Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szerver oldali programozás
Advertisements

Nevezetes algoritmusok
Definíciók: Algoritmus: bármely véges sok lépéssel leírható tevékenység. Olyan pontos előírás, amely megmondja, hogy egy adott típushoz tartozó feladat.
Algoritmusok.
Kiválasztás (N,A,sorszam) i := 1 Ciklus amíg (A(i) nem T) i := i+1 Ciklus vége sorszam := i Eljárás vége Kiválasztás.
Programozási tételek, és „négyzetes” rendezések
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
3. előadás (2005. március 1.) Utasítások, tömbök
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Programozási alapismeretek 10. előadás
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE 2/  További programozási tételek További programozási tételek 
Programozás alapjai.
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
C A C nyelv utasításai.
C A C nyelv utasításai. Ismétlés Utasítások csoportosítása.
Egydimenziós tömbök. Deklarálás: var valtozónév:array[kezdőérték..végsőérték]of típus; type típusnév = array [kezdőérték..végsőérték] of típus; var valtozónév:
Gombkötő Attila Lineáris egyenlet.
Készítette: Pető László
Algoritmizálás Göncziné Kapros Katalin humaninformatika.ektf.hu.
Java programozási nyelv 2. rész – Vezérlő szerkezetek
ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 8.1/ Kiválogatás Specifikáció:  Bemenet: N:Egész, X:Tömb[1..N:Valami]
C++ Alapok, első óra Elemi típusok Vezérlési szerkezetek
Programozás I. Ciklusok
Vizuális és web programozás II.
ISZAM III.évf. részére Bunkóczi László
C nyelv utasításai.
Nevezetes algoritmusok Beszúrás Van egy n-1 elemű rendezett tömbünk. Be akarunk szúrni egy n-edik elemet. Egyik lehetőség, hogy végigszaladunk a tömbön,
Összetett adattípusok
Rendezési algoritmusok
Ismétlés.
Ciklusok: 2. Előltesztelő ciklus
Átalakítás előltesztelő ciklusból hátultesztelő ciklusba és fordítva.
Adatszerkezetek 1. előadás
Algoritmusok.
ALGORITMUS.
ismétlődő (azonos vagy hasonló) tevékenységek megvalósítására szolgál
ALGORITMUSOK.
Tömbök és programozási tételek
Ciklusok (iterációk).
Összetett adattípusok
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Algoritmusok.
Algoritmus szerkezetek
Visual Basic 2008 Express Edition
Nevezetes algoritmusok
Algoritmusok.
Programozási tételek.
Programozási tételek.
Programozás I. Típus algoritmusok
Feladatok (értékadás)
Török Katalin és Marosi Nóra 11/c. Pascal: Az es években megjelent magas szintű programozási nyelv, közel áll az emberi gondolkodáshoz. Nevét.
Algoritmizálás és programozás tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Az algoritmuskészítés.
Összeállította: Sashalmi Tibor
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 8.2/  További programozási.
Programozási alapismeretek 10. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 10.2/  Kiválogatás + összegzés.
C++2. Ciklusok elöltesztelő (for, while) A ciklusmag feldolgozása előtt történik a vizsgálat  lehet, hogy egyszer sem fut le. A soronkövetkező iteráció.
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
TÁMOP /1-2F Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam Alapvető programozási tételek megvalósítása Czigléczky Gábor 2009.
Programozás alapjai Készítette: Csiszár Nóra Anita
Programozási alapok.
Nevezetes algoritmusok
Eljaras linearis_kereses(adatok[],n)
Programozás C# -ban Elágazások.
A maximum kiválasztás algoritmusa
Lineáris keresés Keresés (N,A,sorszam) i := 1
ITERÁCIÓ.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Algoritmus készítés.
Programozási tételek.
Előadás másolata:

Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária Lenthár Lilla és Kalocsai Alexandra 12.osztály Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola Felkészítő tanár: Komáromi Annamária

Adatszerkezetek és programozás alapfogalmak Változó – névvel ellátott tároló hely a számítógép memóriájában Jellemzői: név, típus, tárbeli kezdőcím, érték Adatszerkezetek: elemi típus (egész számok, karakterek), összetett típusok, homogén- és heterogén típus; Számsorozat - Számok, amelyek valamiért összetartoznak, van közöttük valamilyen logikai kapcsolat N - gyakori kifejezés, jelentése tetszőleges mennyiség – tetszőleges darab N elemű sorozat - Tetszőleges elemszámú sorozat i. elem - A sorozat valamelyik, általában a vizsgált eleme i+1. elem - A sorozat valamelyik, általában a vizsgált elemét követő elem. Tömb - olyan homogén adatszerkezet, amelynek elemeit a sokaságon belül elfoglalt helyük alapján azonosítjuk.

Programozás vezérlési szerkezetek Szelekció - az utasítások ne minden esetben szekvenciálisan - egymást követve – hajtódjanak végre. Bizonyos tevékenységek elvégzése különböző feltételektől függően hajtódjon végre. Ciklus - A programozásban a ciklusok az ismételt utasítás vagy tevékenység vérehajtásának eszközei: - For ciklus - Pontosan tudjuk a programozás során, hogy a ciklus hányszor fogja a ciklusmag utasításait végrehajtani. - While ciklus - Az elöltesztelő ciklus megvizsgálja, hogy a ciklus feltétel fennáll-e. Ha igen, akkor lefuttatja a ciklusmagot, ha nem akkor a program ciklus utáni ponton folytatódik, azaz a ciklusmag kimarad. - Hátul tesztelő ciklus - A feltételvizsgálat a ciklusmag után áll, ezért a hátul tesztelő ciklusban a ciklusmag utasításai legalább egyszer lefutnak akkor is, ha ciklus feltétele hamis.

Algoritmus olyan megengedett lépésekből álló módszert, utasítás(sorozato)t, részletes útmutatást értünk, amely valamely felmerült probléma megoldására alkalmas. Például eljárást, algoritmust lehet adni két egész szám legnagyobb közös osztójának kiszámolására. a számítógépes programok általában tartalmaznak algoritmusokat, ezekkel utasítják a gépet az adott feladat végrehajtására. a konkrét algoritmus megadásához tudni kell, hogy mik a megengedett lépések.

Programozási tételek, nevezetes algoritmusok Összegzés tétele - adott egy N elemű számsorozat, határozzuk meg a sorozat összegét! Megjegyzés: a sorozat elemeit egy vektor tömbben tároljuk. Lineáris keresés algoritmus - adott egy N elemű sorozat, a sorozat elemein értelmezett T tulajdonság. Rendezési algoritmusok - Adott egy N elemű számsorozat, készítsük el a sorozat egy olyan permutációját, amelyre igaz, hogy a sorozat i. eleme az kisebb/ egyenlő, mint az i+1. eleme.

Insertion sort

Buborékrendezés - egy egyszerű algoritmus, amellyel egy véges (nem feltétlenül numerikus) sorozat – vagy számítástechnikai szóhasználattal élve egy tömb – elemei sorba rendezhetők [(n-1)n]/2 összehasonlítás elvégzésével, ahol n a sorozat elemeinek számát jelenti. CIKLUS i = n TŐL 2 IG { CIKLUS j = 1 TŐL i-1 IG { HA TOMB[j] > TOMB[j+1] AKKOR { CSERÉLD FEL ŐKET: TOMB[j], TOMB[j+1] } } }

Buborékrendezés

Kagylórendezés az adatokat mint egy két dimenziós mezőt tekinti ebből adódóan a rendszerezés először tömbönként történik ezt a folyamatot addig folytatjuk amíg már csak egy tömb marad meg ez után a többi rendszerezés Insertionsorttal vagy Bubblesorttal történik.

Koktélrendezés algoritmus egy tömb elemeinek sorba rendezésére A buborékrendezés tökéletesített változata, mely két irányból megy végig a tömbön.

Források http://www.topschool.hu/programozni-egyszeru.php#Adatszerkezetek http://vilagbiztonsag.hu/keptar/thumbnails.php?album=518 http://hu.wikipedia.org/wiki/Koktélrendezés