K ö r n y e z e t i f i z i k a a k ö z é p i s k o l á b a n.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
II. Fejezet A testek mozgása
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Mozgások I Newton - törvényei
A légnyomás és a szél.
Testek egyenes vonalú egyenletesen változó mozgása
EGYENLETES MOZGÁS.
Csillagászati földrajzzal kapcsolatos feladatok
I S A A C N E W T O N.
IV. fejezet Összefoglalás
Nagy földi légkörzés.
Alakja, mozgási és ezek következményei
A Föld helye és mozgása a Naprendszerben
A Föld élővilága 1.) Trópusi esőerdők
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
Bolygónk, a Föld.
VÍZERŐMŰVEK Folyóvizes erőmű Tározós erőmű Szivattyús-tározós erőmű
III. Anyag és energia áthelyeződési folyamatok az óceán-légkör rendszerben A nagy földi légkörzés.
Az általános légkörzés
Newton mechanikája gravitációs elmélete
Készítette: Kálna Gabriella
Newton törvényei.
Trópusok időjárását meghatározó folyamatok
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
Folyadékok mozgásjelenségei általában
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Mérnöki Fizika II előadás
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
1.feladat. Egy nyugalomban lévő m=3 kg tömegű, r=20 cm sugarú gömböt a súlypontjában (középpontjában) I=0,1 kgm/s impulzus éri t=0,1 ms idő alatt. Az.
Műszaki és környezeti áramlástan I.
1. Feladat Két gyerek ül egy 4,5m hosszú súlytalan mérleghinta két végén. Határozzuk meg azt az alátámasztási pontot, mely a hinta egyensúlyát biztosítja,
A Balaton földrajza.
Az óceáni cirkuláció.
Összefoglalás Dinamika.
Légköri dinamika A légkörre ható erők - A centrifugális erő
Tájékozódás az égen Az éggömb: Forgása:
Fm, vekt, int, der Kr, mozg, seb, gyors Ütközések vizsgálata, tömeg, imp. imp. megm vált ok másik test, kh Erő F=ma erő, ellenerő erőtörvények több kh:
A folyóvízi erózió matematikai leírása
A Galilei-transzformáció és a Galileiféle relativitási elv
A dinamika alapjai III. fejezet
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
NÉMETH MÁRTA BIOLÓGIA BSC, 3. ÉVFOLYAM Energiapolitika
Nagyságrendi becslések és oktatásuk a természettudományokban Timár Gábor tanszékvezető egyetemi docens ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Eötvös Loránd.
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
A Coriolis-erő a fizikában az inerciarendszerhez képest forgó (tehát egyben gyorsuló) vonatkoztatási rendszerben mozgó testre ható egyik tehetetlenségi.
A dinamika alapjai - Összefoglalás
Munka.
Egyenes vonalú mozgások
A harmonikus rezgőmozgás származtatása
Léon Foucault-féle ingakísérlet Kenyó Márk 9.b.
Légnyomás, szél, ciklonok, anticiklonok
Tornádók kísérleti modellezése Halász Gábor ELTE TTK Fizika BSc, 1. évfolyam.
By: Nagy Tamás…. A rögzített tengely körül forgó merev testek forgásállapotát – dinamikai szempontból – a tehetetlenségi nyomaték és a szögsebesség szorzatával.
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
Munka, energia teljesítmény.
DINAMIKA (ERŐTAN) Készítette: Porkoláb Tamás. A TESTEK TEHETETLENSÉGE Miben mutatkozik meg? -Nehéz mozgásba hozni, megállítani a testeket – „ellenállnak”
Szeidemann Ákos Tata, Eötvös József Gimnázium. Atomcsill / Környezeti fizika a középiskolában - Szeidemann Ákos április 16. Egy fizikatanár felel.
2.Elnevezés 3.Fő- mellék VT 4.Irányok 5.VT képekben 6.Ábrák 7.Hálózat
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Áramlástani alapok évfolyam
Munka Egyszerűbben: az erő (vektor!) és az elmozdulás (vektor!) skalárszorzata (matematika)
Egyetemes tömegvonzás, körmozgás, feladatok 9. osztály
2.Elnevezés 3.Fő- mellék VT 4.Irányok 5.VT képekben 6.Ábrák 7.Hálózat
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
A Föld, mint égitest.
Előadás másolata:

K ö r n y e z e t i f i z i k a a k ö z é p i s k o l á b a n

Bevezető gondolatok „Kísérletek a fizikában, kísérletezés az iskolában” Mit? Mikor? Kinek? új utak keresése (a körülmények, igények változtak…) A jöv ő generációi felkészültebbek legyenek ( a középiskolai oktatás által is) a környezettudatos életmód gyakorlására

Kutatási terveimről röviden Alapcél: a környezeti fizika középiskolai oktatásba való integrálása (az egyetemek már látják)  Miért és kinek fontos?  Hogyan illeszkedik ez a jelenlegi gyakorlathoz? (igen is, meg nem is) Segédanyag  Kidolgozott modulok (célcsoport – mikor – milyen „környezetben”), pl. energetika, radioaktivitás (nukleáris környezetvédelem), környezeti áramlások  Munkafüzet a feldolgozandó témákhoz  CD-ROM (hosszú távú cél)

Gondolatébresztő ötletek Coriolis-er ő  Az inerciarendszerek elvontsága (túl idealisztikus)  Földi tapasztalataink  Merjünk komplexen gondolkodni (földrajz is)  Coriolis-er ő és környezet Az energiáról egy kicsit másképp  Mi a célunk a tanításával?  Elvont fogalom ugyan, de…  Mennyiségi szemlélet általában hiányos

Coriolis-erő Miért szükséges? (mekkora tömegeket mozgat, kinetikus energia, pl. Golf-áramlat – a Föld összes folyójának vízhozama) Milyen mélységig érdemes? (most kiegészít ő anyag, „bezzeg”…) Adalékok egy esetleges óra(vázlat) megtervezéséhez  szemléletalakítás – fizikai és környezettudatos  környezeti vonatkozások (Emma – él ő fizika)  érdekességek

Általános tudnivalók Gaspard Gustave de Coriolis, ( )  Az er ő minden forgó rendszerben hat az ott v sebességgel mozgó testekre.  nagysága: F C =2mv Ω, ahol Ω a forgás szögsebessége, i ránya a sebességre mer ő leges, ezért eltérít ő er ő F C = - 2m( Ω x v).  A testen munkát nem is képes végezni!  Az óramutató irányával egyez ő forgás, pozitív szögsebesség esetén a Coriolis-er ő mindig a sebességt ő l jobbra mutat. Az északi félgömbön mindig jobbra, a délin balra térít el.  Az els ő alkalmazás, a Foucault-inga: a Föld forgásának els ő dinamikai bizonyítéka. 1851, Paris, Pantheon: l=67m, T=16 s. Az inga síkja körbefordul 1.4 nap alatt. Leon Foucault ( )

UL D Az eltérülés mértéke – az inerciarendszer használhatósága  U sebesség ű test L út megtétele után mennyire térül el pozitív forgásirányú rendszerben? - Kis eltérülést feltételezve, t=L/U. - A gyorsulás az eredeti irányra mer ő legesen a C =2U Ω, ezért az eltérülés D=a C /2 t 2 = Ω L 2 /U. - Ebb ő l a D eltérülésnek a teljes L elmozduláshoz viszonyított aránya: D/L= Ω L/U  Az eltérülés fordítottan arányos a sebességgel, ugyanis gyorsabb mozgás esetén a Coriolis-er ő rövidebb ideig hat!  D/L az a mér ő szám, mely megadja, hogy mekkora hibát követünk el, ha inerciarendszernek tekintjük a laboratóriumot. Közepes földrajzi szélességen L=10m méret ű szobában U=1m/s tipikus sebességgel, D/L = 5 ∙10 -4, vagyis 0,05 % relatív hibát követünk csak el, ha a Coriolis-er ő t elhanyagoljuk! UL D

A Coriolis-hatás távolságfügg ő !  A D/L= Ω f L/U relatív eltérülés n ő a távolsággal (közel állandó sebességek mellett).  Egyre nagyobb L távolságokon, U=10 m/s sebességre (közepes szélességeken) L D/L 1km 0,5% a Coriolis-hatás kicsi 10 km 5% a Coriolis-hatás jól mérhet ő 100 km 50% a Coriolis-hatás fontos 1000 km 500% a Coriolis-hatás dominál  A nagy lépték ű tartományok nem inerciarendszerek!

A lefolyó és a ciklon A várt módosulás: Az óramutatóval ellentétes irányú forgás az északi féltekén.  Ha kizárólag a Coriolis-er ő hat, akkor …  Lefolyó: A valóságban a víz kicsit hullámzik (az edény nem szimmetrikus). Ha l=1cm-en a vízfelszín Δ h=0.1mm–t változik, akkor a A terület ű lapokon ható nyomáskülönbség miatt az er ő F= ρ g Δ h A (a tömeg: ρ l A), a gyorsulás a =g Δ h/l = m/s 2 A Coriolis-gyorsulás U=10cm/s esetén a C =2 Ω f U= m/s 2 azaz 4 nagyságrenddel kisebb! A lefolyónkban nem a Coriolis-erő dominál. A hétköznapi tapasztalat szerint mindkét forgásirány közel egyformán gyakori. l ΔhΔh ρ A

A ciklon mint „felfolyó”  Az alacsony központi nyomás miatt a ciklon közepén feláramlás, a talaj közelében pedig lassú összeáramlás zajlik. Az összeáramló leveg ő t a Coriolis-er ő jobbra téríti, az óramutató járásával ellentétes körbeforgásúvá teszi. Az elrendezés egy fejjel lefelé álló lefolyóhoz hasonló.  Az, amit a konyhai lefolyóban hiába kerestünk, annál tízmilliószor nagyobb méretben (1000 km/10 cm) kivétel nélkül mindig megvalósul: az örvénylés az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes. (Tengeri áramlatok: az óceáni áramlások alapvet ő en aszimmetrikusak: az er ő s óceáni áramlatok kivétel nélkül a medencék nyugati pereme mentén folynak, s mindössze száz km szélesség ű ek. A Golf-áramlat például olyan gyorsan folyik, mint a Duna (sebessége 5km/h), 100 km széles, és vízhozama több 10 millió m 3 /s, nagyobb az összes földi folyó együttes vízhozamánál. A szélnyirás erejét a Coriolis-er ő (és annak szélességt ő l való függése) koncentrálja ilyen er ő s áramlatokká. ) M ű holdfelvétel egy Anglia felett elhelyezked ő ciklon alacsony szint ű felh ő zetér ő l. Ezen jól látszik az, amit a lefolyó kapcsán vártunk: a középpont felé haladó áramlás jobbra eltérül [European Space Agency].

Néhány érdekesség még  Irányítás, célzás: - repül ő gépek - a Falkland-i céltévesztés 1914., déli szélesség 50. fok angolok, beépített kompenzáció – az É-i féltekén megcélzott hajók bal oldalán Coriolis-hatás kétszerese (100 m)  Nagy folyók aszimmetrikus partmosása  Duna medre A 10 km-es skálán a Coriolis-er ő egy jól megfigyelhet ő békés következménye, hogy az északi félgömb nagy kanyarulatokat leíró folyói, mint pl. a Volga, a jobb partot er ő sebben mossák, mint a bal oldalit. Ez a különbség az élesen kanyargó folyókon, ahol a kanyarulatok átlagos görbületi sugara kisebb 10 km-nél, még nem érzékelhet ő.

 holtágak, Mikovinyi térképe, Duna vándorlása (meder hol itt, hol ott)  ezer éves völgyszakasz  a Coriolis-er ő medreknek nem alakításában, hanem átlagos helyzetének meghatározásában, s egyúttal a völgyek kialakításában játszik szerepet.  Sík vidéken a folyók meandereznek. Azért teszik ezt, mert vizük turbulens mozgása kanyargós pályákra kényszeríti ő ket. A meanderek összképe eléggé szabálytalan. Ami viszont minderre rárakódik, az az, hogy a meanderek összességükben jobbra vándorolnak, s EZ tekinthet ő a Coriolis-er ő közvetlen hatásának A meanderek jobbra vándorlása azt eredményezi, hogy a folyó völgye jobb felé egyre szélesedik.

 földtani-geomorfológiai helyzetb ő l következ ő höz képest fordított hatás, sok-sok folyóvölgy összességét tekintjük, és csak kéregmozgásokkal számolunk, kb. azonos gyakoriságot kellene várnunk a jobb és bal partok kiemelt helyzeté-ben. A gyakoriság azonban nem azonos: szinte kivétel nélkül a jobb partok magasabbak és meredekebbek. Ezért magya-rázatul általában a Coriolis-er ő t fogadják el. (munka-hipotézis, közvetlen bizonyítéka nincs)  Duna medre a völgy jobb oldalán (Nilus, Volga, nagyobb európai és ázsiai folyóknál is)  a Dunántúl jóval a Duna Paks környéki megjelenése el ő tt már emelked ő ben volt, az Alföld pedig süllyed ő ben  folyóvölgy az emelked ő területr ő l a süllyed ő terület felé "csúszna". A valóságban azonban fordítva történik!

 Coriolis-hatás - jól megtervezett kísérletekben (1 napig áll a víz, több m sugarú pontosan hengeres edény) a várt forgásirány valóban megvalósul: 1859: Párizs, A. Perrot; 1911: Bécs, O. Turmlitz 1961: Boston, A. Shapiro, Nature 196, : Sidney, Trefethen, Nature 207, 1084  ELTE, Kármán labor - forgókádas kísérletek - áramlás akadály körül (2D), szennyezések terjedése  Coriolis-platform Laboratóriumi kísérletek A befecskendezett festék függöny-alakban terjed szét a Coriolis-er ő következtében, mint a sarki fény. Az áramlás kétdimenziós, a felülnézeti kép: A folyadék megkerüli az akadály folytatását is. Indoklás: Az áramlás nem függ a magasságtól, kétdimenziós. A szennyezések szálas szerkezetek mentén terjednek a Coriolis-er ő miatt. Példa: Csernobil

Európai nagyberendezés: a Coriolis-platform (Grenoble)

Amerikai „egyetemi” oktatási segédanyag – CD ROM – egy jó példa

Energetika Mikor és mit tanítunk most (érdemes végiggondolni, melyik lépcs ő ben mit is teszünk hozzá, problémacentrikus fogalomértés, kritikus olvasás) Mennyiségi szemlélet (energiaprobléma – méretezési kérdések) Projekt módszer (9. osztály) - Miért lehet megcsinálni? (csoportkialakítás, tartalmi és formai követelmények) - Milyen témákat lehet kiadni? („alternatív” energiák, a jöv ő háztartásainak energiaellátása, egy-egy eszköz m ű ködésének értelmezése – pl. aszaló, energia és társadalom, a Föld energiaháztartása, ökológiai lábnyom…), szabadban (Agostyán) - hány óra szükséges – felkészülés, el ő adás, el ő re feltett kérdések – mire keressék a választ - feladatlap Szakkör: ELTE TTK mérés – sörkollektor vizsgálata jegyz ő könyvkészítés, mérés – képességfejlesztés (magasabb szinten)

1, Számold ki a sörkollektor mennyi energiát termelt 10 vagy 15 vagy 20 perc alatt! 2, Számold ki a kollektor hatásfokát v 1 vagy v 2 stb. sebességnél! 3, Számolj K értéket v 1 vagy v 2 h ű lési görbére! 4, Mennyi id ő alatt térül meg a kollektor ára? Számolj a weboldalon található 2004 vagy 2005 vagy 2006 vagy 2007-es adatokkal! Vedd figyelembe a f ű tési szezont! 5, Számolj teljesítményt v 1 vagy v 2 melegedésre!

Összefoglalás Nyilvánvaló környezeti problémák A fizika tanításának is be kell kapcsolódni a tények megismertetésébe illetve a lehetséges megoldási utak felvázolásába „Egységes” hozzáállás Mindenki ismerje föl a környezettudatos magatartás fejlesztésének fontosságát Ezt (is) szem el ő tt tartva tanítsunk fizikát!

Köszönetnyilvánítás Horváth Ákos – ELTE TTK, Atomfizikai Tanszék témavezet ő Tél Tamás – ELTE TTK, Elméleti Fizikai Tanszék doktori iskola programfelel ő s Balla Zoltán – Magyar Állami Földtani Intézet tudományos tanácsadó (földtani kutatási osztály) Juhász Edina – ELTE TTK környezettan szakos hallgató (laborgyakorlat vezet ő ) Juhász András – ELTE TTK, Anyagfizikai Tanszék fizika tanítása doktori program szervez ő je A jelenlév ő hallgatóság – Köszönöm a figyelmet!