Gastro Update Compact 2005 PET/CT Dr. Lengyel Zsolt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ EMELKEDŐ PSA JELENTŐSÉGE RADIKÁLIS PROSTATECTOMIA UTÁN
Advertisements

Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
A krónikus parotitis sebészi kezelése
KLINIKAI ALAPISMERETEK
Papp János A nyelőcső endoszkópiája ’06. Bad Kleinkirchheim március 13.
dr. BALLA TÜNDE, dr. BORSICS KÁLMÁN
Congenitalis, nyelvben elhelyezkedő tumor
Neoadjuváns kezelés emlőrák esetén „a sebész szempontjai”
A VASTAGBÉL CARCINOMA DIAGNÓZISA
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Dr.Vámosi Péter Szent Rókus Kórház Szemészeti osztály
Colorectalis carcinoma (CRC)
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
A tételek eljuttatása az iskolákba
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Daganatgátló kezelés – kemoterápia –radiokemoterápia
Da Vinci.
A PAJZSMIRIGYMŰKÖDÉS MUTATÓINAK VÁLTOZÁSA A VÉRBEN A TIREOSZUBSZTITÚCIÓS KEZELÉS FOLYAMÁN Témavezető: Dr. Dujmovics Ferenc Szerző: Bojtos Lilla Újvidék,
Végbélrák. Közkórházi gyakorlat a Jósa András Megyei Kórházban
Szokatlan viselkedésű Wilms-tumorok
szakmérnök hallgatók számára
PAROTIS TUMOROK KORSZERŰ DIAGNOSZTIKÁJA ÉS TERÁPIÁJA
PAJZSMIRIGYRÁK KEZELÉSÉVEL SZERZETT TAPASZTALATAINK
Vass László dr., Horváth Ilona dr., Tubak Vilmos
Kirschner Róbert, Pécsvárady Zsolt
Rövid távú eredmények szeptális kamrai ingerlés esetén komplett atrioventricularis block mellett Gajdácsi József, Gellér László, Hajkó Erik, Valkó József,
Jávorszky Ödön Kórház, Vác XVIII. PEST MEGYEI ORVOSNAPOK
A évi demográfiai adatok értékelése
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Epeúti betegségek.
Diagnosztika intelligens eszközökkel
PANCREAS-CARCINOMA NEOADJUVÁNS KEZELÉSE
AngioCT.
Képalkotó diagnosztika
Virtuális endoscopia.
FRAMA01dBH Kft. BUDAPEST  0 Zajmérési helyszínek az M0 4-es szakaszán MZ 10 (Bp. XVI. Magtár u. 56, 66.) MZ 11 (Bp. XVI. Vecseház u. 45.) MZ 12 (Csömör.
A pancreas daganatai.
Nyelőcsőrák.
Fej-nyaki daganatok.
Nőgyógyászati daganatok
Gyomor daganatos betegek onkológiai kezelése
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
Colorectalis sebészet
Műtétre kandidált betegeknél
Diszkrét változók vizsgálata
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Költség-minimalizálás az ellenőrző kártyák alkalmazásánál Feladatmegoldás, kiegészítés.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
A pozitron sugárzás gyakorlati alkalmazása
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Semmelweis Egyetem - I. sz. Sebészeti Klinika
Nyelőcső leiomyoma és laphámcarcinoma – új kapcsolat?
LEIOMYOMA VAGY GIST? HIGGYÜNK A SZEMÜNKNEK!
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
Gyomor Schwannoma Tarpay Á., Mészáros P., Burai M., Szmola R., Gieszer B., Pozsár J. Országos Onkológiai Intézet Invazív Gasztroenterológiai Részleg FIGAMU.
Dr. Ferencz Sándor Dr. Cseke László Pécsi Tudományegyetem
Kvantitatív módszerek
1 Miben segít az ultrahang a vállsebésznek ? Tatabánya.
Melanoma malignum nyelőcső metastasisának operált esete
A gyomorrák onkológiai kezelési lehetőségei
Szentkereszty Zsolt Ph.D., Med. habil. DE OEC Sebészeti Intézet
Dr. Vojnisek Zsuzsanna, Dr. Szőnyi László, Dr. Dezsőfi Antal
Bevezetés a sebészi onkológiába
A terhesség alatti emlőrák korai felismerésének lehetőségei A védőnő szerepe az emlőrák korai felismerésében április 5. Budapest, Uzsoki utcai Kórház.
Tüdőérintettséggel járó Hodgkin lymphomás eseteink Miltényi Zsófia 1, Jóna Ádám 1, Simon Zsófia 1, Magyari Ferenc 1, Barna Sándor 2, Garai Ildikó 2, Illés.
A pancreastumorok sebészi kezelése Prof. Kelemen Dezső AZ ÉLETTUDOMÁNYI- KLINIKAI FELSŐOKTATÁS GYAKORLATORIENTÁLT ÉS HALLGATÓBARÁT KORSZERŰSÍTÉSE A VIDÉKI.
Virtuális endoscopia.
Előadás másolata:

Gastro Update Compact 2005 PET/CT Dr. Lengyel Zsolt

A szerzők az oesophago-gastricus junkció adenocarcinómáinak méretbeli és metabolikus változásait követték a neoadjuváns kemoterápia során (n=20). FDG-PET és CT-vizsgálatokat végeztek a neoadjuváns kemoterápia előtt, 14 nappal a terápia elkezdését követően, valamint 4 héttel a terápia befejezése után. Eredményeik szerint a tumor FDG-halmozásában bekövetkezett relatív változás minden vizsgált időpontban több mint kétszer nagyobb mértékű volt, mint a tumor méretének relatív változása. A tumor FDG-felvételében a terápia első 14 napja alatt bekövetkezett változás szignifikánsan korrelált a terápia befejezését követően megállapítható tumorméret-csökkenéssel. A vizsgálatok konklúziója, hogy a metabolizmus változása érzékenyebb indikátora a terápia hatékonyságának, mint a méretváltozás.

A tanulmány célkitűzése az FDG-PET által szolgáltatott többlet-információ pontos meghatározása volt a CT-vel való összehasonlítás alapján nyelőcsőrákok elsődleges stádium-felmérésében. 149 egymást követő eset: 81 primer radikális oesophagectomia 17 neoadjuváns kemo-radioterápia, majd műtét 3 endoscopos nyálkahártya-resectio 48 definitív radioterápia és kemoterápia

149 betegből 20 esetében hozott változást az FDG-PET a stádiumban (14%) 30 esetben a primer tumor nem volt látható a PET-en (T1-T2 tumorok)

763 egyéb okból vizsgált betgeg PET/CT képeinek retrospektív analízise a gyomorfali – különös tekintettel a gastro-oesophageális átmenet és az antrum – FDG-felvétel karakterizálására. A betegek 94%-ban a maximális SUV érték ≤4 volt (benignus eltérések igazolódtak). GERD fennállása nem járt együtt szignifikánsan magasabb SUV-val. Konklúzió: a gyomorban 4 feletti SUV érték esetén endoszkópos vizsgálat javasolt.

A tanulmány célja az FDG-PET módszer diagnosztikus pontosságának meghatározása volt előrehaladott gyomor-rákos betegekben, különös tekintettel a nyirokcsomó-metasztázisok detektálására. 73 biopsziával igazolt gyomor cc.: 56 adenocc. (TAC,PAC,MAC) 13 pecsétgyűrű-sejtes 4 egyéb

3/73 esetben (4%) a primer tumor nem volt elkülöníthető a gyomorfali FDG-halmozástól. A nyirokcsomók megítélésében: szenzitivitás specificitás PPV NPV FDG-PET 40%, 95%, 91%, 56% CT 71% 71% 76% 66% Szövettani típust tekintve a pecsétgyűrűsejtes carcinómában volt legalacsonyabb (15%) a PET érzékenysége.

A szerzők célja az FDG-PET és a CT összehasonlítása volt korai és előrehaladott gyomorrákos betegek esetében a primer tumor és a nyirokcsomó-áttétek felismerésében. 81 beteg (17 EGC - 64 AGC), preoperatív FDG-PET és CT történt Az FDG-PET szenzitivitása, specificitása és pontossága nem különbözött szignifikánsan a CT-étől sem a primer tumor, sem az N2, N3 áttétek felismerésében. N1 áttétek esetén az FDG-PET sokkal kevésbé volt szenzitív, mint a CT. A PET és a CT nem alkalmas a lymphadenectomia kiterjesztésének eldöntéséhez.

A szerzők célja a kontrasztos CT és az FDG-PET/CT összehasonlítása volt májáttétekkel jelentkező kolorektális rákok terápiás megítélésében. A még nem operált esetekben a PET/CT szenzitivitása a májáttétekre nézve 91% volt, a CT-é 95% (n=76). A májban történő kiújulások igazolásában a PET/CT specificitása 100% volt, szemben a CT 50%-os eredményével. A reszekció helyén kialakuló recidíva kimutatására a PET/CT szenzitivitása 93%-nak adódott, míg a CT-é 53%-nak. Az extrahepaticus érintettség megítélésében a CT érzékenységét 64%-osnak találták, a PET/CT módszerét 89%-nak. A PET/CT-vizsgálat az esetek 21%-ában változtatta meg a terápiás döntést.

A szerzők megvizsgálaták a késői (120 perccel az injektálás után indított) FDG PET/CT-vizsgálat alkalmazhatóságát az extrahepaticus epeúti szűkületek etiológiájának differenciálásában. 20 beteget vizsgálatak, akik ERCP-vel igazolt extrahepaticus epeúti szűkülettel rendelkeztek. A CT alapján a májhilusra helyezett 5 cm átmérőjű ROI-ban határozták meg az SUV értéket. A 14 (szövettan/cytológia) igazolt cholangiocarcinómás betegben a SUV értékek 3,6 fölött voltak, míg a 6 követéssel (18±3 hónap) benignusnak tartott esetben 3,6 alatt. A szerzők szerint az FDG-PET/CT módszer alkalmas a perihilaris epeúti malignitás noninvazív kizárására, illetve a terápia követésére is.

A szerzők 10 „Göttingen mini pig” egészséges májszövetén végzett 19 RF ablatiós beavatkozás hatásairól számolnak be azonnali in vivo morfológiai (UH, CT, MRI) és funkcionális (FDG-PET és PET/CT) képalkotás segítségével. A morfológiai eljárások esetén a kontraszthalmozást vetették össze a necrosis perifériáján és az ép parenchymában, míg a PET esetében az FDG-halmozást vizsgálták hasonlóan. A laesiok mérete kb. 4 cm volt. Morfológiai képalkotók esetén az arány minden esetben 1,57±0.2 volt (kontraszthalmozó gyűrű), míg a PET-nél 1,05±0.08 (nincs FDG-halmozó gyűrű). A szövettani vizsgálat a sinusoidokban pangást észlelt az elfolyásnak a centrális necrosis által okozott nehezítettsége miatt. Az RF laesiók körüli, hyperaemiára utaló kontraszt-halmozás a morfológiai képalkotók esetén residualis tumort elfedhet, ugyanakkor FDG-PET/PET-CT segítségével a residualis tumor detektálását ilyen jelenség nem befolyásolja (a szerzők szerint 3 napon belül).

A szerzők célja a PET-CT pontosságának megállapítása volt residualis tumor detektálásában colorectális májáttétek RF ablatióját követően. 11 beteg, 16 metasztázis, átlagos méret 2,9 cm, 19 RFA beavatkozás, 32 PET/CT Az összesített beavatkozás-alapú szenzitivitás PET/PET-CT-re 65% volt, CT-re 44% a residualis tumor detektálásának tekintetében. A módszerek pontossága 68%-nak (PET/PET-CT) és 47%-nak (CT) adódott. A PET szenzitivitását a kis residuális tumor (<1 cm), a légzési elmozdulás és a laesió körül megjelenő regenerációs eredetű metabolicus szegély csökkenti. Konklúzió: az RF ablatió után 24 órán belül célszerű a PET-et időzíteni! A PET/CT előnyösnek tűnik a reintervenciók irányításában, de további vizsgálatok szükségesek ennek tisztázására.

RFA előtt 2 nappal az RFA után 133 nappal az RFA után

A tanulmány célja a nem reszekálható kolorektális májáttétek palliatív 90Y-mikroszféra kezelése során bekövetkező FDG-felvétel- és tumorméret-csökkenés kvantitatív megítélése volt FDG PET/CT segítségével. Öt beteg 7 kezelésének hatását mérték le összesen 30 metasztázis vizsgálatával 18 PET/CT-vizsgálaton keresztül. 20 reagáló áttétben nagyobb mint 20%-os maximum SUV csökkenés volt megfigyelhető a kezelést követően 1 hónappal. Az átlagos SUV csökkenés 47±12% volt szemben a 10 nem reagáló áttét 5,9±19%-os SUV emelkedésével. A tumor(ok) kiterjedésének változása a CT-n nem korrelált az FDG-felvétel változásával. A metabolikus változás hamarabb és pontosabban jelezte a terápia hatásosságát, mint az anatómiai képalkotás.

A szerzők a PET/CT módszer hatékonyságát vizsgálták a feltételezetten reszekábilis pancreas carcinómák kivizsgálásában, beleértve a költség-hatékonyságot is. 59 feltételezett hasnyálmirigy-rákos beteget vontak be prospektív tanulmányba 3 év alatt. A PET/CT mellett standard hasi CT, mellkas rtg. és CA 19-9 meghatározás is történt. A kérdéses laesiók 86%-a a pancreasfejben helyezkedett el. A PET/CT PPV-je 91%, NPV-je 64% volt carcinóma vonatkozásában. (Se. 89%, Sp. 69% vs. CT Se. 93%, Sp. 21%). Öt betegben addig fel nem ismert távoli áttétre mutatott rá, 2 esetben pedig szinkron rectum carcinómát detektált. A távoli áttétekre: PET/CT Se. 81%, Sp. 100% vs. konvencionális Se. 56%, Sp. 95%. A PET/CT eredménye a betegek 16%-ában változtatta meg a konvencionális vizsgálatokkal addig reszekábilisnak tartott betegség terápiáját és ezáltal költség-csökkenéshez vezetett.

A szerzők az FDG-PET értékét kívánták meghatározni a CT- és MR-vizsgálatokkal összevetve a hasnyálmirigy-rákok kiújulásának felismerésében. 31 műtéten átesett beteget válogattak be a tanulmányba, akiknél hirtelen fogyás, fájdalom vagy CA 19-9 szint emelkedés volt tapasztalható. A FDG-PET a lokális kiújulások 96%-át (22/23) ismerte fel, míg a CT/MR 39%-ot (9/23). A májáttétek közül a PET 42%-ot (5/12) detektált, a CT/MR 92%-ot (11/12). További 7 hasi malignus gócot, valamint 2 extra-abdominális áttétet csak az FDG-PET észlelt a CT/MR nem. A szerzők szerint az FDG-PET ajánlott módszer a pancreas carcinómák lokális kiújulásának megítélésére, azonban a májáttétek kimutatására a CT/MR alkalmasabb.

A szerzők az egyik legnagyobb német onkológiai centrum három éves tapasztalatait foglalják össze a gastrointestinalis tumorok PET/CT-diagnosztikájával kapcsolatban. Tömör összefoglalását adják a nyelőcső- és gyomorrák, a duodenális és egyéb ritka vékonybél-karcinómák, a kolorektális rákok, a primer és metastaticus májtumorok, az epehólyagrák és cholangio-carcinóma, a hasnyálmirigyrák, a gastrointestinalis lymphomák, a gastrointestinalis stromális tumorok és az itt előforduló neuroendokrin tumorok PET/CT jellemzőinek. Kiemelik a módszer hasznosságát a korrekt stádium-megállapításban, a betegkövetésben, a nem egyértelmű morfológiai laesiók differenciálásában, a terápia tervezésben és annak monitorozásában.

Köszönöm a figyelmet! www.pet.hu