GÁZOS ELŐADÁS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HŐMÉRSÉKLET NOVEMBERi HÓNAP.
Advertisements

A halmazállapot-változások
Gázok.
GÁZOK Készítette: Porkoláb Tamás.
Mozgások I Newton - törvényei
Termodinamika.
Körfolyamatok (A 2. főtétel)
A jele Q, mértékegysége a J (joule).
A gázállapot. Gáztörvények
A sűrűség.
Ideális gázok állapotváltozásai
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
3.3. Reverzibilis állapotváltozások(2)
IV. fejezet Összefoglalás
A szubsztancia részecskés felépítése és
Gázkeverékek (ideális gázok keverékei)
Egyszerű állapotváltozások
EGYENLETESEN VÁLTOZÓ MOZGÁS
SZABADESÉS.
HŐTAN, más szóval TERMODINAMIKA
OLDATOK KOLLIGATÍV TULAJDONSÁGAI
KISÉRLETI FIZIKA III HŐTAN
Hőtan (termodinamika)
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
Ez egy gázos előadás lesz! (Ideális gázok hőtana)
Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS
A fajhő (fajlagos hőkapacitás)
Az átlagos kémiai (ill. , mol-ekvivalens) atom-, ill
Hőtan.
Hőtan (termodinamika)
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
Az atom felépítése.
„És mégis mozgás a hő” Készítette: Horváth Zsolt Krisztián 11.c.
P-V diagramm.
Hőtan - gázok Gázok állapotjelzői
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 5. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell)
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Az energia.
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.
A sűrűség.
TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI/3 HŐTAN
Gay-Lussac I. törvénye.
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
HŐTAN 6. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 7. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
ÁLTALÁNOS KÉMIA 3. ELŐADÁS. Gázhalmazállapot A molekulák átlagos kinetikus energiája >, mint a molekulák közötti vonzóerők nagysága. → nagy a részecskék.
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
VákuumTECHNIKAI ALAPISMERETEK
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Az anyagok melegségének mérésére hőmérsékleti skálákat találtak ki:
AZ ANYAGMENNYISÉG.
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Áramlástani alapok évfolyam
A gáz halmazállapot.
GÁZOK Készítette: Porkoláb Tamás.
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2013/2014
A gázállapot. Gáztörvények
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2016/2017
3. óra Belépés a részecskék birodalmába
Belépés a részecskék birodalmába
Szakmai fizika az 1/13. GL és VL osztály részére
Hőtan.
Előadás másolata:

GÁZOS ELŐADÁS

Ideális gáz Mint minden test a gáz is részecskék (atomok, ionok, molekulák) összessége. Például a szódavízben egyetlen 1 mm sugarú buborék 1017 db szén-dioxid-molekulát tartalmaz. A gázban lévő részecskék számát Avogadro-törvénye határozza meg: Minden anyag mólnyi mennyisége 6,022·1023 db részecskét tartalmaz. Vagyis bármely testben a részecskék számának és az anyagmennyiségnek a hányadosa állandó. Ezt nevezzük Avogadro számnak: NA= 6,022·1023 1/mol NA=N/n, ahol n az anyagmennyiség Az elég ritka gázokat jó közelítéssel ideális gázoknak nevezzük. A valódi gázok annál inkább ideálisnak tekinthetők, minél kisebb a sűrűségük, és minél magasabb a hőmérsékletük. Ideális gáz a valóságban nincs, de vannak olyan gázok, amelyek szokásos körülmények között ideálisnak tekinthetők. Pl.: levegő, oxigéngáz, hidrogéngáz., nitrogén és az atomos felépítésű nemesgázok (hélium, argon,kripton, stb.)

Anyagmennyiség – Avogadro-állandó Mi az az anyagmennyiség? Az anyagmennyiség az anyagot felépítő részecskék száma. Mi a jele és a mértékegysége? Az anyagmennyiség jele: n, mértékegysége a mol. Mit jelent 1 mól? 12 g 12C-t vettek egységnek  1 mólnyi az az anyagmennyiség, amely ugyanannyi részecskét tartalmaz, mint amennyi atom van a 12 g 12C-ben. Mennyi egy mól? 1 mól anyagmennyiségű részecske = 6∙1023db részecske Mi az az Avogadro-állandó? Az anyagmennyiség minden körülmények között, anyagi minőségtől függetlenül állandó érték, azaz 1 mól mindig 6∙1023 db részecskét jelent. Ez az Avogadro-állandó, jele: NA, mértékegysége:1/mol.

Moláris tömeg Mit jelent a moláris tömeg? Az anyagok (elemek és vegyületek) 1 móljának tömege. Mi a jele és a mértékegysége? Jele: M, mértékegysége g/mol. Milyen kapcsolatban áll az elem relatív atomtömegével? A moláris atomtömeg számértékben megegyezik az elem relatív atomtömegével, de mértékegység (g/mol) is társul hozzá, pl. Ar(Cu) = 63,5  M(Cu) = 63,5 g/mol. Mi az összefüggés az anyagmennyiség, a tömeg és a moláris tömeg között? n=m/M

Állapotjelzők A gázok tulajdonságai alapján értelmezhetjük az ideális gázok állapotjelzőit. Az állapotjelzők egyértelműen meghatározzák a gáz egyensúlyi állapotát. Ezek az állapotjelzők nem függetlenek egymástól, ha közülük kettőt ismerünk, akkor a többi meghatározható. Nyomás: Abból származik, hogy a részecskék mozgásuk sorsán rugalmasan ütköznek a tárolóedény falával. Jele: p M.e.: Pa (pascal) Hőmérséklet: A részecskék szakadatlan, rendezetlen mozgást végeznek. A hőmérséklet a részecskék mozgásával kapcsolatos. Minél nagyobb a részecskék sebessége, annál nagyobb a gáz hőmérséklete. Jele: T M.e.: K (kelvin)

Térfogat: Mivel a gázok mindig kitöltik a rendelkezésre álló teret, bármely gáz térfogata megegyezik annak az edénynek a térfogatával, melyben a gáz található. Tehát ez a térfogat matematikai számításokkal, esetleg fizikai mérésekkel meghatározható. Ezt megmérhetjük fizikai módszerrel is, ha a tárolóedényt feltöltjük vízzel, majd ennek a víznek a térfogatát állapítjuk meg mérőhenger segítségével. Jele: V M.e.: m3 ((Tömeg A gáz tömegét is mérni tudjuk olyan csappal ellátott edény felhasználásával, amelyből ki lehet a gázt szivattyúzni. A gáz tömege a gázzal töltött edény és a légüres teret tartalmazó edény tömegének különbsége. Jele: m M.e.: kg)) E három állapotjelző (p, V, T) közötti kapcsolatot az ideális gáz állapotegyenlete fejezi ki.

Állapotváltozások Izotermikus: T = állandó Izobár: p = állandó (Boyle-Mariotte-törvény) Izobár: p = állandó (Gay-Lussac I. törvénye) Izochor: V = állandó (Gay-Lussac II. törvénye)

Gáztörvények Néhány alapfogalom: abszolút hőmérséklet (Kelvin-skála, nulla Kelvin= –273 oC), állapotjelzők (nyomás, abszolút hőmérséklet, térfogat). Boyle-Mariotte (két ember, egymástól függetlenül fedezték fel a törvényt állandó hőmérsékletre): A Boyle–Mariotte-törvény kimondja, hogy egy adott mennyiségű ideális gáz térfogatának és nyomásának szorzata egy adott hőmérsékleten állandó: pV=állandó.

Boyle–Mariotte-törvény A hőmérséklet állandó p ∙V = állandó Izotermikus állapotváltozás Állapotváltozások szemléltetése: p-V diagram

Boyle–Mariotte törvény hőmérséklet állandó-izotermikus

Gay-Lussac I. törvénye Gay-Lussac I. törvénye: állandó tömegű ideális gáz állandó nyomáson történő állapotváltozásakor a gáz térfogata egyenesen arányos a gáz abszolút hőmérsékletével: V/T=állandó. vagy Meghatározott tömegű gáz állandó nyomáson mért térfogatváltozása (ΔV) egyenesen arányos a gáz 00C-on mért térfogatával (V0) és a hőmérséklet változással (ΔT). ΔV= (1/273) ∙ V0∙ ΔT ha p és N állandó

Gay-Lussac I. törvénye állandó nyomáson-izobár

Gay-Lussac II. törvénye Gay-Lussac II. törvénye: állandó tömegű ideális gáz állandó térfogaton történő állapotváltozásakor a gáz nyomása egyenesen arányos a gáz abszolút hőmérsékletével: p/T=állandó. vagy Meghatározott tömegű gáz állandó térfogaton mért nyomásváltozása (Δp) egyenesen arányos a gáz 00C-on mért nyomásával (p0) és a hőmérséklet változással (ΔT). Δp= (1/273) ∙ p0∙ ΔT ha V és N állandó

Gay-Lussac II. törvénye állandó térfogaton-izochor

Gáztörvények előfordulása, alkalmazása Ha szén-dioxidot palackból kiengedünk, erősen lehűl: így is készülhet szárazjég (nyomás lecsökken, hőmérséklet is) (G-L.2.) Hőlégballon: hőmérséklet emelésével növekszik a térfogat, ezért emelkedik fel (G-L.1.) Biciklikerék: ha ráülünk a biciklire, laposabb lesz a kerék kicsit (B-M.) (bár ez nem teljesen tökéletes példa, mert a gumikerék rugalmas bizonyos mértékig)

KINETIKUS GÁZELMÉLET A kinetikus gázelmélet olyan elmélet, amely az anyag tulajdonságait a molekulák mozgásának függvényében magyarázza. (Brown-mozgás, belső energia, állapotjelzők) A részecskék nagy száma miatt azok mozgását külön-külön leírni lehetetlen ezért csak a gáz egészét jellemző mennyiségek között kereshetünk kapcsolatot.

A kinetikus gázelmélet Leukipposz, Demokritosz, Dalton: Az anyag atomokból áll Avogadro: Molekulák Brown-mozgás, diffúzió, hőmozgás A kinetikus gázelmélet alapfeltevései: ideális gáz: atomok/molekulák, pontszerűek nagyszámú részecske (~1024) gázrészecskék egymással és az edény falával ütköznek, más kölcsönhatás nincs egyensúlyban a gázrészecskék egyenletesen kitöltik a teret

Kinetikus gázelmélet csak haladó mozgás csak az edény falával való ütközés

Általános gáztörvény IDEÁLIS GÁZOK ÁLLAPOTEGYENLETE n: anyagmennyiség [mol] N: részecskeszám p: nyomás V: térfogyat T: hőmérséklet R: univerzális gázállandó (=8,31 J/mol K) NA: Avogadro-féle szám (=6,02*1023) k: Boltzmann állandó (=1,38*10-23 J/K)

Az általános gáztörvény p v 1 2 p2 p1 v1 v2 X px

Adiabatikus állapotváltozás Adiabatikus állapotváltozásnál a rendszer és környezete között nincs hőcsere, a rendszer tökéletesen hőszigetelt vagy az állapotváltozás olyan gyors, hogy nincs idő hőcserére Az adiabatikus állapotváltozás során mindegyik állapotjelző megváltozik A rendszer munkát csak a belső energia rovására végezhet, a befektetett munka pedig, a belső energiát növeli.

Adiabatikus állapotváltozás ábrázolása Mi az összefüggés az állapotjelzők között ilyen esetben? Mi az egyenlete az adiabatának? 2 p2 T2 1 p1 T1 v v2 v1

ÉRDEKES LINKEK http://phet.colorado.edu/en/simulations/category/physics (EZ UGYAN ANGOL NYELVŰ, de hát Önök jól tudnak angolul!) www.sdt.sulinet.hu http://www.szertar.com/ http://realika.educatio.hu/ http://metal.elte.hu/~phexp (kísérletek) Dr. Juhász András HA VALAKI VALAMILYEN ÉRDEKESET TALÁL A NETEN SZÓLJON NEKEM, HOGY BŐVÍTHESSÜK A LISTÁT!!!

FELHASZNÁLT IRODALOM Fizika 10-Maxim Kiadó www.sdt.sulinet.hu Ötösöm lesz fizikából-Gulyás János...-Műszaki Kiadó Fizika Középiskolásoknak - Dr. Siposs András-Korona Kiadó Fizika Hőtan - Dr. Zátonyi – Ifj. Zátonyi Fizika Szakközépiskolai Összefoglaló Feladatgyűjtemény http://metal.elte.hu/~phexp (kísérletek) Dr. Juhász András http://www.sg.hu www.magfuzio.hu Wikipedia, stb más internetes anyagok www.tar.hu/fizfoto www.tar.hu/fizrajz www.extra.hu/keretfizika www.ntk.hu www.nettankonyv.hu