A Föld megújuló energiaforrásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Geotermikus energia Napenergia Szélenergia Vízenergia
Advertisements

Megújuló energiaforrások
Alternatív energiaforrások
Az alternatív energia felhasználása
Készítette: Rusznyák Noémi 12/a.
A megújuló energiaforrások
Energiatakarékos otthon
Megújuló energiaforrások
Energia témakör tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A legelterjedtebb energiahordozók.
Megújuló energiaforrások.
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Megújuló energiaforrás
Napkollektor Kránicz Péter.
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Az Energia.
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta
Termikus napenergia hasznosítás
Napenergia.
Az energia fogalma és jelentősége
Megújuló energiaforrások
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Megújuló energiaforrások Felkészítő tanár: Venyige Judit
Megújuló energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
Megújuló energiák „Nem a Föld sérülékeny, hanem mi magunk.  A Természet az általunk előidézetteknél sokkal nagyobb katasztrófát is átvészelt már.  A tevékenységünkkel.
Megújuló energiák Készítette: Hajdú Zsófia 9.b Felkészítő tanár: Pázmándy Hedvig Iskola: Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskola.
Megújuló energiaforrás
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Megújuló energiák Készítette: Simon Zalán 7. b
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Alternatív energiaforrások
Putarich Dr. Ivánszky Veronika ny. egyetemi tanár, Újvidéki Egyetem,
Megújuló energiaforrások
Készítette: Danyi Dániel
Megújuló energiaforrás
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Megújuló energiaforrás: Napenergia
A megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Napenergia.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
S Z É L E N E R G I A.
A MEGÚJULÓ ENERGIA FORRÁSOK ÉPÜLETGÉPÉSZETI HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI
Energiaforrások.
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Megújuló Energiaforrások
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Miről lesz szó? -Zöldenergia Alternatívák -Befektetések a világ megújuló energiaszektoraiba.
Műszaki és informatikai nevelés 5. osztály
Az alternatív energia felhasználása
A megújuló energiaforrások szerepe az emberiség energiaellátásában
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Szélenergia.
V ÍZENERGIA. A vízenergia olyan megújuló energiaforrás, amelyet a víz eséséből vagy folyásából nyernek. Nagy történelmi múltra tekint vissza; kiszámíthatósága.
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
Megújuló energiaforrások Dr. Mizsei János, Timárné Horváth Veronika Köszönet Matteo Reggente bemutató anyagáért.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
Megújuló Energiaforrások
Aktív tanulók / passzív ház
Készítette: Szilágyi Sára
Geotermikus energia.
Előadás másolata:

A Föld megújuló energiaforrásai

Napenergia Földünk másodpercenként 50 milliárd kWh energiát kap a Naptól. A Nap becsült sugárzási teljesítménye 3,96 x 1023 kW, ebből Földet elérő sugárzó teljesítmény mintegy 173 x 1012 kW A napenergiát alapvetően kétféle módon tudjuk hasznosítani Passzív hasznosítással, amely az épületek tájolásával, kialakításával érhető el Aktív hasznosítással az erre a célra szolgáló eszközökkel, vagyis napkollektorral vagy napelemmel. A napkollektor a napenergia termikus hasznosításának eszköze, melyben a levegő vagy folyadék közeg áramlása módján hőenergiát nyerünk.

Vízenergia A víz energiáját az emberiség már a történelmi időkben is használta. A vízenergia hasznosítás reneszánsza 1830-tól köszöntött be, ekkor jelentek meg az első vízturbinák és szorították ki a vízkerekeket. Világszerte a '80-as évekre a kis erőművek nagy részét (csak Németországban 50,000 berendezést) bezártak az olcsó fosszilis energiáknak "köszönhetően". Napjainkban megváltoztak a trendek, a megújuló energiák lassan előtérbe kerülnek

Szélenergia A szélenergia megújuló energiafajta, amelynek termelése környezetvédelmi és költségelőnyei miatt rohamos ütemben nő a világban 2006-ban a szélerőt felhasználó generátorok 74 223 megawatt energiát termeltek világszerte 2004 óta a szélerő a legolcsóbb energiatermelő, 2005-ben előállítása egyötödébe került az 1990-es évek vége költségeinek Magyarországon a következő másfél évre a nagy áramszolgáltató vállalatok 1687 megawatt új kapacitás létesítését szeretnék

Geotermikus energia A legolcsóbb, leginkább gazdaságos megújuló energiaforrások egyike a geotermikus energia. A legelterjedtebb alkalmazási forma az, amikor a hőenergiát fűtésre, illetve használati melegvíz előállítására használják A másik, kevésbé elterjedt alkalmazási lehetőség a 100 Celsius-fok feletti víz, illetve gőz energiájának elektromos árammá alakítása. Kilenc városban (Csongrád, Hódmezővásárhely, Kapuvár, Makó, Nagyatád, Szeged, Szentes, Szigetvár, Vasvár) a távfűtés egy részét ily módon fedezik.

Biomassza Amerikai kutatók szerint nem éri meg a bio-üzemanyag előállítása, mert az több energiát emészt fel, mint amennyi annak felhasználásával nyerhető. kutatók számításaiknál figyelembe vették azt, mennyi energia szükséges a növénytermesztéshez - beleértve a növényvédőszer- és műtrágya gyártást, a mezőgazdasági gépek és az öntözőberendezések, a malmok és a szállító járművek üzemanyagszükségletét -, illetve az etanol fermentálásához és lepárlásához szükséges energiát.

Ár-apály energia A tengerszint periodikus napi változásából származó, mechanikai energiát hasznosít Megfelelő gátrendszerek mellett ez a szintváltozás vízturbinákkal elektromos energiatermelésre hasznosítható.

Ozmózis energia Sokan talán nem is gondolnák, hogy az az egyszerű jelenség, hogy egy folyó a tengerbe ömlik, képes energiát termelni. megfelelő berendezésekre van szükség ahhoz, hogy ezt az energiát láthatóvá és hasznosíthatóvá tegyük Európai Unió által támogatott projekt, amelyben a norvég Statkraft villamosipari vállalat mellett részt vett egy hamburgi és egy norvég kutatóintézet, valamint a helsinki műszaki egyetem is. A kutatás eredménye egy olyan membrán volt, amely négyzetméterenként 2 Watt áramot képes "termelni". Az ozmotikus erőmű üzemeltetése teljesen környezetkímélő lenne, bár megépítése fenyeget azzal a veszéllyel, hogy felborítja az ökológiai egyensúlyt az építkezés helyszínén