Életpálya-építés fiatalkorban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | A KOM-PASSZ program ismertetése „KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program GEBAUER FERENC MFPI, március 7.
SZÜLŐK SZEREPE A TUDATOS PÁLYAORIENTÁCIÓBAN
Mit mond a pályatanácsadás a családnak/ról?”
Pályaorientáció: a fiatalok minőségi munkaerő követelményeinek biztosítása a munkaerőpiacon A pályaorientáció jelenlegi helyzetének és a jövőre vonatkozó.
C szekció, Életpálya-tanácsadás modelljei Életpálya-tanácsadás a felsőoktatásban Vitaindító szekció-előadás április Dr. Borbély-Pecze Tibor.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Tájékoztatás a munkaerő-piaci szolgáltatásokról
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
Pályaorientációs és álláskeresési tanácsadói szolgáltatások
KOMPLEX TANÁCSADÓI RENDSZER
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
M OBILITÁSI HAJLANDÓSÁG VIZSGÁLATA FŐVÁROSI ÁLLÁSKERESŐK KÖRÉBEN Molnár Nikolett PhD-hallgató XI. MRTT vándorgyűlés Kaposvár, 2013.
D szekció, Mobilitás: a mozgás és változás TéT-je a felsőoktatásban
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
PALLÓ Felnőttképzési Tájékoztató Szolgálat A Debreceni Művelődési Központ új felnőttképzési szolgáltatása TÁMOP 3.2.3/09/
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
TÁMOP / „N ÉGY KISTÉRSÉG EGY PROJEKT ” M ARCALI, B ARCS, K ADARKÚT, N AGYATÁD S ZAKKÉPZÉS - SZERVEZÉSI T ÁRSULÁS Pályaválasztási, karrier-tanácsadási,
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Pályaorientáció, mint a foglalkoztathatóságot támogató eszköz
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A pályaválasztási szakemberek kompetenciái
A kistérségi szereplők funkciója a pályaorientációban
Számítógéppel támogatott pályaorientáció. Számítógéppel támogatott orientáció szerepe a munka- pályatanácsadásban Előnyei: Előnyei: A kutatások nagy része.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
Életpálya-támogatás az iskolában
Péter Katalin December 2. Aszód.  Hol dolgozik?  Hogyan?  Kikkel?  Milyen tevékenységeket végez?  Milyen eszközöket használ?  Mit szeret csinálni?
Elektronikus Munkaerőpiaci Adatbázis és Karrierpont Hálózat TÁMOP / ,,e-KARRIER” CSAT Egyesület Cím: 4025 Debrecen, Arany János utca.
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje Az egyéni pályatanácsadás.
A humán szolgáltatás európai uniós tendenciái Humán szolgáltatás jelene és jövője konferencia Gödöllő, 2009.május 14. Borbély-Pecze Tibor Bors
FELVÉTELI, avagy hogyan jelentkezünk középiskolába
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Kiss István.
Wiegersma: a tanácsadás szintjei
Középiskolások pénzügyi kultúrája felmérés eredményei Dr. Kovács Péter
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH programvezető
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető NFÜ- TISZK információs nap – március 3.
Az NPT tevékenységének bemutatása Borbély-Pecze Tibor Bors, NPT titkár március A szakadékok áthidalása Nemzeti Pályaorientációs Tanács – OÉT.
A Nemzeti Pályainformációs Portál Juhász Ágnes. Juhász Ágnes Az életpálya-tanácsadás kikötője ahonnan eljuthatunk minden információhoz.
Új pályainformációs eszközök - filmek Czanik Gábor.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Támop elképzelések az elégedettségi kérdőív készítéséről Nemzeti Pályaorientációs.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.
TÁMOP „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Előadó: Petromán Anikó.
Szinkronban Európával A nemzeti életpálya-tanácsadási rendszer február 21 Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors – programvezető, a Nemzeti Pályaorientációs.
Humánszolgáltatások a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központban.
A pályaorientációs konzultáció. A pályaorientáció fogalma: A pályaorientáció egy olyan folyamat, amely az igénybevevő egyéni igényeinek figyelembevételével.
A TÁMOP es projekt eredményei, lehetőségek és kilátások a jövőre nézve, a projekt keretében készült on-line eszközök használatának lehetőségei Borbély-Pecze.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető RFKB-NPT kapcsolattartás Az életpálya tanácsadás.
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – nemzeti életpálya-tanácsadó rendszer kialakítása Borbély-Pecze Tibor Bors, PhD programvezető.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – eszközfejlesztések a FIT-ek számára – NPK szakmai nap ( ) Borbély-Pecze.
Pályatanácsadói-kompetenciaprofil
Előadás címe: Tudom, változnom kell!!!
Nemzeti Pályaorientációs Tanács célok, feladatok
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A szakadékok áthidalása
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Előadás másolata:

Életpálya-építés fiatalkorban Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors Foglalkoztatási Hivatal

Miért kell foglalkozni az életpálya-építéssel? Mert megváltozott a világ körülöttünk Mert elvárás a tudatosság és az önállóság Mert magas a munkanélküliek száma Mert nem vagyunk eléggé felkészültek a változásokra Mert az iskolában viszonylag kevés idő jut erre a területre

Az életpálya-építés első lépései (15-24 év) Ekkor jellemző először, hogy tudatosan kezdünk tervezni hosszabb távra Pályát választunk, munkát választunk Keressük a saját életünk értelmét, célokat tűzünk ki Megjelenik a hivatástudat iránti vágy, a „szakemberré válni”-motívum Rájövünk, hogy céljaink elérése érdekében kompromisszumokra lesz szükség

Mire van szükség az életpálya-építéshez? Szakmai tudás birtoklása Tudatos tervezés Érdekérvényesítés Alkalmazkodóképesség Kompetenciák birtoklása Hogyan segíthet ebben az életpálya-tanácsadás?

Mit „tud” az életpálya-tanácsadás? Munkaerő-piaci és képzési ismeretek Pályafutáshoz kapcsolódó önismeret Pályaismeret

Hogyan tudja mindezt az életpálya-tanácsadás? Olyan interaktív folyamat, mely során a tanácsadó átsegíti a tanácskérőt azokon a döntési pontokon, elakadásokon, amelyekkel a tanácskérő élete során bármikor, és akár többször is szembesülhet. Egyénre szabott, a tanácskérő aktuális élethelyzetét figyelembe vevő célorientált, problémamegoldó tevékenység, amely a tanácsadó és a tanácskérő személyes kontaktusa révén vezet el a megoldáshoz. Komplex szolgáltatás, az életpálya-tanácsadó egy személyben képes támogatni a tanácskérőt - önismerettel kapcsolatban felmerülő kérdésekben, - a munkaerőpiaci ismeretek megszerzésében, - a pályákkal kapcsolatos ismeretek megszerzésében.

Milyen keretek között dolgozunk az életpálya-tanácsadás során? egyéni és csoportos tanácsadási keretek között, személyes és távtanácsadás (e-mail, telefon, skype) formájában, elérő programok (börzék, fesztiválok, kiállítások), Nemzeti Pályaorientációs Portálon

Nemzeti Pályaorientációs Portál www.eletpalya.munka.hu Kérdés: Milyen foglalkozások/munkakörök közül választhatok életem/karrierem során? Válasz: NPP Foglalkozáskereső Kérdés: Milyen szakképesítés megszerzésével vezet az út a kiszemelt foglalkozáshoz/munkakörhöz? Válasz: NPP Szakképesítés-kereső Kérdés: Melyik az elvárásaimnak legjobban megfelelő közoktatási intézmény? Válasz: NPP Közoktatási intézmények és Induló középiskolai osztályok keresője

Kérdés: Hogyan ismerhetem meg magam? Válasz: NPP önismereti kérdőívek Speciálisan középiskolásoknak/pályakezdőknek szóló kérdőívek: Miben vagyok erős? Képességek, készségek kérdőív Mennyire vagyok alkalmas saját vállalkozás indítására? Vállalkozási erőforrások kérdőív Mennyire vagyok nyitott a lakóhely-változtatásra, ingázásra? Mobilitás kérdőív Melyek a számunkra legfontosabb értékek, célok? Munkamotiváció és értékpreferencia kérdőív Milyen munkamód jellemző rám? Munkamód kérdőív

Kérdés: Hogy telik egy légiirányító napja Kérdés: Hogy telik egy légiirányító napja? Válasz: NPP foglalkozás-bemutató filmek 127 foglalkozás-bemutató film az NPP-n: …Animációsfilm-készítő, Stylist, Katasztrafóvédelem, Rendészeti szakmák, Konferencia- és rendezvényszervező, Lakberendező, dekoratőr, Multimédia-alkalmazásfejlesztő, Projektmenedzser, Pénzügyi elemző és befektetési tanácsadó, Pályázatíró, Üzletkötő, Weblapkészítő és a weblapszerkesztő…

Kérdés: Kihez fordulhatok tanácsért? Válasz: NPP tanácsadó-kereső Hamarosan indul az NPP tanácsadó-kereső, ami: segít megtalálni a kérdéseinkre választ adni képes tanácsadót/szolgáltatót lehetőséget ad akár személyes, akár távtanácsadási szolgáltatás igénybe vételére figyelembe veszi földrajzi elhelyezkedésünket lehetőséget ad arra, hogy előzetesen megismerjük a kiválasztott szakembert

Köszönöm a figyelmet!