„Zöld Kampusz Zalaegerszeg” mintaprojekt tanösvényének bemutatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
Szelektív Szilárdtól a Szuperkukákig
Timax Kft. bemutatása Koncepció Építészeti tervek bemutatása
Energiatakarékos otthon
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
BURGÅRDEN OKTATÁSI KÖZPONT Tanétterem -és pékség.
Budaörs Kistérség Többcélú Társulása Bemutatkozik: HERCEGHALOM Január 26.
KÖRNYEZETTUDATOS ÉRTÉKEK AZ ÖKOISKOLÁBAN Apáczai Napok – KÖRNYEZETTUDATOS ÉRTÉKEK AZ ÖKOISKOLÁBAN Apáczai Napok – Győr, október Horváth Dániel.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Lepenye Ambrus Mátyás Király Általános Iskola Pomáz
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS és A FÖLD ELTARTÓKÉPESSÉGE
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
III. Magyarországi Klímacsúcs Szakmai Konferencia
Fenntartható fejlődés
Napocska Napköziotthon
COMENIUS PROGRAM.  „Egész életen át tartó tanulás programja“  Iskolák nemzetközi együttműködése Mi is az a Comenius?
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Környezeti szemléletformálás
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
Magyarországi diákok az erdélyi felsőoktatásban Készítette:Szilágy Enikő.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
World Issues Hagyj nyomot a világban
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Ökoiskolák szakmai tanácskozása, Miskolc, A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium ökoiskolai programja Készítette: dr.Velkey László.
„KORSZERŰ GEOTERMÁLIS ENERGIAHASZNOSÍTÁS ÉS/VAGY VERSENYKÉPESSÉG?” Új lehetőségek a geotermális energia felhasználásában, hőszivattyúk a gyakorlatban.
Hol a határ a pr és a valódi felelősségvállalás között?
A Szemléletformálás a környezetvédelemben. Hartay Mihály Ökopack Kft. ügyvezető.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
1 „Fenntartható fejlődés” Új tartalmak közös (informatikai) platformon Kovács Kálmán államtitkár Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabadka, 2008.
Közép - Dunántúli Régió Zöld Óvoda Bázisintézmény tevékenységei
A Köztársaság Téri Óvoda bemutatása
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
PROGRAM.
Zöld úton a felsőoktatásban – egy társadalmilag felelős projekt és annak hatásai FENNTARTHATÓSÁGI CSÚCS 2014 Budapest, november 19. Előadók: Lambertné.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
„A Zöld Óvoda megvalósult gyakorlata”
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Ember és környezetének viszonya
Ötletek, javaslatok a kritériumok teljesítését szolgáló szükségletek, célok és megjelenő igények szintjén Budapest, 2014.
Fenntarthatóság, környezettudatosság
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
Energiahatékony önkormányzatok, mint a fenntarthatóság záloga
KÖRNYEZETVÉDELEM.
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. A programsorozatra szeretettel.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
Koncz Róbert március 26. Rekreációs kert kialakítása a Prologis Harbor Parkban - avagy a természet betörése az iparterületre III. Greennovációs Nagydíj.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Környezet és Energia Operatív Program Várható energetikai fejlesztési lehetőségek 2012-ben Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Projekt hét a Békésyben decemberében „A globalizáció veszélyei, környezettudatos élet”
Szemléletformálás rendezvényeken A fesztivál a szemléletformálás tökéletes helyszíne Fiatalok nagy tömegű elérése Nyitottság az új iránt Ha a tevékenység.
Ócsai Madárvárta. Ócsai Madárvárta Táborok 2. Miközben a természettel ismerkednek, a résztvevők azt is megtanulják, hogyan tudják ellátni magukat és.
ELÉRHETŐ TOP FELHÍVÁSOK
Helyi védett értékek bemutatása a
Élmények és Energiák tárháza - Alsómocsolád
Újrahasznosítás Forrás:
Előadás másolata:

„Zöld Kampusz Zalaegerszeg” mintaprojekt tanösvényének bemutatása

A Tanösvény Fenntartható életmód elemeinek és megoldási alternatíváinak bemutatása.

A Tanösvény állomásai GEOTERMIKUS RENDSZEREK Infocentrum (Társadalmi Infrastrukturális Operatív Program (TIOP 1.3.1.) Földhő hasznosítása Hőszivattyú rendszer Fő cél: felhívni a figyelmet a FÖLD belső hőjéből származó energianyerési lehetőségekre.

A Tanösvény állomásai ENERGIATAKARÉKOSSÁG Tanszéki épület Komplex energiahatékonysági megoldások Világító testek cseréje; Épületszigetelés; Nyílászáró csere Napkollektor (használati melegvíz) Hőfokszabályozó szelep Fő cél: felhívni a figyelmet az ENERGIATAKARÉKOSSÁG fontosságára, s bemutatni az épület energiafelhasználásának és az épület hőigényének csökkenését.

A Tanösvény állomásai HULLADÉKGAZDÁLKODÁS SZELEKTÍV SZIGETEK Tanszéki épület mögött Oktatási épület és kollégium között Szelektív gyűjtőedények; Fő cél: felhívni a figyelmet az ésszerű HULLADÉKGAZDÁLKODÁS szerepére. (megelőzés, újrahasznosítás és újrafelhasználás)

A Tanösvény állomásai VÍZTAKARÉKOSSÁG Esővíz hasznosítása Nyomógombos csaptelepek Zuhanystop Víztakarékos WC tartály Fő üzenet: felhívni a figyelmet a VÍZ fontos szerepére életünkben, s tudatosítani, hogy óvni, védeni kell a Föld vízkészletét.

A Tanösvény állomásai KÖZLEKEDÉS 4 kerékpártároló; 20 kerékpár Fő cél: felhívni a figyelmet a környezet-és emberbarát városi közlekedés előnyeire.

Fő cél: a komposztálás folyamatának bemutatása. A Tanösvény állomásai KOMPOSZTÁLÓ Kollégium mellett Zöld-és biológiai hulladék komposztálása Fő cél: a komposztálás folyamatának bemutatása.

. PROGRAMJAINK CÉLJA Ismeret- Felfedezés Kalandozás bővítés Tapasztalás Élményszerzés

FOLYAMATOSAN IGÉNYBEVEHETŐ SZOLGÁLTATÁSAINK Tanösvény végigvezetés magyar nyelven Rendhagyó környezetismeret óra Rendhagyó osztályfőnöki óra Tanösvény végigvezetés angol és német nyelven Jelentkezés: zoldkampusz@pszfz.bgf.hu

Környezet-tudatosság-ra nevelés Belső motivációk felébresztése MIT várunk a programoktól? SZEMLÉLETFORMÁLÁS MOTÍVUMAI: Környezettudatos cselekedetekkel javítsuk a mindennapjaink életminőségét! Ne veszélyeztessük a jövő generációjának életfeltételeit! Mindannyiunk felelőssége a fenntartható fejlődés és környezettudatos társadalom alakítása. Ismeretek bővítése Környezet-tudatosság-ra nevelés Belső motivációk felébresztése ÉLMÉNYSZERZÉS MOTÍVUMAI A látogatók élményeikről, benyomásaikról mesélnek családtagjaiknak, rokonaiknak, barátaiknak és ismerőseiknek. A díjazott diákok továbbviszik az élményeket iskolájuk közösségébe. Az apróbb ajándéktárgyak örömet szereznek. EMLÉKEZTETÉS MOTÍVUMAI Az élmények és ajándéktárgyak a későbbiekben is emlékeztetnek a projekt kiemelt üzeneteire, s cselekvésre biztatnak.

Lépjen be velünk a jövő világába! Elérhetőségek: zoldkampusz@pszfz.bgf.hu Információk: http://zoldkampusz.gkz.bgf.hu/