A húsipart érintő feladatok, aktuális információk. 2006. február 10. Deák Ferenc élelmiszerbiztonsági osztályvezető FVM Állategészségügyi és Élelmiszer-Ellenőrzési.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
Advertisements

EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Kiemelt Ügyek Igazgatósága
A magyar húságazat 2010 tavszán
6. Vetmail Konferencia január 14 – 15. Egy vegyes praxis mindennapi kihívásai Egy vegyes praxis mindennapi kihívásai Dr. Mekis Gábor magánállatorvos.
ÉLELMISZERLÁNC - ELEMZÉSI FŐOSZTÁLY 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: Együttműködés a.
Települési állati melléktermék gyűjtők
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
Szakterületek: • Állategészségügy és állatvédelem • Állategészségügyi diagnosztika • Állatgyógyászati termékek • Állattenyésztés • Borászat és Alkoholos.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
e-jövedék konferencia
1 SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ AZ APEH TEVÉKENYSÉGÉRŐL BUDAPEST, JANUÁR 30.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Dél-alföldi régió Országos adatok Itt!!! Bezárás
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
I. EU harmonizáció az ENAR füljelzőnél Érvényes: től.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
Adórendszer és feketegazdaság – évi intézkedések december 5-6. Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium.
Webes változat, animáció nélkül !!!
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
„Vegyszerezett világ” Növényvédő szerek Pál János, Levegő Munkacsoport.
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
A BIZOTTSÁG 2075/2005/EK RENDELETE (2005. december 5
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre ÁNTSZ-engedélye van, amit az üzlet működését engedélyező.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Az ÚJ UNIÓS jelölésI RENDelettel kapcsolatos főbb változások
1169/2011/EU jelölési rendelet
A CEPO projekt bemutatása a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem, Baromfiklinika kutatási stratégiájának összefüggésében Michael Hess.
Az osztrák baromfiszektor szerkezete és aktuális kihívások
A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Termelői csoportok tájékoztatója Eredmények és lehetőségek B udapest, február 10. dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Változatlan stagnálás? avagy Történt-e.
Helyi termékek, azaz a kistermelői élelmiszer- előállítás Dr. Orbán Péter Igazgatóhelyettes főállatorvos.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer- termelés, -előállítás és - értékesítés feltételeiről.
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. Szakterületek: Állategészségügy és állatvédelem Állategészségügyi diagnosztika Állatgyógyászati termékek.
Egészségbiztosítási Szakmai Fórum ZM Kereskedelmi és Iparkamara, február 05. Dr. Árok Krisztina igazgató Zala Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási.
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Változások és eredmények a GINOP 5. 2
A magyarországi K+F politika
Vasúti forgalomban bevezetendő áruforgalom ellenőrzés
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
A helyettes szülői ellátás működése
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
A fogyasztóvédelem célja, 2011 tapasztalatainak tükrében
Változás-bejelentési adatszolgáltatások
NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság (BAII)
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
AGRÁR-SZAKIGAZGATÁS I. Előadás levelező joghallgatók számára
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Hatósági Ellenőrzések.
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

A húsipart érintő feladatok, aktuális információk február 10. Deák Ferenc élelmiszerbiztonsági osztályvezető FVM Állategészségügyi és Élelmiszer-Ellenőrzési Főosztály

Az új higiéniai csomag; Az élelmiszer vállalkozókat érintő kérdések Minden élelmiszeripari vállalkozást nyilvántartásban kell venni. Minden 853/2004/EK III. melléklete szerinti állati eredetű élelmiszert előállító üzemet felül kell vizsgálnia az illetékes hatóságnak.  Derogációs üzemek;  Jóváhagyott üzemek;  Engedélyezett üzemek

Az új higiéniai csomag; Az élelmiszer vállalkozókat érintő kérdések Állati eredetű élelmiszert előállító üzemek felülvizsgálata a területileg illetékes Állomások feladata (az OÉVI szakemberei nem vesznek részt ebben). Amennyiben az üzem teljesíti a kritériumokat új működési engedély kerül kiadásra. Az új működési engedély kiadása miatt nem változik meg az engedélyezett üzem EU engedélyezési száma. Derogációs és jóváhagyott üzemek esetében, amikor engedélyezett üzemmé válik a létesítmény (új) EU-engedélyezési számot kap.

Az új higiéniai csomag; Az élelmiszer vállalkozókat érintő kérdések Derogációs és jóváhagyott üzemek esetében ideiglenes engedély adható 3 hónapos időtartamra. Az ideiglenesen engedélyezett üzemek is szállíthatnak az EU tagállamaiba illetve 3. Országba. Az ideiglenesen engedélyezett üzemek a végleges engedély megszerzéséig a régi jelöléseiket használhatják.

Néhány kiragadott adat az elmúlt időszak ellenőrzési tapasztalataiból, problémáiról Múlt év decemberében egy Csepeli telephelyen 73,4 tonna különféle illegálisan, szabálytalanul tárolt és kezelt fagyasztott és előhűtött baromfihús alapanyagot koboztak el és rendelték el ezek megsemmisítését a Budapest Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás hatósági állatorvosai.

Néhány kiragadott adat az elmúlt időszak ellenőrzési tapasztalataiból, problémáiról A fővárosban és Győr-Moson-Sopron megyében 3,8 tonna haltermék zárolása, megsemmisítése történt meg. Az importőr forgalmazó ellen az illetékes Állomás bűnvádi feljelentést tett.

Néhány kiragadott adat az elmúlt időszak ellenőrzési tapasztalataiból, problémáiról Tojások:  8647 db jelöletlen tojást vontak ki a forgalomból az Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Szolgálat munkatársai Bács-Kiskun és Zala megyében 2005 decemberében;  2006 januárjában egy nagy kereskedelmi láncban erősen szennyezett, jelölési hibás tojásokat vontak ki a forgalomból. Ennek hatására a kereskedelmi lánc az EU más tagállamából származó beszállító összes termékét saját hatáskörben kivonta a forgalomból;

Kiemelt ellenőrzési terület A Húsvéti ünnepkör közeledtével az ellenőrzés során kiemelt termékek köre a következő:  pisztácia;  hús, húskészítmények (kiemelten a húsvéti sonkákat);  mechanikusan szeparált hús (MSM);  üreges csokoládéfigurák;  tojás forgalmazás.

Kiemelt ellenőrzési terület február 1-óta Az élelmiszer-előállító egységek ellenőrzése keretében összesen 101 egységben 495 élelmiszer vizsgálata történt, amelyből 30 tételt kifogásoltak. Az itt kirótt minőségvédelmi bírság összege Ft volt.

Kiemelt ellenőrzési terület február 1-óta A kiskereskedelemben végzett ellenőrzés során 1002 egység ellenőrzése történt, amelynek keretében 3736 tételt vizsgáltak meg. 186 élelmiszer-tétel esett kifogás alá, a kiszabott minőségvédelmi bírság összege Ft volt. A forgalomból darab tojás került kivonásra.

Kiemelt ellenőrzési terület február 1-óta A nagykereskedelemben 74 egység ellenőrzése történt, 709 élelmiszer-tételt vizsgáltak meg, amelyből 26 tételt kifogásoltak. A kiszabott minőségvédelmi bírságok összege Ft volt. Összesen darab tojást vontak ki a forgalomból.

Dioxin Technológiai hiba miatt egy Belga takarmánykeverőben takarmányozási célra gyártott zsiradékba dioxin szennyezettséget detektáltak. Belgiumba, Hollandiába és Németországba kerültek takarmányok (baromfi és sertés), melyek előállításához a zsiradékot felhasználhatták. Hollandiában 275, Belgiumban 1, Németországban 7 sertés illetve baromfi telepet zároltak. Folyamatosan vizsgálják a húsok dioxin szennyezettségét, a telepek többségében a zárlatot feloldották. Nincs hivatalos információ arról, hogy Magyarországra dioxinnal szennyezett hús került volna.

Döghús Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy sertés telepről, döglött állatok kerültek ki. Valószínűleg vendéglátó egységek is vásárolhattak ebből. Az ügy további részleteinek kiderítése érdekében rendőrségi nyomozás folyik. Az OÉVI-be küldött mintában Clostridium perfringens volt kimutatható (visszaélés ártalmas közfogyasztási cikkel).

Feketegazdaság elleni küzdelem Az Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálat folyamatosan végez közös ellenőrzéseket  a VPOP-val, pl. halszállítmányok megállítása a közutakon a karácsony előtti időszakban;  az APEH munkatársaival, szürke marhaként árusított feketetarka szarvasmarha élelmiszer hamisítás

Feketegazdaság elleni küzdelem Jelenleg folyik az egyeztetés a MÉBIH, ÁNTSZ, Fogyasztóvédelem illetékes munkatársaival. Kérjük, várjuk a civil szervezetek információit az illegális élelmiszer előállítással kapcsolatban. Cél területek: illegális élelmiszer előállítás  Hűtőházak,  Nagykereskedelmi raktárak,  Logisztikai központok,  Piacok,

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!