A fenntartható fejlődéssel foglalkozó ENSZ folyamat két évtizede és a Fenntartható Fejlődési Konferencia 2012-ben (tények, kétségek, remények) dr. Faragó.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Advertisements

A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
FaragóT: ENSZ f.f. folyamat1 A FENNTARTHATÓSÁGGAL FOGLALKOZÓ ENSZ FOLYAMAT KRITIKÁJA dr. Faragó Tibor, c. egyetemi tanár az.
A Nemzeti Fejlesztési Terv regionális egyeztetésének folyamata, eredményei Dönsz Teodóra, Magyar Természetvédők Szövetsége Civilek az NFT Nyilvánosságáért,
FaragóT:Klímapol-klímatudatosság 1 MIÉRT FOGLALKOZIK A LEGMAGASABB SZINTEN A NEMZETKÖZI POLITIKA AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYÉVEL? dr. Faragó Tibor, c.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Az ENSZ klímatárgyalások Kiss Veronika OTDK április
Kibékíthető ellentétek? Környezetvédelmi osztályvezető
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Fenntartó nemzedék, fenntartható élet dr
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Létrehozásának körülményei és céljai Regionális fórum, Veszprém, november11. Dr. Szili Katalin, NFFT elnöke.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Gyermekszegénység – uniós prioritások és a magyar elnökség lehetőségei.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A környezetvédelem története és alapfogalmai
A környezetjog elvei.
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
1 A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSSEL, A KÖRNYEZETVÉDELEMMEL ÉS A KLÍMAPOLITIKÁVAL KAPCSOLATOS NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉS EREDMÉNYEI, ELLENTMONDÁSAI ÉS TÁVLATAI dr.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSÉI TERV (NSRK 2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK NÉHÁNY VITAPONTJA Dr. Faragó László MTA RKK 44. Közgazdász vándorgyűlés, Nyíregyháza.
2005. június éves a Magyar-Osztrák Területrendezési és Tervezési együttműködés dr. Tompai Géza főosztályvezető Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Mekkora a „biztonságunk árnyéka” globalizált világunkban
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
FaragóTibor: GlobálisKlímaPolitika1 Nemzetközi éghajlatvédelmi együttműködés, a klímapolitikai tárgyalások előzményei, helyzete és kilátásai dr. Faragó.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Magyar Útügyi Társaság
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
FaragóT:Nemzetközi klímapol 1 A NEMZETKÖZI KLÍMAPOLITIKAI EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS AZ ABBÓL ADÓDÓ FŐBB HAZAI FELADATOK dr. Faragó Tibor c. egyetemi tanár
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
„Globális biztonsági kihívások – közép-európai szerepvállalások” Nemzetközi társadalomtudományi konferencia Pécs, Európa Ház/International House – 2006.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
Eredmények és kihívások az Önkéntesség Európai Éve kapcsán Önkéntesség a kultúrában, a közművelődésben november 18.
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
EGT és Norvég Alapok Polgár Tamás Norvég Királyi Nagykövetség
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Magyar Útügyi Társaság
Előadás másolata:

A fenntartható fejlődéssel foglalkozó ENSZ folyamat két évtizede és a Fenntartható Fejlődési Konferencia 2012-ben (tények, kétségek, remények) dr. Faragó Tibor, c. egyetemi tanár szept. 10. ELŐZMÉNYEK: A fenntartható fejlődéssel foglalkozó ENSZ-folyamat KEZDEMÉNYEZÉS: A évi találkozóra vonatkozó javaslat és határozat (a) MENETREND: Az előkészületek szervezési vitái (b) INTÉZMÉNY: A fenntartható fejlődés nemzetközi kormányzása (c) GAZDASÁG: Vita a gazdasági témakörről, a zöld gazdaságról (d) KETTŐSSÉG: Párhuzamos folyamatok, a fejlesztések fontossága KÖVETKEZTETÉSEK: A fenntartható fejlődési együttműködés és a Konferencia kilátásai

Faragó T: UN-SD, UNCSD ELŐZMÉNYEK: A fenntartható fejlődéssel foglalkozó ENSZ- folyamat, előzmények, az elfogadott ENSZ-program és végrehajtása 1970-es évtized: még kiélezett nemzetközi pol, helyzet, de..  ENSZ Emberi Körny. Konf '72, Helsinki Nyilatkozat '75  körny, ügyekben kölcs. függőség felismerése  részletes (de nem túl konkrét) együttm. ajánlások  DE a fejlődők eltérő pol. prioritásai..  DE kellő politikai és intézményi garancia hiánya  Konkrét megállap-k ( kül.veszélyes v kevésbé átpol. ügyek )  természetv.: Ramsari Egyezmény 1971, CITES,  levegőkörny.:országh. átterjedő levegőszennyezés 1979  tengerjogi egyezmény: 1973   nemzetközi biztonság: strat. fegyverkorl. egyezm, 1972 Indira Gandhi ( UNCHE 1972 ): Nem a szegénység és a szükség a legnagyobb szennyezők? ? Ironikus lenne, ha a szennyezés elleni küzdelem átalakulna egy üzletággá, amiből néhány vállalat, társaság vagy nemzet profitot csinálna sokak kárára as évt.: társ-gazd fejl.  környezeti hatások kiterjedése  "körny.globalizáció": megfigy./értékelés/tud-pol.dialógus  ózonkárosítók /biodiv-tényezők /ühg-k /perz.kemikáliák  veszélyes hajtóerők, folyamatok, teendők összefoglalása:  : Körny és Fejl. Világbiz.  ENSZ-határozat 1992-' : átfogó "fennt. fejlődési" ENSZ-program  "a" program + megerősítése/kiegészítése/intézményesítése  1992: "Föld-csúcs" Feladatok a 21.sz-ra /1997: "Rió+5"  a végrehajtás koordinálása: ENSZ Fennt. Fejl. Biz...  2002: F.F.Csúcstalálk. - Jb Végrehajtási Terv + Nyilatk. Mi, a világ népeinek képviselői megerősítjük elkötelezettségünket a f.f. mellett. A szegénység felszámolása, fogyasztási és termelési minták megváltoztatása, a gazdasági és társadalmi fejlődés természeti erőforrás alapjának védelme és az azzal való gazdálkodás a f.f. átfogó célkitűzései és követelményei..... alkotó partnerséget alakítunk ki.. a f.f. közös céljának elérésére

Faragó T: UN-SD, UNCSD KEZDEMÉNYEZÉS: A évi találkozó kezdeményezése, vita annak szükségességéről és tartalmáról A kezdeményezés  Brazil javaslat 2007: Rio ben -- érvek és ellenérvek  élelm/energia/pénzügyi válság; célok határideje lejár; új kihívások  létezik magasszintű testület (FFB), éves ülésszakok, 2017-ig..  ENSZ-határozat 2009: ENSZ Fennt. Fejl. Konferencia DE: nem FFB mellett; "magas" szint; rövid időtartam; 3 rövid előkészítő ált. célkitűzés az f.f. és program iránti elkötelezettség megerősítése csak 2 konkrét téma : zöld gazdaság és f.f. intézményrendszer (a) MENETREND: Az előkészületek szervezési vitái Az előkészületi találkozók "sokasodása"  Alkudozás (eddigi) eredménye: 3 elők.ülésszak +3 inf +3 inf-inf ülés  Vita a szervezési, részvételi többlet erőforrás-igényekről: ki fizeti?. A szervezési vita hátterében - eltérő pol. igények állnak  fejlettek: glob. erőforrás-konfliktusok  zöld gazd, erőf-hatékonyság  fejlődők: "nagy" esemény legyen, korábbi ígéretek számonkérése.. (b) INTÉZMÉNY: A f.f. kormányzása: változatlan álláspontok? A kialakult multilaterális intézményrendszer elégtelensége  környezeti: 1972 ENSZ Körny. Program DE korlátozott szerep  szociális, gazdasági, fejlesztési ügyek: rendkívül sok szereplő  fenntarthatósági: 1992 ENSZ FFB korlátozott koord. hatékonyság Rögzült vagy változó álláspontok?  környezeti: évek óta változatlan megosztottság..  fenntarthatósági: 2002 számos javaslat, de..; 2011.jún: FF Tanács ?

Faragó T: UN-SD, UNCSD (c) GAZDASÁG: Vita a gazdasági témakörről, a zöld gazdaság fogalmának jelentősége, értelmezése A zöld gazdaság jelentőségének szakmai, szakpol. megalapozása  szakértők, szakmai és nemzetközi szervezetek tanulmányai, ajánlásai: energia-/erőforrás-hatékonyság, öko-technológiák, közgazd. eszközök, közbeszerzés..  a Konferencia előkészítéséhez ENSZ-tanulmányok 2010.ápr: ENSZ-főtitkári jelentés (" Progress to date and remaining gaps.. ") 2010.dec: ENSZ-főtitkári jelentés (" Objective and Themes of the UNCSD" ) 2011.márc: UNEP tanulmány (" Towards a Green Economy:.. ") UNSG, 04/2010: "..Broadening the concept of the green economy to make it applicable to sustainable development and poverty eradication will need to address the concerns that imposing a 'green economy' model could actually slow the development process. " EU Council (env), 06/2010: ".. need to speed up subsequent action to implement policy measures and tools for greening the economy in the context of sustainable development and poverty eradication, taking into consideration the varying contexts in developing and developed countries;" EESC, 07/2011 "European Civil Society on the Road to Rio+20” : WWF: ". a Green Economy is not a magic bullet. It will not automatically bring prosperity for the poor and achieve the MDGs.. " UNCSD PrepCom-2, 03/2011: ".. One perspective was that the outcome should focus on the shaping of a specific roadmap to achieve green economy on an international scale.., while observing national priorities. Another was that the Conference should not essentially be about green economy.. " Eltérő körülmények, eltérő prioritások  ellentétek a zöld gazdaság jelentőségének megítélésében a fenntartható fejlődés és a szegénység leküzdése kapcsán:  valóban önmagában ez most a legfontosabb f.f.-hez ?  valóban ez szolgálja a fejlődők érdekeit is ? május: az egyezkedés kudarca..  ENSZ Fenntartható Fejlődés Bizottság ülésszaka; Fennt. Fogyasztási és Termelési (SCP) prog-k irányelvei  a záródokumentum elfogadása nélkül..  a fő vitapontok egyike: a nemzeti SCP-programok egyik kritériuma legyen-e a "zöld gazdaság"/"erőforrás-hatékony gazdaság" ~ törölve

Faragó T: UN-SD, UNCSD (d) KETTŐSSÉG: Párhuzamos folyamatok: a fenntartható fejlődés csak egy a programok sorában 1992/2002-es ENSZ, 2001/2006-os EU stratégia szerint a f.f. a "keret"  ENSZ-2002: "Az ENSZ Közgyűlés fogadja el a fenntartható fejlődést, mint az ENSZ tevékenységeit teljességgel átfogó keret kulcsfontosságú elemét.. "  EU-2006: "A FFS elsősorban az életminőséggel, a nemzedékeken belüli és a nemzedékek közötti igazságossággal, valamint a valamennyi szakpolitikai terület közötti koherenciával foglalkozik.. Az EU FFS kialakítja azt az átfogó keretrendszert, amelyen belül.. a lisszaboni stratégia szolgáltatja a dinamikusabb gazdasághoz szükséges hajtóerőt. " Számtalan nemzetközi szervezet, esemény, program a f.f. mellett, DE az f.f. ügye, programja, intézménye mégsem lett átfogó, irányadó keret  szociális fejlődés, emberi jogok, egyenjogúság, világkereskedelem, legkevésbé fejlett országok helyzete....  "ágazati" témákban is: mezőgazdaság - élelmezés; egészségügy, oktatás, tudomány, munkaügy - foglalkoztatás, energia.... A legegyértelműbb párhuzamosság, átfedés és kapcsolat: a fejlesztések programja és a fenntartható fejlődés programja  1971: ENSZ Fejlesztési Program  1972: ENSZ Környezeti Program  1992: Feladatok a 21. századra  1994/2002 A fejlesztés prog-ja /Fejl-k fin.  2000: Millenn. Fejlesztési Célok  2002: Jb Végrehajtási Terv  Hivatalos Fejlesztési Támogatás (GNI 0,7%) - a legismertebb mutató..  hasonló helyzet az EU szintjén is: 2000/05/10 Lisszab/EU2020 Str  2001/2006 EU Fennt. Fejl. Stratégia A klímapolitika tárgyalások hatása ?  2007: legyen új, átfogó, ambic. megállapodás 2009-re..  2009: magasszintű fiaskó : kibocsátás-szabályozás - nincs előrehaladás  2011: ülésszak komoly hatással lehet az f.f. folyamatra, a 2012-es Konf-ra

Faragó T: UN-SD, UNCSD KÖVETKEZTETÉSEK: a fenntartható fejlődéssel foglalkozó együttműködés és a Konferencia kilátásai Folyamat..  Elismerést nyert a globálissá vált fenntarthatatlan folyamatok kezelésének szükségessége és ez a fenntartható fejlődéssel foglalkozó két évtizedes, az ENSZ égisze alatt folyó nemzetközi együttműködés jelentős eredménye.  Elfogadták 1992-ben, illetve 2002-ben a fenntartható fejlődés nemzetközi keretprogramját (kompromisszumokkal) a világ államai a legmagasabb politikai szinten a közös, de megkülönböztetett felelősség figyelembevételével.  A végrehajtás nehézkesen halad miközben újabb és újabb problémákkal is szembesül a nemzetközi közösség. Mindezek miatt már az eredetileg elfogadott célok és eszközök némelyike is elégtelennek látszik.  A fenntarthatóság ügye, követelményrendszere és programja általában véve nem vált az átfogó, irányadó keretté a különböző szakterületeken tevékenykedő nemzetközi szervezetek, az ENSZ szakosított szervezetei számára.  Ugyanilyen ellentmondások a legtöbb állam esetében nemzeti szinten; ugyanez érvényes az Európai Unióra is Konferencia..  Az esemény legalább újra alkalmat adhat a fenntarthatatlan folyamatok áttekintésére, korábbi program, célok felidézésére, elkötelezettségre  Jelenleg kétséges, hogy ez valóban jelentős esemény lesz (összemérhető vel) a nagyon eltérő érdekek alapján állandósult vita miatt  Ha a "zöld gazdaság" ügyét aláveti a fenntarthatóság célkitűzésének és javítja a fenntartható fejlődés ügyének nemzetközi kormányzását, akkor a viták (ütemezésről, előkészítésről, tartalomról) ellenére/mellett: hasznos lehet e 2 konkrét témakörben is.