Varázsszavak – hétköznapi szavak – „élő szók” – élő beszéd

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tündérország - lépj be hozzánk!
Advertisements

5. hét: Solow-modell Csortos Orsolya
Szabó Annamária temerini népdalokkal.
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
Korai fejlesztés, korai intervenció tapasztalatai Biztos Kezdet mentorképzés Velence Meszéna Tamásné Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ.
Differenciált tanulásszervezés 3. Szervezési módok, munkaformák
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
KÖNYVTÁRAK MINT TUDÁSKÖZPONTOK. Yoneji Masuda, 1988 információ tengelyű gazdaság felosztása.
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
Gondolatok a barátságról
Wass Albert Karácsonyi vers ll. F: Laci.
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Az Én Belső Szín-Házam Inkluzív pedagógia, drámapedagógia és színházi tevékenység fogyatékkal élő célcsoportokkal Budapest, 2012.május 14. MESÉT MÁSKÉNT.
A képzőművészet-terápia
Gárdonyi Géza meséi.
Magyar népmese 4. osztály
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Anyanyelvi nevelés tematika
Kommunikáció az egyetemen Konferencia április 17. Gellér Zsuzsanna Szabad bölcsész szakos hallgató, II. évfolyam Az elektronikus kommunikáció és.
1 Előadó: Tóth Anikó (Szabad bölcsészet szak, II. évfolyam) Kommunikáció az egyetemen Kommunikáció az egyetemen A Kommunikáció az egyetemen c. kurzus Kommunikáció.
Ómagyar Mária-siralom
HÁZASSÁGI KONFLIKTUSOK ÉS KEZELÉSÜK Bodor Enikő, szociális munkás Bölön, 2007 december 2.
Kommunikáció beteg gyermekekkel
A mesék világa Tudnivalók a mesékről.
1 1 1.
NYME-AK Neveléstudományi Intézet Gyógypedagógia Intézeti Tanszék Állatasszisztált terápiák a gyógypedagógiai rehabilitációban Témavezető: Taufer Ildikó.
Drága Édesanyámnak, kit a világon
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
Egy posztmodern regény: Ottlik Géza: Iskola a határon
Konfliktusfeloldó működések a lexikális előhívás során
Fogd A Kezem Alapítvány
Dr. Békefi Dezső Programtanács Seregélyes
Készítette: Hendrich Kíra
ADVENT Salmani Krisztián.
NEVELÉSELMÉLET.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Tehetséggondozás a Miskolci Egyetemen. „csak tanult emberek tarthatják fent a nemzetet, illeszthetik be Európába.” „csak tanult emberek tarthatják fent.
Etika és deontológia a pedagógusi szakmában
Neuropszichológiai vizsgálatok az igazságügyi pszichológiai gyakorlatban Pataky Ilona December 2.
XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia V. Országos Művészeti Diákköri Konferencia Sopron április
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer egy király.
Rajczy Mária Mechtilda
Romantika.
Integráló iskolák a közoktatásban
SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet
Izgalmas kérdések Milyen az igazi FÉRFI?
Avagy mitől magyar a magyar
A „barbárság” fogalma Móricznál és általában
Horoszkóp teszt!.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Az olvasóvá nevelés (tév)útjai Jó és rossz példák iskolákból, könyvtárakból Gombos Péter Kaposvári Egyetem április 28.
A magyarság őstörténete
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Angliai tanulmányi út február március 16.
INNET Az interaktív térkép Duray Zsuzsa. Mi is az interaktív térkép? Olyan kép- és hangzóanyagokat, feladatokat tartalmazó felület, amely bemutatja a.
Inklúzív nevelés Magyarországon
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
A kisgyermekkori nyelvi fejlődés jellemzői,
A dajkanyelv önzetlenségének kérdése
A művészi nyelvhasználat Kölcsönös aktiválás - megsemmisül a jel (versösszetépés) - érthetetlen a jel (számunkra az arab betűkkel írt szöveg) -
RÉV Projektiroda Átvezetés Munkacsoport. Egységes Szolgáltatás Módszertan Átvezetésszolgáltatás-módszertan A munkacsoport tevékenységének célja.
KÖNYVTÁRAK MINT TUDÁSKÖZPONTOK. Yoneji Masuda, 1988 információ tengelyű gazdaság felosztása.
A mese.
Drogbetegek kezelése és ellátása Drogambulanciák szerepe a drogbetegek kezelésében Dr. Csorba József Fővárosi Önkormányzat Nyirő Gyula Kórház Drogambulancia.
Óvodáskorúak irodalma II. évfolyam óvodapedagógus szakirány.
A történelem forrásai Mindaz forrás, ami információt, adatot hordoz a múltról, a múltból.
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
DRÁMAPEDAGÓGIA ÓVODAPEDAGÓGUSI SZEMMEL
Előadás másolata:

Varázsszavak – hétköznapi szavak – „élő szók” – élő beszéd Mooréhné Szikszai Klára Beszédvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság, Gyógypedagógiai Szolgáltató Központ 1115 Budapest, Halmi u. 26. A mese, mint diagnosztikus eszköz Varázsszavak – hétköznapi szavak – „élő szók” – élő beszéd

„... az gyógyít a legjobban, aki a legjobban diagnosztizál” „Igyekezzünk segíteni az alapbántalmon, a kezelésben mindig individualizáljunk, iparkodjunk kitudni és tekintetbe venni a betegek teljes életrendjét és a legapróbb szokásait.” [Dr. Ranschburg Pál (XIX: század vége, XX. század eleje)]

szociális szükségletek kielégítése Mesék, Meseolvasó lapok, Mese feldolgozás avatott használata - az interakció - a rehabilitáció bázisa lehet. INTERAKCIÓ DIAGNÓZIS REHABILITÁCIÓ BÁZISA Kommunikáció célja szociális szükségletek kielégítése INTERAKCIÓ Információcsere TRANZAKCIÓ Simmons-Mackie, Damico 1995.

Jelentem versben mesémet, de elrejtem értelmemet, „Mese” szavunk évezredes, finnugor eredetű, a „beszélni” igéből fejlődött ki. Jelentem versben mesémet, de elrejtem értelmemet, kérem édes szeretőmet, fejtse meg nekem ezeket (XVII. sz. Balassa Kódex) A mese = népköltészeti műfaj, XVIII. század közepe Mese Rejtvény Rejtvényszerű példa Példázat

a kettő gyönyörű kontrasztja. A mese amíg él, üzenetet hordoz. A mese nemcsak múlt és jelen, hanem múlt és jelen együtt, a kettő gyönyörű kontrasztja.

A varázsszavak átszövik a mesét, hajtásaik az örök érzetét, a változatlant, a szentet, az ünnepet jelentik. Az élő beszéd jelenti a változót, az újat, a profánt és a hétköznapot. A kétféle szolgálatú szavak csak együttesen, ellentétük által tartják egyensúlyban az emberi lelket.

ha az nem kitalált, hanem megtalált, A szimbólum, ha az nem kitalált, hanem megtalált, végtelen sok információt képes magába foglalni, mely belsővé válva átsegít a nehézségeken. A „régiek a csillagok állásából olvasták ki a mesék jelentését”… Hagyományunkat nem kitalálni, hanem megtalálni kell.

Kognitív feltérképezés mellett, mesék segítségével A mese személyiségfejlesztő és kognitív fejlesztő hatását szakirodalmi adatok igazolják. Kognitív feltérképezés mellett, mesék segítségével próbáljuk megadni a diagnózist és a terápia útját.

A napi gyakorlatban használt osztályfoknak megfelelő Meixner olvasólapokkal vetjük össze a Meseolvasó lapok használatának eredményességét. A hangya Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kis hangya. Beleesett egy harmatcsöppbe. Kétségbeesetten kiáltozott: - Segítség! Segítség! Megfulladok! Társai azonnal rohantak, hogy szalmaszálat keressenek amivel kimenthetnék a bajbajutottat. De mire találtak egy szalmaszálat, a harmatcsöpp felszáradt, és már nem volt semmi baj. Ki esett bele a hamatcsöppbe? .............................. Mit kiáltozott? Kik segítettek neki? Mivel próbálták kimenteni? Hogyan múlt el a baj? Milyenek voltak a társai?

felnőttek esetében is alkalmazható terápiás célokra, A mesefeldolgozás felnőttek esetében is alkalmazható terápiás célokra, de diagnosztikus vonatkozásban is nyújt adatokat Felnőtt korban, az idegrendszer érésének befejeződésével, a pályák kialakulásával egy történet felidézése, elmondása, a megfelelő kérgi központok együttműködése révén valósul meg. Ehhez képest jóval nagyobb, és egészen más, korábban aktív központi idegrendszeri területek mozgósítódnak a gyermekkorban megismert mesék felidézése során (Lurija, 1979.). A Szent Rókus Kórház Neurológiai osztályán a mesék használatát a neuropszichológiai intervenciós lehetőségeken belül a WESTERN AFÁZIA teszt részeredményeivel vetjük össze.

mesekép, mint hívókép segítségével, asszociációs gyakorlatokkal A színeket például mesekép, mint hívókép segítségével, asszociációs gyakorlatokkal próbáljuk előhívni:

Piros emlékeim: Piroska és a farkas

Fehér emlékeim: Hófehérke és a hét törpe

Kék emlékeim: Boldog herceg

A mécseseket igyekszünk újra gyújtani a mesék, népmesék „A gyermekkor tükörcserepei a hátunk mögül a lábunk elé világítanak mécsesként” - írja Sütő András (1982.) A mécseseket igyekszünk újra gyújtani a mesék, népmesék visszatérő nyelvi fordulataival.

Az emberi történet legősibb emlékei, emberségünk „tudatalatti” szférájának emlékei ott kísértenek állatmeséinkben, etiológiai mondáinkban, a mesék nem egy mágikus hiedelmében--- használjuk őket!

Irodalom: [1] Az elme sérülései, Kognitív neuropszichológiai tanulmányok, szerk.: Racsmány M.-Pléh Cs., Akadémiai Kiadó Bp. 2001 [2] Tanulmányok az afázia témaköréből, szerk.: Krasznárné Erdős F.- Feketéné Gacsó M. Eötvös József Kiadó Bp. 2005 [3] Nagy Olga, Hősök, csalókák, ördögök, Esszé a mesékről, Kriterion könyvkiadó, Bukarest, 1974 [4] Nagy Olga A táltos törvénye Népmese és esztétikum, Kriterion Könyvkiadó Bukarest, 1978 [5] Nagy Olga, Világgá futó szavak, Szépirodalmi Könyvkiadó, Budapest, 1990. [6] Nagy Olga, Lüdérc Sógor Erdélyi magyar népmesék Bukarest, 1969. [7] Buday – Ortutay, Nyíri és Rétközi parasztmesék Kner Izidor Könyvnyomda Gyoma, 1935. A háttér, fafaragások kalotaszegi kapukon Kútvölgyi Mihály fotói