Dr. Mucsi Gyula, megyei tiszti főorvos

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyenlőbb és egészségesebb társadalom
Advertisements

A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Gyönyörű napot kívánok!
Dupláz-e a Jobbik? Mérők Klubja, január 30. Előadó: Závecz Tibor.
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
“Nincs semmi, ami oly mértékben pusztítaná a testet, mint az aggodalom, és ha valaki hisz Istenben, akkor szégyellheti magát, ha bármi miatt aggodalmaskodik.”
Hogyan éljünk egészséges és hosszú életet?
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A tanácsadó képzés regionális munkaerő-piaci hatásai
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
az általános iskolákban
Dr. Kincses Gyula szept. 1/16 A Nemzeti Rákellenes Program összefoglalása Dr. Kincses Gyula.
A tudatos élet alapelvei
Orvos – és Egészségtudományi Centrum
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
SZÜLŐI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztési keretében között kitöltött szülői kérdőívek kiértékelése (A kérdőív kitöltésére.
( Képváltás kattintásra )
Először megtűrnek téged, később nevetnek rajtad, később harcolnak ellened, megtűrnek téged, később nevetnek rajtad, később harcolnak ellened, majd győzöl.
Szeress úgy, mintha Téged még soha senki sem bántott volna meg!!!
10 RÓZSA SZÁL Önnek.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A keringési rendszer megbetegedései okozta halálozás.
A sütemény.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
A keringési rendszer megbetegedései okozta halálozás.
Sajtótájékoztató, november 14. AmCham - Egészséges Munkahely Program 1 Az Amerikai Kereskedelmi Kamara AmCham Egészséges munkahely programja Dr.
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Gábor Edina főigazgató Országos Egészségfejlesztési Intézet május 12. Elköteleződés az egészségért.
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
Dr. Kontrát Károly Belügyminisztérium parlamenti államtitkár
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Tapasztalatok az orvosi szociológia oktatásával a Semmelweis Egyetemen
Antoine de Saint-Exupéry
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Bei uns wird INNOVATIV groß geschrieben. A munkahelyi beilleszkedés új lehetőségei az egészségügyi problémával küzdő munkavállalók számára Barbara Haider-Novak,
Szép napot.
A BOLDOGSÁG TITKA.
 Környezetünkre legalább annyi figyelmet kell fordítanunk, mint bármi másra az életben. A mai emberek nagyon keveset törődnek környezetükkel és egészségükkel.
A pontos idő: 18:58.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
HOGYAN ÉLJÜNK EGÉSZSÉGES,HOSSZÚ ÉLETET ? Azt mondják naponta meg kell enni egy almát, mert: " mindennap egy alma az orvost távol tartja „
Ha ezt az üzenetet megkapod …
A MEDICSPHERE PROJEKT KÖVETKEZTETÉSEI DR. SOLT KATALIN TÁMOP A-11/1/KONV
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Bölcsességek, aforizmák
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Kormányszóvivői tájékoztató Tájékoztató a Népesedési Kormánybizottság munkájáról.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Önmenedzselés Előadó: Selmeci József Csongor. Változó külső és belső világunk A körülöttünk folyó változások egyik legfontosabbika az, hogy megnőtt a.
Hazafelé. Anyám elköszönt. Búcsúzni kellett. S kérdése halk volt, mint a lehellet.
A pénz nem boldogít . Egy ember, akinek 3 milliárdja van, semmivel sem boldogabb, mint az, akinek csak kettő van…!
A káros szenvedélyek hatása egy fiatal szervezetre
A reintegráció lehetőségei
Megnyitó: Róta Ernő titkár Gépipart Támogató Egyesület
Népegészségügy - egészségfejlesztés Fogalmak közös értelmezése Solymosy József Bonifácz OEFI TIE Egészségfejlesztési Módszertani Alprojekt.
Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon Vitrai József PhD Országos Egészségfejlesztési Intézet.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Munkagazdaságtani feladatok
Előadás másolata:

Dr. Mucsi Gyula, megyei tiszti főorvos 2013. 10. 25. A közétkeztetés fontossága az egészséges táplálkozásban és a betegségmegelőzésben Dr. Mucsi Gyula, megyei tiszti főorvos 2013. 10. 25.

Az elődök… Fodor József (1886) „Az egészségesebb nemzet jobban fejlődhetik, művelődik, gazdagodik, mert népességének nagyobb része dolgozhat s kereshet, – mert népe képesebb a munkára; az egészségtelenebb nemzet ellenben a művelődésben és vagyonosodásban elmarad, mert népességének jórésze gyenge, satnya, munkára nem alkalmas, és mert keresetéből sokat kénytelen a betegeskedők gyógyítására és eltartására fordítani.” Fodor József (1886)

populációs kockázatok csökkentése személyes kockázat csökkentése MEGELŐZÉS = DÖNTÉS Társadalmi szinten = populációs kockázatok csökkentése Törvények Szabályok Támogató programok Tudomány Közvélemény formálása Az egyén szintjén = személyes kockázat csökkentése Nevelés, példamutatás Család Iskola Kortárs Felelősség – következmények vállalása

Békés megye halandóságát vizsgálva ugyanez a tendencia figyelhető meg. Magyarország az EU ötödik legrosszabb életkilátásokkal rendelkező országa A magyar férfiak esetén 5, míg nőknél csak 2 nemzet polgárai élnek rövidebb életet! Magyarországon évek óta a halálozások háromnegyede a keringési rendszer valamilyen betegsége vagy rosszindulatú daganat miatt következik be Békés megye halandóságát vizsgálva ugyanez a tendencia figyelhető meg.

Forrás: GYEMSZI – Regionális Egészségügyi Adattár

Forrás: GYEMSZI – Regionális Egészségügyi Adattár

2. helyen!!! Magyarország 4658.8 Békés 5486.3  4658.8       Békés   5486.3      Forrás: GYEMSZI – Regionális Egészségügyi Adattár

100 ezer főre jutó új daganatos megbetegedések száma, 1980-2011

100 ezer főre jutó új daganatos megbetegedések száma, 2010

A teljes energiabevitelből származó fehérje (%)

"Az egészség, nem minden, de egészség nélkül, minden semmi. " (Dr "Az egészség, nem minden, de egészség nélkül, minden semmi." (Dr. BAKANEK György) életmód tanácsadó Vezetői célok között a lakosság és a hatóságok közötti korábbi szakadék eltüntetése és a hatóságok össztársadalmi célok mellé állítása volt, és ez ma is. A „szolgálat” image-nak kialakítása fontos cél volt, és az ma is a hatósági munkában. Minden szakfeladat fontos, de az egészségügy, az egészség megtartásának fontosságának felismerése nagy mérföldkő minden döntéshozó életében. A lényeg: „csak az egészséges nemzet lehet sikeres !” -nincs más alternatíva- és aki ismeri a társadalmi összefüggéseket ezzel egyetért. A sikert jól tudjuk, meg kell alapozni. Ez igaz egy ország méreteiben is. 16

Az életmód szerepe : Mivel az egészség legfontosabb feltétele a megfelelő életmód, és ezen belül a táplálkozás alapvetően meghatározó hányadot jelenti Ebből adódóan : A közétkeztetés reformja az egyik legfontosabb népegészségügyi célt tűzte zászlajára. egészséges táplálkozás gyermekkortól kezdve Javuló egészségmutatók, ennek következménye a : javuló gazdasági teljesítmény csökkenő egészségügyi költségek a gazdaság hatékonyabb működése- és hosszú távon történő fenntarthatósága felismerés szükséges minden döntéshozó részéről! Ez Békés megyében első ütemben megtörtént!

Tapasztalatok, és hogyan tovább ………. - a vonat indulásáig rengeteget kellett dolgozni… - sokszor nekünk kellett tolni…. - a váltót sem állítja át sokáig senki, ha igen vakvágányra vezet… - ha a vonat a célállomás felé halad egyre többen akarnak felkapaszkodni… - közben egyre többen akarnak a mozdonyban is ülni…. Először megtűrnek téged, később nevetnek rajtad, aztán harcolnak ellened, …majd győzöl. /Gandhi/

Hogyan tovább……? - Ez egy olyan program legyen, amit végigcsinálunk szakmai elhivatottságból ! - Legfontosabb, hogy mindenki a saját dolgát tegye !- Leginkább úgy tud segíteni !! - El kell osztani a feladatokat, és összehangoltan kell dolgozni ! - Ne találjunk ki feladatokat ezen a területen - egyeztessünk !

“Ha sikeres akarsz lenni, a dolog nagyon egyszerű “Ha sikeres akarsz lenni, a dolog nagyon egyszerű. Érts ahhoz, amit csinálsz! Szeresd, amit csinálsz! És higgy abban, amit csinálsz! Igen, ilyen egyszerű ez.” (Will Rogers) Mi legyen, mi lehet a célom ezzel az előadással? Nem kisebb személyhez, mint ARISZTOTELÉSZ-hez Platon tanítványához fordultam, aki ie.384-ben született, a modern tudományok atyjaként szokás nevezni, és nem utolsó sorban Nagy Sándor nevelője is Ő volt. Az előadással nem kisebb célt szeretnék megközelíteni, mint hogy A környezet és egészség védelme szokásként épüljön be mindannyiunk, mindennapjaiba!