End of Waste Criteria Final Report

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Szelektív hulladékgyűjtés
Tudnivalók a CPR kapcsán
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A hulladékgazdálkodás előtt álló feladatok 2014-ig
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Eger november 17. Építőipari ásványi- és másodnyersanyagok (Az EU „SARMA” projekt.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Szombathely május 3-5. A hulladékgazdálkodás szabályozása hasznosítási irányok.
A hazai építési termék szabályozás tartalma és összefüggései
Zalaegerszeg december 13.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
KN-kód a jövedéki szabályozásban
Élelmiszerek jellegformálása, adalékanyagok, felhasználásuk szabályozása. Fakultatív tárgy 2008.
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
Munkavédelmi előírások rendszere
Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása
Ipari tevékenység fenntartható módon:
Levegőtisztaság-védelem 9. előadás
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
A Szolvencia II. csoport vonatkozásai
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
A hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályozás változásai
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
1 Az EMC témaköre, EMC Irányelv Zavarok frekvencia tartomány szerinti elhelyezkedése Az EMC megvalósításának módszere.
A hulladékká vált gépjárművek kezelésének egyes kérdései A hulladékká vált gépjárművek kezelésére több magyar jogszabály is vonatkozik, amelyek az Európai.
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
1 / 14 MAVESZ, június 7. Intermedier – nem izolált, izolált, szállított definíciója; Az intermedierekre vonatkozó speciális követelmények Sógor András.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
A gyártói felelősség kérdése, avagy miért nem működik a roncsautók visszavétele (Szubjektív vélemény) Kelemen József Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Nemzetközi és hazai előírások az e-jármű tervezésekor és jármű átalakításkor Németh Erika
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
Újrahasználat vagy hulladékként kezelés az EU és a magyar jogi szabályozásban dr. Csepregi István ügyvezető ZÖLDJOG Kft.
Rugalmas keretrendszer a minőségbiztosítási adatok kezeléséhez XII. abas Vevőfórum, Balatonlelle június 5-7.
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Seite Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában.
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Változások a hulladékgazdálkodás szabályozásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető Tokaj,2011.
Szemléletváltás a tűzvédelmi műszaki életben
A kémiai biztonságról közérthetően
Szabályozási módszerek Bándi Gyula. A módszertanok rendje Szektorális vagy integrált  az aktuális jogszabály  A jog és állam A környezethasználat beavatkozásaelfogadható.
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Energiahatékony épületgépész rendszerek, rendszerelemek és alkalmazásuk Az EU energiahatékonysági rendeletének hatása a hazai gázkészülékek installációs.
HATÁRON ÁTNYÚLÓ ELLÁTÁSOK NÓGRÁD MEGYÉBEN A ÉVBEN Debrecen, április 23.
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
a logger-használat kérdései
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Közbeszerzési Hatóság
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
Jogharmonizáció az Európai Unióban
A védőkesztyűk új szabályai
Előadás másolata:

End of Waste Criteria Final Report A hulladékstátusz megszűnésének kritériumaival kapcsolatos európai uniós tanulmány Héjja Eszter környezetvédelmi menedzser, HOE

A hulladékstátusz megszűnése AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2008/98/EK IRÁNYELVE (2008. november 19.) a hulladékokról és egyes irányelvek hatályon kívül helyezéséről 6. cikk A hulladékstátusz megszűnése Egy adott hulladék megszűnik a 3. cikk 1. pontja értelmében hulladék lenni, amennyiben hasznosítási műveleten, beleértve az újrafeldolgozást, esett át, és megfelel az alábbi feltételekkel összhangban kidolgozandó konkrét kritériumoknak: a) az anyagot vagy tárgyat általánosan használják, adott rendeltetéssel; b) az anyagnak vagy tárgynak van piaca, vagy van rá kereslet; c) az anyag vagy tárgy megfelel az adott rendeltetések műszaki követelményeinek és a termékekre vonatkozó hatályos jogszabályoknak és előírásoknak; és d) az anyag vagy tárgy felhasználása nem idéz elő általános káros környezeti vagy egészségügyi hatásokat. A kritériumok szükség esetén a szennyező anyagok határértékeit is tartalmazzák, és figyelembe veszik az anyag vagy a tárgy lehetséges káros környezeti hatásait.

(2) Az ezen irányelv nem alapvető fontosságú elemeinek kiegészítéssel történő módosítására irányuló intézkedéseket – amelyek az (1) bekezdésben meghatározott kritériumok elfogadására, és azon hulladékfajta meghatározására vonatkoznak, amelyre az ilyen kritériumok alkalmazandók – a 39. cikk (2) bekezdésében említett ellenőrzéssel történő szabályozási bizottsági eljárással összhangban kell elfogadni. A hulladékstátusz megszűnése tekintetében konkrét kritériumok kidolgozását kell megfontolni, legalábbis az adalékanyagok, a papír, az üveg, a fém, a gumiabroncsok és a textilanyagok vonatkozásában.

Joint Research Centre Institute for Prospective Technological Studies – az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának technológiai intézete

4 fejezet: a kritériumok meghatározásának általános módszertana fémhulladékok hulladékok hasznosításával előállított építési adalékanyagok komposzt

A kritériumok meghatározásának általános módszertana

A hulladékstátusz megszűnése 6. cikk A hulladékstátusz megszűnése Egy adott hulladék megszűnik a 3. cikk 1. pontja értelmében hulladék lenni, amennyiben hasznosítási műveleten, beleértve az újrafeldolgozást, esett át, és megfelel az alábbi feltételekkel összhangban kidolgozandó konkrét kritériumoknak: a) az anyagot vagy tárgyat általánosan használják, adott rendeltetéssel; b) az anyagnak vagy tárgynak van piaca, vagy van rá kereslet; c) az anyag vagy tárgy megfelel az adott rendeltetések műszaki követelményeinek és a termékekre vonatkozó hatályos jogszabályoknak és előírásoknak; és d) az anyag vagy tárgy felhasználása nem idéz elő általános káros környezeti vagy egészségügyi hatásokat. A kritériumok szükség esetén a szennyező anyagok határértékeit is tartalmazzák, és figyelembe veszik az anyag vagy a tárgy lehetséges káros környezeti hatásait.

kiindulási anyag(ok) (hulladék) kezelési eljárások másodnyersanyag/termék felhasználás egy másik anyag/termék helyettesítése kritériumok

A kiindulási anyagokra vonatkozó kritériumok pl. pozitív lista negatív lista elvárt tulajdonságok

A kezelési eljárásokra vonatkozó kritériumok pl. elengedhetetlen lépések fizikai, kémiai értékek → költségek

A termékre vonatkozó kritériumok szabványok Elegendő védelem? Ha nem → további követelmények

A felhasználásra vonatkozó kritériumok valószínűleg nincs értelme esetleg: jelölés

Meg kell vizsgálni a hulladékstátusz megszüntetésének indokait hatásait (életciklus-elemzés)

vas- és acélhulladékok alumíniumhulladék Fémhulladékok vas- és acélhulladékok alumíniumhulladék

A hulladékstátusz megszüntetésének indokai szervezetten működik, létező szabványok csak mechanikai eljárások

A hulladékstátusz megszűnésének javasolt kritériumai

Kiindulási anyagok 10 02 (vas- és acéliparból származó) – nincs értelme Kizárólag: 1. csoport: EWC 12 01 01 12 01 02 12 01 03 12 01 04 17 04 02 17 04 05   2. csoport: EWC 15 01 04 20 01 40 3. csoport: EWC 15 01 06 15 01 11 16 01 16 02 17 04 07 17 04 10 17 04 11 19 01 02 20 01 23 20 01 35 20 01 36

Kiindulási anyagok 1. csoport: fémek alakításából, felületkezeléséből építési-bontási hulladékból 2. csoport: fém csomagolási hulladékok települési hulladékból elkülönítetten gyűjtött fémhulladékok 3. csoport: vegyes, ill. veszélyes anyagokat is tartalmazó csomagolási hulladék hulladékká vált gépjárművek e-hulladékok építési-bontási hulladékból vegyes fémfrakció kábelek kazánhamuból eltávolított vasfémek

Kezelési eljárások 1. csoport: keletkezés helyén elkülönített gyűjtés / begyűjtés során elkülönítés → tiszta vas- és acél-, ill. alumíniumhulladék elkülönítve maradtak a felhasználásig csak méret alakítására, ötvözet szerinti válogatásra, bevonat eltávolítására lehet szükség szükség esetén tömörítés

Kezelési eljárások 2. csoport: válogatás → tiszta vas- és acél-, ill. alumíniumhulladék, az egyéb frakciókat is kiválogatták (mágnes vasleválasztás ide tartozhat) szükség esetén tisztítási, szennyeződésmentesítési eljárások → mentes a látható szennyeződésektől szükség esetén tömörítés

Kezelési eljárások 3. csoport: válogatáshoz egynél több lépés szükséges frakciók elkülönítése érdekében modern, összetettebb kezelési eljárások, pl. shredderezés, mágneses vasleválasztás, örvényáramú szeparátor, flotálás, más, osztályozóközeg segítségével történő elkülönítés mentes a látható szennyeződésektől szükség esetén tömörítés roncsautók, e-hulladékok: irányelvekben előírt előkezelési műveletek megtörténtek csoporton belül is eltérő követelmények

Kezelési eljárások Veszélyes hulladékok hulladékstátusza csak akkor szűnhet meg, ha a kezelés eredményeként megszűnt valamennyi, a keretirányelv III. melléklete szerinti veszélyes tulajdonságuk (pl. roncsautóból minden veszélyes anyagot eltávolítottak).

Termék „Az európai acélhulladék-fajták listája” / egyéb, acélipar által elfogadott „szokványszabvány”/ EN 13920-1:2002 számú, alumíniumhulladékra vonatkozó európai szabvány fémtartalom ≥ 95% (csak példa) / aluszabvány szerinti látható olajszennyezéstől mentes egyetlen, a keretirányelv III. melléklete szerinti veszélyes tulajdonsággal sem rendelkezik

Minőségellenőrzési eljárások ? valamennyi előző pontra vonatkozóan

Felhasználás A fémhulladékok hulladékstátusza akkor szűnik meg, amikor teljesülnek az előbbi kritériumok, és forgalomba hozzák vagy fémipari gyártási folyamat kiindulási anyagaként felhasználják őket. (Előfordulhat, hogy nem lesz kereskedelmi ügylet a kettő között.)

A hulladékstátusz megszüntetésének várható hatásai kialakult rendszer, nem jelentős beavatkozás → nem túl kifejezett hatások hulladékszállítási szabályozás hatálya alól ki REACH hatálya alá

A tanulmány elérhető: http://susproc. jrc. ec. europa

Köszönöm a figyelmüket!