Gaia Alapítvány „Hangya” Települési Gazdaságfejlesztési Mozgalom Galgahévíz, 2010. szeptember 08. Kistermelői törvény nyújtotta lehetőségek Szabadkai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
Advertisements

Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
A veszélyes áru szállítás szabályainak hazai alkalmazása
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Ú J S ZÉCHENYI T ERV, D UNA -S TRATÉGIA ÉS FENNTARTHATÓSÁG K ÖZÉP - MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS KÖRNYEZETVÉDELMI KONFERENCIA NOVEMBER 11., B UDAPEST.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Helyi termékek és helyi piacok szabályozása a gyakorlatban 2012
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
178/2002/EK rendelet január 1-től
Helyi termék a falusi vendégasztalon, termékkínálat, házi kert (lehetőleg bio), direktértékesítés Fenntartható Vidéki Turizmus Budapest,
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
Helyi termék, helyi piac a VölgyVidéken.
Kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés
KISTERMELŐK - ÚTMUTATÓ Vecsés
© Campden & Chorleywood Kht. 1 A jó higiéniai gyakorlat és a HACCP alkalmazási útmutatók alkalmazása Baár Csaba Campden & Chorleywood Magyarország Kht.
I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47. Szabadkai Andrea Kistermelői termékértékesítés, magán háznál, termelői.
Validálás & verifikálás
e-jövedék konferencia
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Mosonmagyaróvár november 25.
A HACCP rendszer és alkalmazása
HACCP az élelmiszer-higiéniában
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
Előnyök és alkalmazási területek
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.
Budapest, Szabadkai Andrea Magyar Biokultúra Szövetség; SZÖVET 30/ ,
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
„Minőségi szakosodás a környezettudatosságért”
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
A BIZOTTSÁG 2075/2005/EK RENDELETE (2005. december 5
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Tószegi-Faggyas KAtalin
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Az ÚJ UNIÓS jelölésI RENDelettel kapcsolatos főbb változások
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
1169/2011/EU jelölési rendelet
Az osztrák baromfiszektor szerkezete és aktuális kihívások
A kémiai biztonságról közérthetően
Szabályozási módszerek Bándi Gyula. A módszertanok rendje Szektorális vagy integrált  az aktuális jogszabály  A jog és állam A környezethasználat beavatkozásaelfogadható.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Pálinka – élelmiszeripar - vidékfejlesztés
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
Helyi termékek, azaz a kistermelői élelmiszer- előállítás Dr. Orbán Péter Igazgatóhelyettes főállatorvos.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
Átalakuló állatorvosi feladatok az élelmiszerláncban Karrierlehetőségek, gyakorlati képzés dr. Oravecz Márton elnök Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer- termelés, -előállítás és - értékesítés feltételeiről.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések szabályozása Magyarországon és az EU-ban Osgyáni Anikó.
ANTSZ - MGSZH. MGSZH Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Több feladat átkerült az ÁNTSZ-től az Ő hatáskörükbe. ÍROTT ANYAGUK EZEKRE KÜLÖN NINCS CSAK.
1 Kistermelői élelmiszer előállítás és forgalmazás Győrszemere Dr. Hercsel György igh. főállatorvos Dr. Szabó Tamás igazgató főállatorvos.
A környezetbarát állattenyésztés és termék előállítás fejlesztésének lehetőségei a Tisza mentén Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD Pusztai Péter Dr.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
30/ Szövetkezetek Éve A gazdasági tradíciók és a kisközösségek szinergiái egy társadalmi.
Előadás másolata:

Gaia Alapítvány „Hangya” Települési Gazdaságfejlesztési Mozgalom Galgahévíz, 2010. szeptember 08. Kistermelői törvény nyújtotta lehetőségek Szabadkai Andrea Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület 5065. Nagykörű, Május 1 út 1.; Info@elotisza.hu 30/7688718

Szakmai és civil összefogás a célokért

EU-s irányelvek, célok: kultúrális sokszínűség, termelő-fogyasztó szoros kapcsolata, hagyomány és rugalmasság elve COM 2000/438 Európai Uniós közlemény a rugalmasság elvének rögzítése mellett a helyi piacot kiszolgáló, kis kapacitású feldolgozókra vonatkozóan kinyilvánítja, hogy azoknak nem szükséges az élelmiszer-előállító helyekre vonatkozó valamennyi előírásnak megfelelniük, de a rájuk vonatkozó speciális szabályok nem veszélyeztethetik az élelmiszer-biztonságot. 852/2004 EK az élelmiszer-higiéniáról „10. preambulum: „Abban az esetben azonban, ha az alaptermékeket az azokat előállító élelmiszer-ipari vállalkozó kis mennyiségben közvetlenül a végső felhasználónak vagy a helyi kiskereskedelmi egységnek szállítja, helyénvaló a közegészségügyet a nemzeti joggal védeni, különösen a termelő és a fogyasztó szoros kapcsolata miatt…” / 853/2004 EK (11).

15. preambulum A HACCP-re vonatkozó követelményeknek figyelembe kell venniük a Codex Alimentarius-ban szereplő alapelveket. Megfelelő rugalmasságot kell biztosítaniuk, hogy minden helyzetben alkalmazhatóak legyenek, a kisvállalkozásokat is beleértve. Különösen azt szükséges felismerni, hogy bizonyos élelmiszer-ipari vállalkozásokban nem lehetséges a kritikus szabályozási pontok meghatározása, és egyes esetekben a helyes higiéniai gyakorlat a kritikus szabályozási pontok felügyeletének helyébe léphet. A „kritikus határértékek" megállapításának követelménye ehhez hasonlóan nem jelenti azt, hogy minden esetben számszerű határérték rögzítésére van szükség. Ezen felül a dokumentumok megőrzésére vonatkozó követelménynek megfelelően rugalmasnak kell lennie, hogy ne hárítson indokolatlan terhet a mikrovállalkozásokra.” 16. preambulum: „ A rugalmasság alkalmas arra, hogy lehetővé tegye a hagyományos módszerek folyamatos használatát az élelmiszerek termelésének, feldolgozásának vagy forgalmazásának bármely szakaszában, valamint a létesítmények szerkezeti követelményeivel kapcsolatban (…)” / 13. cikk (3) bekezdés .

Nemzetközi Hivatkozások A Szellemi Kulturális Örökség Megőrzéséről szóló UNESCO Egyezmény 2006. évi XXXVIII. törvény hirdette ki Magyarországon. A jogszabály kötelező érvényűvé teszi a társadalmi szokások, rítusok és ünnepi események megőrzését. Az 1996-os Cork-i deklaráció a vidékfejlesztés új értékre emelésével megerősítette az EU több országában azokat a hagyományokat és szabályokat, melyek lehetővé tették a gazdák által előállított tradícionális áruk és termékek helyi értékesítését A WHO 2001-ben kiadott ajánlása szerint számos kedvező népegészségügyi hatása van annak, ha a helyi termelés és fogyasztás összekapcsolódik. A táplálkozás azáltal válik egészségesebbé, mivel friss és kevesebb tartósítószert tartalmazó élelmiszerhez jutnak az emberek. Ezen túlmenően az áru szállításának hiánya vagy rövidülése miatt kisebb a környezet szennyezés, kevesebb üzemanyagot használnak. Kialakulnak, és munkahelyeket teremtenek a településközösségek, megerősödik a lelki egészség.

Megvalósult módosítások Az állati alaptermékek (tej, tojás, nyers hús stb.)  és a feldolgozott kistermelői termékek (sajt, lekvár, kolbász stb.) értékesíthetőek az előállítás szerinti megyében és Budapesten (régióban), vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva az ország területén legfeljebb 40 km távolságon belül végső fogyasztó részére, valamint boltokba és vendéglátó egységekbe, így a közétkeztetésbe is. Régión belül értékesíthető lesz a kistermelői nyers hús, fogyasztók részére háztól, illetve házhozszállítással, valamint kiskereskedelmi és vendéglátó egységek számára is. (Sertés, juh, kecske, szarvasmarha, strucc, emu engedélyes vágóhídon, vágóponton vágva) A kistermelő élelmiszerének előállítása során az alaptermékből feldolgozatlan terméket eredményező előállítási részfolyamatot más élelmiszer-vállalkozással is elvégeztetheti, a nyomonkövethetőség biztosításával. (Pl. hús füstöltetés, zöldség, gyümölcs szárítás, őrlés…) Ellenőrzött állományból származó baromfi és nyúlféle házi vágása esetében a településen, végső fogyasztó számára történő értékesítésnél nem kell a vágásnál a hatósági húsvizsgálatot elvégeztetni legfeljebb heti 50 db házi tyúkféle, 25 db víziszárnyas vagy pulyka, 13 db nyúlféle vágása esetén. Kiskereskedelmi és vendéglátó egységek részére csak hatósági igazolással értékesíthető a szárnyasok és nyúlfélék húsa is.

Kistermelő is végezhet falusi vendégasztal szolgáltatói tevékenységet az általa megtermelt vagy előállított, és kiegészítő alapanyagként vásárolt élelmiszer felhasználásával A falusi vendégasztal szolgáltatás, és a rendezvények keretében lehetőség nyílik az ellenőrzött állományokból, helyi/házi vágás elvégzésére (bejelentve a hatóságnak), a hús helyben való elkészítésére, értékesítésére helyben fogyasztás céljára. Az ökörsütés, birkapörkölt, házi diszótor… a falusi vendéglátónál és a rendezvényeken is engedélyezett. A sertés húsa csak alapos sütés-főzés után fogyasztható a résztvevők számára. A trichinella vizsgálatot is elvégzik a szakemberek, s a kedvező eredmény esetén az állat húsa a falusi vendégasztal szolgáltató számára lefagyasztható vendégek számára más alkalommal készítendő ételekhez. .

Közétkeztetés Jogszabályi lehetőség kinyílt: kistermelői rendelet, közbeszerzési törvény Akadályok: Ár Humán erőforrás Alapanyag feldolgozottság Infrastruktúra Szövetkezeti törvény Kiszerződött ellátás

JOGSEGÉLY Létrehozunk az oldalunkon egy jogsegély gombot. Ezt megnyitva, olvashatóak: hatósági állásfoglalások, Regisztráció és értékesítés Pálinka értékesítés esettanulmányok, termelők problémáira adott válaszok, Jogszabályok, újabb módosító javaslatok.

Hagyomány és Érték – Falusi vendéglátás, rendezvények Képek: Rendek Ökogazdaság, Kerekegyháza

A kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya, bekerült a Magyar Szellemi Kulturális Örökség jegyzékébe (UNESCO). Jellegzetessége a nagykunsági birkaételeknek, hogy a birkatestet egyszerre főzik meg. Az állat húsának eleinte víz hozzáadása nélküli pörkölését, szinte sütését és az előzetesen megperzselt fejjel, körmökkel és farokkal, valamint a pacallal és belsőségekkel történő együttfőzését jelenti. Karcagon családi ünnepeken, lakodalmakon főételként a pörköltbe főzött birkafejet a vőlegény násznagya, vagy a legidősebb vendég kapja, míg a birkafarok a menyasszonynak jut. Kép forrása: Vidék Íze Magazin 2010 augusztus

GAZDABOLT .

Nyomonkövethetőség Regisztrált termelő Saját alapanyagból állít elő terméket Termékcímke (név, előállítás helye!, ideje, összetevők, eltarthatóság) Kistermelői, termelői jelző Nyilvántartások: permetezési napló, takarmányozási napló, állategészségügyi nyilvántartás, húsvizsgálat – bélyegző, előállítási adatlap, hatósági állatorvosi igazolás. Előírások: csíraszám, ivóvíz, hűtőlánc, helyes higiénia,

Helyes Higiéniai Gyakorlat (GHP) Értékesítési célból, a magánlakóházi szintű élelmiszer-előállítókra vonatkozóan, a 852/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. melléklet, III. fejezet alapján. vidéki élet jellemzői kézműves élelmiszer előállítás hagyományai kulturális örökségünk része hagyomány által már bizonyított, rugalmas módszerek, feltételek turizmus szolgáltatás jövedelem kiegészítés, önfoglalkoztatás, munkahely

A sokszínűség BIZTONSÁG! Köszönjük!