Magyar Pedagógiai Társaság szakosztályi és tagozati ülése Téma: Beszámoló a„Kongresszus után – a változások folyamatában” című konferenciáról Budapest,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy innováció nyomában
Advertisements

STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
© Baráth László Az elmúlt félév. Miért igen, miért nem. Szabad-e tartózkodni? © Baráth László.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
Povorello XXI – A rend jövője PR és kommunikációs javaslatok.
A nevelés története Bevezetés. Rendszertani felosztás.
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
„A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának oktatói.
A Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon KÜLDETÉSNYILATKOZATA MUNKAANYAG: az augusztus i csoportmunkák, a vezetőségi együttgondolkodás,
Köszöntjük Önöket az „Esély az együttműködésben” – Élhetőbb vidék megteremtése konferencián!
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
A közművelődés és az egész életen át tartó tanulás Nevelésügyi Kongresszus Budapest, augusztus 26.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Változások a közoktatásban és szakképzésben Setényi János 2011 Naszály-Galga TISZK, Vác.
FELVETÉSEK A SZAKKÉPZÉS ÁTALAKÍTÁSÁHOZ Előadó: Szymczak Judit.
Szakképzési Tanévnyitó Konferencia október 3. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke A főváros oktatáspolitikájának időszerű kérdései.
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 14. Együttműködés a fogyasztóvédelmi ügyek területén.
Beszámoló a Zöld szemüveggel a fenntartható életért projekt megvalósításáról Dr. Budayné dr. Kálóczi Ildikó a projekt szakmai vezetője Debrecen, 2009.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
A civil szervezetek helye a helyi közösségekben különös tekintettel a társadalmi kirekesztés elleni küzdelemre, az esélyegyenlőség biztosítására.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Egészségvédelem hónapról-hónapra
MPT 2014/2015. ……………………….. Szervezeti egységek, beszámolók, tervek MPT Vezetői Kollégium Budapest, január Fábry.
18 éves tankötelezettség A probléma és a kutatás rövid bemutatása Mártonfi György Budapest január 27.
 Iskolák magatartása  Tanulók motiváltsága  Szülők elhivatottsága  Gyermekjóléti Szolgálatok, családsegítők, gyámok, nevelőszülők véleménye JULI.
Javaslatok a következő tanodaciklusra Szűcs Norbert Motiváció Oktatási Egyesület.
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
KGYTK Országos tehetségsegítő módszertani konferencia
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
11 Smart City Tagozat ülése BME EIT Neumann Tárgyaló, május óra 1111 Budapest, Egry J. u. 18. V1 ép. C213 Dr. Kovács Kálmán tagozati elnök.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
Köszöntjük a konferencia résztvevőit! Szakiskolai fejlesztési program Mérés-értékelés projekt konferenciája november 5. Pilisborosjenő.
Köznevelési Szakértők Országos Egyesülete
Barcsák Marianna - KPSZTI
A szakiskola jelene és jövője
IV. Debreceni Kiválóság Konferencia
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
TÁRSADALMI HATÁSOK.
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Szakiskolai fejlesztési program
„Aperitif” Innovációs potenciál az Arany János Kollégiumi és Kollégiumi Szakiskolai Programba programban AJKP-AJKSZP ORSZÁGOS TANÉVNYITÓ Kiskunfélegyháza.
Előadás másolata:

Magyar Pedagógiai Társaság szakosztályi és tagozati ülése Téma: Beszámoló a„Kongresszus után – a változások folyamatában” című konferenciáról Budapest, 2011. június 15.

Kiemelések a „Küldetésnyilatkozatból” „Kongresszus után – a változások folya-matában” A VII. Nevelésügyi Kongresszust a Magyar Pedagógiai Társaság kezdeményezését követve a közoktatási érdekegyeztetés-ben érintett szervezetek hívták össze éppen 5 évvel ezelőtt, a felhíváshoz 200 szervezet csatlakozott. A közös munka eredményeként megfogalmazott Ajánlásokat a társadalom, a közélet több szintjén és fórumán tanulmányozták.

Kiemelések a „Küldetésnyilatkozatból” Az Ajánlások kiegyensúlyozott, konszen-zusra törekvő gondolatai serkentően ha-tottak a nevelésügy intézményeire. „Az oktatás közügy” gondolata ma is visszhangzik a nyilvánosságban. A Magyar Pedagógiai Társaság 2011 tavaszán újra a szakmai közélet szereplőihez fordul. Az eltelt időszak – megannyi fontos változás terve és vitája - párbeszédért kiált. Ahogyan a VII. Nevelésügyi Kongresszus 3 évvel ezelőtt jelképes hidat alkotott a Duna két partja között.

A Magyar Pedagógiai Társaság Szakmai Kollégiumának ülése A „Kongresszus után – változások folyamatában” címmel kezdeményezte a 120 esztendős civil szervezet a VII. Nevelésügyi Kongresszus után három évvel un. „követő konferencia” szervezését. A BME vadonatúj Q épületében május 27-28-án sorra kerülő programon a nevelésügy mai kormányzati felelősei adnak tájékoztatást időszerű kérdésekről, feladatokról, a mintegy 400 résztvevő – szakemberek, szakmai szervezetek képviselői a széles értelemben vett nevelés minden területéről - e beszámolókat készül – konstruktív dialógus jegyében – egybevetni az egykori, időtállónak gondolt kongresszusi Ajánlásokkal.

Általános benyomások: Az előkészítés maradéktalan volt, honlap, sajtótájékoztató stb. A helyszínválasztás nagyon jó volt. A várt alatt maradt némileg a résztvevők száma, ma problémát jelent a részvételi díj befizetése az egyénnek. Az oktatáspolitika nem érzi a szükségességét a folyamatos konzultációknak. (Ki is képviselje a tárcát?)

Általános benyomások: Az időbeli tervezés megvalósult; nem volt csúszás. Jó volt találkozni azokkal a kollégákkal, akikkel csak ebben a körben lehetséges. 50 perces kulturális program is volt. Szakály Ágnes és tanítványa cimbalom + Árpád Gimnázium énekkara.

A program: I. Plenáris ülés - levezető: Ádám György Köszöntő: Péceli Gábor rektor – BME Előadók: Gloviczki Zoltán; h. államtitkár NEFMI Benedek András; MPT elnöke Obrodina László; főoszt. vez. NGM Szekeres Pál; h. államtitkár NEFMI Lászlófy Pál; elnök, RMPSZ

II. Szekcióülések 1. szekció: A gyermek (Perjés István és Dászkál Istvánné) 2. szekció: A pedagógus (Falus Iván és Csillag Márta) 3. szekció: A tanulás (Vass Vilmos és Turi Katalin) 4. szekció: Eredményesség – mérés (Nahalka István és Setényi János) 5. szekció: Partnerség (Kovács István Vilmos és Varga Márta) 6. szekció: A munka világa (Szenes György és Sárik Zoltán)

2. nap (szombat) Beszámoló, mérleg a szekciók munkájáról; lásd konferencia állásfoglalása anyagot. Halász Gábor előadása: „Európai tendenciák 2020 horizontján” Nem jött el Pokorni Zoltán, a Parlament Oktatási Bizottságának elnöke, bár ő érdeklődött leginkább a szervezésről, a témákról.

Néhány gondolat a plenáris ülésről

Néhány szubjektív gondolat a plenáris ülésről „Az időnek egyetlen oka van: minden nem történhet egyszerre.” Albert Einstein „Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé.” Woody Allen „A jövő nyugtalanít, a múlt fogva tart, ezért a jelent elmulasztjuk.” Gustave Flaubert

Gloviczki Zoltán

Gloviczki Zoltán Felvázolta azt az oktatási koncepciót, amelyet Hoffmann Rózsa neve fémjelez. Jelentős kritikával illette a megelőző időszakot. Szimbólumrendszere „érdekes” volt. (A kenyérsütés folyamatával kívánta bemutatni a gyerek fejlődését, érését. A kovász a pedagógus, a dagasztóteknő = melence; az iskola. Érezhető az iskolák autonómiájának erős korlátozása.

Gloviczki Zoltán A pedagógusszerep jelentős változásban van; nincs vagy alig van szükség az innovatív szemléletmódra, a végrehajtó attitűdöt várja el a kormányzat. A tankötelezettséget 3 éves korra kívánják kitolni, (arról nem esett szó, hogy ennek a feltételrendszer még nem adott, a befejezésről nem szólt; 15, 16 vagy 17). Az esélyegyenlőség, az esélykompenzáció el sem hangzott.

A melence = kisebb dagasztóteknő „Virágozzon a pékség” – G. Z. „A pékség forradalma!” – G.Z. „Nem kell azért bukósisakkal idejönni!” – Benedek András „A félig kisült kenyeret ne nézzük croissantnak!” – G.Z.

Benedek András

Benedek András A programtól eltérő pillanatban kért szót a levezető elnöktől, Ádám Györgytől. A bevezetőben némi szarkazmussal reagált a helyettes államtitkár szimbólumrendszerére. Konkrét, tárgyszerű volt, a VII. Nevelési Kongresszus Ajánlásaiban foglaltakra hivatkozott, s jelezte, az oktatási kormányzat láthatóan nem figyel a dokumentumban megfogalmazottakra.

Benedek András Néhány kérdést kiemelek: a pedagógusok helyzete, a pedagógusképzés ügye, a szakképzés problematikája, az élethosszig történő tanulás lehetőségének biztosítása, stb. (Lásd „Ajánlásokban” is!)

Valóban a szakmáról szólt! Benedek András Kulcsszavak, kulcsfogalmak: innováció, progresszió, a kisiskolák helyzete, lehetőségei, a pedagógusok kompetenciái, élet- és munkakörülményei, a munkába állás lehetőségei, amelyben az iskolának meghatározó szerepe van. Valóban a szakmáról szólt!

Odrobina László

Odrobina László Elsősorban a szakképzéssel foglalkozott (volna). Két bevezetőt is tartott: egy nagy „titkot” árult el, a prezentációját nem alakította át a mai napra, „nem fogok mást mondani, mint az ezt megelőző 50 előadásban tettem.” Benedek András beszédére reagált, tételesen kívánta összeszedni azt, miben nem ért egyet. (Felkészületlenség!) – Gyakorlatilag semmivel nem azonosult.

Odrobina László A szakképzés tarthatatlan helyzetéről szólt. Gondot jelent megítélése szerint, hogy a mai piaci igények nem igazán ismertek, olyan szakmák oktatása (is) folyik, amelyre nincs piacképes kereslet. A TISZK-rendszer problematikáját emelte ki. Nem lát értéket benne. A szakképzés két útja: a hagyományos szakközépiskola – OKJ, - szakiskolai képzés (a problémák intézménye). - Kinek a problémája?

Odrobina László A szakiskolai képzés tele van problémával: - csak hiányokkal és devianciával érkeznek a fiatalok, - motiválatlanság, - a pedagógusok és motiválatlanok, - ez egy igazi parkoló-pályás képzés. A szakképzésnek nem kell a neveléssel foglalkoznia. (Szenes György visszatér e problémára a szekcióülések beszámolójában.)

Odrobina László Az érettségi rendszer átalakításáról is említést tett: a hagyományos út (klasszikus gimnázium) – egyenes út vezet a felsőoktatásba; a szakközépiskolában szerzett érettségi, ez a technikusképzésbe való belépést, ill. a BA képzést készíti elő; a szakiskolások részére a szakma megszerzése és munkába állás után – a tervek szerint – 2 év alatt megszerezhető forma. – Mire lesz jó?

Szekeres Pál

Szekeres Pál Az egészséges életmódra nevelésről, a sport személyiségfejlesztő szerepéről és a drog-prevenció fontosságáról szól. Érdekesség: a 9. miniszter, ill. államtitkár mellett dolgozik. Hitelesek a gondolatai. Látható, hogy a szakmai kérdésekben otthon van, s tudja, mire is vállalkozhat a pedagógus, az iskola. A szülőkkel való együttműködés a megvalósíthatóság feltétele.

Lászlófy Pál

Lászlófy Pál A RMPSZ elnökeként köszöntötte a kongresszust. Kiemelte a jelentőségét annak, hogy meghívást kapott. Nagy pedagóguskö-zösség képviseletében érkezett. Jelentősége van annak, hogy az anya-országi eredmények, értékek eljussanak minden az anyanyelvet használó, oktató pedagógushoz. Idézett: Kallós Zoltántól és Márton Árontól.

Halász Gábor

Halász Gábor „Európai tendenciák 2020 horizontján” – előadás a második napon. „Mit, miért, hogyan?” – problémakört dolgozta fel. Mennyire meghatározó az EU-s elvárás, ill. milyen lehetőségei vannak a honi hagyományoknak? Egységesítés és/vagy önálló arculat – összevethetőség problematikája.

Halász Gábor A tanulói esélyek, a pedagógus hivatás innovációban való elkötelezettsége komoly hangsúlyt kapott. A távlatosságot vázolta fel az előadó. A nyitó nap szakpolitikusai által felvázolt – sokszor merev – eléképzelésekre volt válasz. A prezentáció igen erősen segítette a felvázolt problémakör megértését. „Magas fokú tanításnál is fontos a rövidség, pontosság és világosság” – Don Bosco

PÉKSÉG vagy ISKOLA? Egyforma, nem elég érdekes, nincs személyes kötődés, a siker sem különös, mert a kisült kenyér néma! Mindegyik gyerek más, az egyik szőke, a másik barna, az egyik nevetős, a másik érdeklődő. Mindegyiknek van véleménye, akarata, a pedagógus pedig felelős a felnőtté válásukért.

Csupán egyetlen személyes megjegyzés, kérdés Mikor érkezik el az ideje annak, hogy a társadalom és a közoktatás szereplői, az oktatásirányítás és a pedagógus együtt dolgozik a közös cél megvalósításáért: a gyerekek fejlődéséért, fejlesztéséért?

Megtisztelő figyelmüket, figyelmeteket köszönöm: