Jelentés a fizetési rendszerről Bartha Lajos MNB Klub 2012. július 12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Készítette: Schiszler Anett Szekeres Kornél H7T9UZ IQCPCZ
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Jelentés a fizetési rendszerről (2013 június)
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
Hargitainé Várhegyi Teréz március 6.
A Magyar Posta szerepe a pénzforgalmi szolgáltatások terén
A bankközi forintpiacok likviditásának és a bankközi referenciakamatok információtartalmának alakulása MNB, Pénzügyi elemzések október 1.
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
PÉNZPIACI SZABÁLYOZÁS 1.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
A magyar háztartások fizetési szokásai
Állami fizetési szokások Lajos Brigitta A hazai pénzforgalom jelene és jövője – MNB Konferencia március 10.
A fizetési módok társadalmi költsége avagy semmi sincs ingyen Dr. Turján Anikó A hazai pénzforgalom jelene és jövője - MNB Konferencia március 10.
Kováts Surd, Martinovic Boris
Pénzforgalom – Magyarország 2020
ESZA Nonprofit Kft. Nagy Balázs– uniós programigazgató.
Néhány szó a földgáz piacról
Fogyasztóvédelmi tapasztalatok a tőkepiacon
2010. Június 4. – MNB Konferencia „Fókuszban a lakossági megtakarítások” Személyes pénzügyek Lehetőségek és kihívások.
EBA STEP2 Az első pán-európai elszámolási rendszer a kisösszegű euró átutalások teljesítésére Bartha Lajos február 23.
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
Jelentés a fizetési rendszerről
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
1 A T- NAPOS UTALÁS GAZDASÁGI HATÁSAI Kovács Levente KDB Bank Zrt., vez.ig.h. Budapest február 8. „InterGIRO2- Napon belüli elszámolás” Magyar Közgazdasági.
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
ÚMFT első éves tapasztalatai, az uniós pénzek felhasználásának várható üteme Közbeszerzés.
VII. Nevelésügyi Kongresszus VII. Szekció Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás A közoktatás finanszírozása nem önkormányzati fenntartók esetében.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
JEREMIE Programok módosulásai
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
Szántó Tamás elnökhelyettes PMISZK
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
1 A KELER Csoport gázpiaci elszámolási szolgáltatása Matuszka Kristóf – KELER Zrt. üzletfejlesztési osztályvezető április 26., Budapest KELER Tájékoztató.
1 A KELER Csoport gázpiaci elszámolási szolgáltatása Matuszka Kristóf – KELER Zrt. üzletfejlesztési osztályvezető április 21., Budapest NFKP Konferencia.
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére október 15.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére június 12.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél
Makrogazdasági pénzügyek
TÁMOP /09 Az önkéntesség elterjesztése Az elszámolhatóság feltételei.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Költségvetés ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Költségtervezési alapfogalmak A kedvezményezettek finanszírozási funkciói –Költség- és forrástervezés –Pályázat kidolgozása.
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Fizetési rendszer jelentés Bartha Lajos Igazgató, Pénzügyi infrastruktúrák igazgatóság június 1.
E-pénz hol vagy? Bartha Lajos MNB, Pénzforgalom és értékpapír-elszámolás IV. E-Money Symposium Budapest, november 3.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Az MNB szempontjai a napon belüli elszámolással kapcsolatban Bartha Lajos február 8.
1 Számvitel- pénzkezelés, vagyon elszámolás 2 Bevezetés Számviteli törvény változásai Indoka.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
2016. október 11. First Line Experts Kft. Hotel Griff Irodaház H-1113 Budapest, Bartók Béla út Adózási aktualitások 2017.
A PÉNZFORGALOM (I.) „Én csak arra figyelmeztetlek benneteket,
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Költségvetés
A részletfizetés tranzakcióról általánosságban
Minden az azonnali fizetési rendszerről
A személyszállítási közszolgáltatások hatékonyabb ellátását célzó integrált utas-tájékoztatási, jegyértékesítési és forgalomirányítási rendszer (HKIR.
II. Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferencia
Az MNB szempontjai a napon belüli elszámolással kapcsolatban
Előadás másolata:

Jelentés a fizetési rendszerről Bartha Lajos MNB Klub július 12.

Jelentés a fizetési rendszerről, július A hazai pénzforgalmi infrastruktúra Az MNB alapvető feladata a pénzforgalom, valamint a fizetési és elszámolási rendszerek megbízható és hatékony működésének elősegítése A hazai felvigyázott rendszerek 2011-es éves forgalma az éves GDP 54,6 szorosa (1536 ezer milliárd Ft)! Forrás: MNB 2

A pénzforgalom fejlesztése a hatékonyság és a biztonság növelésével Az elektronizálással évi 100 milliárd forintos nagyságrendű erőforrás- felhasználást lehetne megtakarítani Jelentés a fizetési rendszerről, július Jelentős erőforrásokat lehetne megtakarítani az elektronikus fizetési módok intenzívebb használatával 3

A készpénzmentesítésben kiemelt szerepe van a fizetési számláknak és kártyáknak Szükség van egy széles körben elérhető alapszámla konstrukcióra A lakossági használat ösztönzése szükséges az állami és a vállalati ki- és befizetések elektronizálásán keresztül is Jelentés a fizetési rendszerről, július Javítani kell a hozzáférést az alapvető pénzforgalmi szolgáltatásokhoz 4

Földrajzi egyenlőtlenségek az infrastruktúra fejlettsége terén Jelentős lemaradás nemzetközi összehasonlításban Cél, hogy a lehető legtöbb helyen lehessen használni az elektronikus fizetési módokat Fontos szerepe lehet a Magyar Postának és a Takarékszövetkezeteknek Jelentés a fizetési rendszerről, július Fejleszteni kell a készpénzmentes fizetéseket elfogadó infrastruktúrát 5

A kisebb kereskedőknél jelenleg nem éri meg terminált telepíteni, mert az alacsony forgalom miatt nem térül meg A támogatási program finanszírozása lehetséges európai uniós forrásokból vagy a piaci szereplők hozzájárulásával Tavasszal kidolgozásra kerültek a piaci szereplőkkel közösen a pályázat szakmai részletei az NFM és az NFÜ kérésére, a pályázat kiírása azonban eddig nem történt meg Egy berendezés forintos összköltségét tekintve kb ezer db POS-t lehetne kihelyezni másfél milliárd forint pályázati forrásból, ami egyszeri közel 20%-os plusz növekedés a hálózatban Elősegítené a SZÉP kártya (és hosszú távon az Erzsébet utalvány) elfogadó-hálózatának bővítését is Jelentés a fizetési rendszerről, július Szükséges a POS-terminálok telepítésének támogatása az elfogadóhálózat fejlődésének gyorsítása érdekében 6

Szükséges a bankközi jutalékok szintjének jelentős csökkentése A kártyaelfogadás költségeinek csökkentése A pénzforgalmi szolgáltatók közötti verseny erősítése Szükséges a kártyaelfogadás fokozatos kötelezővé tétele és a készpénzhasználat korlátozása a kiskereskedelemben A POS terminálok telepítésének támogatása és a bankközi jutalékok csökkentése nem elegendő a rejtett gazdaság jelentős mérete miatt Célszerű az érintett kör fokozatos szélesítése A vállalatok közötti tranzakciók esetén is korlátozni kell a készpénzhasználatot. Első lépésnek jó a másfél milliós javaslat. Jelentés a fizetési rendszerről, július A fizetésikártya-elfogadás fejlesztése érdekében szabályozói beavatkozás indokolt Bankközi jutalék csökkentése POS-terminálok telepítésének támogatása Kártyaelfogadás kötelezővé tétele és készpénzhasználat korlátozása Széll Kálmán Terv 2.0 7

A készpénz és a készpénz-átutalási megbízás (sárga csekk) látszólagos ingyenessége hátráltatja a hatékonyabb fizetési módok elterjedését Nem volt szerencsés egyes szolgáltatók korábbi gyakorlata a sárga csekk díjának megjelenítésére A fogyasztóvédelmi törvény tavaszi módosítása hosszabb távon is konzerválhatja a kevésbé hatékony fizetési szokásokat Megoldás: átlátható és az alapterméktől elkülönülő árazás, de ez nem vezethet burkolt áremeléshez Az új fizetési megoldások (pl. EBPP) szintén növelhetik a rendszeres tranzakciók hatékonyságát, de szükséges közös szabványok létrehozása Jelentés a fizetési rendszerről, július A rendszeres fizetések esetén átlátható és az alapszolgáltatástól elkülönülő árazás indokolt 8

A pénzforgalmi szabályzás két szinten zajlik: Pénzforgalmi törvény Pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet MNB szabályozási és ellenőrzési filozófiája: Információs asszimetria kezelése Beavatkozás az önszabályozás kudarca esetén Információs asszimetria: 2009-től érvényes új pénzforgalmi szabályok rendszeres megszegése (teljesítési szabályok, haladéktalan jóváírás, értéknapozás, fedezetlen megbízások kezelése) 2011-ben 16 ellenőrzés kapcsán 7 szereplőnek összesen 21,4 millió forint bírság Önszabályozás kudarca: A napközbeni elszámolás bevezetéséhez szabályozásra volt szükség, mert a szereplők önszabályozása nem vezetett eredményre július 2-tól kétóránként, napi öt ciklusban történik meg az elektronikus átutalások elszámolása Jelentés a fizetési rendszerről, július A jegybanki szabályozás és ellenőrzés hatékony eszköz az MNB pénzforgalmi céljainak eléréséhez 9

A fizetési kártyák chipesre cserélése jelentősen felgyorsult 2010-ben A hazai kártyaelfogadóknál már érezhető a chipmigráció hatása, jelentősen csökkent a hazai pénzforgalmi szolgáltatók és kereskedők által leírt veszteség Az új típusú visszaélések (internet, telefon) ellen a szabályozás véd és jönnek az új biztonsági megoldások Jelentés a fizetési rendszerről, július Az elektronikus pénzforgalomban alacsony a visszaélések aránya 10

Számos utalványtípus van jelen a pénzforgalomban, melyekhez eltérő mértékű kockázatok kapcsolódnak Egyszer használható (pl. étkezési) és forgatható (pl. helyi pénzek) A kockázatok alapvetően a kibocsátókhoz kötődnek: fedezetként lerakott ügyfélpénz eltűnik, visszaváltás feltételei változnak, ügyfeleket nem (vagy félre) tájékoztatják Bár nem pénzhelyettesítő, de a fogyasztók annak érzik, emiatt reputációs kockázata van a pénzügyi közvetítőrendszert felügyelő hatóságoknak Az MNB a szabályozásra vonatkozó szakmai koncepcióját eljuttatta az NGM-nek A forgatható utalványok szabályai a Hpt-be kerülnének és az MNB ellenőrizné, a nem forgathatóké egy kormányrendeletbe és a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal felügyelné A szabályok gyakorlatilag ugyanazok, mivel a kockázatok is hasonlóak Jelentés a fizetési rendszerről, július Az utalványpiac működésével kapcsolatos kockázatok indokolttá teszik a szabályozói beavatkozást 11

A felvigyázás Magyarországon kiterjed: a VIBER-re, a BKR-re és a Értékpapír- elszámolási és kiegyenlítési rendszerre. A fizetési, értékpapír-elszámolási és kiegyenlítési rendszerek felvigyázása alapvető jegybanki feladat Kockázat alapú felvigyázói keretrendszer Kapcsolódó rendszerek kockázata Elszámolási és kiegyenlítési kockázat Szolgáltatás ellátásának kockázata Jelentés a fizetési rendszerről, július A felvigyázói munka keretét két szempont adja, a fizetési és elszámolási rendszerek megbízható és hatékony működése. Üzemeltetőelszámolás BKRGIRO Zrt.késleltetett VIBERMNBvalós idejű Értékpapír-elszámolási és kiegyenlítési rendszerKELER Zrt. KELER-KSZF Zrt.kombinált 12

Magas rendelkezésre állás Kapcsolódó rendszerkockázatok is csökkentek 2011-ben a szolgáltatás ellátásának kockázata mindhárom felvigyázott rendszerben alacsony volt Jelentés a fizetési rendszerről, július Forrás: MNB 13

Jelentés a fizetési rendszerről, július A napközbeni likviditás (számlaegyenleg+hitelkeret) rendszerszinten és egyedi banki szinten is bőséges maradt. A likviditásellátottságot tovább segítette a 2010 novemberében bevezetett, 2-5% között szabadon választható tartalékráta intézménye. Átlagosan alacsony a hitelkeret-kihasználtság, de néhány szereplőnél magas A szabadon választható kötelező tartalékráta intézménye javította több nagyforgalmú résztvevő likviditását. Forrás: MNB Az elszámolási és kiegyenlítési kockázat a VIBER-ben alacsony volt 14

Jelentés a fizetési rendszerről, július A BKR-ben a likviditás (ugyanaz, mint a VIBER-ben) bőséges volt, az esetenként előfordult sorállások mögött nem likviditási problémák álltak. A napközbeni rendszer bevezetésével megváltozhat a helyzet, folyamatosan nyomon követjük, ha kell beavatkozunk Forrás: MNB Az elszámolási és kiegyenlítési kockázat a BKR-ben alacsony volt 15

Jelentés a fizetési rendszerről, július Az azonnali piacon az elszámolási és kiegyenlítési kockázat növekedett az előző évhez képest, de a nem-teljesítések rendezésére az elszámolási napon, illetve a rákövetkező napon sor került. Azonnali piac teljesítési határideje 2012-ben ról órára kitolódott, amely várhatóan csökkenti a nem-teljesítések bekövetkezésének valószínűségét. Az energiapiacokon az elszámolási és kiegyenlítési kockázat egy gázpiaci klíringtag nem-teljesítése miatt átmenetileg megnőtt, de később minden pénzügyi kötelezettségét rendezte. Felvigyázói ajánlások: energia és tőkepiaci elszámolás szétválasztásának megvizsgálása, készfizető kezességvállalás modelljének megszüntetése (tőkerendezés). Forrás: MNB A KELER-KSZF által garantált piacokon a nem-teljesítések gyakorisága megnőtt, azonban a rendezésükre minden esetben sor került 16