Az orvosi pszichológia és az alkalmazott lélektani szemlélet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MUNKAHELYI MENTÁLHIGIÉNÉ BIZTOSITÁSA PSZICHOLÓGIAI ESZKÖZÖKKEL A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSBAN DOLGOZÓK SZÁMÁRA Krekó Kata klinikai szakpszichológus Fővárosi Önkormányzat.
Advertisements

Orvosképzés Dél-Magyarországon Prof. Benedek György Dékán Általános Orvostuományi Kar Szegedi Tudományegyetem Orvosképzés Dél-Magyarországon Prof. Benedek.
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Miről beszélnek annyit…?!
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Szegedi Magatartástudományi Napok, jún. 5-6.
Rehabilitáció és dementia
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
Egészségpszichológiai konzultációs szolgálat orvostanhallgatók számára
Az orvosi szociológia oktatása a Szegedi Tudományegyetemen
A Bioetika Oktatása a Debreceni Egyetemen
Szociális munka az onkológiában
Orvosi antropológia program
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
BEVEZETÉS A PSZICHIÁTRIÁBA
Dr. Harangozó Judit Orvos-koordinátor Ébredések Alapítvány
Mivel foglalkozik a pszichológia?
A PSZICHOSZOMATIKUS ORVOSLÁS JELENE,
Franz Alexander, a pszichoszomatika zsenije…
A mentális betegségek osztályozása,
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Anamnézis, interjú. Rajzteszt
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Gyógyszerügyi szervezéstan február 3. Dr. Zelkó Romána.
Szavakkal operálva Az orvosi kommunikáció oktatása
Prof.Dr.Iván László Semmelweis Egyetem Budapest
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Pszichoszomatika Dr. Berghammer Rita SE Magatartástudományi Intézet
Pszichoterápia Dr. Berghammer Rita SE Magatartástudományi Intézet
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA: Történeti vázlat
1 éves tárgy Mindegyik félév 5 előadás 10 szeminárium Számonkérés:
Magatartástudományi Intézet
Dr. Pikó Bettina SZTE ÁOK Magatartástudományi Csoport, Szeged
Az Orvosi Antropológia oktatása a Pécsi Tudományegyetemen
Csabai Márta* és Molnár Péter** *MTA Pszichológiai Kutatóintézet;
Máténé Pusztai Annamária* Gődény Anna**
Tapasztalatok az orvosi szociológia oktatásával a Semmelweis Egyetemen
Klinikai pszichológus a közösségi pszichiátriában
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
A PSZICHIÁTRIA ALAPVONALAI
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
Pszichológiai Ismeretek
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Dr. C. Molnár Emma Szívügy Alapítvány. Szülészet-nőgyógyászati pszichológia A kismedence és medencefenék betegségei és a szexuális funkció Az ismeretlen.
Buda Béla dr. A krónikus beteg kommunikációs megnyilvánulásai
Gyermek - pszichoszomatika
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
egyetemi tanár, főigazgató
Képes Érzelmi Intelligencia Teszt a éves korosztály számára
„A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM – 15 – MI – 0092 projekt szakmai bemutatása Összeállította: Dr. Dobos László 3.KEMA Kuratórium.
PSZICHOPATOLÓGIAI ALAPFOGALMAK: Szorongásos és depresszív állapotok jellemzői Szorongásos és depresszív állapotok jellemzői Lajkó Károly SZTE, Pszichiátriai.
Közösségszervezés BA.
Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
Mentális zavarok osztályozási rendszere
Dr. Barabás Katalin SZTE ÁOK Magatartástudományi Csoport
MH 5. BOCSKAI ISTVÁN LÖVÉSZDANDÁR.
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
SZOCIÁLIS MUNKA MÓDSZEREK Pszichoterápiás módszerek
Előadás másolata:

Az orvosi pszichológia és az alkalmazott lélektani szemlélet Jó úton járunk? Dr. Rudisch Tibor SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika

Medizinische Psychologie Medical Psychology Psychological Medicine Kulcsszavak: Orvosi pszichológia Medizinische Psychologie Medical Psychology Psychological Medicine Medical University University of Medical School

EBERHARD KARLS UNIVERSITAT TÜBINGEN Institut für Medizinische Psychologie und Verhaltensneurobiologie Niels Birbaumer prof Szemináriumok és kurzusok "Pszichoonkologiai Intervenciók" „Igazságügyi pszichofiziológia: Gyakorlat hazugságdetektorral." Ki tud a stresszel legjobban megküzdeni? Megküzdési startégiák. Bevezetés egy viselkedtésterápiás módszerbe. Specifikus fóbiák szisztematikus deszezitizálása. Emlékezetzavarok Írni a gondolat erejével. Agy-Kompjúter-interface tanulmány. "Szociális Kognició. Személyészlelés. A személyiség és a tudományos gondolkodás

UNIVERSITATSKLINIK für PSYCHOSOMATISCHE MEDIZIN und PSYCHOTERAPIE Sektion Medizinische Psychologie Universitat Ulm Fakultat Medizin Harald C. Traue prof. A szekció 2003-ban alakult és koordinálja az orvosi pszichológai, szociológia, pszichoszomatika és pszichoterápia oktatási modulokat és az orvosi kommunikáció oktatását amely a képzés kulcsfontosságú szakterülete. A klinikai oktatás területéhez tartozik a biofeedback, emóció-, és fájdalomterápia alkalmazásának bemutatása az hallgatóknak. Kutatási területei: érzelem és viselkedés, az érzelmek kulturális meghatározottsága. Migráció. Kiégés szindróma. Saját fejlesztései közé tartozik az e-learning rendszer kidolgozása a humán orvostudományok területén.

UNIVERSITATSKLINIKUM HAMBURG-EPPENDORF Az orvosi pszichológia tantárgy Institut und Poliklinik für Medizinische Psychologie Prof. Dr. Monika Bullinger Az orvosi pszichológia tantárgy Az orvosi pszichológia természettudományos, lélektani és viselkedéstudományi alapszakterület, amely a pszichikus és szomatikus folyamatok közötti kapcsolatot elemzi. Az orvostudomány minden olyan kérdésfeltevése tárgya lehet az orvosi pszichológiának, amely megoldásához pszichológiai ismeretek, elméletek és módszerek szükségesek. Az orvosi pszichológia oktatás pszichológiai alapfogalmakat és jártasságokat közvetít, különös tekintettel az orvos beteg kapcsolatra és interjútechnikákra. Az orvosi szociológiával a tananyag szempontjából szoros együttműkődésben van.

TILBURG UNYVERSITY NETHERLAND Faculty of Social and Behavioural Sciences Department of Medical Psychology and Neuropsychology Az orvosi pszichológia részben olyan szakemberekből áll akik a pszichológiai jólét és a testi betegségek kapcsolatával foglalkoznak. Ez a részleg kétéves master programot futtat, amelyben a hallgatók az orvos-beteg kapcsolat kutatására szakosodnak. A többiek szakorvosok és klinikus pszichológusok akik betegekkel foglalkoznak és így kapcsolódnak be az oktatásba és a szupervízióba. Kutatási témák: a betegségek pszichológiai rizikó faktorai, életminőség krónikus betegségekben. Pszichikai és testi összefüggéseket elemeznek a fiziológiai és viselkedési változások vizsgálata során.

IMPERIAL COLLEGE of SCIENCE TECHNOLOGY and MEDICEN FACULTY of MEDICIN (UK) Psychological Medicine A tanszék a kutatásnak és a pszichiátria oktatásának vezető központja. Alapjában véve a pszichózisok monitorozásával a személyiségzavarokkal és szenvedélybetegségekkel foglalkoznak. Széles körű és összetett klinikai kutatásokat végeznek, longitudinális vizsgálatok, epidemiológia kutatás, meta-analízisek, és kutatáskoat végeznejk a legmodernebb képalkotó eljárásokkal.   OXFORD UNIVERSITY (UK) Az orvosi fakultáson belül nincs önálló orvosi pszichológiai intézett vagy magatartástudományi intézet.. DE VAN PSZICHOLÓGIA A MAGATARTÁSORVOLÁSBAN kurzus: prof Jan Atkinson által aki igazhgató helyettese a Visuális Rendszerek Fejlődése Kutatócsopotnak és a Kísérleti pszichológiai tanszék oktatója. A Pszichiátriai klinika klinikai pszichológusai is bekapcsolódnak az oktatásba. Tantárgytematika: A pszichológia különféle szakterületei, klinikai pszichológia(pszichopatológia), fejlődéslélektan (normál és kóros fejlődésmenet), oktatáspszichológia, kognitív pszichológia, viselkedéslélektan, szociális és egészség pszichológia.

UNIFORMED SERVICES UNIVERSITY OF THE HEALTH SCIENCES, BETHESDA, MARYLAND (USA) Clinical Psychology PhD Program Medical Psychology PhD Program DEPARTMENT OF MEDICAL PSYCHOLOGY, WESTMEAD HOSPITAL, AUSTRALIA (1982) Több mint 40 klinikai pszichológus és neuropszichológus lát el betegellátó tevékenységet és klinikai pszichológiai és orvosi pszichológia oktatást. A beteganyag nem csak pszichiátriai területről kerül ki, de foglalkoznak evészavarokkal, érzelmi és viselkedés zavarokkal, a kognitív és emócionális fejlődés zavarival, pszichoszomatikus zavarokkal, akut és krónikus fájdalommal az AIDS pszichológiai problémáival, stb. Klinikai, alkalmazott kutatásokat is végeznek a betegellátás optimalizálása érdekében

A kaleidoszkóp összeáll Society of Behavioral Medicin American Psychological Association of Health Psychology (APA) The Britisch Psychological Society, The Division of Health Psychology Magatartástudományi Intézetek Pszichológiai Társaság Egészségpszichológiai Szekció A humán területeken vagy éppen a gyógyításban dolgozók multidisciplináris összefogását és kommunikációját segítik elő

SZTE, ÁOK Magatartástudományi Intézet, Orvosi pszichológiai csoport Pszichiátriai Klinika, Klinikai pszichológiai csoport Szakemberek: Pszichoszomatikus szemléletű orvos, viselkedésterapeuta pszichiáter, klinikai szakpszichológusok, pszichológusok(PhD) Orvosi Pszichológia előadás tematika(III.évf) Az orvosi pszichológia szemlélete és határterületei Az öröklés és a környezet szerepe a személyiségfejlődében. Fejlődéslélektan, gyermeklélektan, korai társas viselkedés, kötődéselméletek A változásban lévő család. Családtervezés és terhesség A fiatal felnőtt kor és felnőttkor. Családi krízisek és családterápia. Az időskor, a haldoklás és a halál lélektana Az orvosi konzultáció, interjútechnikák A személyiség fogalma, személyiségelméletek. Pszichoanalitikus, behaviorista fenomenológiai megközelítése Pszichológiai szakvizsgálatok a beteg megismerésében A szociális környezet, szociálpszichológiai alapfogalmak Gyakorlati tematika Intelligencia és személyiség tesztek bemutatása részben saját élmény részben beteg segítségével. Interjútechnikák: betegbemutatás, problémaorientált pszichológiai interjú felvétele beteggel

ORVOSI PSZICHOLÓGIA ÁOK IV. évf A pszichoszomatikus személet és a személyiségelméletek. A beteggé válás folyamata és a compliance A pszichoneuroimmunológia alapja Pszichopatológiai alapfogalmak: A szorongásos és depresszív állapotok. A stressz jellemzői és következményei. A stressz szerepe a beteggé válás folyamatában. PTDS. Coping. A fájdalomszindrómák magatartásorvoslási szemlélete. A szív- és érrendszeri megbetegedések és a daganatos betegségek pszichoszomatikája. A segítő foglalkozás veszélyei. A kiégettség szindrómája. A gyógyítás pszichológiai vetülete. A pszichoterápia hatásmechanizmus és indikációja. A feltáró pszichoterápiák. A pszichoanalízis. A személyközpontú pszichoterápia. A tanácsadás szempontjai. A relaxációs módszerek, a hipnózis és biofeedback technikák. Viselkedésterápiás módszerek. Viselkedéselemzés. Kognitív terápiák. Gyakorlati tematika A csoportok a gyakorlatvezetők közötti körfogásban. Interjúk megbeszélése, orvos beteg kapcsolat elemzése filmélményen keresztül, esetbemutatás, Relaxációs csoport, a rossz hír közlése kommunikációs csoport, felszíni EMG, biofeedback, hipnoterápiás sajátélmény

Összefoglalva Orvosi pszichológia oktatási bázis anyaga országon belül 60-70% egyeztetve a képzőhelyek között többi egyéni specialitás Hazai orvosi pszichológiai bázis anyag lefedi a nemzetközi oktatási bázis anyagot a többi a vezető szakemberek irányultságának megfelelő egyéni specialitás Multidiszciplináris team munka az oktatás hazai és nemzetközi viszonylatban Magatartás orvoslás, magatartástudomány egészségpszichológia „szakemberek keretezése”

JÓ ÚTON JÁRUNK!