A paraszolvencia egészségpolitikai jelentősége és a megszüntetésére tett kísérletek értékelése 2012. január 25.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Advertisements

Kormányszóvivői tájékoztató A vizitdíj szabályok felülvizsgálata.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Az egészségügy átalakítása Holló Imre Pénzügyi csúcstalálkozó II szeptember 16.
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
1 GKI-EKI Egészségügykutató Intézet A cselekvés igénye és (talán) lehetősége politikai konszenzus helyett Skultéty László ügyvezető igazgató GKI-EKI Egészségügykutató.
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Gondolatok a jubileumi XX. Magyarországi Egészségügyi Napokról
1. A családpolitika társadalmi hatásai
A TELJESÍTMÉNYVOLUMEN-KORLÁT ELTÖRLÉSÉNEK KÖVETKEZMÉNYEI AZ INTÉZMÉNYEKBEN DR. RÁCZ JENŐ NAPI GAZDASÁG KONFERENCIA BUDAPEST NOVEMBER 10.
15. Egészség-Gazdaságtani Szimpózium Dr. Szócska Miklós Egészségügyért felelős államtitkár EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
Hála Pénz Kampány - hálát a betegtől pénzt az államtól „A hálapénz megalázza azt aki kapja és azt is aki adja. Elvtelen függőséget hoz létre a beteg-orvos.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Rogán Antal sajtótájékoztatója április 4.. Kórházprivatizációs tervek A Medgyessy-kormány, aminek Gyurcsány Ferenc a minisztere volt, kórházprivatizációs.
Privatizáció, foglalkoztatás és bérek Hozzászólás John Earle és Telegdy Álmos tanulmányához Antal Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet Szirák 2012.
TDM Szakmai Nap november 21.
A mindenkori kormányzati intézkedés kritikája mindig szimpatikusabb mint saját hibáinkkal, gondjainkkal történő szembenézés. Dr. Illés BélaGöd 2007 nov.
Horváth Miklós Magyar Logisztikai Klaszter
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
EGÉSZSÉGÜGY-EGÉSZSÉGIPAR TÉNYEK ÉS TERVEK DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST, 2OO3.O5.29.
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
A kórházi kontrolling Készítették: Csillag Adrienn Junó Ilona Anett
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Egészségügyi finanszírozás
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Az egykulcsos adó bevezetésének várható hatásai
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
JEREMIE Programok módosulásai
1 A rendelkezésre álló mindenkori források hatékonyabb, szükségletalapú elosztási rendszere SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK JÖVŐKÉPE június 21. Czibere.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Merre tovább, magyar egészségügy?
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
. 1/24 A „modell” öt éve, hatása az egészségügyi rendszerre Dr. Kincses Gyula veresi lakos február.
A háziorvosi privatizáció hatásai, háziorvosok a privatizációban 1/22 Skultéty László A GKI-EKI Egészségügykutató Intézet felmérései tükrében május.
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
Országos Egészségbiztosítási Pénztár Addiktológiai ellátás az egészségügyi reformfolyamat tükrében Tájékoztató a Kábítószerügyi Eseti Bizottság számára.
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
A MEDICSPHERE PROJEKT KÖVETKEZTETÉSEI DR. SOLT KATALIN TÁMOP A-11/1/KONV
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István.
21 a 100-ból: egészségügy Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. Hova jutunk 100 lépéssel? GKI Rt. Ützleti konferencia Június 24.
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
Problémák és megoldási lehetőségek a magyar egészségügy reformjában Dr. Gaál Péter Hitek és tévhitek az egészségbiztosítási biztosítói modellekről Népszabadság.
Nem a forrás hiányzik, hanem a döntés… Csató András MKSZ Kongresszus – április 23. WWW. ETOSZ. ORG.
UNIÓS BETEGEK ELLÁTÁSA KÖZFINANSZÍROZOTT KAPACITÁSON
A családi költségvetés
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
Az egészségügy átalakításának rendszerszintű megfontolásai: hatékonysági problémák és betegút-szervezés.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Az egészségügyi intézményrendszert érintő jogszabályi változások főbb következményei. Kapacitások és finanszírozás változásai dr. Koós Tamás Budapest,
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Megszületett a megoldás
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Előadás másolata:

A paraszolvencia egészségpolitikai jelentősége és a megszüntetésére tett kísérletek értékelése január 25.

A paraszolvencia egészségpolitikai jelentősége Miért érdemes foglalkozni a paraszolvenciával?  Ha rontja az egészségügyi rendszer teljesítményét: az eredményességet, a hatékonyságot, és/vagy az igazságosságot  Mértéke elég nagy ahhoz, hogy rendszerszintű hatást fejtsen ki A paraszolvencia hatása attól függ, hogy mi motiválja annak adását:  kényszer vagy hála: a motiváció sokoldalú, amely kérdőíves felmérésben nehezen feltérképezhető – a hálának "vallott" pénzadás mögött is számos kényszerítő tényező fedezhető fel (belső vagy külső) Mértéke:  Magyarországon a teljes egészségügyi kiadás 1,5-4,5%-a  De nem elsősorban az abszolút mérték, hanem az egyenlőtlen eloszlás miatt jelent komoly torz ösztönzőt (90%-a orvosoknak megy, ezen belül is vannak jól fizető és nem jól fizető szakterületek) Minden okunk meg van arra, hogy a paraszolvencia jelensége miatt aggódjunk:  Meg kellene szüntetni, de hogyan?

Hogyan nyúljunk a paraszolvenciához? WHO tanulmánykötet a volt kommunista országok egészségügyi reformjainak összehasonlító elemzéséről:  Kutzin J, Cashin Ch, Jakab M (eds): Implementing Health Financing Reforms: Lessons from countries in transition  Egy külön fejezet foglalkozik a paraszolvencia megszüntetésére tett intézkedésekkel Négy ország összehasonlítása:  Kirgizisztán  Tadzsikisztán  Oroszország  Magyarország 1

Hogyan nyúljunk a paraszolvenciához? A tanulmány a következő kritikus sikertényezőket azonosította:  Átfogó, egymást megfelelő sorrendben követő reformintézkedések (nem egy-egy különálló változtatás)  világos és reális jogosultság (szolgáltatáscsomag)  a nem hatékonyan működő ellátórendszer átalakítása, a hatékonysági nyereség visszaforgatásával (egészségügyi dolgozók jövedelmének növelése)  megfelelő mértékű, stabil és kiszámítható közfinanszírozása  a bűnbak keresés mellőzése Magyarország az elmúlt 25 évben kudarcot vallott a paraszolvencia elleni "harcban" 2

Mi történt Magyarországon? Általánosságban elmondható, hogy Magyarországon az egészségügyi reform nem követte ezeket az elveket Habár az eüi reform átfogó és számos tekintetben jól tervezett volt A szolgáltatáscsomaghoz nem sikerült érdemben hozzányúlni és tisztázni a magán és közfinanszírozott ellátások határait A finanszírozási és ellátórendszer szerkezeti átalakítási reformokból származó hatékonyságjavulás eredményét egyszerűen kivették az eü- ből (költségvetés stabilizálásra) A forrásteremtés a közfinanszírozott egészségügyi ellátások vonatkozásában inadekvát, bizonytalan, valamint kiszámíthatatlan maradt:  hosszú megszorítási periódusok és rövid kiadásnövekedés váltakozása  pl. 50%-os közalkalmazotti béremelés 2002-ben vs. évente 3% 1990-től kezdve 1

Mi történt Magyarországon? A paraszolvencia megszüntetésére irányuló törekvések azért vallottak kudarcot, mert nem szüntették meg a paraszolvencia gyökérokait Pl közötti időszak intézkedései:  vizitdíj, kórházi napidíj bevezetése (majd eltörlése, népszavazás)  szabad orvosválasztásért fizetendő térítési díj jelentős megemelése (30%, max. 100 ezer Ft) Mindkét intézkedés kudarcot vallott:  a vizitdíj nem szüntette meg a paraszolvencia adásának okait (maximum elszívta a hálapénz forrásait a legszegényebbeknél)  a szabad orvosválasztásért fizetendő díj sokkal közelebb van a paraszolvencia tényleges működéséhez, de: a beteg által fizetett díj nem az orvoshoz, hanem a kórházhoz került (azaz sem a betegnek, sem az orvosnak nem volt érdeke befizetni/beszedni) a kórház OEP finanszírozása a beszedett pénz összegével csökkent (azaz még a kórházmenedzsmentnek sem volt érdeke működtetni a rendszert) 2

Mi történt Magyarországon? Mit kellene tehát ezen változtatni?  jóval alacsonyabb díjat kellene meghatározni  az OEP finanszírozáson felüli többletbevétel legyen  a bevétel jelentős része közvetlenül a kezelőorvosnak jusson  adómentes legyen (vagy kedvezményes adókulcs)  a területi beteget ellátó orvos is kapjon plusz díjazást (az OEP-től) annak érdekében, hogy elkerüljük a területi betegek hátrányos megkülönböztetését (plusz közpénz kell) Ez a jelenlegi kormányzati ciklusban is kivitelezhető lenne, de:  a kérdés nagyon átpolitizált, nem mernek a politikusok hozzányúlni  többlet közfinanszírozást igényel (de legalább is a hatékonysági nyereség visszaforgatását) 3

Záró megjegyzések A közvetlen lakossági hozzájárulás (aka vizitdíj) nem jó eszköz a hatékonyság növelésére 1 Van ellátásNincs ellátás Van szükségletKielégített szükséglet Kielégítetlen szükséglet Nincs szükségletFelesleges ellátás Nem vett igénybe ellátást az akinek nincs szüksége rá Stratégia 1: ellátás- szervezés (betegség és esetmenedzsment) Költség egyszerre csökken és nő Stratégia 2: ellátás nem szelektív visszafogása (vizitdíj, TVK, sorban állás) Költség csökken Stratégia 3: ellátási kapacitások növelése (több ellátás nyújtása) Költség nő

Záró megjegyzések A volt kommunista országokban a paraszolvencia ennek ellenére olyan káros jelenség, amelynek formalizálása egyértelműen javítaná az eüi. rendszer teljesítményét abban az esetben, ha a "vizitdíj" kiváltja a paraszolvenciát, nem pedig hozzáadódik ahhoz A legfontosabb kritikus sikertényező a paraszolvencia megszüntetésében továbbra is inkább az egészségügyi rendszer átalakulásából származó hatékonysági nyereségek visszaforgatása lenne, de ezt a legnehezebb elérni gazdasági válság és megszorítások idején 2