CIVIL SZERVEZETEK AZ EURÓPAI UNIÓS PÁLYÁZATOK TÜKRÉBEN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Mobilitás pályázatok Leonardo da Vinci
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
Pályázatírás az Európai Unióban Tóth Ákos Lehetőségek a csatlakozás után  Strukturális Alapok  Kohéziós Alap.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
A projektek megvalósítása I.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
A projekt megvalósítás tapasztalatai
Projektkezdeményezés és pályázatírás
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
A projekttől a pályázatig
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Előadó: Dr. Kovács Katalin
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
Pályáztatás Országos Széchényi Könyvtár november 14.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
EU-s pályázatok írása és módszertana
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
Pályáztatás, projektmenedzselés az EU operatív programjaiban, gyakorlati tapasztalatok, problémák és megoldások -HEFOP ESZA Kht -
ROP 3.1.2Tájékoztató 1 Regionális Fejlesztés Operatív Program intézkedés 2. komponens A területfejlesztésben érintett intézmények valamint a civil.
EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok Pécs, Mikulás Brigitta Nemzeti Fejlesztési Hivatal Phare Koordinációs Főosztály Főosztályvezető-helyettes.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program
A Pályázatfigyelés szakmódszertana
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
A Strukturális Alapok rendszere, tervezése és végrehajtása.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.

Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Pályázatírás módszertana
A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.3. A nők munkaerőpiaci részvételének támogatása, a család és a munka összehangolásának segítése november.
HEFOP/ /2 Szerződéskötési alapismeretek. HEFOP/ /22 Tartalomjegyzék Szerződéskötés folyamata Támogatási szerződés.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatok rendszere Az Európai Unió Stukturális Alapjai A Nemzeti Fejlesztési Terv és az Operatív Programok.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
KDOP Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
NYITÓ KONFERENCIA Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
Előadás másolata:

CIVIL SZERVEZETEK AZ EURÓPAI UNIÓS PÁLYÁZATOK TÜKRÉBEN Szekeres Klára előadása

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében AZ EURÓPAI UNIÓS PÁLYÁZATOK HÁTTERE

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében Nemzeti Fejlesztési Terv Cél: a gazdasági prosperitás biztosítása hosszú távon, az adottságok optimális kihasználásával munkahelyteremtés és termelés/termelékenység növelés; tartós munkanélküliek re-integrációja; koncentrálás a követendő stratégiára, a részletes intézkedésekkel alátámasztott projekteket az Operatív Programok tartalmazzák; összességében az NFT a kormányzat programozási időszakára vonatkozó szándékainak és prioritásainak nyilatkozata/programutasítása az erőforrások és költségek tekintetében.

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében Operatív Programok A KTK-n (Közösségi Támogatási Keret) alapuló és a kormány, valamint az EU által elfogadott al-programok és intézkedések pontos és részletes leírásai; Horizontális vagy vertikális tagolású lehet.

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében Operatív Programok tartalma Helyzetfeltárás, SWOT analízis, Stratégia (célok, prioritások részletes bemutatása), Intézkedések összefoglalása, Indikátorok, Pénzügyi táblák, Végrehajtási intézkedések, Partnerség, Ex-ante értékelés, Egyéb politikákkal való összhang,

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében Operatív Programok Intézkedések Mi az intézkedés célja? Milyen tevékenységhez nyújt támogatást? Kik a végső kedvezményezettek? Mennyi forrás áll rendelkezésre egy intézkedés megvalósítására?

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében Operatív Programok GVOP: Gazdasági Versenyképesség OP (GKM) KIOP: Környezet- és Infrastruktúra-fejlesztés OP (GKM) AVOP: Agrár- és Vidékfejlesztés OP (FVM) HEFOP: Humánerőforrás-fejlesztés OP (FMM) ROP: Regionális-fejlesztés OP (MeH NTH)

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében Civil szervezetek pályázati lehetőségei HEFOP ROP AVOP 3.4 – A falufejlesztés és -megújítás, a vidék tárgyi és szellemi örökségeinek megőrzése KIOP 1.7 – Az energiagazdálkodás környezetbarát fejlesztése

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében A HEFOP prioritásai I. HEFOP 1.1 – A munkanélküliség megelőzése és kezelése HEFOP 1.3 – A nők foglalkoztathatóságának támogatása HEFOP 2.1 – A hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének biztosítása HEFOP 2.2 – Társadalmi befogadás elősegítése HEFOP 2.3 – A hátrányos helyzetű emberek, köztük romák foglalkoztatásának elősegítése

A HEFOP prioritásai II. HEFOP 3.1 – Az egész életen át tartó tanulás HEFOP 3.2 – A szakképzési rendszer modernizációja (szakképző központok létrehozása) HEFOP 3.4 – Munkahelyteremtéshez és vállalkozói készségek fejlesztéséhez kapcsolódó képzések HEFOP 3.5 – Felnőttképzés fejlesztése HEFOP 4.2 – A társadalmi befogadás elősegítése HEFOP 4.3 – Támogatás a társadalom jobb egészségügyi ellátásáért

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében A ROP prioritásai ROP 1.1 – Turisztikai vonzerők fejlesztése ROP 1.2 – Turisztikai fogadóképesség javítása ROP 2.1 – Úthálózat-fejlesztés ROP 2.3 – Oktatási intézmények fejlesztése ROP 3.2 – A hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztatásának elősegítése ROP 3.3 – Felsőoktatási intézmények és a civil szféra együttműködése ROP 3.4 – Szakmai képzések a regionális igényeknek megfelelően

Az Uniós pályázatok sajátosságai Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében Az Uniós pályázatok sajátosságai Közbeszerzés, Környezetvédelem és esélyegyenlőség, Tájékoztatás és nyilvánosság, Partnerség, Végrehajtás-utánkövetés.

Közbeszerzés Alkalmazni kell a közbeszerzési törvényt: Közbeszerzésre kötelezetteknek, 50%-nál magasabb támogatást igénybe vevőknek, Közbeszerzési értékhatárokat meghaladó beruházások esetében, Pontos feltételeket, az adott pályázati kiírás tartalmazza.

Környezetvédelem (fenntartható fejlődés) A környezetvédelmi engedélyköteles tevékenységek esetén hatásvizsgálat készítése kötelező; Alapszabály a környezetvédelmi szabályoknak való megfelelés; Teljesüljön a fenntarthatóság elve; Azon projektek élveznek előnyt, amelyek megelőzik, ill. legkisebb mértékűre csökkentik a környezeti költségeket.

Esélyegyenlőség Két irányelv létezik: A faji és etnikai alapon történő diszkrimináció általános tilalma; A foglalkoztatás és képzés területére vonatkozó egyenlő bánásmód; Projekt bírálatakor fontos szempont, hogy a projekt előtérbe helyezze a nők, a fogyatékkal élő emberek, a romák életminőségének javítását célzó integratív megoldásokat;

Tájékoztatás és nyilvánosság A támogatást nyújtó szervezetnek és a kedvez-ményezettnek egyaránt kötelessége a nyilvánosság tájékoztatása; Célja a széles közvélemény tájékoztatása a támogatások felhasználásáról, az elért eredményekről; Támogatási összegtől függően helyszíni plakátok, hirdetőtáblák elhelyezése kötelező; A tájékoztató kiadványokon, honlapokon szerepelnie kell az Európai Unió zászlajának.

Partnerség A partnerség egyik igen fontos (sok esetben kötelezően előírt) és kockázatos eleme a pályázatoknak A partnerség elve kiterjed a támogatási területek meghatározására, a finanszírozásra, valamint a támogatások felhasználásának nyomon követésére; Az együttműködés egyik elterjedt formája konzorcium létrehozása; Fontos a jogok (főként a tulajdonjog) és kötelezettségek tisztázása; Akár egy partner visszalépése is meghiúsíthatja a projektet.

Végrehajtás, utánkövetés A projektet folyamatosan és pontosan dokumentálni kell; A megvalósítás időtartama alatt előrehaladási ill. szükség esetén változás jelentéseket kell készíteni; Az elszámolásokat a szerződésben rögzített feltételekkel kell elküldeni a támogatást nyújtó szervezetnek – különben visszavonhatják a támogatást; A projekt zárásaként el kell készíteni a zárójelentést. A projekt megvalósítása után 5 évig fenn kell tartani az eredményt, és kb. 7 évig ellenőrzésre lehet számítani. Folyamatosan monitoring adatszolgáltatás kötelező.

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében PROJEKTTERVEZÉS A TÁMOGATÁS ELNYERÉSÉNEK KULCSA

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében A projekt fogalma Minden olyan tevékenység, amely egy/vagy több szervezet számára egyszeri, komplex feladatot jelent, teljesítési időtartama (kezdés-befejezés) meghatározott, a teljesítés költségei/erőforrásai meghatározottak, egy határozott cél/eredménye elérésére irányul.

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében Pályázati projektek kialakításának lépései Programozás Témalehatárolás Kidolgozás Döntés, partnerség biztosítása Végrehajtás Értékelés

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében I. Programozás Célok egyezősége Országos/regionális/helyi lehetőségek, problémák, korlátok feltárása SWOT elemzés (erősségek, gyengeségek, előnyök, veszélyek) Inputok/outputok

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében II. Témalehatárolás Várható partnerekkel konzultáció Probléma elemzés Konkrét projektötlet kiválasztása Felelős kijelölése

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében III. Kidolgozás Célok meghatározása Tevékenységek meghatározása Várt eredmények meghatározása Megvalósítási idő és költségterve Külső feltételek számbavétele

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében IV. Döntés, partnerség biztosítása Előzetes partneri megállapodások Döntés a finanszírozásról Döntés a pályázatról Döntés a projektmenedzserről

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében V. Végrehajtás Pályázat beadása Szerződéskötés Teljesítés Közbenső értékelés

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében VI. Értékelés Projekt zárás Visszacsatolás célokhoz, eredmény tervekhez Együttműködések értékelése Eredmények hasznosítása Folytatás?

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében KORÁBBI TAPASZTALATOK NÉHÁNY JÓ TANÁCS

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében A sikeres pályázáshoz elengedhetetlen egy JÓ PROJEKT ÖTLET! Alapjaiban körvonalazott megoldás: Nagyjából tudjuk, hogy Kivel? Mit? Hogyan? Milyen pénzügyi keretből? szeretnénk megvalósítani. A körvonalazás módszerei: SWOT elemzés, Problémafa, Célfa, Logikai Keretmátrix

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében A pályázati kiírás megismerése, értelmezése. A projektötlet illesztése a pályázati kiíráshoz: támogatható tevékenységek megismerése, pontozási feltételek áttanulmányozása, elszámolható költségek meghatározása. Megfelelő partner(ek) kiválasztása. A támogatási szint ellenőrzése, önrész biztosítása. Biztosíték feltételeinek megismerése. Irányító Hatósággal való folyamatos kapcsolattartás. Az elkészült pályázat mielőbbi – kiírás időpontjához képest – benyújtása.

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében Beadás előtt ellenőrizzük a pályázatunkat formailag is, mert ez az első szűrő, amin fennakadhat. Beadás előtt ellenőrizzük a költségvetési arányokat, mert kizárhatják pályázatunkat. A hiánypótolható mellékletek miatt ne késlekedjünk a beadással, mert kimaradhatunk a támogatottak köréből. A határidők betartása csak a pályázóra vonatkozik, az Irányító Hatóságra nem. Hiánypótlás minden esetben előfordul (ha más nem adminisztratív).

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében A pályázatíráshoz ajánlatos megfelelő tanácsadó kiválasztása: Kérjünk referencialistát és járjunk utána igazságtartalmának Aki előleget kér, az gyanús Feladatok és felelősségek tisztázása az elején A pályázatírás nem a pályázati formanyomtatvány kitöltését, és a mellékletek összeállítását jelenti! A pályázatíróval együtt kell gondolkoznunk, alakítanunk a projektet! Ügyeljünk, kivel osztjuk meg projektötletünket, mert „ellophatják”.

Civil szervezetek az EU-s pályázatok tükrében KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET!!! SZEKERES KLÁRA BUDAVAT ÉRTÉKELEMZÉSI KFT. Cím: 1222 Budapest, Pehely u. 13. Tel.: 06-1/424-83-73 Mobil: 06-30/343-89-37 E-mail: szekeres.klara@axelero.hu www.budavat.hu