5 végzetes HIBA, ami miatt elszállnak a cégek költségei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KÖLTSÉGELSZÁMOLÓ RENDSZER. A TruExpense rendszer Csökkentse kiadásait a magyarországi piacon egyedülálló TruExpense költségelszámoló rendszer segítségével!
Advertisements

A marketing fejlődése és szerepe
ONLINE ÉRTÉKESÍTÉS május 14 A MARKETINGBEN ÉS AZ ÉRTÉKESÍTÉSBEN.
Ha Ön valamit hosszú ideig csinál, akkor - lassú. Ha valamit a Főnöke csinál hosszú ideig, akkor ő - alapos. PéPéeS
Ákos FÜZI Energetika 2011.
Az új rendszer a CobraConto.NET.
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
Depóniagáz, mint üzemanyag
Privát banki szolgáltatások és befektetések a Citibanktól.
Kötelező Önvédelmi Gyakorlatok Nem Csak „Feketeöves Adatvédőknek” Kun Árpád vezető rendszermérnök, CEH Budapest, Január 28.
E.ON – Versenyben Önökért!
Minőségköltségek.
Hogyan gondolkodjunk az árakról Állnak a falak… BUDAPEST május 22.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
Számítástechnikai rendszerek bérleti konstrukciója.
TÉNYLEG CSAK EZ MOTÍVÁL?
E.ON – Versenyben Önökért!
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
TELLER KERESKEDELMI RENDSZER P2mozisoft.hu Tel: 20/
Értékesítési csatornák
Nem számít!. Nem számít! A jó sorrend a konzultációkhoz: 1. Vágyak. 2. Problémák. 3. A félelmek eltávolítása átbeszéléssel! 4. Következő havi terv.
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
Új flotta előfizetés rendelése a Vodafone Online Shopban
A marketing és a logisztikai költségek közötti kölcsönhatások Lipák Mária BGF, KVIFK, 2009.
Új törekvések a logisztikai közreműködésben
Az átláthatóság, mint elengedhetetlen feltétel Mádi-Szabó Zoltán A kis- és középvállalkozási részleg vezetője április 18.
Szeretettel köszöntöm az Etikus cégek üzleti fórumán megjelenteket!
E-beszerzés Bravo csoport.
Ha Ön valamit hosszú ideig csinál, akkor - lassú. Ha valamit a Főnöke csinál hosszú ideig, akkor ő - alapos.
IT outsourcing előkészítése - ahogy egy tanácsadó látja Kontra József Igazgató
Csernus doktor 10 aranyszabálya
Kontrolling Ferrero vs. Budakalász Különböző vagy hasonló? Csapattagok: Bertha Gábor Fekete Sándor Harcsa Veronika.
Távhővezetékek csapadékvíz elleni gazdaságos és tartós szigetelése
Sólyom Andrea PhD Hallgató
A KÖRNYEZETVÉDELEM TERÜLETÉN LEFOLYTATOTT KÖZBESZERZÉSEKKEL KAPCSOLATOS JOGORVOSLATI ELJÁRÁSOK SORÁN SZERZETT TAPASZTALATOK Hámori András közbeszerzési.
Tanuló szervezet.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
Az informatikai tanácsadás jövője – mit tehetünk érte? Hetyei József Certified Management Consultant (CMC) NJSZT szakértő főiskolai vezető oktató, szakvezető.
Kotulyák Tamás, Get Energy Magyarország Kft.
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%? A) F 3 = 7000$ B)
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
Olcsóbb és több demokrácia II. A Fidesz- Magyar Polgári Szövetség javaslatai a választások állami költségeinek csökkentésére.
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Változóadat-nyomtatás a gyakorlatban, avagy hogyan kezdjünk hozzá? Ortutay György Prime Rate Kft december 9.
Hogyan készüljünk fel a szóbeli interjúra? Milyen kérdések várhatóak?
Stresszmentes, hatékony vállalkozásvezetés Avagy hogyan építsük fel újra vállalkozásunkat Horváth Győző – május.
Thomas Piketty Paris School of Economics
Környezettudatos marketing Tóth Gergely. Hogyan üzenhetünk?  Üzenet  Csatorna  Reklám  Plakátok  Költségvetés  Profizmus  Hitelesség?  Tettek.
Versenyelőny az informatika segítségével! Előadó: Dimitrova Dessislava Ügyvezető, Alphasonic Kft Október 8.
Országos Kereskedelmi Szövetség Kereskedelem-biztonsági Bizottság október 15. „Nem tudod megoldani a problémát ugyan azzal a gondolkodással, mint.
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
Konkrét ügyfélkezelési technikák, gyakorlatok egy cég életében
MATRIX Vizsgáló, Ellenőrző és Tanúsító Kft. Szádeczky Tamás e-közszolgáltatások tesztelési módszertana Törvényesség, szabványosság, biztonság.
Boltvezetői Jelentkezési lap
Szeretettel köszöntöm Önt Némethi Erika december 26.
Név: Születési név: A megpályázott munkakör: Boltvezető Fejlődésének érdekében, és a cég igényeit is szem előtt tartva, az ország különböző részein történik.
A raktár teljesítményének mérése
WKING PARTNERSÉG BEMUTATÓ. WKing Kereskedőház az Ön cége szolgálatában Tapasztalatunk: 10+ év e-commerce 20+ év kereskedelem 10+ év online marketing tapasztalat.
Készlet- és termelésoptimalizálás bevezetésének tapasztalatai egy dinamikusan fejlődő KKV vállalatnál Esettanulmány Dr. Lelkes Zoltán.
1996 óta az ügyfelekért.
Beszerzések hatékonyság növelése
GP Consulting Pénzügyi Tanácsadó Kft.
BPR – Business Process Reengeneering
„Adatbázis építés, adatállományok felhasználása, frissítése, targetálás; egy sikeres DM esettanulmány bemutatása” Vörös Gergely online média értékesítési.
Bérköltség - csökkenés - jogszerűen?
Mezősi Róbert Comp-Sys Kft
A Reklámajándék.hu Kft. az IGC Global Promotions hazai képviselője
Előadás másolata:

5 végzetes HIBA, ami miatt elszállnak a cégek költségei És hogyan kerülheti el őket? Tősér Sándor CostBusters Hungary Kft. – A KöltségIrtók

1. Észrevétlen apró áremelések Bejelentett és bejelentés nélküli áremelések Ön miért nem veszi észre? Mert az emelkedés mértéke az ingerküszöb alatt marad, és mert az Ön figyelmét túlságosan lekötik a(z) Ügyfelek Alkalmazottak Konkurencia Cégfinanszírozás Állami, önkormányzati hivatalok, stb. Ha észre is veszi az áremelést, mindig van ideje, energiája vitatkozni?

1. Észrevétlen áremelések Az áremelésre mindig számtalan indok adódik Deviza árfolyam emelkedése Bérköltségek emelkedése Energia, üzemanyag drágulása Nyersanyagok világpiaci árának emelkedése, stb. Van, ami ezek közöl kivédhetetlen (pl. nyersanyag), de Ez nem egyirányú utca! Az hányszor fordult elő, hogy emiatt a szállító magától csökkentette az árat?

1. Észrevétlen áremelések Mit tehet ellene? Kell-e tenni valamit, és kinek? Alkalmazza a Pareto elvet! 80-20-as szabály Vilfredo Pareto olasz közgazdász Társadalmi vagyoneloszlás Kiterjesztése céges környezetre: Értékesítés Minőségügy Költségek

1. Észrevétlen áremelések Kell-e tenni valamit, és kinek? Benne van-e a 20%-ban (ami 80% költség)? Megvan-e hozzá cégen belül a megfelelő szakértelem? Ha 2 x IGEN → Foglalkozzon vele! Ha bármelyik NEM→ Bízza szakértőre! (Ismerek egy jó céget!) Sok kkv cégvezető ódzkodik a tanácsadóktól „A hatékony vezető csak azzal foglalkozik, amiben profi. Minden egyéb tevékenységet más profikkal végeztet.”

1. Észrevétlen áremelések A verseny hatalma Az ember alkupozícióját mindig a legjobb alternatíva határozza meg! Van, amikor nincs alternatíva (pl. víz, csatorna) Minden egyéb esetben versenyeztetni kell! Még akkor is hasznos, ha az adott pillanatban nem vezet eredményre (máskor meggondolja)

2. Felesleges beszerzések Ki az az őrült, aki feleslegesen vesz valamit? A termék valamikor fontos volt. Ma már nem az, de soha senki nem kérdezte meg: „minek vesszük mi még mindig ezt?” pl. Csomagolás Telefonvonalak Az üzletkötő ránk sóz valamit, ami csak neki jó Pl. kedvenc vezetékes körzet Túlbiztosított karbantartási szolgáltatás Szoftverkövetés

2. Felesleges beszerzések Mit tehet ellene? Vizsgáltassa felül valakivel, aki ért hozzá, de nem része a napi munkájának. Belső ember Külső szakértő

3. A Megszokás Az ember szereti a biztonságot Állandóság → Biztonság „Ezt mindig így csináltuk.” „Mindig is innen vásároltunk.” E mondatok gátak nemcsak a spórolás, de a fejlődés előtt is. Reklámszmog → Az ajánlatok 99%-a a kukában köt ki. Okok: Reklám immunitás Időhiány

3. A Megszokás Mire kellene időt fordítani? Alapos mennyiségi elemzés. Példák: Évi 200.000€-ért vásárolunk Hány db ez? Nem hihető Évi 10.000db-ot vásárolunk Még mindig nem hihető Az elmúlt 12 hónapban 10.231 db-ot vásároltunk Ezt sokkal könnyebb elhinni

3. A Megszokás Mire kellene időt fordítani? Alapos minőségi vizsgálat Kérjen referenciát (ne listát, levelet!) Kérjen referencia személyt, telefonszámot A referencialistából hívjon hasonló cégeket Kérjen mintadarabokat, próbamunkát Kezelje a 2 fél félelmeit (emulzió példa)

3. A Megszokás NEM! Mit tehet a megszokás ellen? Küzdje le a változástól való félelmeit, és kezelje a kockázatokat! De biztos, hogy törvényszerűen bekövetkezik a változás? NEM! A jelenlegi szállító mindig előnyben van! Pozíciót véd, keveset kockáztat, és hajlandó kompromisszumokra is. Sokszor ő adja a legjobb ötleteket Nyer – Nyer szituáció

4. A koordináció hiánya Nem egy cégnél tapasztaltuk: Bizonyos terméket több osztályról különböző emberek rendelnek koordináció nélkül Ráadásul gyakran különböző szállítótól Következmények: Elveszítik a koncentrált beszerzés árelőnyét Járulékos költségek Munkaidő, cégautó használat, készpénz

4. A koordináció hiánya Mit tehet ellene? Koncentrálja a beszerzést: Csak 1 munkatárs rendelhet Csak 1 szállítótól Előnyei: Árelőny Járulékos költségek megszűnnek Mennyiségi kontroll → csökkenő felhasználás Akár konszignációs raktár

5. Az ellenőrzés hiánya Tegye fel a kezét, aki fogyókúrázott már valaha! Mikor lesz tartós az eredmény? Ha rendszeresen ráállunk a mérlegre. Ha elmulasztjuk, akkor a szállító megadja a jó árat, majd a számlázáskor „téved”. Bonyolultabb, sok tételből álló számláknál ez könnyebb: pl. Irodaszer Szállítás

5. Az ellenőrzés hiánya Ha nem ellenőrzik, nyert. Ha ellenőrzik, megmagyarázza: „Nem volt raktáron, azért tettük be a drágábbat.” „Nem lehetett arra menni, mert az út épp le volt zárva.” Azért mentünk arra, mert autópályán gyorsabb Bp. – Kalocsa M5-ön keresztül: -7p, +47km

5. Az ellenőrzés hiánya Mit tehet ellene? Legjobb a megelőzés. Alakítson ki olyan feltételeket, hogy ne lehessen, vagy ne legyen érdemes csalni. Példák: Beárazva adja fel a rendelést. Fuvarozásnál is alkalmazza a Pareto elvet: a leggyakoribb desztinációkra kérjen fix árat Emellett ellenőrizzen rendszeresen, de legalább szúrópróbaszerűen

Köszönöm a figyelmet! www.CostBusters.hu A tanulmány teljes szövege díjmentesen hozzáférhető itt: www.CostBusters.hu + ingyenes költségcsökkentő tippek, trükkök, ötletek a hírlevélben Kérdések?