V. ETR konferencia 2008. április 10-11 Fogalomrendszer: ETR & ETN Kodácsy Tamás etn at kodasoft.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felsőoktatási szakképzési programok
Advertisements

Oktatásszervezési változások. Mintatantervi változások.
Adatszolgáltatási igények kezelése
Tájékoztató a kötelezően választható szakirányokról és specializációkról Német Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék.
Tanulmányi rendszerek kommunikációs szerepe a felsőoktatási intézményekben. FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA, 2005.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
ETR Tanügy DEXTER Informatikai kft.. ETR Képesítési követelmények Tantervek Oktatási Tevékenység Oktatási folyamat Szervezése, lebonyolítása Erőforrások.
A BSC tantervek várható struktúrája szakok, képzések a hallgatóknál – ETR3 A hallgató jelentkezik a felvételi tájékoztatóban meghirdetett szakra, és felveszik.
Andragógia MA Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományok Intézete.
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Pontszámítás BSc,osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetén, 2011 Nagy Pontszámítási Nap Felvételi összpontszám ( pont): -Tanulmányi.
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
„ A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának.
E gységes T anulmányi R endszer ®. A rendszerhez történő hozzáférés  A felhasználói nevet és a jelszót a Tanulmányi Osztály adja  Az ETR Internetes.
Viszket Anita Fogalomrendszer: ETR 1/11.
Az intézményi kapacitások hatásai az oktatásszervezésre Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal ZMNE október 28.
Kommunikáció az egyetemen hallgatói konferencia Pécs, április 26.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Szakképzési dokumentumok
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
© 2005 The Gallup Organization T HE G ALLUP O RGANIZATION Országos Kreditmonitoring vizsgálat az oktatók körében - ábrasor
IV. Országos Kreditfórum június 22. Kodácsy Tamás (OKT, KRE) Reflexió az Országos Kreditmonitoring (Gallup, 2005) hallgatókat érintő részéhez A dokumentumban.
1 Tájékoztató a tantárgyakról és a jegyzetekről Digitális oktatási gyűjtemény az ALEPH könyvtári rendszerben.
A felsőoktatási képesítési keret tervezete és megvalósulása Magyarországon Derényi András.
EUROPASS.
A tanárképzés szerkezete
Tájékoztató az Angoltanári MA-ról
Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2. ütem (TÁMOP / ) Főkedvezményezett: Educatio Társadalmi.
Tanári mesterképzés Tájékoztató Dr. Szabó Antal
Tájékoztató 10. osztályosoknak
Jegybeírás tanszéki, oktatói felületen
A könyvtár internetes katalógusa ALEPH - WebOpac.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 1. konferencia.
A maximális hallgatói létszám megállapítása Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
Mesterképzés Vállalkozásfejlesztés szak NYÍLT NAP
Tájékoztató 10. osztályosoknak Az érettségi vizsga Kötelező tárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv + 1 választott tárgy.
A Bologna-folyamat második ciklusa Gaál Zoltán, Molnár Károly, Sima Dezső FFK, dec. 2-3.
Az Alkalmazott bábjáték pedagógiájának Adaptálása
„EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ ÉSZAK- MAGYARORSZÁGI PEDAGÓGUSKÉPZÉS MINŐSÉGI MEGÚJÍTÁSÁÉRT” TÁMOP B.2-13/ K/5 ALMODUL: PEDAGÓGUSKÉPZÉS TELJES VERTIKUMÁT.
Gazdaságtudományi Kar Faculty of Economics Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről Miskolc, március 25. Veresné dr. Somosi.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Az Országos Képesítési Keretrendszer hatása a képzési és kimeneti követelményekre a felsőoktatásban Temesi József, egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
SZAKMAI GYAKORLAT Levelező tagozatos hallgatóknak SZEDMÁKNÉ DR. LAJTAI VIRÁG.
Képzési programok kidolgozottsága Csányi Róbert
Biztosítási matematika és kockázatelemzés I. Egészségbiztosítási szakirány Előadó és gyakorlatvezető: Vályi Sándor Fogadóóra: kedd 14-15, 208/4. szoba.
Gazdaságstatisztika Tantárgyi követelmények szeptember 6.
A Felsőoktatási Regisztrációs Központ és a felsőoktatás Bakonyi László, főigazgató.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
Emberi erőforrások FOKSZ. FOKSZ Felsőoktatási szakképzés 4 félév 2 szakirány: személyügyi és humánpolitikai 120 kredit  90 kredit, besorolási szakon.
Tájékoztató NGB_ak012.
Gazdaságstatisztika Tantárgyi követelmények 2017 ősz
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Tantárgyi követelmények szeptember 8.
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Nappali mesterszakjaink
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
Milyen idő lesz holnap? Időjárás-előrejelzés az ELTE-n
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
Hallgatói tájékoztató a kötelező szakmai gyakorlat részleteiről
Hallgatói tájékoztató a kötelező szakmai gyakorlat részleteiről
Gyker.uni-eszterhazy.hu A külső szakmai gyakorlatok adminisztrációját támogató rendszer használatának bemutatása EKE  Kutatáshasznosítási Iroda Gyakorlati.
Gyker.uni-eszterhazy.hu A külső szakmai gyakorlatok adminisztrációját támogató rendszer használatának bemutatása EKE  Kutatáshasznosítási Iroda Gyakorlati.
Előadás másolata:

V. ETR konferencia április Fogalomrendszer: ETR & ETN Kodácsy Tamás etn at kodasoft.hu

Fogalmak A magyar felsőoktatásban a KKK-k és a jogszabályok  aprólékosan szabályozzák a képzések tartalmi részét (ti. hogy mit kell tanítani egy képzésben),  de szinte teljesen szabadon hagyják az oktatás strukturális vonatkozásait: mit jelent és miből áll a kurzus, a tantárgy, a mintatanterv? De, a tanulmányi rendszerek és az intézményi oktatásszervezés szempontjából a tartalmi kérdések helyett a strukturális kérdések igazán lényegesek

Példák modul: többféle modul-fogalom létezik; a legáltalánosabban elterjedt szerint... (OKT, Kreditszótár) – tartalmi vagy strukturális? tantárgy: a szak tantervének szakmai alapegysége, amelyhez felvételi és teljesítési feltételek köthetők – de ezek valóban alapegységek? (max. tárgy / oktató MAB útmutató korlát miatt összevonások)‏ hogyan lehet csoportosítani a tantárgyakat strukturálisan?

Entitások Jellemző entitások a tanulmányi rendszerekben (ETN fogalmakkal):  kurzus (jogszabályokban definiálatlan): az oktatási folyamat kézzelfogható egysége, amelyhez időpont, hely, oktató és hallgató (max. létszám) tartozik („cursus”: futás, a tanulmányok tervezett sorozata XVI. sz.)‏  tantárgy: szakmai alapegység, a tanulmány tartalmi része (nem kötődik helyhez, időhöz)‏  mintatanterv: a tantárgyak csoportosítása, úgy, hogy kb 30 kredit/félév jelenjen meg

Egy tantárgy adatai (3) A tanulmányi tájékoztató szakokra vonatkozó tudnivalókat tartalmazó részét úgy kell összeállítani, hogy a hallgató megismerhesse: a) a mintatanterveket, a megszerezhető végzettségi szinteket és szakképzettségeket, illetve szakképesítéseket; b) a kötelező és kötelezően választható tantárgyak, tantervi egységek (a továbbiakban együttesen: tantárgy) mindegyikére vonatkozóan: ba) a tantárgy megnevezését, tanóra számát, kreditértékét, kódját, meghirdetési gyakoriságát bb) az oktatás nyelvét, bc) az előtanulmányi kötelezettségeket, bd) a tantárgy kötelező vagy kötelezően választható tantárgyként való besorolását, be) a tantárgy órarendi beosztását, bf) a tantárgy felelősét, és a tantárgy előadóját, bg) a tantárgy szakmai tartalma elsajátításának célját, bh) a rövid tantárgyprogramot, illetve a megszerzendő ismeretek, elsajátítandó alkalmazási (rész)készségek és (rész)kompetenciák leírását, bi) az évközi tanulmányi követelményeket, bj) a megszerzett ismeretek, elsajátított (rész)készségek és kompetenciák értékelését (félévközi jegy vagy vizsgajegy), bk) az értékelés módszerét, bl) az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló tanulmányi segédanyagokat, bm) az ajánlott irodalmat

Adatok és szintek M: mintatanterv szint, T: tantárgy szint, K: kurzus szint; dőlt betűs nincs jogszabályban

Dobozok A doboz a mintatantervben használható technikai kifejezés, amelynek célja, hogy az intézmény tantervi igényeit egy átlátható struktúrába szervezze. Az ETN-ben ötféle doboz fedi le a strukturális igényeket:  Egyszerű kötelező doboz (EK)‏  Egyszerű választható doboz (EV)‏  Összetett kötelező doboz (ÖK)‏  Összetett választható doboz (ÖV)‏  Szabadon választható doboz (SV)‏

Dobozok

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!