RF ID 2008. Sárkány Márta. Rádióhullámok útján terjedő információ Radio Frequency Identification Rendszer felépítése: Tag: azonosítandó entitás Leolvasó:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
Advertisements

Kliens-szerver architektúra
SZOFTVER MINT SZOLGÁLTATÁS: ÜZLETI HATÉKONYSÁG A FELHŐBEN Nagy Levente Üzletágvezető Microsoft Office.
Hálózati és Internet ismeretek
HISMobile ® – Kórház a zsebben. Háttér  Piaci szituáció és igény  Az orvosok szeretnék elérni a betegeik adatait bárhonnan és bármikor (ágy mellől,
A BIZTONSÁGTECHNIKA ALAPJAI
Web2 és a blogok. Mi az a web2? 1.Filozófia (tartalom) szabadság nyitottság közösség 2.Eszköz(készlet) egyszerűség integráció kompatibilitás mobilitás.
Hardver alapok I. 10. osztály.
A B2B e-kereskedelem sajátosságai
1 Internet. 2 WWW  World Wide Web  Hivatkozásokkal összekötött hipermédia dokumentumok rendszere  Dokumentumok -> Weboldalak  A weboldalak hipertext.
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
Készítette: Schiszler Anett Szekeres Kornél H7T9UZ IQCPCZ
Pályázati adatok: Projekt címe: „ A pedagógiai módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése Békéscsaba iskoláiban” Azonosító:
Automatikus azonosítás -AUTOMATIC identification
… with NFC A mobil contactless (NFC) technológia lehetőségei a pénzügyi szektorban.
ADNS Attestation DataNet Service
Windows hálózati infrastruktúra kialakítása
Tectia MobileID Express – Kétfaktoros erős autentikáció – 5 percen belül üzemkészen! január 16.
Rádiófrekvenciás azonosítás (RFID)
Czeglédi László Integrált tartalomszolgáltatás megújult környezetben
Elektronikus vezetési karton
RFID labor az Intézetünkben
WSDL alapismeretek A WSDL (Web Services Description Language – Web szolgáltatások leíró nyelv) egy XML-alapú nyelv a Web szolgáltatások leírására és azok.
Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis Egy új szolgáltatás születése és bevezetésének problémai Kiss Andrea, Miskolci Egytem,
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
ISO15000:2000, azaz az ebXML alkalmazási lehetőségei e- beszerzés területén Készítette: Deáki Bálint Igmándy Zoltán Áron Kékesi Ágnes Papp Kitti.
UDP protokollok User datagram protocol- Felhasználói datagrammprotokoll.
Mobil eszközök biztonsági problémái
Hálózati architektúrák
Tóth Gergely, február BME-MIT Miniszimpózium, Általános célú biztonságos anonimitási architektúra Tóth Gergely Konzulensek: Hornák Zoltán.
LOGO Webszolgáltatások Készítette: Kovács Zoltán IV. PTM.
A személyi számítógép részei:
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Globális azonosítási és kommunikációs szabványok
Rácz László üzletfejlesztési tanácsadó Állami Nyomda Nyrt.
Az IBCS cégcsoport bemutatása, RFID rendszerintegrációs kérdések Széles Gábor Rendszermérnök.
valós-idejű helymeghatározás WLAN-nal
A PLC és használatának előnyei
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
Hálózati alapismeretek
Lokalizációs platform Kardos Sándor Srágli Attila.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
Supervizor By Potter’s team SWENG 1Szarka Gábor & Tóth Gergely Béla.
Java web programozás 11..
RFID Radio Frequency IDentification
Kapcsolatok ellenőrzése
Számítógép hálózatok.
A Windows Server 2003 termékcsalád A Windows Server 2003 termékcsaládnak 4 tagja van: Windows Server 2003, Standard Edition Windows Server 2003, Enterprise.
Modern Alarm Hungary.  A szoftver telepítése előtt telepítse a hardware kulcs drivert (ne csatlakoztassa a hardware kulcsot amíg nem telepítette a drivert)
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
Áruazonosító rendszerek
1 „Lightweight” biztonsági megoldás rádiófrekvenciás azonosítással támogatott elektronikus kereskedelmi környezetben Cserbák Márton Konzulens:
FPGA Készítette: Pogrányi Imre.
RFID és NFC technológiák Előadó: Kajdocsi László.
A Linux operációs rendszer A Linux felépítése. A UNIX önálló változata. Forráskódja szabadon hozzáférhető->gyors terjedés Szabad szoftver de nem nyilvános.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
IMPERIUM Laboratóriumi Információs Rendszer
Készítette: Kiss András
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
RFID és Telemedicina Dr. Ficzere Andrea RFSUGMED.
(Iskolai) Beléptető rendszer Raspberry Pi 2-vel.
MIB Dokumentáció.
Óbudai Egyetem, NIK Váczi Gábor
Hálózatok.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Mobilkommunikáció Eszközök és hálózatok
LoRa technológia, LoRaWAN hálózatok
Internet és kommunikáció
Az INTEGRÁLT RENDSZER Több egymáshoz kapcsolódó, egymást kiegészítő biztonsági rendszer összessége, szoftver és hardver elemekből felépítve.
Előadás másolata:

RF ID Sárkány Márta

Rádióhullámok útján terjedő információ Radio Frequency Identification Rendszer felépítése: Tag: azonosítandó entitás Leolvasó: rádiós interfészen kommunikál a taggel Middleware: leolvasott információk konverziója Back-end: kontrollál, adatbázist kezel, azonosít

RFID események Electronic Product Code (EPC) - egyedi azonosító rendszer RFID író/olvasó eszközök kommunikációs standardja (Air Interface Protocol), és megtervezték azt a hálózati környezetet, amely tárolja az információkat biztonságos Internet adatbázisban generációs Air Interface Protocol, hálózati infrastruktúra, amely lehetővé teszi az adatok real-time megosztását. tömeges elterjedés 5 cent alatt! A tag-ek ára akkor csökkenhet 5 cent alá, ha évente 30 milliárd tag kerül felhasználásra. DE! a cégek nem fognak 30 milliárd tag-et felhasználni, ha egy tag ára 25 cent vagy ennél több. Ez az ellentmondás az iparág tojás és a tyúk problémához hasonló dilemmája. A Wal-Mart megtette az első lépést az árcsökkentés felé: A 100 legnagyobb beszállítójával megegyezett júniusában, hogy januárjától a szállítmányokon alkalmazzák az RFID tag-eket. Ezzel a Wal-Mart hozzájárult a tojás- tyúk probléma megoldásához. 2006: cent körüli költséggel állíthatók elő RFID tag-ek, attól függően, hogy milyen kapacitásúak és milyen tokozásúak

RFID problémák és félelmek RFID címke jelenlétét nem jelölték egyértelműen, például egy árun. A címke a leolvasást nem jelzi, így nem tudható pontosan hogy a címkét mikor és hol olvashatják le. Az olvasási adatok bizalmas és biztonságos kezelése is fontos

Felhasználási területek – Könyvtári nyilvántartó rendszer – Beléptető kártyák (ilyen volt a TIRIS is) – Termékazonosítás (vonalkódok helyett ?) – E-passport – Parkolójegyek – Betegek azonosítása – Útdíj – Metróbérlet – Ember (VeriChip) – Bankkártya Az USA Közlekedési Minisztériuma a biztonsági konténereket jelöli meg RFID tag-ekkel, remélve, hogy ezzel is csökkenti a terrorveszélyt. További alkalmazási területek: állatok azonosítása (útlevél), víziparkban gyerekek követése RFID karpereccel, betegek távoli felügyelete, pénzszállítás biztonságának növelése.

Az RFID rendszer elemei Tag-ek Passive és Active A passzív tag-ek olcsóbbak A passzív tag-ek ára függ a frekvenciától: a HF tag-ek antennája több rezet tartalmaz, ezért drágábbak, mint az UHF tag-ek. Befolyásolja az árat a memória mérete, az antenna kialakítása, a transzponder tokozása. A passzív tag-ek nagy tételben 20 centtől néhány dollárig terjedő ársávban kaphatók. Egy RFID transzponder ára termál transzfer címkével, amelyre vonalkód is nyomtatható, 40 centtől indul. RFID címke aktív transzponder 10 US-tól

RFID olvasók Az olvasók árai: 500 és 3000 US dollár között Funkcionalitásuk szerint korlátozott számítási képességű, egyszerű Intelligens: adatokat szűr, tárol, programozható gyors olvasók: képesek többféle protokollal kommunikálni multi-frekvenciás olvasók: a különböző frekvenciájú tag-eket képesek olvasni Antenna beépítve vagy kívül, szabványos bemeneti és kimeneti portok

RFID Middleware Middleware: az olvasó és a vállalati alkalmazás közötti elem. A middleware veszi a nyers adatot az olvasótól (az olvasó másodpercenként 100-szor is olvashatja ugyanazon tag-et), megszűri az adatokat, és küldi a háttéralkalmazásnak. A megfelelő információ, a megfelelő időben a megfelelő alkalmazáshoz jusson el. az alapvető szűrési műveletek, + további funkciók pl. az RFID olvasó felügyelete, konfigurálása, szoftver upgrade letöltések, stb. speciális funkciók pl. elektronikus üzenetet küldése egy termék feladásakor egy megadott címre Middlewarek: egymás közötti kommunikációra szabványos Internet nyelvet és protokollt használnak, úgymint az XML (Extensible Markup Language), és a SOAP (Simple Object Access Protocol) – 12md US + üzemeltetés, oktatás, rendszer integráció