ÉPÍTŐIPARI TISZK Pogány Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építészeti, Informatikai Szakközépiskola és Gimnázium 1183 Budapest Thököly utca 11. Schulek Frigyes.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Advertisements

GANZ ÁBRAHÁM KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
Kompetencia alapú oktatás TÁMOP pályázat Rumi Rajki István ÁMK Rum.
Jó gyakorlat „A 21. század gyermekeiért” – IKT eszközök használata egy inkluzív iskolában II. Rákóczi Ferenc Tagiskola 7400 Kaposvár, Kanizsai u
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
„SZAKMÁK VONZÁSÁBAN” – A szakképzés jelene és jövője Szakmai konferencia május 10.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Matematika és módszertana
Tehetségpont létrehozása
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
Pénziskola Az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában.
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
„Kompetencia alapú oktatás- egyenlő hozzáférés a vésztői Szabó Pál Általános Iskolában” TÁMOP / „ Az első mag ezerszer újra kel, folyton.
TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben - TÁJÉKOZTATÓ -
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
Innováció Kecskéd közoktatási intézményeiben
Informatika matematika speciális tagozat - tematika évfolyam -
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
A kerettantervek fejlesztése
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
TÁMOP /1-2F „Mércénk az ember” Oktatásfejlesztési munkacsoport.
Humán TISZK Záró konferencia szeptember 16. Mércénk az ember TÁMOP /1-2F
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
IKT ÉS ISKOLAFEJLESZTÉS
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Jó gyakorlatok listája Dobó István Gimnázium 2012.
Felnőttoktatási tájékoztatója
Szakmai munkánk a pályázatban
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Számtani és mértani közép
Az Apáczai Kiadó átdolgozott matematika tankönyveinek bemutatása 5. -6
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Szaktanári Segédlet Tananyagfejlesztés A TÁMOP /2 projekt keretein belül.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
GeoGebra Dinamikus matematika mindenkinek
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A nemzetiségi oktatás régi-új sarkalatos pontjai.
Varga Noémi Judit. Mi köze a szövegnek a matematikához?
Gépgyártástechnológus technikus modulrendszerű képzésének BEMUTATÁSA Gépipari, Közlekedési Szakközép- és Szakiskola Jendrassik György Tagintézmény SZOLNOK.
Nem szakrendszerű oktatás augusztus 25.. A nem szakrendszerű oktatás célja, feladata Alapvető készségek és képességek tanuláshoz szükséges kulcskompetenciák.
Bemutatkozik A Debreceni Szakképzési Centrum Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolája NYITOTT KAPUK NAPJA
TRIGONOMETRIA.
Szent László Középiskola Szekszárd
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
Kompetencia alapú szakoktatás
Előadás másolata:

ÉPÍTŐIPARI TISZK Pogány Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építészeti, Informatikai Szakközépiskola és Gimnázium 1183 Budapest Thököly utca 11. Schulek Frigyes Kéttannyelvű Építőipari Műszaki Szakközépiskola 1087 Budapest Mosonyi utca 6. Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskola 1149 Budapest Várna utca 21/b.

TÁMOP 2.2.3 A TISZK rendszer továbbfejlesztése: „ A szervezetfejlesztés, pedagógusok módszertani és szakmai fejlesztése, valamint tananyagfejlesztés az Építőipari TISZK-ben a szakképzés munkaerő-piaci elvárásainak megfelelően. Továbbképzések Tananyagfejlesztés Szakmai Konferenciák Ösztöndíjak, pályázatok, versenyek diákoknak Karrierépítés, munkaerőpiacra felkészítő kompetencia-fejlesztő táborok Környezettudatos nevelés Pályakövetési rendszer kialakítása - Minőségfejlesztés: tanúsítás MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány szerint

Tananyagfejlesztés Tanári segédletek - Szociális kompetenciák fejlesztési óratervei 11-12 évfolyam: „Jól működünk, ha együtt működünk” - Tanári módszertani segédlet az egyes építőipari Szakmák tanulására alkalmas SNI, valamint a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók oktatásához 9-14. évfolyam: „Segíthetek?...Segíthetek!” Tanulói jegyzetek - Kapcsolattartás - Szervezési feladatok - Költségvetési feladatgyűjtemény - CAD feladatsor - Fizika feladatgyűjtemény - Matematika példatár - Anyagmennyiség számítása, anyagrendelés - Kitűzési ismeretek és feladatok - Digitális tananyag 15 modulhoz

Matematika példatár A 9-12-es tanulóknak készült, akik az Építőipari TISZK-ben tanulnak szakiskolai vagy alapozó képzésben. Elsődleges célunk, hogy az építőipari szakmák szaknyelvét, az építészet és a szakma szeretetét a mindennapi élet gyakorlati feladatain keresztül még közelebb hozzuk diákjainkhoz. Igyekeztünk olyan példákat összeállítani, amelyek valós építészeti problémákkal, életközi helyzetekkel foglalkoznak. A használt adatok megfelelnek a valóságnak, azok konkrét tényeken alapulnak.

Matematika példatár Bárki, aki ezt a példatárat a kezébe veszi, látni fogja, hogy az építészet mennyire szerteágazó és milyen szoros kapcsolatba hozható a matematikával. A feladatokat minden témakörben három nehézségi szintre osztottuk. Az 1-es szintű feladatokat minden tanulónak meg kell tudni oldani, ugyanis ezekben a feladatokban az alapvető összefüggéseket kell alkalmazni. A 2-es szintű feladatokat azoknak a tanulóknak ajánljuk, akik matematikából középszinten szeretnének érettségizni, mivel az alapvető összefüggéseken túl szükség van az összetettebb gondolkodás elsajátítására is. A 3-as szintű feladatok azoknak a tanulóknak készültek, akik építészeti pályán szeretnének továbbtanulni, illetve matematikából emelt szinten szeretnének érettségizni.

A példatár fejezetei Százalékszámítás Síkidomok kerülete és területe Egyenlettel vagy egyenletrendszerrel megoldható szöveges feladatok Függvények Statisztika Egybevágósági transzformációk Hasonlóság Koordináta-geometria Sorozatok - Térgeometria

A példatár készítésének előzményei 30 órás továbbképzés Vizsgadolgozat elkészítése - tananyagtervező tábla készítése egy fejezethez - tanmenet sablon készítése Tanúsítvány megszerzése Konzultáció a mentorral Munkacsoport megbeszélés: határidők és a konkrét feladatok lerögzítése

Matematika feladatgyűjtemény az építőipari szakmák tanulása során TANANYAGTERVEZŐ TÁBLA – TANANYAG Cím megnevezés Matematika feladatgyűjtemény az építőipari szakmák tanulása során Tanulási idő: Heti 3x45 perc Célcsoport: Építőipari TISZK szakiskolai és szakközépiskolai tanulók, nappali képzés 9-12. évfolyam Általános célja: Általános cél Az építőipari szak-és szakközépiskolát választott diákok szakmaszeretetét és az építőipari szakmák szaknyelvét valamint a szükséges kompetenciákat a matematika és fizika órán komplex módon úgy fejlesztjük, hogy a szakmát és a közismereti tárgyakat szoros kapcsolatba hozzuk egymással, miközben a matematika tantárgy helyi tantervben meghatározott követelményeire készítjük fel a tanulókat. Konkrét célok 1. Egyéni fejlesztés azzal, hogy a feladatokat három szintre tagoljuk minden témakörben. 2. Társas együttműködés kompetenciájának fejlesztése a feladatok megoldása során a kooperatív tanulási technikák alkalmazásával. 3. Önálló tanulás fejlesztése és ennek ellenőrzése a feladatok végén található végeredmények megadásával. 4. A szövegértés kompetenciájának fejlesztése azáltal, hogy a feladat szövegét felolvastatjuk a tanulókkal, és saját szavaikkal értelmeztetjük azt. Ezért a feladatok szövegezésében törekszünk az egyszerű, világos mondatok megfogalmazására és a kulcsszavak kiemelésére. 5. A logikus gondolkodás fejlesztése a feladatokban alkalmazandó matematikai összefüggések használata során. 6. A problémamegoldó gondolkodás fejlesztése azáltal, hogy minden tanuló megpróbálja az egyre nehezebb feladatok megoldását is. 7. A feladatok megoldása során a tanulók használják a függvénytáblázatot és a számológépet, melyekre meg kell tanítani őket. 8. A feladatok megoldása során olyan kompetenciákat sajátítsanak el a diákok, amelyek képessé teszik őket arra, hogy a mindennapi életben hasonló problémákat is meg tudjanak oldani.

TANANYAGTERVEZŐ-TÁBLA – TANÍTÁSI EGYSÉG Cím/megnevezés: III fejezet: Síkidomok területének és kerületének kiszámítása Tanulási idő: 9. Évfolyam 3x45 perc 10. évfolyam3x45 perc 11. évfolyam3x45 perc Célok: 1 A[PA1  tanuló legyen képes alkalmazni a síkidomok kerület- és területszámításának képleteit. 2. Képes legyen általános síkidomok alap síkidomokká történő átalakítására.  [PA1]Stilisztikai kérdés, de tegyük ki az alanyt. Ki legyen képes? Legalább az első mondatokban! A konkrét célokhoz tartozó követelmények Alkalmazandó ismeretek (fogalmak, adatok, összefüggések stb.) Készség-, képesség- és kompetenciafejlesztési fókuszok Megjegyzés Tudja a kerület- és területszámításának képleteit alkalmazni. Alkalmazza a síkgeometria definícióit és tételeit. terület- és kerület számításának képletei szögfüggvények Pitagorasz-tétel szinusz és koszinusz tétel síkidomok tulajdonságai Képes legyen a hétköznapi életben egyszerűbb számításokat elvégezni ebben a témakörben N Legyen képes összehasonlítani az alap síkidonmokat egymással. Síkidomok és tulajdonságaik Mérés és összehasonlítás

TANMENET Sorszám Tanítási egység – témakör címe Időtartam A tanítási egység típusa Tanóra (45 perc) Dupla óra (2x45 perc) Gyakorlat (...x45 perc) Egyéb: … (…x45 perc) 1. Százalékszámítás 9. évf. 5x45 perc tanóra 2. Egyenlettel megoldható szöveges feladatok 9. évf. 4x45 perc 10. évf. 3x45 perc 3. Síkidomok területének és kerületének kiszámítása 9. évf. 3x45 perc 10. évf. 3x45 perc 11. évf. 3x45 perc 4. Függvények 11. évf. 4x45 perc 5. Statisztika 10. évf. 5x45 perc 6. Egybevágósági transzformációk 9. évf. 10x45 perc 7. Hasonlóság 10. évf. 10x45 perc 8. Koordináta geometria 11. évf. 12x45 perc 9. Sorozatok 12. évf. 10x45 perc 10. Térgeometria 12. évf. 18x45 perc

Feladatok kitalálása, megírása Felhasznált irodalom kiválasztása Otthoni munka Konzultáció - építész tanárokkal - a munkacsoport tagjaival - a mentorral A feladatok számítógépre vitele - ábrák készítése - grafikonok készítése - végeredmények kiszámítása

A példatár lektorálása Mentor: formai korrektúra Nyelvi lektor: nyelvhelyesség ellenőrzése Szakmai lektor: matematikai korrektúra Nyomda: szöveg, ábrák, grafikonok nyomtathatósága

Fenntarthatóság Példatár megismertetése a TISZK-en belüli kollégákkal Példatár megismertetése TISZK-e kívüli matematika szakos kollégákkal Példatár használata a matematika órákon A feladatokhoz megoldókulcs készítése tanulókkal A feladatok német nyelvre történő lefordítása tanulókkal A feladatok használata házi vagy külső tanulmányi versenyeken

Megoldókulcs a 2. fejezethez Síkidomok kerülete és területe Szintű feladat 31. feladat: Egy burkolóbrigád azt a feladatot kapta, hogy számítsa ki, hány négyzetméter parketta szükséges a paralelogramma alakú táncparkett burkolásához, ha a paralelogramma egyik szöge 150º-os, a kisebbik oldala 7m, a nagyobbik oldala 13m. Eine Steinsetzergruppe hat zu berechnen, wie viel Quadratmeter Parkett man zur Bedeckung einer parallelogrammförmigen Tanzfläche braucht, wenn ein Winkel des Parallelogramms 150° beträgt bzw. die kürzere Seite 7 m und die längere 13 m lang ist. Tehát a táncparkett burkolásához 45,5 m2 parketta szükséges.

Megoldókulcs a 2. fejezethez Síkidomok kerülete és területe 2. Szintű feladatok 51.Egy társasház legfelső emeletére húrtrapéz alapterületű teraszt terveztek, amelynek alapjai 5m és 10m, szárai 3m hosszúak. Hány négyzetméterrel nőne meg a terasz területe, ha az alapok távolságának változtatása nélkül a lehető legkisebb alapterületű téglalappá alakítanák? 51. Auf die oberste Etage eines Mehrfamilienhauses wurde eine Terrasse in der Form eines gleichschenkligen Trapezes geplant, dessen Grundseiten 5 m bzw. 10 m betragen und dessen Schenkel 3 m lang sind. Um wie viel Quadratmeter würde sich die Fläche der Terrasse vergrößern, wenn man sie zu einem Rechteck mit möglichst kleiner Fläche umwandeln würde?

Megoldókulcs a 2. fejezethez Síkidomok kerülete és területe 2. Szintű feladatok 5 m Pitagorasz tétel: 2,52 + m2=32 6,25+m2=9 m2=2,75 (m>0) m=1,66m Trapéz területe: T1=(10+5)/2*1,66=12,45m2 Téglalap területe: T2=10*1,66=16,6m2 T2-T1=16,6m2-12,45m2=4,15m2 A terasz területe 4,15m2-rel nőne meg. 3 m m 3 m 2,5 m 5 m 2,5 m

Megoldókulcs a 2. fejezethez Síkidomok kerülete és területe 3. Szintű feladatok 59. feladat:Egy közintézmény homlokzatán egy olyan 3m magas óriási körszelet alakú üvegtáblát helyeznek el, amelyet egy 4,5m sugarú kör alakú üvegtáblából vágtak le. Ebben kialakítanak egy olyan kör formájú óra beszereléséhez szükséges lukat, amely a lehető legnagyobb óra befogadására alkalmas. Az óra mindkét oldalánál elhelyeznek egy-egy kör alakú, hőmérséklet és páratartalom mérésére alkalmas szerkezetet, amelyek az órát, a boltívet és a vízszintes keresztfát is érintik. Milyen hosszú a hőmérő mutatója?

Megoldókulcs a 2. fejezethez Síkidomok kerülete és területe 3. Szintű feladatok 59. An der Fassade eines Instituts wird eine 3 m hohe kreissegmentförmige Glasscheibe angebracht, die aus einem kreisförmigen Glas mit 4,5 m langem Radius ausgeschnitten wurde. In dieser Glasscheibe wird ein Loch zum Einstellen der größtmöglichen kreisförmigen Uhr ausgeformt. Auf beiden Seiten der Uhr werden je ein kreisförmiges Apparat zur Temperatur- und Feuchtigkeitsmessung aufgestellt, das sowohl die Uhr als auch den Wölbungsbogen und das horizontale Querholz berührt. Wie lang ist der Zeiger des Thermometers?

Megoldókulcs a 2. fejezethez Síkidomok kerülete és területe 3. Szintű feladatok OO2P háromszögben: cosα=(1,5+r)/(4,5-r) OO1O2 háromszögben a koszinusztétel: (1,5+r)2=(4,5-r)2+32-2(4,5-r)3cosα (1,5+r)2=(4,5-r)2+32 -2(4,5-r)3(1,5+r)/(4,5-r) (1,5+r)2=(4,5-r)2+32-6(1,5+r) 2,25+3r+r2=20,25-9r+r2+9-9-6r 18r=18 r=1m A hőmérő mutatója 1m.

Megoldókulcs a 3. fejezethez Egyenlettel vagy egyenletrendszerrel megoldható szöveges feladatok Szintű feladatok 68. Feladat: Az építkezésnél egy téglalap alakú vizes aknát kell kiásni úgy, hogy az egyik oldala 1,6 m-rel rövidebb a másik oldalnál. Kerülete háromszorosa a hosszabbik oldalnak. Mekkora négyzetméternyi területen kell elkezdeni a vizes akna kiásását? K=3a=2(a-1,6+a) 3a=4a-3,2 a=3,2m, a-1,6=1,6m T=3,2*1,6=5,12m2 Tehát 5,12m2-en kell elkezdeni a vizes akna kiásását. a-1,6 a

Megoldókulcs a 3. fejezethez Egyenlettel vagy egyenletrendszerrel megoldható szöveges feladatok 2. Szintű feladatok 81. Feladat: Három és fél tonnás födémpanelt daruval emelnek fel. A daru azonban elromlott, így egy kis időre le kellett állni a munkával. A karbantartó munkás a hibát egyedül csak 24 óra alatt tudta volna megjavítani. Mivel a munka sürgős volt, segítőtársat kapott, és így a javítást együtt 13 óra 20 perc alatt elvégezték. Hány óra alatt javította volna meg a gépet a segítő munkás egyedül? 40/72+40/3x=1 40x+960=72x 960=32x X=30 A segítő munkás egyedül 30 óra alatt javította volna meg a gépet. Idő (h) Teljesítmény 1 óra alatt Munka 40/3h-ra 1. 24 1/24 (40/3)/24 =40/72 2. x 1/x (40/3)/x =40/3x együtt 13h 20min= 13 1/3= 40/3 1/(40/3) (40/3)/(40/3) =1

Megoldókulcs a 3. fejezethez Egyenlettel vagy egyenletrendszerrel megoldható szöveges feladatok 3. Szintű feladatok 98. Feladat: Az elvégzett munkáért kapott bért a munkáscsoport egymás között osztja szét. Az első kap 20000 Ft-ot és a maradék tizedrészét, a második kap 40000 Ft-ot és a maradéknak szintén a tizedrészét, és így tovább. Az osztozkodás után kiderült, hogy a munkások mindegyike egyenlő összeget kapott. Hányan voltak a munkások, és mennyit kaptak a munkáért fejenként? 1.ember: 20000+(x-20000)/10=18000+x/10 2.ember: 40000+(x-40000-18000-x/10) 18000+x/10=40000+(x-40000-18000-x/10) X=1620000Ft. 1.ember=2.ember=180000Ft. 1620000/180000=9fő 9 munkás dolgozott és fejenként 180000 Ft-t kaptak az elvégzett munkáért.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET Készítette: Bűrösné Bohacsek Adrienne Építőipari TISZK Pogány Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építészeti Szakközépiskola és Gimnázium Tanulmányi igazgatóhelyettes Matematika-fizika szakos tanár TISZK koordinátor Humánerőforrás fejlesztési munkacsoport-vezető