A Szegedi Tudományegyetem harmadik missziós tevékenységei és az EU fejlesztéspolitikája DR. LUKOVICS MIKLÓS Docens, SZTE GTK Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Területfejlesztés és esélyegyenlőség a Barcsi kistérségben
Advertisements

Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
Információs és elektronikus szolgáltatások egy 3. generációs egyetemi modellhez: a coo-perencián innen és túl … Majó Zoltán fejlesztési igazgató Szegedi.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Csongrád Megyei Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Szakcsoport Távközlési Világnap május 18. AGORA Előadó: Engedi Antal Magyar Mérnöki Kamara.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Bajmócy Zoltán – Gébert Judit egyetemi docens PhD hallgató
KNOLL 1 Prof.Dr.,Dr.hc. Knoll Imre c.egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben BKF-HFF Kar Logisztika Szakirány II. Budapest,
Kisvállalkozói Szakirány Belső vállalkozásokkal dinamizálni a nagyvállalatokat! Kisvállalkozói Szakirány!
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Településüzemeltető Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
Brüsszel milyen messze van
‘rEUsearch’ Az Európai Unióhoz való csatlakozás hatásai a határon átnyúló kapcsolatokra, agráriumra és kereskedelemre – kutatási projekt (HURO/0801/075)
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Tudástranszfer egyetemi városokban
A regionális innovációs rendszer, mint komplex rendszer Elekes Zoltán – Bajmócy Zoltán Phd-hallgató egyetemi docens Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 MIT KEZDÜNK AZ EU-VAL? Az unió megjelenési formái az oktatási intézményekben.
Besenyi Sándor Regionális szakmai munkatárs Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Régiós szakmai műhely - Szeged A „FoglalkoztaTárs.
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Budapest Investment Zrt. 1 A kistérségek fejlesztéspolitikájának végrehajtói  Polgármesterek  Vállalkozások  Több célú kistérségi társulások – Elnök.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS FŐBB KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI
KETTŐ AZ EGYBEN: MÚZEUMPEDAGÓGIAI KÉPZÉS ÉS GYAKORLATI HELY KIALAKÍTÁSA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGIAI KARÁN Dr. Viskolcz Noémi Szegedi.
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
Az EDUCOOP-projekt szakmai programja
Európai vállalkozók, Európai vállalkozások Dr. Szente Kálmán.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Foglalkoztatás-politika
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
Gergely László Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
Pirolízis szakmai konferencia TÁMOP A-11/1/KONV
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 1. konferencia.
1 HATÁRRÉGIÓK FEJLŐDÉSÉNEK SAJÁTOSSÁGAI A SLO/HU/CRO /2004/01/HU- 74 sz. INTERREG projekt támogatásával készült képzés.
Város, egyetem, gazdaság A PTE KTK hozzájárulása a város és a régió fejlődéséhez Erdős Katalin PTE-KTK KRTI, adjunktus MTA-PTE Innováció és Gazdasági Növekedés.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
SZTE Egyetemi Tavasz TÁJÉKOZTATÓ A KÉTCIKLUSÚ KÉPZÉSRŐL Dr. Szendrei Mária Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.
Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének szakfelelőse Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
Projektcím: A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi.
TÁMOP E-13/1/ KONV A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
MUNKAERŐ-PIACI IGÉNYEKRE TÁMASZKODÓ GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSEK, SZOLGÁLTATÁSOK A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM FÓKUSZÁBAN TÁMOP F-14/1/Konv
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
LEADER, Identitás, Sport
Szegedi Tudományegyetem
INNOVÁCIÓS KÉPESSÉG, VERSENYKÉPESSÉG ÉS JÓLÉT BAROSS – DA07-DA-ELEM Szeged, október 19. Prof. Dr. Lengyel Imre MTA doktora, intézetvezető.
KREATIVITÁS ÉS VERSENYKÉPESSÉG
Az informatikus képzés és az ipari kapcsolatok jövője a SZE-n
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Towards an Effective Regional Resource Allocation (TERRA) Zárókonferencia Nagyvárad, március 19. A projekt rövid bemutatása - célok és eredmények.
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
Városi Fenntarthatósági és Alkalmazkodási Tudásközpont
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
Előadás másolata:

A Szegedi Tudományegyetem harmadik missziós tevékenységei és az EU fejlesztéspolitikája DR. LUKOVICS MIKLÓS Docens, SZTE GTK Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet Igazgató, SZTE Stratégiai és Fejlesztési Igazgatóság

Egyetemek generációi Negyedik generációs egyetemek Megnevezés Első generációs egyetemek Második generációs egyetemek Harmadik generációs egyetemek Cél Oktatás Oktatás és kutatás Oktatás, kutatás és tudáshasznosítás Szerep Az igazság védelme A természet megismerése Értékteremtés Létrehoz Szakemberek Szakemberek és tudósok Szakemberek, tudósok és vállalkozók Nyelv Latin Nemzeti Angol Negyedik generációs egyetemek Maguk alakítják gazdasági és társadalmi környezetüket

Az Európai Unió fejlesztéspolitikai ismeretei a Szegedi Tudományegyetemen „Hagyományos”, a témával foglalkozó tárgyak oktatása az alap- és mesterképzés keretei között (előadás+szeminárium) Az Európai Unió (BA) Területi tervezés alapjai (BA) Pályázatkészítés (BA) Uniós projektek menedzselése (BA) Regionális politika és területfejlesztés (MA)

„Élményalapú oktatás”-nak kedvez a téma Az Európai Unió fejlesztéspolitikai ismeretei a Szegedi Tudományegyetemen (2) „Élményalapú oktatás”-nak kedvez a téma Az alaplogika minden esetben megkadályozni a hallgató figyelmének elkalandozását élményalapú oktatás biztosításával: a hallgató figyelmét az óra első percétől az utolsóig úgy kötjük le, hogy ő végig aktív szereplője az órának. Ekkor az oktató inkább mentori szerepben, a hallgatók pedig egyenrangú brain storming partnerként vannak jelen az órán. Az oktató problémákat vet fel, gondolkodásra készteti a hallgatókat, közös ötletelés zajlik, melyet 5-10 perces csoportmunkákkal is kombinálni lehet.

Az Európai Unió fejlesztéspolitikai ismeretei a Szegedi Tudományegyetemen (3) Konkrét megjelenési forma: Térségfejlesztés a gyakorlatban c. kurzus (Regionális és Környezeti Gazdaságtan MA) 4. szemeszterét kezdte Óriási népszerűségnek örvend, most 2 fut Kis csoportos (max 15 fős) munka A valóságból merített témák Heti szintű készülés (info sheet, prezentáció), Kontakt órákon közös gondolkodás, problémamegoldás, ötletelés félév végén nincs zh

Az Európai Unió fejlesztéspolitikai ismeretei a Szegedi Tudományegyetemen (4) A következő 4 félév egyik biztos témája: SZTE Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztési Központ Az EU fejlesztéspolitikai ismereteinek gyakorlati szempontú megismerése ÉS ALKALMAZÁSA A hallgatók élesben kapnak visszacsatolást gondolataik, problémamegoldási módszereik helyességéről

SZTE Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztési Központ Gazdaságfejlesztési láb Eltérő kiinduló helyzetű pilot kistérségek kiválasztása Fejlesztési célú helyzetelemzés, kitörési pont vizsgálat Stratégiaalkotás Projektgenerálás Szemléletformálás Stb.

SZTE Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztési Központ Vállalkozásfejlesztési láb A SZTE-n évek óta futó vállalkozásfejlesztési programok földrajzi és tematikus kiterjesztése Komplex vállalkozásfejlesztési szolgáltatáscsomagok kidolgozása és nyújtása Működő és potenciális vállalkozásokra egyaránt koncentrál Hagyományos és innovatív vállalkozásokat elkülönülten kezel

Eddigi tevékenységek, eredmények - Gazdaságfejlesztés Elkészült a meghatározott kistérségek fejlesztési célú (szekunder) helyzetelemzése Bekapcsolódás a 2014-2020-as Csongrád megyei tervezésbe és Szeged MJV tervezésbe Hallgatók kistérségi gazdaságfejlesztési programcsomagokat alakítottak ki Két kistérség helyi tervezési workshop Kistérségi stratégia alkotás

SZTE GTK Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Dr. Lukovics Miklós SZTE GTK Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet miki@eco.u-szeged.hu