Lipidek – zsírszerű anyagok
Jellemzők Heterogén csoport Közös tulajdonság az oldhatóság: apoláros oldószerben (benzol, éter, kloroform..) Sok C-H kötés, sok „-CH2-” csoport Hidrofób – víztől elkülönül Jellegzetességüket a kapcsolódó oldalláncok adják
Csoportosítás I. Lúgos hidrolízissel bontható a, zsírok, olajok b, foszfatidok c, glikolipidek d, viaszok II. Lúgos hidrolízissel nem bontható a, szteroidok b, karotinoidok c, prosztaglandinok
I/a,Neutrális zsírok Glicerin – háromértékű alkohol zsírsavak – nagy szénláncú zsírsavak Észterei Kondenzáció - H2O hidrolízis +H2O
Zsírsavak (leggyakoribbak páros C számúak) I. Telített Pl.: palmitinsav (C16), sztearinsav (C18) laurilsav (C12)… II. Telítetlen Pl.: olajsav(C18), linolsav (C18), palmitolénsav (C16)…. (III. Elágazó zsírsavak csak baktériumokban)
Telítetlen kötés megtöri a zsírsavak kevesebb van der Waals kötés, rosszabb illeszkedés – folyékonyság marhafaggyú – sertészsír – kacsazsír – növényi olaj Többszörösen telítetlen zsírsavak – esszenciálisak (főleg növényi táplálékból)
Lebontás Lipáz enzimmel – monogliceridre és 2 zsírsavra Lúgos főzéssel – glicerinre és 3 szappanra (zsírsavak Na, K sói)
Biológiai szerep Tartalék tápanyag -Nem fajspecifikus! -H-ek nagy száma miatt sok E nyerhető belőle (1g zsír kb. 40kJ, 1g cukor kb. 20kJ) -Elsősorban állati, emberi raktározás (bőralja...) (növények keményítőt, kivéve olajos magvak napraforgó, oliva, repce, tökmag, szója, len…)
Levegőn keményedő olajokból festékek Baj: avasodás – telítetlen kötésnél megköti a levegő O2-t (mag nem hosszú életű) II. Hőszigetelő zsír rossz hővezető bálna, delfin, fóka… III. Mechanikai védelem ujjbegy, vese….
Oldószer Zsírban oldódó vitaminok (D,E,K,A) sokáig raktározódnak (E,K,A – karotinoid)
I/b,Foszfatidok, foszfolipidek Glicerin+ 2 zsírsav és 1 foszforsav észterei Alapvegyület: foszfatidsav
Foszforsavhoz különféle alkoholok…. kapcsolódhatnak Pl Foszforsavhoz különféle alkoholok….kapcsolódhatnak Pl.: lecitin (tojás sárgája)
Amfipatikus – kettős karakterű anyagok Poláros fej 2 apoláros farok
Biológiai szerep Határhártyák létrehozása stabil állapot a gömb, mindig „magával” kapcsolódik Biológiai membrán alapja Sejthártya!
Micellákat képeznek detergensek (szerves szintetikus tisztítószer) A zsírcseppeket vizes közegben cseppek formájában stabilizálják (has. szappanok, szteroid epesavak – emulgeálás) Liposomák – kettős réteg üreget képezve visznek pl. bőrbe hatóanyagot A micellák már kolloid méretűek! 1-500nm
I/c, Glikolipidek Glicerin + 2 zsírsav észter kötéssel + cukor (éter kötéssel) Amfipatikus membránalkotók
I/d, Viaszok Nagyon stabilak Nagy C számú karbonsav + nagy C számú alkohol észterei A legnagyobb nem polimer molekulák Szerep: párolgás ellen méhviasz, kaptár
II/a, Szteroidok Alapváz = ciklopentanofenantrén vagy gonán Különféle oldalláncok kapcsolódhatnak
Biológiai szerep Sejthártya alkotók Koleszterin – fokozza a mb. stabilitását Táplálékkal jut be (zsír, tojás, hús…) Vér koleszterin állandó növekedése érelmeszesedés, infarktus veszély
Vitaminok Koleszterinből több lépésben D vitamin
Epesav – emulgeáló szer, lipáz aktíváló koleszterinből a máj termeli (Oldatban tartja a koleszterint is. Ha mennyisége csökken – koleszterin kiválás – epekő) Hormonok
II/b, Karotinoidok Izoprénszármazékok - Rövidebbek (2-4 izoprén ) illóolajok (citromolaj) - Hosszabbak színanyagok – karotin, xantofill (karotin oxidált változata) - Vitaminok E, K (protrombin képzéshez kell) A (hámvédő) - Látóbíbor – rodopszin (karotinszármazék) Színes Gerjeszthető, fényelnyelésre képes Konjugált kettőskötés rendszer miatt!
Retinol
II/c, Prosztaglandinok Telítetlen zsírsavakból, középen ciklopentán gyűrű Ondóban – prosztaglandin simaizom összehúzó, a megtermékenyítést segíti Tromboxán – érszűkületet, tombózis okoz Prosztaciklinek – értágító, trombus oldás