M. O. S. T. Mértékkel, Okosan, Spórolj, Tervezz

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogy akarsz gyorsan pénzhez jutni? Avagy a jótündér elhagyta a varázspálcáját, úgyhogy ez maradt...
Advertisements

Dr. Dietz Ferenc polgármester Március 12.
KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Diákhitel Lehetőség és felelősség
Comenius Legyünk környezetbarát európai polgárok! 1Pápa
Alkossuk meg együtt a jövőt! Üzleti játék innovatív, sikerorientált hallgatók részére.
3 perc Tanári tevékenység Tanulói tevékenység Munkaforma • Bevezető • A pedagógus felvázolja a tanóra témáját. • Aktív figyelem • Frontális osztálymunka.
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ Családsegítő Szolgálatának bemutatása Készítette: Varga TündeHeves,
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
PÉNZÜGYI ISMERTEK Aktív bankügyletek
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n június 4. „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2010 Kontakt: Hajna.
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
NFT-s pályázati tapasztalatok és tanácsok Kellermann Éva május 20.
Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben
TÉT Platform Egyesület 1132 Budapest, Borbély u Tel.: Csontos Csaba TÉT Platform Közgyűlés.
A mentálhigénés képzés hatása a sepsiszentgyörgyi Családsegítő Központ működésére 1.A CS. S. K. rövid bemutatása: ben jött létre a FAMTERRA alapítvány.
SZÜLŐI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztési keretében között kitöltött szülői kérdőívek kiértékelése (A kérdőív kitöltésére.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
A magyar háztartások fizetési szokásai
É P Í T É S B E R U H Á Z Á S I II III IV Rostás Zoltán ÉPÍTÉSZETI PROGRAM GYAKORLAT.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Évközi beszámoló Képfeldolgozás csapat 2.
Készítette: Jakab Adrienn. Fogalmak  Család: A család emberek egy közössége, vagy több közösség kapcsolata, ahol a tagok között leszármazotti kapcsolat.
Országos kompetencia mérés A kompetencia mérés:  4., 6. és 8. évfolyamokon mérik a tanulók képességeit ált. iskolában, ill. a 10. évfolyamon középiskolában.
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Pénziránytű pénzügyi ismeretterjesztő honlap fiataloknak Háttér információk Szalay György Pénzügyi Kultúra Központ november 27.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Szűcs Norbert A SIP oktatási tapasztalatai Magyarországon.
Mire jó az internet? Kommunikáció a családdal, a barátokkal Elérhető információ és szórakozás Tanulási, ismerkedési, és felfedezési lehetőségek lehetőségek.
A válság hatása a háztartások fogyasztására
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
VÉDŐNŐI PREVENCIÓS SZAKMAI MŰHELY
1. 2 Mi a hitel? 3 Mi a hitel? - válasz A hitel olyan pénzösszeg, amelyet az egyik fél a másiknak egy meghatározott lejáratra ad. A hitel visszafizetése.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Fenntartható fejlődés a kereskedelemben
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
 Alapító tagjai az ELTE jogász, szociális munkás, szociológus, szociálpolitikus hallgatói, akik az ELTE ÁJK Pártfogói.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Készíts költségvetést! Gazdálkodj okosan!
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A lakossági ügyfelek részére kínált hiteltípusok.
A hitelekről hitelesen
PROJEKT-TERV Youth 2 Youth Innovációs Verseny Keretében Megvalósítandó Közösségi Készítette: Harmati Katalin, Lázi Alexandra, Perge Gábor /Sorsfordítók.
A diákok és a közösségi munka V/iszonya. Projektünk indíttatása: o A kötelező ötvenórás közösségi szolgálattal szemben a diákok ellenérzéssel viseltetnek.
A hitelekről hitelesen
2015.május 14.. A kérdőív elkészítésének a célja A szoftvert használók mindennapos problémáinak bemutatása A jelenlegi helyzet javítása a felmérés alapján.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Stressz-teszt. 2 Kampány fajtája: Életmódváltást támogató edukációs program Kategória: Egyéb, a többi kategóriába be nem sorolható médiacsatorna Kampányidőszak:
Gyermek- és ifjúsági addiktológia a napi gyakorlatban, a fejlesztés lehetséges útjai Arany Zoltán SZKTT ESZI Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum.
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
TÁMOP „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Előadó: Petromán Anikó.
5–6. A családi költségvetés
Jánoshalmi Kistérségi Tanács
Játék, szórakozás, egészség
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Oktatóbemutató címe Előadó: Név.
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Dr. Felvinczi Katalin Nemzeti Drogmegelőzési Intézet
Döntsünk okosan a hitelfelvételről!
Játékosított kooperációs tréning a hatékony közös munkáért
Jelen-vagy? Drogprevenció-kidolgozott tanterv
Előadás másolata:

M. O. S. T. Mértékkel, Okosan, Spórolj, Tervezz M.O.S.T! Mértékkel, Okosan, Spórolj, Tervezz! Prevenciós csoportfoglalkozás középiskolások részére a pénzkezelésről Adósságkezelési csoport TTKT ESZI Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ, Tatabánya

A program célja A program célja, hogy átfogó ismereteket adjon a háztartás fenntartásával kapcsolatos közüzemi díjakról, a felelősségteljes pénzkezelésről és hitelfelvételről. A célcsoport A város középiskoláiban tanuló diákok részére dolgoztuk ki programunkat.

A program négy részből áll Pénzgazdálkodási totó és PPS bemutatóval tartott előadás PPS bemutató és kiscsoportos feladatmegoldás Óriás társasjáték (közösségi munkára is alkalmas) PPS bemutató a takarékosságról és visszajelző kérdőív

1. A tesztírás és PPS bemutató Pénzgazdálkodási totó: 10 perc alatt kitölthető. a következő találkozásra kiértékeljük. jeligével azonosítjuk a teszteket. ráadás feladat egy sárga csekk kitöltése:

1/2. A tesztírás és PPS bemutató Power Point bemutató keretében beszélgetünk a fiatalokkal a háztartás bevételeiről, kiadásairól, a fogyasztási szokásokról, a közüzemi díjakról, a rezsifizetés lehetőségeiről, a család fizetőképességét veszélyeztető tényezőkről, valamint a hitelekről.

1/3. A tesztírás és PPS bemutató Hitelek fajtái: Lakáshitel, jelzáloghitel Hitelkártya, folyószámlahitel Autóhitel, lízing Gyorskölcsön Áruhitel Diákhitel

1/4. A tesztírás és PPS bemutató Felelős hitelfelvétel Hitelajánlat kérése több banktól! Tudjuk fizetni a futamidő végéig? Tényleg szükség van rá??

2. PPS bemutató és kiscsoportos feladatmegoldás Bemutatjuk egy család gazdasági és hitelválság hatására bekövetkező anyagi összeomlását. Szolgáltatások kikapcsolása Behajtási eljárás folyamata Végrehajtási eljárás

2/2. PPS bemutató és kiscsoportos feladatmegoldás Csoportokba szervezzük a résztvevőket, feladatuk a krízis elhárítási lehetőségeinek megtalálása. Minden csoport megkapja a PPS bemutató kicsinyített nyomtatott változatát és egy lapra felírják a válaszaikat.

2/3. PPS bemutató és kiscsoportos feladatmegoldás A csoportfeladat végén közösen értékeljük a csapatok megoldásait. A válaszokat táblára írjuk. A kiértékelt, javított, lepontozott kérdőíveket visszaadjuk a diákoknak, illetve megkapják a teszt értékelését is.

3. Óriás társasjáték Óriás társasjáték a gazdálkodj okosan játék mintájára(közösségi munkára is alkalmas). A játék saját fejlesztés: egyszerű játékmenet és sok váratlan fizetnivaló jellemzi. Maguk a játékosok a bábuk is egyben és egyszerre 3 csapat (2 fő/csapat) játszhatja. Különböző jövedelmekkel és családi összetétellel indulhatnak a játékosok, és az nyer, akinek a legtöbb pénze marad.

M.O.S.T! JÁTSSZ! - óriás társasjáték

4. PPS bemutató a takarékosságról és visszajelző kérdőív Gyakorlati tanácsok takarékosságról és pénzkezelésről: A pénz fogalma. Jelenlegi minimálbér, járulékok. Kétkeresős család kiadásainak bemutatása KSH adatok alapján.

4/2. PPS bemutató a takarékosságról és visszajelző kérdőív Spórolási tippek, ötletek. Háztartási energia takarékos használata. Családi költségvetés fontossága. Tartalékképzés jelentősége.

4/3. PPS bemutató a takarékosságról és visszajelző kérdőív A program értékelése a tanulók által. Ötletek, javaslatok. Mi volt új információ? Mi tetszett a legjobban?

KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET! TTKT ESZI Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ Tatabánya, 2013