David Ricardo (1772-1823).

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
Advertisements

FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
Vérmérsékletem képekben
„Míg e testben élünk…” Az idő Szent Benedek Regulájában
Ács Tamara – Tóth Cseperke bemutatja. “Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság.
J. J. Rousseau: Az igazságosság az emberi tudatban gyökerező érzés, amely minden cselekvést irányít. John Stuart Mill: Az igazságosság az egyének azon.
A piaci alapfogalmak - Piac, kereslet, kínálat, ár - A kereslet
Az Aranybulla.
Thomas Robert Malthus, február 13-án született Anglikán papnak tanult a cambridge-i egyetem Jesus College-ében Papi hivatását rövid ideig.
John Stuart Mill. John Stuart Mill ( ) Gyermekkorát a kor három híres közgazdásza határozza meg: 1809-től apja, James Mill görögül tanítja, majd.
Negyedik előadás Március 11
Közgazdasági elméletek története 3. Előadás július 12. Ricardo.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
A ppt fájlokat a GTK honlapján…
Elmélettörténet Bevezetés.
Elmélettörténet Posztkeynesizmus. A kezdetek Elnevezés: Eichner és Kregel 1975 Cambridge Journal of Economics 1977 R. Goodwin, L. Pasinetti, J. Robinson.
Bizalom, bizalmatlanság, csalás
Formalizálás, matematizálás és ökonometria
Gazdasági növekedés rövid- és hosszútávon
A FEJLETT ÉS A FEJLŐDŐ ORSZÁGOK SZEREPE KORUNK VILÁGGAZDASÁGÁBAN.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A felvilágosult abszolutizmus
Készitette:Csehbajnokok: Cochior Irina,Bucuri Erika,Póra Rezső,Tatár Endre.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Nemzetközi gazdaságtan – Nemzetközi kereskedelem
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KISS CSABA EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM
Elméleti közgazdaságtan
Az emberi tanulás.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
Buddhista logika és paradoxonok
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
A modern közgazdaságtan és a marxi elmélet kapcsolata
Közgazdasági elméletek története 4. Előadás október 10. A marginalista forradalom.
Közgazdasági elméletek története 3. Előadás július 29. A modern növekedéselmélet eredete.
Közgazdasági elméletek története 3. Előadás október 3. A klasszikus politikai gazdaságtan tárgya és módszerei.
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Klasszikus angol politikai gazdaságtan
A Lean és az emberi tényező kapcsolata
Összehasonlító gazdaságtan
Olvasd lassan és csendben!.
Konfliktusfelismerés fáziskéséssel (meghalljuk-e a másik vészjelzéseit…)
Bevezetés a filozófiába
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
Elvándorlás: Keleti kudarc vagy nyugati vonzerő? Dr. Pogátsa Zoltán Nyugat-Magyarországi Egyetem.
Egészséglelkesek az iskolákban Az egészségfejlesztés helyzete az általános iskolákban.
Arisztotelész I.e 384-i.e 322.
Energia megmaradás Kalacsi Péter.
Olvasd lassan és csendben!
Milétoszi filozófusok
Mandulavirágzás Tudományos Napok A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ELMÉLETI ALAPJAI Dr. Hajnal Klára PhD egyetemi adjunktus PTE TTK Földrajzi Intézet Társadalomföldrajzi.
Filozófiatörténet előadások 1I.
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
William Thomson (Lord Kelvin)
KEZDJÜNK HOZZÁ 1.Ismerd meg magad! 2.Ismerd meg a területet! 3.Építs és elemezz 4.Dolgozz tökéletesen 5.Nézz a jövőbe.
Wikipédia Készítette: Csaplár Dominik Wikipédia A Wikipédia többnyelvű, nyílt tartalmú, a nyílt közösség által fejlesztett webes világenciklopédia. A.
BME Közösségi gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›KAPITALIZMUS – KOMMUNIZMUS –Koordinációs mechanizmusok –Kapitalizmus ›Mit, hogyan, kinek a számára?
A kápia paprika lehetőségei az export piacokon
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A fizika mint természettudomány
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Magyarország helye a világ értéktérképén
Közgazdasági elmélettörténet 2.
KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETTÖRTÉNET I.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Előadás másolata:

David Ricardo (1772-1823)

Bevezetés 1772. ápr. 18-án született Londonban Zsidó családból Apja jómódú tőzsdei alkusz Amszterdami zsidó iskola 14 évesen apjával dolgozik 21 évesen megnősül, szakít a vallással és a családdal Önállósította magát

Új életút Rendkívüli vagyonra tesz szert Bővül érdeklődési köre 1799 Fordulópont: megismerkedik Adam Smith „A népek gazdagsága” c. művével Érdeklődik: valutaprobléma, az aranystandard felfüggesztése és a papírpénz árfolyamának az aranyhoz viszonyított esése

Fő művei 1811: The High Price of Bullion James Mill és Malthus barátsága Ricardo az első közgazdász specialista 1815: Essay on the Influence of a Low Price of Corn on the Profits on Stock

Politikai vita 1817: The Principles of Political Economy and Taxation ALAPELVEK Ricardo «—» Smith Kiindulópont: Hogyan oszlik meg a nemzeti termék a bérek, a profit és a földjáradék között?

Ricardo vitája Smith-szel „…ha a munkás díjazása mindig arányban állna azzal, amit előállít, úgy a jószágba fektetett munka mennyisége és az munkamennyiség, amely a jószágon vásárolható, egyenlő lenne… a kettő azonban nem egyenlő. Az első ugyan sok esetben változatlan mérték, amely helyesen jelzi a más javakban beálló változásokat, az utóbbi azonban annyi ingadozásnak van alávetve, ahány jószággal összehasonlítjuk.”

Malthus az élethosszig tartó vitapartner Mindketten Smith „tanítványai” 2 alapvetően különböző nézetből indultak ki Régi «—» új világ képviselete Ricardo: absztrakt és priori gondolkodó, hosszú távú tendenciák, gazdasági egyensúly Malthus: Való világ napi változásai és következményei

Ricardo 1817-ben írt levele Malthusnak „Úgy tűnik számomra, hogy gyakran vitatott témánkban véleménykülönbségünk egyik nagy oka, hogy ön mindig bizonyos változások közvetlen és átmeneti hatását tartja szem előtt, míg én ezeket a közvetlen és átmeneti hatásokat eléggé mellékesnek tartom, és teljes figyelmemet a dolgok azon permanens állapotára fordítom, amely a változásokból ered”

Malthus válasza „Én valóban azt gondolom, hogy a társadalom fejlődése szabálytalan mozgásokból tevődik össze, és eltekinteni, olyan okoktól, amelyek nyolc, vagy tíz évig nagy ösztönzést adnak a termelésnek vagy a népesedésnek, vagy erőteljesen fékezik azokat, azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyjuk a nemzetek gazdagságának vagy szegénységének okait: a politikai gazdaságtan tanulmányozásának nagy célját”

R. Torrens összegzi a két vitázó közti különbséget „Ricardo túl sokat általánosít, Malthus túl keveset. Az előbbi időnként úgy állítja fel tételeit, hogy nem alapozza meg őket megfelelően a részletekből kiinduló kiterjedt indukcióval, az utóbbi annyira elmerül a részletekben, hogy mellőzi az indukciót, amelynek segítségével az egyéni tapasztalatok végtelen sorát általánosíthatjuk, és az emberi tudásnak tudományos jelleget adhatunk”

McCulloch megjegyzése Ricardo ALAPELVEIHEZ „Ricardo műve nem egy gyakorlatias munka…, olyan alapvető elvek megvilágítása, amelyek őelőtte ismeretlenek voltak. És bár helyenként igen nehéz olvasmány, azért minden esetben fel lehet mérni, hogy ezeket az elveket bizonyos helyzetekben, milyen mértékben módosítanak más elvek. És az is nyilvánvaló, hogy Ricardo a legnagyobb fontosságot ezen elvek létezésének tulajdonította…”

BEFEJEZÉS Óriási hatása volt a munkásságának Meghatározta a XIX. sz. közgazdasági gondolkodását Tanítványai és követői: McCulloch, James Mill, John Stuart Mill KEYNES: „Ricardo olyan tökéletesen meghódította Angliát, mint annak idején a Szent Inkvizíció Spanyolországot”

BEFEJEZÉS Értékelméletét Marx és Marshall is maradandónak tartotta Marginalisták Jevous véleményét fogadták: „Ricardo rossz irányba terelte a gazdaságtan szekerét…”

A vita még ma is folytatható? BEFEJEZÉS A vita még ma is folytatható?

Kiegészítő/egyetemi V.évf. Készítette: Mészáros Regina Kiegészítő/egyetemi V.évf. 2003. Október 15.