Tatiana szül. 1965 szeptember 13 Édesannya: Tamara, messze Oroszföldön született, pravoszláv. Apja, Zdeno – Besztercebányán, előbb partizán, majd a.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kis történet kedves embereknek!.
Advertisements

Feltehetek egy kérdést?
NAGYBÖJTI TÖRTÉNET.
CSAPOD 2009 Vetítés nyári táborunk életéről … 2.rész.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Nemde Isten szikrája rejtőzik minden emberi lélekben?
HÁZASSÁGRÓL HUMOROSAN...
Lemondás az uralomról I.Jézus Krisztus megtiltotta a tanítványkörnek az uralkodást, úgy, ahogy azt a társadalomban gyakorolják. Mk 10:35-45 „Ekkor hozzálépett.
Igaz történet karácsony előttről
A FESTŐ ÉS A FECSKÉK.
Történet a boldogságról. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
Advent 4. vasárnapja Advent két szálon fut: várakozunk a Messiás születésének a minden évben való megünneplésére, és próbálunk felkészülni a lelkünkben.
A legszebb Szív.
Történet a szeretetről
“13 tanács egy életre".
William Wordsworth Zene: O Mio Babbino Caro From „Gianni Schicchi” igyósi Moni.
Két magzat beszélget az anyja hasában …
Rokonok. Sok - sok évvel ezelőtt, amikor 23 éves voltam, hozzámentem egy özvegyhez, aki olyan gyönyörű volt, hogy az csak na. Ennek az özvegynek volt.
Könnyek....
Feltétel nélküli szeretet
“13 tanács egy életre" „13 tanács egy életre”.
ALAPIGE: 1Kir 3,
Őszi képek – és a sikló…  Lapozáshoz majd kattints…
KELL OTT FENN EGY ORSZÁG...
„Szorongattatásomban az Úrhoz folyamodtam” Jónás 2, 3
A sütemény.
„Jaj annak,aki alkotójával perbe száll, holott cserép a föld többi cserepeivel! Vajon mondja-e az agyag alkotójának: Mit csinálsz?” Ézsaiás:45,9.
Kis történet kedves embereknek! Space- billentyűvel tovább…
A teáscsésze Egy házaspár elment vásárolni, hogy vegyenek valamit közelgő házassági évfordulójuk alkalmára. Mindketten szerették az antik tárgyakat, kerámiákat,
A történet régen esett meg. Egy férfi megbüntette az ötéves lányát, mert elveszített egy értékes tárgyat. Akkor kevés pénzük volt.
13 tanács egy életre.
Versek
Születésnapi Versek Jókívánságok!
Drága Édesanyámnak, kit a világon
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
Mikortól meddig; Voltam, Vagyok, Leszek?. ÉSZREVÉTLENÜL JELEN VOLTAM AZ ŐSEIMBEN MINDEN EMBERNEK VAN, VOLT, VAGY LESZ ANYJA. IGAZ EZ AZ ÁLLÍTÁS? TEGYÜK.
Egyedül olvasd el... különösen az utolsó részt
Két súlyosan beteg ember feküdt egy kórteremben. Egyikük minden nap délután felült az ágyban egy órácskára, hogy ezzel megmozgassa a szervezetét. Az.
Vírus típusú csaj: Észre sem veszed, és beköltözött a lakásodba, mindent kisajátít. Internet típusú csaj: Fizetned kell, hogy hozzáférjél.
Életige 2008 június Szöveg: Chiara Lubich.
A történet régen esett meg. Egy férfi megbüntette az ötéves lányát, mert elveszített egy értékes tárgyat. Akkor kevés pénzük volt.
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
A VÉGZŐS EGYETEMISTA.
A H I D.
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Rowena Morill és Bob Ross festményeivel
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
Egy napon azt kérte az osztálytól a tanárnő, hogy minden osztálytársuk nevét írják föl egy lapra úgy, hogy a nevek mellett maradjon egy kis üres hely.
7. Én lelkem, mire csüggedsz el? Mit kesergesz ennyire? :/: Bízzál Istenben s nem hágy el, Kiben örvendek végre. Ki nekem szemlátomást Nyújt kedves szabadulást,
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
Noémi érkezése Megszülettem én láttam meg a világot. A nevem Gáspár Noémi 3 kg és 53 cm voltam a születésemkor. Pontosan este perckor.
Kis történet kedves embereknek!.
Feltétel nélküli szeretet
Az elátkozott krumpli-s mese
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Szól-e még Isten az emberekhez?
Átmegyek öt percre a szomszédba, keverd meg félóránként a levest...
Tanodánkban Tanodánkban Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Kulturális programok Kulturális.
Szent Bernadette.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Amikor Jézus odaért, megtudta, hogy már négy napja a sírban van. Betánia pedig közel, mintegy félórányira volt Jeruzsálemhez, ezért a zsidók közül sokan.
Anyák napjára. Szeretettel! Kovács Kati: Úgy szeretném meghálálni
A történet régen esett meg
“13 tanács egy életre".
13 tanács egy életre.
Vitaj! Üdvözöllek! 06:16.
A teáscsésze Egy házaspár elment vásárolni, hogy vegyenek valamit közelgő házassági évfordulójuk alkalmára. Mindketten szerették az antik tárgyakat, kerámiákat,
Előadás másolata:

Tatiana szül szeptember 13 Édesannya: Tamara, messze Oroszföldön született, pravoszláv. Apja, Zdeno – Besztercebányán, előbb partizán, majd a kommunista párt kiváló tagja. Tánya a második gyermekük. A keresztelő titokban történt, Erdélyben. Erre mindig büszke volt Tánya… Apja, a Magas Tátra legelőkellőbb szállodájának igazgatója lévén, Tánya 18 évesen MISS-Tatry lett, de ez nem volt nagy csalás, hisz tényleg szép lány volt.

A mindig vidám kislány egy nap szomorú lett Élete megváltozott Egyik napról a másikra. Diagnózis: halálos - ritkán gyógyítható. Egy befolyásos apa nem ismer lehetetlent. Végül hazaengedték, azzal, hogy előbb-utóbb majd még visszatér az onkológiára. Visszajött. Amikor én ott kezdtem dolgozni, Tányát az elsők közt ismertem meg – megkedveltem, hisz apja kommunista. Kell ennél több egy jezsuitának?

Amikor másodszor jött az onkológiára, már tudta mi vár rá… előtte férjhez ment: mondván

Život na onkológii Bol veselý. Aj ja som bol ešte veselší, aj mladší... Dopriali sme pacientom všetko, veď sme vedeli, čo ich čaká. Predlžili sme im život – Táňa vydržala najdlhšie. Rozmaznávali sme ich, hlavne mladých, mladé dievčatá. Nech spoznajú, čo je to láska kresťanská. Boli sme dobrý kolektív – väčšinou všetci tajní rehoľníci, kňazi. Raz v noci Táňa zomierala, povedal tak aspoň lekár... Ja som mal službu. Dobehol aj jej otec, povedal: ak ju zachránime... Tatry sú vaše. Nám však išlo o jej dušu. Akkor még nem nagyon tudtam szlovákul. Magyarul imádkoztam ágya mellett, s cserélgettem az infúziókat, az áttizzadt pizsamát – a nővér épp nem egy vallásos fajta volt, mondtam neki, hogy aludjon nyugottan, majd én virrasztok. Írógépen leírtam egy kis 4 soros imát (szlovákul), hogy ezt mondja, ha majd nem leszek itt.

Ha túl is éli, tudta, hogy nem lehet gyereke Legalábbis nem ajánlják, minimum 5 évig biztos nem. Mivel a kezelés előtti héten ment férjhez, könnyen ki tudta számítani, mikorra jöhet a baba – úgy is lett. De ott maradt benne a félelem: mi lesz ha…? Ajánlották az abortuszt, de az onkológián ezzel nem mentek sokra. Amint megtudtuk, azonnal beindult a susu Amikor kiderült a „terhességi” teszt pozitivitása, máris megszervezték a titkos apácák az esetleges adopciót. Utána pedig egyre többen gratuláltunk, s bíztattuk, hogy tartsa meg, mi majd felneveljük, ha esetleg…. Tánya is megtartotta, nem is kellett sokat bátorítani… Meg is szülte fiát. Ott maradt azonban a mi lesz ha…?

1989-es események Ebben az évben majdnem tönkrement az onkológia. Tömegesen hagytuk ott – kolostorba vonulva. Tányával a kapcsolatom megszakadt. Ukrajnába kerültem. Egy nap Poprádra mentem, hogy vegyek magamnak egy autót, mert az előzőt tönkre tették a kárpátaljai utak. Ha már Poprádon járok, megnézem… él-e még Tánya? Mi az, hogy él? Még szebb és kedvesebb, mint volt. Karján gyermekével fogadott. Autót se kellett keresnem, oda adta a sajátját, azzal, hogy majd vesz egy másikat – sokáig várt erre a márkára, neki tették félre az üzletben, s csodálkoztak is, hogy ilyen könnyen megválik tőle? Túráztam egy nagyot a Tátrában, aztán vissza: Ukrajna.

Mióta pap vagyok, keveset fényképezek, ez az egyik utolsó.

Utána sokáig újra nem láttam Amikor újra megjelentem, már a második babával fogadott – s kezdte is a nagymama, Tamara néni mondogatni, hogy én mindig a legjobbkor jelenek meg. Engem biztos a Jóisten küldött. Jó lenne megkeresztelni. Persze ezt a kommunista nagyapa nem szívesen hallgatta. De amikor haldoklott, újra, pár év eltűnés után épp akkor toppantam be – így ha tetszik, ha nem, egy jezsuita pap mellett halt meg. Isten nyugosztalja. A gyerekek egészségesek, növekednek. Sőt fia, Ardi magától jelentkezett ministrálni, s amikor megtudta, hogy ha szerez keresztszülőket, akkor elintézhető, meg is keresztelkedhet, akkor gyorsan húgát, Sárát is beíratta. A nagymama örömére „rendben voltak” az unokák.

Tánya 40 éves lett Bár a huszadikat is alig érte meg. Egy nap, ott, ahol dolgozott egy sanyi nevezetű fiatalember jelent meg. Magyar volt, hát megkérdezte tőle Tánya: nem ismeri-e a puss sanyit? A fiú tallósi volt, hát kinyomozta. Megtalált. Pár év után hát újra megjelentem a Tátrába, túráztam nagyokat – na meg megszerveztük a 40. szülinapot: S ezzel egyúttal a KIK-es sítúrákat is… Mondta is nekem Tánya: Kto vie, či sa dožijem 50-ky? Nagyon fáradt volt, sokat dolgozott. A gyerekek voltak a mindene. Mondtam, hogy kímélje magát, de hiába…

Anyja, Tánya is nagy sportoló volt, de amit Sára csinál?

Már megszoktam, hogy mindig időben, a legjobbkor érkezem. Most mégis rohantam. Életemben most másodszor taxit fogadtam, hogy az állomásról egyenesen a kórházba siessek. 40 percet késtem. Már csak a fekete zsákban láthattam. Egy pap életében, a Papok Évében ez nem könnyű: elkésni a haldoklóhoz (még akkor sem, ha még messze távol, Írországban voltam, amikor rosszul lett). Ott maradtam a családdal pár napra. Elrendeztük a temetési ügyeket. Sára kétszer is mondta: Mamina vždy chcela, aby si ju ty pochoval, tak musíš! Azt hitték ínfark. Tévedtek. Sem ínfark, sem agyvérzés. A boncolás megállapította: gyenge volt a szíve, megállt. Születése óta fejletlen volt a szívet ellátó egyik erecske. Csoda, hogy eddig is élt! Nem csoda, szerettük.

Átment ő is az életből az Életbe.

Ha valaki a Tátrában járna Okvetlen látogassa meg a sírját, készítsen egy fotót, ott nyugszik apja mellett – sírkövén egy szerény kereszttel … (Jó lenne ehhez a megemlékezéshez utólag csatolni.) Tánya hitt. Szokott is a maga módján imádkozni. Amikor a boncolás után megkaptuk személyes tárgyait, a pénztálcájában egy kis cetlit találtunk: egy kis imádság volt, amit valamikor egy kispap írt – alig tudott szlovákul. Mindig az iratai között hordta, mondta sírva Tamara néni. Édesanyja a koporsóba két dolgot tett lánya mellé: egy pravoszláv ikont, amit még nagyanyja talált a kertet ásva, És ezt a kis imádságot. Hogy mi volt ráírva? Nem emlékszem, s nem is volt időm újra elolvasni. Jobb is. Tele lehetett helyesírási hibákkal… De azért jó, hogy meglett: mégis csak a Papok Éve van.

Itt nincs vége Tánya 18 évesen betegedett meg. Fia, Ardi épp a 18. születésnapját ünnepelte, amikor este anyja rosszul lett. Legalább ennyit akart volna csak élni? Most lenne 44 éves, ha kevesebbet gürcölt volna a cégnek, ahol dolgozott.