1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tudatos tevékenységek a természet és környezet védelmében
Advertisements

A környezetszennyezés forrásai
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Környezetvédelem 2013 I Előadás Bevezetés Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Pintér Péter Mihály.
Környezetvédelem 2014 I Előadás Bevezetés Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Pintér Péter Mihály.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS és A FÖLD ELTARTÓKÉPESSÉGE
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
Globális problémák Kialakulásuk okai:
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Környezeti kárelhárítás
Környezeti kárelhárítás
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
1. A környezet.
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
A MEGSEBZETT FÖLD.
Hidrológiai monitoringrendszerek
Környezetértékelési módszerek
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Természeti erőforrások védelme
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
VÍZSZENNYEZÉS Környezetgazdaságtan – 6. előadás
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Alternatív energiaforrások
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Az EU többéves pénzügyi kerete
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Globális problémák.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Ásványokhoz és kőzetekhez köthető környezeti károk.
Környezetjogi alapelvek
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Ember és környezetének viszonya
A szennyezés fogalma.
TANULSÁGOK A FILMMEL KAPCSOLATBAN
Környezetvédelem.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Globalizáció és környezeti problémák
VÍZSZENNYEZÉS Előadók: - Kató Dávid - Zagyi Patrik
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
KÖRNYEZETVÉDELEM.
A VGT végrehajtása – A felszín alatti vizekkel kapcsolatos lehetséges intézkedések.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
1111 Budapest, Műegyetem rkp Tel: (361) Fax: (361) M ÉRNÖKÖKOLÓGIA Előadó: Dr. Szilágyi Ferenc.
Káros szenvedélyek.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Globális környezeti problémák
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Globalizáció.
Élettelen környezeti tényezők és hatásaik az élőlényekre
Előadás másolata:

1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone 1922 : Nemzetközi Madárvédelmi Bizottság (London) 1504 : II. Ulászló vadászati törvény 1762 : utolsó bölényt is elejtik

Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Mechatronikai és Autótechnikai Intézet

Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Mechatronikai és Autótechnikai Intézet

Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Mechatronikai és Autótechnikai Intézet

A környezetvédelem fogalma: Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Mechatronikai és Autótechnikai Intézet A környezetvédelem fogalma: Olyan céltudatos, szervezett, intézményesített emberi- társadalmi tevékenység, amelynek célja az ember ipari, mezőgazdasági, bányászati, közlekedési… stb. tevékenységéből fakadó káros következmények kiküszöbölése és megelőzése az élővilág és az ember károsodás nélküli fennmaradásának érdekében .

A környezetvédelem alapelvei A fenntartható fejlődés elve A szennyezett környezet korlátozza a gazdasági fejlődést és veszélyezteti az emberiséget. A természeti kincsek korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre, a gazdasági fejlődés korlátozott. A megelőzés elve A környezeti károsodás megelőzése hatékonyabb és gazdaságosabb, mint a bekövetkezett károsodások felszámolása.

A társadalmi részvétel A károkozó egyén elve A környezet szennyezőinek kell viselniük a károk okozta költségeket. „Fizessen a szennyező!” A társadalmi részvétel A környezet védelme nemcsak egy-egy állam feladata, hanem az önkormányzatok és egyének részvételét is megkívánó tevékenység.

Környezetszennyezés: természetes eredettel vagy emberi tevékenység következtében a környezetei elemek eredeti, természetes tulajdonságát változtatja meg. Környezetkárosítás: a szennyezés minősége és/vagy mennyisége olyan mértékű, hogy az élők körülményeit rontja.

Környezetszennyezés folyamata: - a szennyező valamely forrásból való kilépésével kezdődik (emisszió) - a környezetben terjed és hígul, esetleg átalakul (transzmisszió) - más szennyezéssel összetetten hatva bejut a szennyezés az emberbe (immisszió)

A folyamatok időben és térben lehetnek Jelentéktelenek - földrajzilag csak kis területet érint, egy-két környezeti elemre terjed ki, és nem okoz visszafordíthatatlan károsodást Jelentős – nagyobb területe érint (régiót, országot), több környezeti elemre terjed ki és az ökoszisztémák átalakulását, néhány faj pusztulását okozza Globális – kontinensekre vagy az egész Földre kiterjed, valamennyi környezeti elemet szennyezi és a meglévő fajok egy (esetleg jelentős) részének pusztulását okozva, új tűrőképesebb fajok kialakulását teheti lehetővé hosszú távon.

KÖRNYEZETVÉDELEM A FÖLD VÉDELME KITERJED A VÍZ VÉDELME KITERJED A Föld felszínére és alatti rétegeire A talajra, kőzetekre és az ásványokra Ezek természetes és átmeneti formáira és folyamataira Talaj termőképességére, szerkezetére, víz- és levegőháztartására Élővilágára A VÍZ VÉDELME KITERJED A felszíni és a felszín alatti vizekre Azok készleteire, minőségére és mennyiségére A felszíni vizek medrére és partjára Valamint a víztartó képződményekre

KÖRNYEZETVÉDELEM AZ ÉLŐVILÁG VÉDELME KITERJED Valamennyi élő szervezetre Azok életközösségeire és élőhelyeire AZ ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELME KITERJED Településekre Egyedi építményekre Műszaki létesítményekre

KÖRNYEZETVÉDELEM CÉLJA A környezetvédelem azoknak a műszaki-, mező-, erdő- és vízgazdálkodási, valamint társadalmi tevékenységeknek az összessége, amelyek célja az ember és az őt körülvevő élővilág épségének biztosítása, a káros fizikai, kémiai, biológiai komponensek kiküszöbölése, vagy azok mennyiségének az elviselhető szinten tartása.

EMBER ÉS KÖRNYEZETE A világ környezeti állapotának változása

EMBER ÉS KÖRNYEZETE Globális problémák Túlnépesedés Migráció Klímaváltozás Energiaválság Vízellátási problémák Mezőgazdaság válsága Élelmezési problémák Erdőpusztulás Szennyezés Terrorizmus

Nyílt anyagforgalom folyamatai Qr Elhasznált termékek Termék Alapanyagok Termelés és fogyasztás szennyezései TÁRSADALOM TERMÉSZET Qt Qf Qa Qsz Qe Termelés Fogyasztás Újrahasznosítás

Zárt anyagforgalom folyamatai Qr Termelés Termék Alapanyagok Elhasznált termékek Termelés és fogyasztás szennyezései TÁRSADALOM TERMÉSZET Qt Qf Qa Qsz Qe Fogyasztás Újrahasznosítás

Környezetbarát helyettesítő termékek használatának ösztönzése KÖRNYEZET HASZNÁLATA Környezetkímélő termelés-fogyasztás ösztönzése Szükséges mértékű fogyasztásra ösztönzés – a túlfogyasztás elkerülése Környezetbarát helyettesítő termékek használatának ösztönzése