A művészi nyelvhasználat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy ötlet megvalósítása
Advertisements

Arany János Ősszel.
Feladatsor A mi világunk 1. c. tankönyvhöz
Az angyalmentők száma: 333. Ez egy különleges meditáció, amelynek segítségével vészhelyzetben is pillanatok alatt kapcsolatba léphetünk az angyalokkal,
Összeállította: Dóber Valéria
A szimbolizmus 29/C.
József Attila kései lírája
Összefoglalás Alföldy Jenő Irodalom 8. tankönyvéhez © Tomasovszky Edit
Petõfi Sándor: MIÉRT KÍSÉRSZ...
A szüret motívuma az elégikus irodalomban 22A. 1. A szüret a falu életében •Az Alföldön Szent Mihály, a Dunántúlon Terézia napján kezdik (szept29, okt15)
BŰN ÉS BŰNHŐDÉS ARANY JÁNOS BALLADÁIBAN
Szemiot i ka.
Szépirodalmi stílus.
József Attila: Téli éjszaka
Az 1848-as magyar forradalomra és szabadságharcra emlékezünk
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Vörösmarty Mihály Érettségi tételminta.
Módszertani segédlet - középhaladóknak
Zene: Charlie - Ha messze mész
RADNÓTI MIKLÓS ( Budapest 19O9.május 5. – Abda 1944.nov.9.)
Jung Károly: Dal a hazáról
Névnapodra Szeretettel
Nemzetjellemzés 1.mint tudományos társadalomkép :Rónay Jácint 2.Mint alkalmazott pszichológai: Hugo Münsterberg 3.Mint szociálpszichológiai feladat: Kurt.
KULTURÁLIS ANTROPOLÓGIA IV.
Drága Édesanyámnak, kit a világon
Lehet, hogy csak egy ember vagy ezen a világon, de valakinek te jelented magát a világot. Gabriel García Márquez.
A szóképek (trópusok) és alakzatok rendszere
Napra Valentin.
A képszerűség szerepe a retorikában
A stílus fogalma, hírértéke
Úton böjtben.
Advent alatt ti földön élő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
Boldog 2014-et !.
JÓ REGGELT !.
JÓ REGGELT !.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
ISTEN IGÉJE MONDJA: „…a négy élőlény és a huszonnégy vén leborult a Bárány előtt … és új éneket énekeltek ekképpen: "Méltó vagy arra, hogy átvedd a könyvet,
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések HOGYAN HASZNÁLD A PTC OLDALAKAT?
Asztal- és életközösség Jézussal
Olyan furcsán alakult minden, a nagy terv nem ez volt,
Ím, jászlad mellett térdelek, Ó, Jézusom, üdvösségem.
A nyelv, mint jelrendszer
Metafora - metonímia A filmben?. Roman Jakobson Rámutat, hogy a metafora-metonímia bipolaritás megfeleltethető a nyelvi működés alapmodelljének, a paradigmatikus-szintagmatikus.
Ars poeticák 26/A.
Szelektív/Asszociatív Szinkronikus Dimenzió
ÁLMODJ Kapcsold be a hangszórót és dőlj hátra! Ne klikkelj! 
„ Én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem – így szól az Úr ! „ Jer a.

A metonímia szóképek gyakorlása.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Harang szól a kisfaludban, szent karácsony éjjel,
Hegel ( ) művészetfilozófiája
AUTOMÁTICO Fülemüle vagy csalogány dala.
A nyelvi elrendezés a művészi nyelvhasználatban
Kimondom már bátran: az Õ irgalma nélkül Semmit sem sem ér az életem.
Információelmélet 8. 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató-
Szemiotikaszemiotika. Téma: tűzmadár a piros I. ELŐADÁS SZIMBOLIZMUS A TRÓPUSOK ÉS ALAKZATOK 1. SZÓKÉPEK 2. KÉPES NYELV.
A szóképek-idegen szóval trópusok
20. AZ ALAKZATOK STÍLUSHATÁSA
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
A nyelv mint jelrendszer
JÓ REGGELT ! 4.
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
Vojtina ars poeticája:
Vajda János: Nádas tavon 1
Arany János:Toldi -összefoglaló
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
Előadás másolata:

A művészi nyelvhasználat Szépirodalmi stílus

A művészi nyelvhasználat a nyelv minden rétegébe behatol, hogy ebből az anyagból és szabályokból valami egyedit megismételhetetlent alkosson

A poétikai hatás két legfőbb eszköze A képszerűség jelentésváltozásból eredő stíluselemei – a szóképek Stilisztikai formák vagy stílusalakzatok A két stílusértékteremtő mód mellett más eszközök is vannak: zeneiség, hangszimbolika, művészi mondatszerkezet, a nyelv „láthatósága” stb.

A szóképek, költői képek (trópusok)

A szókép meghatározása A retorika és a stilisztika rendszerében az a jelenség, amely valamilyen jelentésátvitelt tartalmaz. Szókép például: Az allegória A metafora A metonímia A szinekdoché

Az azonosításnak két alapvető módja van: METAFORA METONÍMIA Névátvitel, amely két jelentés részleges közösségén, vagy két jeltárgy hasonlóságán alapul. Névátvitel, amely két jelentés érintkezésén alapul: mind a két jelentés ugyanannak a nagyobb, átfogó halmaznak a része.

Metafora példák GYÖKÉR főnév 1. jelentése „növények föld alatti része, táplálja és tartja a növényt” 2. jelentése „foggyökér” – jeltárgy és funkció hasonlósága 3. jelentése többes számú alakban gyökerek „eredet”, - a két jelentés részleges azonosságán alapul (elképzelhető, nem érzékelhető) „Ütni készül ökle csontos buzogánya” (Arany: Toldi) „És az ifjú három keblet, három jó szagú rózsát számolt meg.” (Krúdy: Mit látott Vak Béla…) „A hamuszürke égen a pitymallat bazsarózsái nyiladoztak.” (Kosztolányi: Esti Kornél)

A metonímia fajtái Térbeli érintkezés: Időbeli érintkezés: „S csendes a ház, ah de nincs nyugalma: Fölveré azt szerelem hatalma” (Vörösmarty: Szép Ilonka) Időbeli érintkezés: A reneszánsz maradandót alkotott a művészetek terén. (köznyelvi választékos) Anyagbeli érintkezés: „Hideg vasat merít magába” (Madách: Az ember tragédiája) Ok-okozati érintkezés: „Boglyák hűvösében tíz- tizenkét szolga…” (Arany: Toldi)

Metaforából származó szóképek Metafora Metaforából származó szóképek Megszemé-lyesítés Allegória Szimbólum Szinesztézia Metonímia Szinekdoché

SzóképEKHEZ CSATLAKOZÓ STILÁRIS ESZKÖZÖK HASONLAT KÖRÜLÍRÁS EUFEMIZMUS

Szinesztézia Metaforából származó nyelvi kép Elemei két vagy több különböző érzékelési területről származnak (látás hallás, tapintás, hőérzet, ízlelés, szaglás stb.) Példák: „Még édesíti a fanyar szobát…” (Szabó L.) „Milyen volt hangja selyme sem tudom már” (Juhász Gy.)

Szinekdoché A metonímia származéka Az egyik nyelvi jel helyett egy másikat használunk. Ennek alapja, hogy az egyik jel jelentése része a másik jel jelentésének Nem-faj típusú: Faj helyett nem: „Ömlik a vér száján és orrán a vadnak…” Nem helyett faj: „Nyelvel a kuvasz is” (Arany) Rész-egész típusú: Rész helyett egész „Nem a tenger lámpatornya/ Egész helyett rész Mely felé küzd száz vitorla” Többes szám helyett egyes szám: „Mentek-é tatárra, mentek-é törökre” (Arany: Toldi)

Komplex képek – metaforából származó szóképek Allegória Mindig több elemi képből épül fel Általában elvont fogalmat, erkölcsi eszmét, lelki sajátosságot tesz képszerűvé Megszemélyesítés Teljes jogú és értékű metafora Nem emberi tárgyat emberi képpel fejez ki vagy jellemez Szimbólum Vagy jelkép Hozzá kapcsolódó érzéseknek, hangulatoknak érzékelhető jelenség általi jelölése, megnevezése. Nem részletez, csupán jelzi a jelentés összetettségét!

A szóképekhez csatlakozó stiláris eszközök Körülírás A fogalmat nem nevezi néven, hanem szembeötlő vonásai alapján más szavakkal fejezi ki Hasonlat Benne a tárgyi és a kép elem nincs egymással azonosítva, hanem csak párhuzamba van állítva – a képi elem elképzelhetővé teszi a tárgyi elemet Eufemizmus A körülírás egyik fajtája Kellemetlen, illetlen vagy nyers jelenségeknek, fogyatékosságoknak enyhítő, szépítő megnevezése Udvarisság, tapintat vagy kímélet eszköze

Stílusalakzatok – mondatstilisztikai eszközök

Az alakzat a szokásostól valamilyen célból eltérő, átalakított nyelvi forma, mint a Hangsor Szókapcsolat Mondat Leggyakoribb eset/módszer lehet a: Hozzáadás Elhagyás felcserélés

ALAKZATOK HANGALAKZAT MONDATALAKZAT GONDOLATALAKZAT

HANGALAKZAT - PÉLDÁK … oly fenyegetve beszélett. (Vörösmarty) Hozzáadás Köszönöm szépen a kelmed jó ‘karatját. (Petőfi) Elhagyás Sürgő csoport száz szolga hord, / Hogy nézni is tereh. (Arany) Felcserélés

Mondatalakzatok – példák a hozzáadáshoz Ismétlések Hová, hová édes férjem? Most tél van és csend és hó és halál. Milyen csonka ma a Hold, / Az éj milyen sivatag, néma, / Milyen szomorú vagyok én ma, / Milyen csonka ma a Hold. (Ady) Érintette fülét kocsiknak zörgése. / kocsiknak zörgése, hordóknak kongása, (Petőfi) Felsorolás És akkor még sok más színű tintát, / bronzot, ezüstöt, zöldet, aranyat. (Kosztolányi) Fokozás Tanulj dalt a zengő zivatarból, / Mint nyög, ordít, jajgat, sír és bömböl. (Vörösmarty)

Figura etimologica Szótőismétlés, amely az ismétléses alakzatokhoz tartozik, és az azonos tövű szavak alkotnak egy nyelvtani, jelentéstani egységet. „Szeretném magam megmutatni, Hogy látva lássanak, Hogy látva lássanak” (Ady)

Példák a felcseréléshez De jó messze volt még szép Magyarországtól, / Mert Franciaország esik tőle távol. (Petőfi) A kirakatban lila dalra kelt egy nyakkendő. (Tóth Árpád) Ezüst derűvel ráz a nyír / egy szellőcskét és leng az ég. (József A.)

Gondolat-alakzatok Párhuzam Ellentét Áldjon vagy verjen sors keze… Ismétlés és megfordítás együtt Testvérünk voltál, és lettél apánk. Kérdés Ment-e könyvek által a világ elébb? Érzelmi alakzat (felkiáltás) Ó, irgalom atyja ne hagyj el! Paradoxon (látszólagos képtelenség) Te sem haltál meg, népem nagy halottja Oximoron (abszolút képtelenség) Felszentelt hóhérok

párhuzam Vetettem ibolyát, Várom kikelését, Várom a szeretőm Hozzám jövetelét. Kikelt az ibolya De nem az a teljes, Eljött a szeretőm, De nem az a kedves. (Magyar népdal)

Köszönöm a figyelmet!