Színek a növényekben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kína, Yunnan-tartomány
Advertisements

Kémia Ammónia szökőkút Kedves Néző!
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Élménybeszámoló június 15-én kezdetét vette az osztálykirándulásunk. Még alig szálltunk fel a vonatra, de már korgott is a gyomrunk. Elővettük.
OXIDOK TESZT.
Digitális technika, digitális áramkörök
Készítette: Berényi Lili Sallai Andi
Hol van az a Nyár ? Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán.
Gázok előállítása és reakciójuk Lugol-oldattal
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
Kiskunhalas környékének talajai
Szükséges Eszközök: • kémcsőtartó, 3db kémcső, vegyszeres kanál, cseppentő Anyagok: • tojásfehérje, szilárd konyhasó, tömény sósav, tömény salétromsav,
Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan
A burgonya.
Az ammónia oldat és a sósav – szökőkút kísérlet
A 9.B osztály Az osztály (eddigi) említésre méltó jelenetei. Sajnos az avatóról van még csak képünk, de majd később csinálunk. Na de nem ilyeneket :
Az összehasonlító rendezések
Két magzat beszélget az anyja hasában …
Ábrázoló geometria Lukács Imre.
Kísérletek keményítővel. Ha megkérdezünk egy kisiskolást : Melyek az élet feltételei, akkor azt mondaná :oxigén, víz. Ha megkérdezünk egy kisiskolást.
A bőr színe…..
Tibeti személyiségteszt
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Természetes Színezékek
A gomba és a csiga.
Versek
Gyönyörű tényleg! Mint a festmény. Egy hely Kínában. Kattintásra.
Készítette: Rácz Imre Vince
ÖSSZEFOGLALÁS Egy játék és tanulságai Hitünk valósága Minden mindenben.
Színes világban élünk.
készítette: Lévai Gabriella 11.m
A nyílméregbéka.
Színek.
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
1. Kísérletek kén-hidrogénnel
15. Alumínium, magnézium és vas azonosítása
31. Szappan habzása vízben, savas és lúgos oldatban
Sósavoldat meghatározása. Szükséges Eszközök: fecskendő védőszemüveg gumikesztyű Anyagok: fenolftaleines NaOH- oldat (0,1 mol/dm 3 ) ismeretlen koncentrációjú.
5. Fenol és ecetsav megkülönböztetése NaHCO 3 -tal.
Szilárd AgNO 3, ZnSO 4, kihevített CuSO 4 azonosítása.
Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása
19. AgNO3-, Na2CO3- és NaOH- oldat azonosítása
35. Sósav és NaOH-oldat azonosítása pH-jának becslése alapján
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
Savak és bázisok.
Második rész III. kationosztály elemzése 2011
MIT TUDOTT AZ ÖKONET AGRO?. Az Ökonet Agrót 2011-ben már a palántázás után kezdtem használni a kertemben, így ez évben a talaj előkészítést csak saját.
A növények légzése.
Horoszkóp teszt!.
Első rész III. kationosztály elemzése 2011 Készítette Fogarasi József
Gimp-eszköztár,szűrők
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
Vizes oldatok kémhatása
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
A Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola
,,Szent László”Római Katólikus Gimnázium Készitette:Kurucz Brigitta Kállai Dóra Kállai Dóra Mateoc Teodor-Dávid Mateoc Teodor-Dávid 2011 Február 16.
Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b.
LEGO Dacta program.
FIBONACCI SOROZAT.
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
Ki tud többet kémiából ?. I.AII.AIII.AIV.AV.AVI.AVII.AVIII.A.
Vizes oldatok kémhatása. A vizes oldatok fontos jellemzőjük a kémhatás (tapasztalati úton régtől fogva ismert tulajdonság) A kémhatás lehet: Savas, lúgos,
Savak és lúgok. Hogyan ismerhetők fel? Indikátorral (A kémhatást színváltozással jelző anyagok)  Univerzál indikátor  Lakmusz  Fenolftalein  Vöröskáposzta.
melléklet: Észterek1 diasor
A virágok titkai Készítette: LAUKÓ EMESE 3.c..
Ki tud többet kémiából?.
Munkahelyi egészség és biztonság
Összeállította: J. Balázs Katalin
a hét verse Kurt Schwitters: Virág Anna! I. merz költemény
Előadás másolata:

Színek a növényekben

Aki nyitott szemmel jár az életben az láthatja ,hogy milyen sokszínű a világunk, milyen káprázatos színekben pompáznak a virágok , a levelek a termések. Mi ennek az érdekes témának próbáltunk utána járni. A virágboltokban , kiskertekben ma már akár több száz gyönyörűbbnél gyönyörűbb virágot találhatunk a megszokott , hagyományos fajtáktól az egzotikus ritkaságokig. De mi ennek a színgazdagságnak az oka? Tanulmányainkból ezt a választ már tudjuk, hogy virágok ezzel csalogatják magukhoz a méheket illetve egyéb rovarokat. Arról is hallottunk már , hogy néhány virág megváltoztatja a színét ,ha már beporozták a rovarok. Ilyen például a tüdőfű, vagy az orgona is. De mi okozza ezeket az eltérő színeket illetve mi okozza a színváltozásokat?

Kísérletünkben öt különböző virágot vizsgáltunk: 1, piros tearózsát ( Rosa nina weilbull) 2, oroszlánszájat(Antirrhinum majus) 3, orchideát (Orchidea hibrid) 4, nárciszt(Narcissus hibrid) 5, fokföldi ibolyát( Santapulia hibrid)

Oroszlánszáj Fokföldi ibolya Nárcisz Orchidea Piros tearózsa

Első kísérletünkben kivontuk a növények színanyagait alkohol segítségével. Az így kapott oldatot leszűrtük ,majd két kísérletet végeztünk a kapott oldatokkal.

1, Kimértünk 2-2 ml oldatot mindegyik kivonatból , majd 5 csepp 1 mólos sósavoldatot adtunk hozzájuk. 2. Ezután még 5 csepp 1 mólos sósavoldatot adtunk hozzájuk. A kísérlet során azt tapasztaltuk , hogy az oldatok világosabb szinűek lettek.

oroszlánszáj fogföldi ibolya nárcisz tearózsa orchidea

Második kísérletünkben újra kimértünk 2-2 ml oldatot mindegyik kivonatból és 5-5 csepp 1 mólos NaOH oldatot adtunk hozzájuk , majd még egyszer 5 -5 csepp NaOH oldatot.

Azt tapasztaltuk, hogy az oldatok sötétebbek lettek. Érdekes módon nagyobb színváltozást nem tapasztaltunk. Sajnos tüdőfüvet illetve orgonát nem tudtunk vizsgálni. Feltételeztük, hogy a színváltozásokat a kémhatás megváltozása adja,de nem kaptunk erre választ a kísérletünkben. A másik feltételezésünk az volt ,hogy a különböző színváltozatokat legalább részben egy fontos színanyagnak az antociánnak a színváltozása adja ami a pH megváltozása következtében más és más. Ezt nem tudtuk egyértelműen bebizonyítani.

Ezután arra gondoltunk , hogy megnézzük milyen színanyagok vannak a kiválasztott virágokban. Erre a kromatográfiás elválasztási módszert választottuk

oroszlánszáj nárcisz orchidea tearózsa fogföldi ibolya

A képek elemzésekor azt láttuk hogy más színanyagok voltak a különböző virágokban. Illetve általában egyféle színanyag volt egy virágban.

A második kísérletsorozatban azt vizsgáltuk ,hogy a termések színét milyen színanyagok alkotják. Ehhez a következő növényeket illetve termésüket vizsgáltuk

1, vöröskáposzta(Brassica Rubra) 2,szeder(Rubus Caesius) 3,feketeribizli(Ribes Sanguineum) 4,meggy(Cerasus Vulgaris) 5, veresszilva(Prunus Vulgaris)

A kísérletben a terméseket dörzsmozsárban összetörtük, és alkoholban áztattuk, majd leszűrtük. vöröskáposzta szeder fekete ribizli meggy veres szilva

A kísérlethez 2-2 ml oldatot vettünk minden mintából, majd 1 mólos HCl oldatból 5 csepp savat tettünk az oldatokba. Ezután még egyszer 5 csepp HCl savat adtunk az oldathoz.

A maradék ’törzsoldatból ’ újabb 2-2 ml mennyiséget kivéve megismételtük a kísérletet 1 mólos NaOH oldattal.

Itt azt tapasztaltuk, hogy az oldatok színe pirosabb lett sav hatására ,illetve megkékült , megzöldült lúg hatására.

Vöröskáposzta Feketeribizli Szeder Meggy Veresszilva

A kísérlet további részében kromatográfiás elválasztással megnéztük, hogy milyen színanyagokból áll össze a gyümölcs színe. veres szilva meggy fekete ribizli szeder vöröskáposzta

A magyarázat ebben a kísérletsorozatban az antociánban lehet. Köztudottan a vöröskáposzta színét ez az anyag adja. Teljesen hasonló volt a színváltozás a többi esetben is ,bár nem teljesen ugyanazt a színváltozást adták.( a veresszilva esetében nem volt megfelelően mérhető a változás.) A színkülönbségek arra engednek következtetni ,hogy az antociánnak különféle változatai vannak.

S hogy miért alakultak ki a termések színei S hogy miért alakultak ki a termések színei? Nos, ez egy jelzés , de nem a rovaroknak hanem az állatoknak, ami mutatja , hogy megérett a gyümölcs meg lehet enni. Most gondolhatják néhányan,hogy de jószívüek ezek a növények:az állatoknak illetve nekünk az embereknek adják a „legjavukat”.De ez nem egyoldalú segítséget jelent. Az állatok bár megeszik a növények termését , de ugyanakkor segítenek a növények elterjedésében mivel a magokat nem emésztik meg hanem kiürítik…..

S még egy gondolat eszünkbe jutott:A színanyagok termelése vagy felhalmozódása kapcsolatba kell hogy legyen a termés cukortartalmával, hiszen az éretlen termés zöld és savanyú , míg az érett termés általában sárga, piros vagy kék színű és édes. Tehát az állatok ( és persze az ember is ) már a termés színéről tudja ,hogy érdemes –e megkóstolni a termést vagy még hagyni kell érni.

A növényi színezékekről Az antocián és származékai a flavonoidokhoz tartoznak. Az emberi egészségre igen előnyös hatással vannak. Az antociánok antioxidánsként viselkednek.

Használat Az antocián az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül általánosan engedélyezett. Flavonoidokat termmészetes színezékeket (főleg antociánt) használnak a következő termékekben: • Reggeli gabonapelyhek • Pirosított sajt • Dzsem és zselé • Italok Az antocián ezen kívül kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is engedélyezett.

Biztonság Az antocián veszélytelennek számít. Jele az élelmiszeriparban E 163.

Így készült…

Felhasznált irodalom: Rózsahegyi Judit-Wajand Judit: Látványos kémiai kísérletek (Mozaik kiadó) 7.oszt. Kémia tankönyv ( Mozaik kiadó) Internet: növényi színezékek- az antocián

Készítették: Juhász Noémi Kabai Viktória Kele Marcell Felkészítő tanár: Vass György