Az UNESCO VI. Felnőttoktatási Világkonferenciájának előkészületei Brazília, 2009 Európai konferencia 2008 Budapest.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
Advertisements

A Socrates / Grundtvig program pályázati lehetőségei.
Leonardo da Vinci szakképzési projektek Magyarországon TÓTH Csenge Tempus Közalapítvány Az Élethosszig tartó tanulás program nemzeti irodája.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Versenyképesség az Európai Unióban Winkler Gyula EP Képviselő SZORVÁNYKONFERENCIA 2008 február 16, Déva.
A SZETT bemutatása A 20 éves múltra visszatekintő Szövetség magyarországi nonprofit, civil szervezetek szövetsége; Kiterjedt hazai és nemzetközi partnerhálózattal.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
UNESCO konferencia Budapest 2008 – Világkonferencia 2009 Belem Miről szól az előadás? 1.Az UNESO/OECD/EU megközelítések dilemmái 2.A budapesti konferencia.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
A stratégiai tervezés történeti háttere
Andragógia MA Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományok Intézete.
Feln ő ttképzés és regionalitás Juhász Erika Ph.D. F ő iskolai docens Debreceni Egyetem TEK BTK.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
Az Európai Unió és a sport, közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségek
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
A vidéki tér sikertényezői
C2ENET: Közép-Európai Környezetvédelmi Hálózat ERFA, Interreg III.B. Cadses, európai uniós támogatással (2007. január – március) Dr. Zongor Gábor,
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Valorizáció a Leonardo programban Muradin Eszter december 2. Leonardo Nemzeti Iroda.
OFA Hálózat évi tevékenységei
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
Egész életen át tartó tanulás Grundtvig - felnőttoktatás, 2008 A Magyar Népfőiskolai Társaság (MNT) ©
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
A Grundtvig akció pályázati lehetőségei Grundtvig 2 és 3.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Kézenfogva Alapítvány módszertani újdonságok 2009 november, Nyíregyháza 1.Aktív Műhely a fenntartható foglalkoztatásért! - pályázat 2.Európai Gondozási.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Mobilitási stratégia Jövőkép: 2013-ra a mobilitás váljon a humánerőforrás fejlesztés elismert, bevett és könnyen hozzáférhető eszközévé Magyarországon.
Az Erasmus - jelen és jövő - ELTE, Budapest, október 2. Bokodi Szabolcs Tempus Közalapítvány.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
AZ ASEDEM ÉS A QF EMBODIMENT. 2 Spanyol Multimédia Szövetség Célja:  A multimédiával és az új technológiákkal kapcsolatos képzés és ismeretterjesztés.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Közösségszervezés BA.
Magyar Élethosszig Tartó Pályaorientációs Szakpolitikai Tanács
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Előadás másolata:

Az UNESCO VI. Felnőttoktatási Világkonferenciájának előkészületei Brazília, 2009 Európai konferencia 2008 Budapest

2. A CONFINTEA5 fő tematikái 2007-es értelmezés I. Aktív állampolgárképzés II. Minőség biztosítás – az Európai Képesítési Rendszer III. Kulcskompetenciák és alapképzés IV. A nemek közötti egyenlőség V. Versenyképesség és munkavállalói kompetenciák VI. Idősek és oktatás – demográfiai kihívások VII. ICT VIII.Hozzáférés, esélyegyenlőség, részvételi akadályok IX. A felnőttkori tanulás finanszírozása X. Nemzetközi együttműködés

3. Útmutató a Nemzeti Jelentés előkészítéséhez a Felnőttkori tanulás és oktatás helyzetéről I. Általános körkép – magáról az országról. Népességi adatok stb. II. A felnőttkori tanulás részletes bemutatására a következő bekezdéseket ajánlja az UNESCO előkészítő munkacsoport 1. Szakpolitikai fejlesztés, törvényi szabályozás, finanszírozási rendszer 1.1 A felnőttkori tanulás és oktatás jogi, politikai és adminisztratív keretei 1.2 A felnőttkori tanulás finanszírozása 2. A felnőttkori tanulás és oktatás minősége. Ellátás, részvétel és elért eredmények 2.1 A felnőttkori tanulás intézményi keretei 2.2 Részvétel a felnőttkori tanulásban 2.3 A tanulási eredmények (kimenet) felbecsülése, a programok értékelése és monitorizálása 2.4 A felnőttoktatók és felnőttoktatást segítők státusza és képzése 3. Kutatás, innováció és jó gyakorlat 3.1 Kutatási tanulmányok a felnőttkori tanulás és oktatás terén 3.2 Innovációk és jó gyakorlat példák 4. A felnőttkori írás-olvasástanítás, kulcs kompetenciák, alapkészségek fejlesztése 5. Elvárások a CONFINTEA 6-tól és a felnőttkori tanulás és oktatás jövő perspektívája ( Nem hivatalos fordítás – MNT-EAEA budapesti kapcsolati iroda © )

3/a Guidelines for the Preparation of National Reports on the Situation of Adult Learning and Education (ALE) The following structure is proposed to assist countries in presenting their national situation: I. General Overview Please provide brief contextual information on your country, including total number and percentage of the adult population in relation to the total population by qualification levels, gender, employment/self-employment situation, distribution between rural/urban areas, different language and ethnic groups, etc. II. Please elaborate on the following sections on adult learning and education in detail: 1. Policy, Legislation and Financing 1.1. Legislative, policy and administrative frameworks of ALE; 1.2. Financing of ALE; 2. Quality of Adult Learning and Education: Provision, Participation and Achievement 2.1. Provision of ALE and institutional frameworks; 2.2. Participation in ALE; 2.3. Monitoring & evaluating programmes and assessing learning outcomes; 2.4. Adult educators/facilitators’ status and training; 3. Research, Innovation and Good Practices 3.1. Research studies in the field of adult learning; 3.2. Innovations and examples of good practice; 4. Adult Literacy 5. Expectations of CONFINTEA VI and Future Perspectives of ALE.

4. Az UNESCO konzultatív testületi ülés megközelítése Első javaslata a fő témákra: A 2007 novemberi UNESCO konzultatív testületi ülés megközelítése és UNESCO Élethosszig tartó Tanulás Intézete Hamburg - migráció - foglalkoztathatóság - szakpolitikai fejlesztés (stratégiai fejlesztés) - a felnőttképzés, mint szakma, a szakemberek képzése továbbképzése - szegénység és társadalmi befogadás - akkreditáció - öregedés demográfiai kihívások - demokrácia, béke, igazságosság

5. Összefüggés az Európai Unió dokumentumaival AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, COM(2006)614 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE Felnőttkori tanulás: Tanulni sohasem késő 1. A részvételt akadályozó tényezők megszüntetése 2. A felnőttkori tanulás minőségének biztosítása 3. A tanulási eredmények elismerése és jóváhagyása 4. Befektetés az idősebb népességbe és a bevándorlók tanulásába 5. Mutatók és referenciaértékek

6. A PROGRAM CÉLCSOPORTJA Magyarországon Oktatási és Kulturális Minisztérium Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium. További szervezetek, intézmények: - regionális képző központok - akkreditált felnőttképzési intézmények - népfőiskolák - felnőttképzési vállalkozások - felnőttképzési szövetségek - felnőttképzési civil szervezetek - Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet - egyetemek, főiskolák tanszékei - más minisztériumok - média A program célcsoportja nemzetközileg: 35 ország és USA, Kanada

7. A konferencia előkészítése és megszervezése – nemzeti és nemzetközi munkabizottság A konferencia megvalósítását egy Nemzeti munkabizottság (NB) fogja össze, amelynek alárendelten dolgozik a másik, úgynevezett technikai-szervezési (OB) munkabizottság. Oktatási és Kulturális Minisztérium Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium. UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága Az NB összetétele egyúttal a magyar és nemzetközi partnerséget is tükrözi, vagyis a felkérendő tagok: - Magyar Népfőiskolai Társaság - Nemzeti UNESCO Bizottság - Pécsi Tudományegyetem Emberi Erőforrás Fejlesztési Intézet - MTA Felnőttképzési Bizottság - Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Kara - EAEA Kelet-Európai Kapcsolati Iroda

8. A konferencia előkészítése és megszervezése – nemzeti és nemzetközi munkabizottság Az NB nemzetközi csoportja: - Hamburgi UNESCO Intézet - EAEA, kapcsolati irodái, tagszervezetei és intézményei - EU Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatóság - AAACE - Kanada ( még nem tisztázott)

Nemzeti Munkabizottság UNESCO Nemzeti Bizottság MAMI Magyar Népfőiskolai Társaság Európai Felnőttképzési Szövetség budapesti iroda és más magyar szakmai intézmények Nemzetközi Munkabizottság Tematikus problémaközpontú munkacsoportok Nemzetközi partnerek : UNESCO Lifelong Learning Intézet Európai Felnőttképzési Szövetség EU Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatósága Nemzetközi szervezetek és szakértők Operatív Munkacsoport: UNESCO, MNT és Európai Felnőttképzési Szövetség budapesti iroda Minisztériumi partnerek Oktatási és Kulturális Minisztérium Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium Szakmai partner intézmények szervezetek szakértők Az európai és észak-amerikai régió CONFINTEA 6 előkészítő konferenciája Budapest 2008 december 3-6 Utómunkálatok, termékek, terjesztés Brazilia, 2009 május CONFINTEA 6 utómunkálatok Tervezés. Folyamat Esemény

Köszönöm a figyelmet! Sz. Tóth János (PhD)