Szabad-e a szabadult? A TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A családi döntéshozó csoportkonferencia alkalmazása a börtönpártfogás, illetve az utógondozás során Velez Edit április 28.
Advertisements

Többszakaszos reintegrációs modell értékelése
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
TÁMOP / kiemelt projekt. A büntetés-végrehajtási szervezet feladata •Munkáltatás •Oktatás •Szabadidős tevékenység Cél Reintegráció.
Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft.
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
Tisztelettel köszöntöm
A motiváció fenntartása
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Szociális munka a börtönben
Utógondozás szabadulás előtt és után Utógondozás területi koordinátor
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál
CEP1 „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ Bűnmegelőzési projekt.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Pártfogás Napja – Magyarország Cím: Börtönből a közösségbe Előadó: Steve Pitts.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” módszertani megalapozása” kiemelt projekt kiemelt projekt.
„TEtt program az áldozatokért és a tettesekért”
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató 3 szervezet metszéspontjában A szociális munka.
A fiatalkori bűnelkövetés kezelésének speciális színtere – a közösségi foglalkoztató fejlesztése alprojekt TÁMOP Siófok, december
Reintegrációs tanácsadó munkakör
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
Prezentáció címsor A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt.
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA KIEMELT PROJEKT TÁMOP Elítéltek több szakaszos, társadalmi.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató Intenzív utógondozás: lehetőségek és kockázatok.
Várakozások az eredmények tükrében,
A munkaügyi központok szerepe a fogvatartottak reintegrációjában Janovics Lászó főigazgató Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Projektértékelő kutatások alprojekt, reintegrációs adatbázis „TEtt - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 15. Siófok.
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
Eddigi eredményeink a számok tükrében ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA
Miben ugyanaz, miért más?
Büntetés-végrehajtási
Merre tart a hazai büntetés-végrehajtás?
PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
„Korszakváltás a büntetés-végrehajtásban”
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
OFA Hálózat évi tevékenységei
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Szociálpolitikai keretek
Tréningcsoportra történő kiválasztás folyamata
Prezentáció címsor A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Önfejlesztő mentális gyakorlatok a szabadságvesztés-büntetésüket töltők reszocializációjában Molnár Attila Károly Andragógia BA Témavezető: Szabóné dr.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
2013. számadatai A VSA kapcsolatba kerülők száma 1348 fő (ISZM: 44 fő, hozzátartozó: 41 fő) 1248 fő kliens Nő/férfi 307 fő / 977 fő 24 % nő, 76 % férfi.
A HEFOP / /4.0 „A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével” projekt keretében tervezett.
A projekt általános szakmai célkitűzései
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
A TÁMOP projekt szerepe a reintegrációban
A évi allokáció általános bemutatása- zárása
Reintegráció a büntetés-végrehajtásban - lehetőségek és korlátok.
Kezdd újra, vár a világ! „A sok tudomány mit sem ér, ha nincs kalács, vagy legalább kenyér.” (XV. századi ismeretlen szerző)
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje A projekt megvalósulása.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
A TÁMOP szerepe a büntetés-végrehajtási szervezet életében
Előadás másolata:

Szabad-e a szabadult? A TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium

Értelmezési keret Mi a szabadság? (Amartya Sen) Mi a szabadság? Negatív szabadság: „korlátozásoktól való” szabadság Pozitív szabadság: „valamire való” szabadság képesség (olyan életvitelre, amilyet maga választana magának) Összetartoznak és összefonódnak. Negatív szabadság megsértése egyben a pozitív szabadság megsértése is. Fontos az egyének által ténylegesen birtokolt „képességek” növelése. Társadalmi termék is!

Reintegráció és szabadság A reintegrációs folyamat A pozitív szabadság erősítése, Nem csupán a fogvatartottat/szabadultat készíti fel a beilleszkedésre/visszailleszkedésre, hanem, A helyi közösséget is felkészíti a befogadásra/visszafogadásra.

Büntetés-végrehajtás és szabadság A büntetés-végrehajtási szervezet (a továbbiakban: bv. szervezet) a külön törvényben meghatározott szabadság-elvonással járó büntetéseket, intézkedéseket, büntetőeljárási kényszerintézkedéseket, a szabálysértési elzárást végrehajtó állami, fegyveres rendvédelmi szerv. (1995. évi CVII. törvény a büntetés-végrehajtási szervezetről 1. § (1)) DE A szabadságvesztés végrehajtásának célja az, hogy e törvényben meghatározott joghátrány érvényesítése során elősegítse az elítéltnek a szabadulása után a társadalomba történő beilleszkedését, és azt, hogy tartózkodjék újabb bűncselekmény elkövetésétől. (1979. évi 11. törvényerejű rendelet a büntetések és az intézkedések végrehajtásáról19. § (1))

Büntetés-végrehajtás és szabadság A fogvatartott szempontjából: Nem csupán a szabadság-elvonás, hanem Képességek növelése is. ( pl.:nevelés, oktatás, munkáltatás stb…) A helyi közösség szempontjából: Negatív szabadság növelése, Pozitív szabadság növelése. Befogadási/visszafogadási képesség növelése a helyi együttműködések, jóvátételi programok megvalósítása által. (Pl: Megbántam, jóvátenném; Börtön a városért; nyílt nap; bűnmegelőzési célú látogatások)

A szabadult és a szabadság A szabadult szempontjából: Szabadulás utáni pszichés krízis Társadalmi előítéletek Meggyengült, vagy hiányzó családi – kapcsolati kötelékek Lakhatási nehézségek Anyagi nehézségek -Bizonytalan léthelyzet

A TÁMOP 5.6.3 projekt szerepe Célja - Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében egyénre szabottan differenciált, országosan elérhető reintegrációs szolgáltatások megvalósítása különböző típusú fogvatartottak számára (előzetes letartóztatottak, jogerős elítéltek, nők, férfiak, fiatalkorú és felnőtt fogvatartottak). (1. részcél.) - A fogvatartotti célcsoporttal foglakozó szakemberek felkészítése az országosan egységes alapelvek mentén megvalósítható reintegrációt segítő szolgáltatások biztosítására annak érdekében, hogy egységes és korszerű ismeretekkel rendelkezzenek. (2. részcél.) - Az intenzív utógondozás során a resztoratív szemlélet erősítésével a bűncselekmény által okozott hátrányok csökkentése, a sértett, valamint a megsértett közösség szimbolikus kiengesztelése. (3. részcél.) - A következő tervezési időszak reintegrációs fejlesztéseinek megalapozása érdekében működési kézikönyv, valamint területi ajánlás kidolgozása. (4. részcél.)

A kiemelt projekt célcsoportja A TÁMOP 5.6.3 projekt szerepe A kiemelt projekt célcsoportja szabadságvesztés büntetésüket töltő és előzetes letartóztatás alatt álló fogvatartottak, kényszergyógykezeltek, reintegrációs tevékenységet megvalósító szakemberek, önkéntesek, sorstárssegítők (a továbbiakban: szakemberek), a fogvatartottak és szabadultak családtagjai, illetve az adott helyi közösség. Szakmai megvalósítók Utógondozó koordinátor, reintegrációs tanácsadó, bv. intézeti projektfelelős

Első szakasz – Fogvatartottak tájékoztatása, toborzása. A TÁMOP 5.6.3 projekt szerepe Fogvatartottaknak nyújtott Szolgáltatások Első szakasz – Fogvatartottak tájékoztatása, toborzása. Második szakasz – A fogvatartottak gyakorlati felkészítése (személyiség-, készség- és képességfejlesztés). Harmadik szakasz – A fogvatartottak szakképzése. Negyedik szakasz – Intenzív utógondozás, munkaerő-piaci tanácsadás.

- személyre szabott egyéni és csoportos foglalkozások A TÁMOP 5.6.3 projekt szerepe Fogvatartottaknak nyújtott Szolgáltatások - személyre szabott egyéni és csoportos foglalkozások - resztoratív szemlélet erősítése családi kapcsolatok helyreállítása önkéntesek, sorstárssegítők bevonása

Együttműködést fejlesztő tréning Területi műhelymunka A TÁMOP 5.6.3 projekt szerepe Helyi közösségnek nyújtott Szolgáltatások Együttműködést fejlesztő tréning Területi műhelymunka Település érzékenyítés (elsősorban a jóvátételi programokon keresztül – emlékeztető tábla)

A TÁMOP 5.6.3 projekt szerepe SZABADULTAKNAK NYÚJTOTT SZOLGÁLTATÁSOK Pszichológiai segítségnyújtás Intenzív utógondozás 6 hónapig Önkéntesek, sorstárssegítők Családi kapcsolatok helyreállítása Jóvátételi programok Önsegítő csoport facilitálása

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Köszönet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet projektben részt vevő fogvatartottjainak az előadás illusztrációjáért.