Paradigmaváltás a nemzetpolitikában 2006-tól új paradigma a Kormány politikájában: megújult a nemzetpolitika koncepciója és intézményrendszere Alapelvek:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
2007. június 19.Pozsony Varga Zoltán június 19.Pozsony Varga Zoltán CÉLOK •Internet használat növelése, magyar nyelvű kultúra elterjesztése, esélyegyenlőség,
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
határtalan technológia Szülőföldön boldogulás, határtalan technológia Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Budapest, november.
Szlovákiai Magyar Adatbank
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
Gábor Dénes Tehetségpont
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
A határon túli magyar felsőoktatás és kutatás fejlődése a rendszerváltozás után A határon túli magyar felsőoktatás és K+F támogatása és hasznosulása Kutatásvezető:
Egy határon átívelő régió (EGTC) kialakításának lehetőségei a szerb-magyar határtérségben Ricz András PhD hallgató Szabadka.
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Csillagok, határok, magyarok Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszék Témavezető: Dr. Löffler Tibor tudományos munkatárs.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
ÜDVÖZLET SEPSISZENTGYÖRGYÖN 2009 MÁJUS 21. MIÉRT SEPSISZENTGYÖRGY? MSZT-MSZT HÁROMSZÉKI TAGOZATA.
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
Nyugat-dunántúli Régió
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a közoktatás lehetőségei Gönczi Tamás Nemzeti Fejlesztési Hivatal Önfejlesztő iskolák egyesülete Szolnok.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
2005. Május 02.MTA Felolvasóterem Kőhalmi Zsolt Május 02.MTA Felolvasóterem Kőhalmi Zsolt PTA TÁMOGATÁSI PROGRAM IHM költségvetéséből Neumann Táborok.
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Szakképzési Tanévnyitó Konferencia október 3. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke A főváros oktatáspolitikájának időszerű kérdései.
A határon túli magyar nyelvűség
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
A külhoni tehetséggondozás szervezete az EDUTUS Főiskolán a Bethlen Gábor Alap támogatásával.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
1 „Fenntartható fejlődés” Új tartalmak közös (informatikai) platformon Kovács Kálmán államtitkár Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabadka, 2008.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY Október 30.. Tempus Közalapítvány tevékenységei Pályáztatás Képzés Tudásközpont.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
EU-s pályázati források keresése Összeállította: Dr. Juhász Erika.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A kulturális modernizáció irányai Budapest Kulturális modernizáció – Kulturális vidékfejlesztés.
Makovecz-program Jakabné dr. Szalai Krisztina Pécs, augusztus 31
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A KUTATÓKÖZPONT FŐBB KUTATÁSAI A kárpátaljai magyar oktatás helyzete és az ukrán oktatáspolitika. A kárpátaljai magyar nyelvű oktatás társadalmi.
Napjaink magyar nyelvű oktatása Vajdaságban
Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország
Előadás másolata:

Paradigmaváltás a nemzetpolitikában 2006-tól új paradigma a Kormány politikájában: megújult a nemzetpolitika koncepciója és intézményrendszere Alapelvek:  felelősségvállalás és együttműködés  „kölcsönös be nem avatkozás” és „egyenlő közelség”  a közösség helyzetéhez igazodó, differenciált támogatás és programok

A kisebbségi közösségek helyzetének változása  A diktatúrák bukása után, a posztszocialista országokban tovább élt az a politikai kultúra, ahol a többségi elvű társadalmakban a kisebbség nem a multietnikus társadalom egy alkotóelemeként jelent meg, hanem a többséghez képest mint alárendelt csoport.  A térség jelentős részének az Európai Unióhoz való csatlakozása ezen a téren jelentős változásokat indított meg.  A kisebbségi közösségek ezekben az országokban mind a törvényhozásban (parlamentekben), mind az államigazgatásban, mind a közigazgatásban (végrehajtó hatalom) jelentős pozíciókat foglaltak el.

A XXI. század esélye EU-integráció, új filozófia, új stratégia, új eszközök Kelet-Közép-Európában

A magyar kormányok kisebbségpolitikája 1990 után  : támogatáspolitikára alapuló koncepciók  2004-től kezdődően a nemzetpolitika alakítása az Európai Unión belül  2006-tól megújult a nemzetpolitikai intézményrendszer (Magyar-Magyar Kormányzati Konzultáció, Regionális Egyeztető Fórum), a nemzetpolitika két pillérre épül (támogatáspolitika-fejlesztéspolitika)

2008 eredményei Támogatáspolitika 2008-ban (SZA, Nemzeti Intézmények, Szórvány Tanács) Fejlesztéspolitika („Varratmentes Európa”, EGTC-k, ETE)

Nemzeti jelentőségű intézmények  Cél: a kiszámítható, tervezhető támogatás a központi költségvetésből.  Az intézmények költségvetésének évenkénti újratárgyalásra minőségbiztosítási szempontok alapján.  A nemzeti jelentőségű intézmények elsősorban az oktatás és kultúra területéről kerülnek kiválasztásra. Például: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Selye János Egyetem Komárom, II. Rákóczi Ferenc Főiskola Beregszász, vajdasági tehetséggondozó gimnáziumok, szakkollégiumok, művelődési intézetek, könyvtárak, színházak.

A nemzeti önazonosság megőrzésének és a versenyképesség megteremtésének támogatása  Oktatás - oktatás-nevelési támogatás, - oktatási intézmények fejlesztésének támogatása, - Kárpát-medencei Oktatási Koncepció kialakítása, - a Sapientia-EMTE finanszírozásának új (normatív) alapra helyezése. o Jelentős források a Szülőföld Alapból és a MeH fejezetből felnőttképzésre és szakképzésre. Új képzési helyek létrehozásának támogatása, pl. Mesterképző Jánosiban (Kárpátalja).  2008-tól új támogatás forma a vajdasági és a kárpátaljai magyaroknak: a magyar-magyar kapcsolattartási támogatás.  2008-ban indítottuk útjára a külhoni magyar iskolák, illetve könyvtárak könyvállományának bővítését. Elsőként a vajdasági általános iskolák kaptak magyar nyelvű könyveket. A második ütemben – idén tavasszal – a vajdasági középiskolák kerülnek sorra ben a program folytatódik Kárpátalján.  Gazdaságfejlesztési és vállalkozásösztönzési források pályázhatóak a Corvinus Zrt-nél.

Szülőföld Alap A megújított támogatáspolitika alapintézménye, a pályázati úton elnyerhető támogatások forrása. Az elnyerhető támogatások összege stabilan 2 Mrd forint felett van. A forrás-elosztásban érvényesül az eltérő helyzetben lévő magyar közösségek differenciált támogatása (Vajdaság, Kárpátalja), érvényesül a magyar-magyar szolidaritás. Az Alap intézményrendszere: politikai szint (célok): Regionális Egyeztető Fórum: a kölcsönös felelősségvállalás jegyében legitim módon választott hazai és határon túli politikai vezetők részvételével. szakmai szint (minőség): A Szülőföld Alap szakmai kollégiumai, hazai és határon túli szakértők részvételével:  Oktatási és szakképzési  Kulturális és egyházi  Önkormányzati együttműködési, informatikai és média. végrehajtás szintje: Szülőföld Alap Iroda.

A Kárpát-medencén kívüli („nyugati”) magyarság 2007-ben programcsomagot dolgoztunk ki a Kárpát-medencén kívül élő magyar közösségek nyelvi- kulturális identitás-megőrzésének támogatására, és a rendszerváltás óta első ízben költségvetési keretet különítettünk el a támogatásukra (2008-ban 40 M HUF). Ennek keretében szakmai segítségnyújtás:  óvónők, pedagógusok kiküldése,  tankönyvek, szakkönyvek eljuttatása a magyar nyelvet tanító intézményekbe, közösségekhez  ösztöndíjak biztosítása a Balassi Intézettel együttműködve  Eddigi eredmények: - Az ösztöndíj vagy ösztöndíj jellegű támogatások, útiköltség térítések révén utazhattak óvópedagógusok Dél-Amerikába, sikeres továbbképzést tarthattak a Balassi Intézet tanárai – a kanadai magyar nagykövetség segítségével – a kanadai hétvégi iskolákban tanító önkéntes pedagógusoknak., a közeljövőben hasonló programra kerül sor New York-ban is. Lelkészek, tánctanárok, művészek utazhattak a legtávolabb élő magyar közösségekhez, támogatásunkkal rendezhették meg Ausztráliában a VI. Identitás Konferenciát. - Segítségünkkel jutottak el a Balassi Intézetben tanuló dél-amerikai diákok Erdélybe, illetve más tengeren túli diákok látogatást tettek Szlovéniában és Szlovákiában működő iskolákban is. - A „Kiliki” oktatócsomag segítségével az interneten keresztül a világ bármely pontján korszerű, egyben szórakoztató módszerekkel sajátíthatja el a magyar nyelvet a 7-14 éves korosztály. 30 éves hiányt pótol ez a vállalkozás, a 10 epizódból 6 és az internetes gyakorlatok teljes egésze a MeH támogatásával valósult meg.  Tervek 2009-re: - meghívást kapnak a Biennáléra Kárpát-medencén kívüli művészek, együttesek is, - a már meglévő, használható anyagokra épülő, a helyi sajátosságokat figyelembe vevő, mégis egységes szemléletű, felmenő rendszerű tankönyvcsomag kialakítása a magyar nyelv oktatásához, - a magyar szervezettek közös koncepció kialakítása a nemzeti kulturális örökségünk részét képező könyvtári, levéltári anyag ésszerű megóvására, hasznosítására, - a „Nyugaton” nem nemzeti közösségként élő magyarok (pl. munkavállalók) speciális helyzetéből fakadó kérdések kezelésére való felkészülés (pl. magyar nyelv oktatásának elősegítése).

Biennálé a külhoni magyarok kulturális fesztiválja  A Kárpát-medencei magyarság kulturális fesztiváljára kétévente kerül sor (először 2007-ben), a köztes években kulturális rendezvények.  Cél: a kortárs külhoni magyar kultúra bemutatkozása, a fő esemény augusztus 20-hoz kapcsolódik (Kisebbségekért Díj átadása)  2009-ben két helyszínen: Magyarországon és Szerbiában

Tervek 2009-re  Szülőföld Alap  Biennálé  Nemzeti Jelentőségű Intézmények és Programok  Szórvány Tanács  Fejlesztéspolitika (a román és magyar határon EGTC-k generálása)