Tehát: „Figyeljetek ide! Volt egyszer egy földműves, kiment búzát vetni…” Hogy búzát vetett, azt ugyan nem írja Márk, ő csak általában gabonáról beszél. De én ezt feltételezem, mert akkoriban Galileában leggyakrabban búzát termesztettek, mindenekelőtt itt a Genezáreti-tó termékeny vidékén. Természetesen árpát is vetettek – sok szegény ember kenyérgabonája volt Izraelben –, de valószínűleg még inkább a Szentföld déli részén. Így tudja ezt mindenesetre egy evangélikus teológus, aki Palesztina Jézus idejében – A mezőgazdaság Galileában című könyvéért doktori címet kapott. Az olyan gabonaféléket, mint a rozs és a zab – írja – akkoriban nem ismerték a Földközi-tenger vidékén. … legalábbis földművesek és vidéki emberek számára. „Figyeljetek ide!” – kezdi Jézus. „Volt egyszer egy földműves…” Nem magvetőt mond, ahogy az a bibliafordításokban áll. Ilyen választékosan egy földműves nem beszél. Egy halálosan vicces történet

„Na, milyen egy földműves ez!” – suttogja oda egymásnak két gazda mellettem. „Ez valószínűleg még nem sokszor csinált ilyet!” Még én is – hiszen gondolatban a tó partján álló hallgatóság közé álltam –, még én is, aki már több mint negyven éve nem vetettem gabonát, tudom, hogy az út mellett fekvő szántóföldsávot külön kell bevetni, óvatosan, hogy az értékes vetőmagból semmi se essen az út szélére. Csak aztán, a föld szélétől távolabb vetnek széles dobással, ahogy éppen Jézus is mutatja. Ez a magvető nem tudta ezt? „Eljött a vetés ideje” – folytatta Jézus. „Néhány felhő vonult el az égen, és jelezte a hosszú forró nyár után az esős hónapok kezdetét. Amikor a földműves vetett” – és közben Jézus olyan kézmozdulatot tesz, amit mindenki ismer, aki vidéki, de ő olyan szélesen és lendületesen mozgatja a kezét, hogy a csónak, amelyben áll, meginog, és Péternek sok vesződségébe kerül, hogy tartsa az egyensúlyt – „amikor vetett, akkor egy rész az útra esett”.

„A földműves vetett és vetett” – és Jézus jobb kezével újra lendületesen mutatja nekünk a különös magvető vetését – „és a mag egy része sziklás helyre hullott, ahol alig volt föld…” Na most már a felnőtteknek is megjött a kedve: „Ez egyáltalán nem ismeri a saját földjét!” – kiáltják egymásnak nevetve. Tényleg, – gondolom magamban – egy vidéki ember, aki megtanulta, hogy megbecsüljön minden szem magot, így bánik a vetőmagjával! Jézusnak nem kell elmagyaráznia ezeknek a férfiaknak és nőknek itt a parton, hogy mi történik a vetőmaggal, amely a sziklás talajon legjobb esetben is csak egészen vékony földréteget talál. Márk, aki nyilvánvalóan utánajárt, saját városi társainak magyarázta ezt el a biztonság kedvéért. És most Jézus belekezd a poénba: „Gondoljátok el, emberek! Néhány az értékes magból ennek ellenére úgy esett, hogy a szántóföld be tudta fogadni. Több napos lágy eső jött, amely lassan és mélyen behatolt a földbe. A mag a földben ki tudott csírázni, és amikor megérkezett a tavasz, szárba szökkent a gabona. „Na igen” – mondja vidáman egy férfi napbarnította arccal mellettem: „Egy teli zsákkal vetett, egy fél zsáknál többet biztos nem fog aratni!” És akkor egyikük sem hitt a fülének: „Ha hiszitek, ha nem” – mondja nekünk Jézus örömmel telve csónakjából: „Ami kikelt, az harmincszoros termést hozott! Ó, mit is mondok: hatvanszorost! Sőt százszorost!

Aztán eszembe jut a „Kinek a kalászán van a legtöbb szem?” játék. A nővérem és én gyakran ültünk a szántóföld szélén vagy egy gabonakereszten, míg a szülők naphosszat arattak, és számoltuk az apró szemeket, amelyeket úgy neveztünk el, mint a családunkat. A búzakalászoknál harmincöt- negyven magig jutottunk, a többsoros árpakalászoknál ritkán ugyan, de akár ötvenig is. Tehát harmincöt és ötven között, igen. Jó, talán néha hatvan. De száz? Én legalábbis még nem láttam ilyen kalászt! Valószínűleg az itteni gyerekek sem, mert némelyikük már mosolyogva rázza a fejét.

Fülek… Természetesen vannak füleim! Vagy máshogy értette? Valamit csak akar nekünk ezzel a földműves történettel mondani… És lassan derengeni kezd. A körülöttem álló nőknek és férfiaknak is: Ez – hát persze! – az ő „magyarázata” arra a kétes helyzetre, amelyben most van! Ez a válasza arra a kérdésre, amelyet várakozással teli szemeinkben lát. Hogy mit fog tenni az elutasítás ellen, ami fellobbant ellene. Világos, a magvető ő maga! Igen, ilyen vagyok, akarja mondani nekünk Jézus. A ti szemetekben, és még saját rokonaim szemében is őrültnek tűnök. Na, akkor az vagyok éppen. De amit mondanom kell, azt a magot elvetem, akár alkalmas, akár alkalmatlan! Olyan lendülettel, ahogy csak tudom, és nem törődöm aggódva azzal, hogy a vetés hol kel ki, és vajon kikel-e vagy sem! Nem szántom fel előbb a szíveteket, és nem húzom ki először fejetekből a bogáncsot, és nem jelölöm ki gondosan a határokat kitaposott ösvényeitek felé, és nem vizsgálom meg, hogy elég mélységgel rendelkeztek-e. Itt az idő, hogy elmondjam, amit el kell mondanom! És biztosan tudom: amit evetek, termést fog hozni! Gazdag, szinte hihetetlenül gazdag termést! Mert amit vetek, az igazság. „Igen, harmincszorost, hatvanszorost, százszorost” – ismétli Jézus, és sugárzik! Még mindig zavartam nézünk a történetet mesélőre. És mint aki úgy gondolja, hogy nem hiszünk a fülünknek, odakiáltja nekünk: Akinek van füle a hallásra, hallja meg!

Könnyű átcsúszni az apróságok felett, nem belegondolni a részletekbe, főként ha sokadszor olvasunk egy története. Körner atya páratlan beleérzőképességével segít belemerülni a példabeszédekbe, mintha mi is ott volnánk. Segít kritikusan, értőn és érzőn olvasni a Szentírást. Sok szeretettel ajánljuk lelki olvasmányként ugyanúgy, mint hitoktatási segédanyagként. Ha érdekel ez a kötet, szeretettel várunk Főiskolánk könyvtárában! P. Reinhard Körner: Akinek füle van, hallja meg! Jel Kiadó, A könyvajánlót készíttette: N. Pné K. M