Lipidek – zsírszerű anyagok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.
Advertisements

Eukarióta sejtek Maghártyával határolt sejtmag Sejtszervecskék
Táplálékok, tápanyagok
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
A takarmányok zsírtartalma
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
A sejtet felépítő kémiai anyagok
Kémiai BSc Szerves kémiai alapok
Az élő szervezeteket felépítő anyagok
KOLLOID OLDATOK.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
LIPIDEK.
TÁPLÁLKOZÁS.
A takarmányok zsírtartalma
Lipidek szerkezete és funkciója
A sejt kémiája MOLEKULA C, H, N, O – tartalmú vegyületek (96,5 %).
A sejtmembrán és sajátoságai
Étkezési zsiradékok.
Észterek.
Trigliderid és foszfolipid szintézis és lebontás
A helyes táplálkozás.
A sejt az élő szervezetek alaki és működési egysége
Asszociációs (micellás) kolloidok (vizes rendszerek)
Asszociációs (micellás) kolloidok (vizes rendszerek)
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Egészségügyi Mérnököknek 2010
A tápcsatorna funkciói:
A lipidek.
Horváth Krisztián A Vitamin.
Aminosavak és fehérjék
Több kettőskötést tartalmazó szénhidrogének
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
A szén és vegyületei.
Oxigéntartalmú szénvegyületek csoportosítása
Talajvizsgálat foszfolipidek alapján Készítette: Ladányi Márta (A170R5) Talajvédelem című tárgy keretében (BMEEOGTAKM1)
Lipáz enzimaktivtás mérése
Az oldatok.
Az ember táplálkozása.
Táplálékok , tápanyagok
Mi és emésztőnedveink
Takarmányok zsírtartalma
A lipidek táplálkozási jelentősége
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Biokémia Fontolva haladóknak
ÉTKEZÉSI ZSIRADÉKOK.
Egyed alatti szerveződési szintek
Takarmányok zsírtartalma
Tápanyagaink.
Lipidek.
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Szerves vegyületek. 21. lecke A lipidek Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű anyagok, de Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
Biokémia Fontolva haladóknak
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
A zsírok emésztése, felszívódása és anyagcseréje
melléklet: Észterek1 diasor
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
Szervetlen vegyületek
A sejt az élő szervezetek alaki és működési egysége
A sejt szerkezete A sejt az élő szervezetek alaki és működési egysége
Foszfolipidek 1. foszfogliceridek: Kolin 1.
Takarmányok zsírtartalma
DETERGENS TARTALMÚ SZENNYVIZEK
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Lipidek – zsírszerű anyagok

Jellemzők Heterogén csoport Közös tulajdonság az oldhatóság: apoláros oldószerben (benzol, éter, kloroform..) Sok C-H kötés, sok „-CH2-” csoport Hidrofób – víztől elkülönül Jellegzetességüket a kapcsolódó oldalláncok adják

Csoportosítás I. Lúgos hidrolízissel bontható a, zsírok, olajok b, foszfatidok c, glikolipidek d, viaszok II. Lúgos hidrolízissel nem bontható a, szteroidok b, karotinoidok c, prosztaglandinok

I/a,Neutrális zsírok Glicerin – háromértékű alkohol zsírsavak – nagy szénláncú zsírsavak Észterei Kondenzáció - H2O hidrolízis +H2O

Zsírsavak (leggyakoribbak páros C számúak) I. Telített Pl.: palmitinsav (C16), sztearinsav (C18) laurilsav (C12)… II. Telítetlen Pl.: olajsav(C18), linolsav (C18), palmitolénsav (C16)…. (III. Elágazó zsírsavak csak baktériumokban)

Telítetlen kötés megtöri a zsírsavak kevesebb van der Waals kötés, rosszabb illeszkedés – folyékonyság marhafaggyú – sertészsír – kacsazsír – növényi olaj Többszörösen telítetlen zsírsavak – esszenciálisak (főleg növényi táplálékból)

Lebontás Lipáz enzimmel – monogliceridre és 2 zsírsavra Lúgos főzéssel – glicerinre és 3 szappanra (zsírsavak Na, K sói)

Biológiai szerep Tartalék tápanyag -Nem fajspecifikus! -H-ek nagy száma miatt sok E nyerhető belőle (1g zsír kb. 40kJ, 1g cukor kb. 20kJ) -Elsősorban állati, emberi raktározás (bőralja...) (növények keményítőt, kivéve olajos magvak napraforgó, oliva, repce, tökmag, szója, len…)

Levegőn keményedő olajokból festékek Baj: avasodás – telítetlen kötésnél megköti a levegő O2-t (mag nem hosszú életű) II. Hőszigetelő zsír rossz hővezető bálna, delfin, fóka… III. Mechanikai védelem ujjbegy, vese….

Oldószer Zsírban oldódó vitaminok (D,E,K,A) sokáig raktározódnak (E,K,A – karotinoid)

I/b,Foszfatidok, foszfolipidek Glicerin+ 2 zsírsav és 1 foszforsav észterei Alapvegyület: foszfatidsav

Foszforsavhoz különféle alkoholok…. kapcsolódhatnak Pl Foszforsavhoz különféle alkoholok….kapcsolódhatnak Pl.: lecitin (tojás sárgája)

Amfipatikus – kettős karakterű anyagok Poláros fej 2 apoláros farok

Biológiai szerep Határhártyák létrehozása stabil állapot a gömb, mindig „magával” kapcsolódik Biológiai membrán alapja Sejthártya!

Micellákat képeznek detergensek (szerves szintetikus tisztítószer) A zsírcseppeket vizes közegben cseppek formájában stabilizálják (has. szappanok, szteroid epesavak – emulgeálás) Liposomák – kettős réteg üreget képezve visznek pl. bőrbe hatóanyagot A micellák már kolloid méretűek! 1-500nm

I/c, Glikolipidek Glicerin + 2 zsírsav észter kötéssel + cukor (éter kötéssel) Amfipatikus membránalkotók

I/d, Viaszok Nagyon stabilak Nagy C számú karbonsav + nagy C számú alkohol észterei A legnagyobb nem polimer molekulák Szerep: párolgás ellen méhviasz, kaptár

II/a, Szteroidok Alapváz = ciklopentanofenantrén vagy gonán Különféle oldalláncok kapcsolódhatnak

Biológiai szerep Sejthártya alkotók Koleszterin – fokozza a mb. stabilitását Táplálékkal jut be (zsír, tojás, hús…) Vér koleszterin állandó növekedése érelmeszesedés, infarktus veszély

Vitaminok Koleszterinből több lépésben D vitamin

Epesav – emulgeáló szer, lipáz aktíváló koleszterinből a máj termeli (Oldatban tartja a koleszterint is. Ha mennyisége csökken – koleszterin kiválás – epekő) Hormonok

II/b, Karotinoidok Izoprénszármazékok - Rövidebbek (2-4 izoprén ) illóolajok (citromolaj) - Hosszabbak színanyagok – karotin, xantofill (karotin oxidált változata) - Vitaminok E, K (protrombin képzéshez kell) A (hámvédő) - Látóbíbor – rodopszin (karotinszármazék) Színes Gerjeszthető, fényelnyelésre képes Konjugált kettőskötés rendszer miatt!

Retinol

II/c, Prosztaglandinok Telítetlen zsírsavakból, középen ciklopentán gyűrű Ondóban – prosztaglandin simaizom összehúzó, a megtermékenyítést segíti Tromboxán – érszűkületet, tombózis okoz Prosztaciklinek – értágító, trombus oldás