Adatbázisok. Alapfogalmak Az adatbázis (AB) fogalma alatt adatok halmazát értjük, amelyet egyének, csoportok, vállalatok használhatnak. Az adatbázisokban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ADATBÁZISOK.
Advertisements

Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
© Kozsik Tamás Adatbáziskezelés •Relációs adatbáziskezelők •Noha a Java objektum-elvű, egyelőre nem az objektum-elvű adatbáziskezelőket támogatja.
MICROSOFT OFFICE ACCESS 2003.
Informatika I. 6. Adattábla függvények, érzékenységi vizsgálatok.
Microsoft Office Programcsalád
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
Bevezetés. 2 DVD kódDVD címTípus DbDb Tagsági szám Vezeték névNévVárosLakcím Telefonszá m Kölcs.dátu m 2212ZorroKaland21287TóthBélaZentaFő utca
Access Adatbáziskezelés
Adatbázisok SQL. TARTALOM Szijártó M.2 Témakörök  Az SQL tulajdonságai  A műveletek fajtái  Objektum-műveletek  Lekérdezések Tulajdonságok és műveletek.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis I. Alapfogalmak.
SQL Structured Query Language
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
Adatbázis (alapfogalmak).
5. GYAKORLAT SQL CREATE TABLE, aktualizálás. S QL Structured Query Language A relációs adatbáziskezelés szabványos nyelve Nem algoritmikus, de beépíthető.
Microsoft Access I. Készítette: Rummel Szabolcs
A DBMS fő feladatai: - adatstruktúra (adatbázisséma) definiálása,
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Körlevél készítése.
Táblázat kezelő programok
Információ kezelés Az információ visszakeresésének lehetőségei.
Adatbázis-kezelés.
Az adatbázissal kapcsolatos tudnivalók
KOVÁCS DÁVID. ALAPFOGALMAK Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az.
5. TÉTEL. Helyzetfelmérés: A feladat elvégzéséhez tudnunk kell, hogy mi a kiinduló állapot, és mit szeretnénk elérni, vagyis mi a cél. A nem rég indított.
16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,
az MSAccess programmal
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
Adatbázis-kezelés
Adatbázis-kezelés Papp-Varga Zsuzsanna. Elérhetőségek    as.
Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.
MSACCESS Bevezetés. Üzemeltetés Hozzáférés Jogosultságok Karbantartás Mentés Stb. Felhasználói felület Űrlapok Jelentések Menük Stb. Adatnézetek, funkcionalitás.
Microsoft Office Programcsalád
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Tervezés, Normalizálás
Térkép. Mi az adat? Minden információ, amit tárolni kell. Minden információ, amit tárolni kell.  szám  szöveg  dátum  hang  kép, stb.
Statisztika, kutatásmódszertan I.
Dr. Krauszné Dr. Princz Mária Adatbázis rendszerek I.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
DDL – Adatdefiníciós nyelv
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
1 Sramó András Adatbázis-technológia V. előadás Adatbázis-technológia 5. előadás Az SQL.
ADATMODELLEZÉS ADATBÁZIS-KEZELÉS
Adatbázis-kezelés.
Kulcsok meghatározása a táblákban
Adatbázis alapfogalmak
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
 Adatbázis:  Valamilyen szempont szerint rendszerezett adathalmaz.  Adatbázis kezelés:  Adatok tárolása  Műveletek végzése az adatbázison; (Adatok.
Algoritmusok és adatszerkezetek
Adatbázis-kezelés 1-2. adatbázis-kezelő rendszer 1.új adatbázisokat hozhassanak (adat definició 2.lekérdezések és módosítások (adat manipuláció) 3.Támogassa.
Adatbázisszintű adatmodellek
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
Gazdasági informatika II (SZIE GTK GVAM 1. évfolyam) 2009/2010. tanév 2. félév.
Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
Készítette: Kiss András
Alapfogalmak Adat: rögzített ismeret
Kovács Gergely Péter Bevezetés
Adatbáziskezelés.
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
Relációs adatmodell, normálformák
Adatbázis-kezelés 2. Relációs adatbázisok.
Adatbázis-kezelés.
Előadás másolata:

Adatbázisok

Alapfogalmak Az adatbázis (AB) fogalma alatt adatok halmazát értjük, amelyet egyének, csoportok, vállalatok használhatnak. Az adatbázisokban szöveget, képeket, hang és multimédiás fájlokat őrizhetünk. Fontos, hogy az adatokat úgy szervezzék meg az AB, hogy az adatok ne ismétlődjönek feleslegesen.

Relációs adatbázisok A mai modern adatbázisok általában relációs adatbázisok. A relációs AB egy vagy több táblázatból (table) állnak, amelyek logikai összefüggésben állnak egymással. Minden táblázatnak saját neve van.

Ssz. Anyak. szám Név Szül. dátum Szül. hely Fénykép 10110d01 Nagy Mária Zenta d01 Kiss Péter Kanizsa d01 Szabó István Szabadka d01 Mézga Géza Budapest Táblázatok

Táblázatok A táblázatok sorokból állnak. Minden sor azonos típusú adatokat tartalmaz egy-egy objektumról. A sorokat rekordoknak (record) nevezzük. A rekordokat mezők (field) alkotják, amelyekben az objektumok tulajdonságait őrizzük.

Táblázatok A felépítésének a meghatározása és létrehozás A felépítés módosítása ÁtnevezésTörlés A táblázatokkal a következő műveletek végezhetők:

Adatbáziskezelő programok Adatok tárolása Adatok hozzáadása, módosítása és törlése másolásrendezés Ezek a programcsomagok lehetővé teszik az adtbázisok kezelését: Ilyen szoftverek : Microsof Access, Paradox, 3D stb.

Elsődleges kulcs Minden táblázatban kell, hogy legyen egy vagy több olyan mező, amely egyértelműen megkülönbözteti a rekordokat egymástól. Ezeket a mezőket nevezzük elsődleges kulcsnak (primary key) Egy táblázatban csak egy elsődleges kulcs definiálható. Az elsődleges kulcs lehet egyszerű és összetett.

Elsődleges kulcs Az egyszerű kulcsot egy mező alkotja. Az összetett kulcsot több mező alkotja, amelyben nem lehet fölösleges mező. (ha kivennénk egy mezőt, már nem alkotna elsődleges kulcsot)

Egyszerű kulcs SorszámAdományozóÖsszeg 100Köztársaság Önkormányzat Apáczai alap Önkormányzat6000

Összetett kulcs SorszámAdományozóÖsszeg 100Köztársaság Önkormányzat Önkormányzat Apáczai alap Önkormányzat Köztársaság Önkormányzat6000

Elsődleges kulcs A kulccsal kapcsolatos információk lehetnek külön tárolva, vagy együtt a táblázat adataival. A Paradox erre a célra külön fájl készít, melynek a kiterjesztése PX. Az Access minden információt egy közös fájlban őriz, amelynek a kiterjesztése MDB.

Másodlagos kulcs A táblázatok rekordjai fizikailag abban a sorrendben helyezkednek el a merevlemezen, amilyen sorrendben begépelték őket. Az adatok rendezettségét a másodlagos kulcs (Index) biztosítja: A fizikai táblázat rekordjainak logikai elrendezését hatérozza meg. A másodlagos kulcs meghatározza, hogy milyen rendezések szerint használhatjuk a táblázatot és lehetővé teszi az adatok gyorsabb hozzáférését.

Másodlagos kulcs Az adatok keresését elvégezhetjük szekven- ciálisan vagy index segítségével. Az index létrehozása egy új táblázatot eredményez, amelyben az egyik oszlopot az a mező képezi, amely szerint történik az indexelés. Ebben az oszlopban az adatok rendezettek lesznek. A második oszlopban a rekord sorszáma szerepel az eredeti táblázatban.

Másodlagos kulcs Vezeték -név Sorszám Almási1 Bodor2 Bodor1000 Fülöp Takács3Sorsz.Kódszm Név...Telefon1100AlmásiIstván BodorTibor TakácsÉva FülöpTibor BodorMária Index tábla Ösztöndíjak

Másodlagos kulcs Az indexelés kulcsa állhat több mezőből is. Ilyenkor a rendezés először az első szerint történik. Ha ebben előfordul ismétlődés, akkor ezen belül a második mező szerint történik a rendezés. Stb. Amikor egy másodlagos kulcsot aktiválunk, akkor az index tábla a RAM memóriába kerül..

Másodlagos kulcs A Delphi automatikusan végzi az indexfájlok frissítését, ha a táblázatban változás történik A másodlagos kulcs lehet: EgyszerűÖsszetettEgyedi

Kapcsolatok Az AB általában nem egy, hanem több táblázatot tartalmaz. Ezek a táblázatok relációban vannak egymással. Ez akkor fontos, amikor a felhasználó egyszerre több táblázatból is szeretne adatokat használni.

Kapcsolatok Sors z. Kódsz m Vezet ék- név Név...Telefon 1100 Almás i István BodorTibor Takác s Éva FülöpTibor BodorMária Sorszám Adomány ozó Összeg100 Köztársa ság Önkormá nyzat Apáczai alap Önkormá nyzat Köztársa ság Önkormá nyzat 6000

Kapcsolatok One-To-OneOne-to-ManyMany-To-OneMany-To-Many A kapcsolatok típusai:

Az adatbázisok integritása Az elsődleges kulcs mezőit kötelezően fel kell tölteni adatokkal A kapcsolt táblázatokban az adatok feltöltése és módosítása során figyelni kell, hogy ne kerüljönek a táblázatba nem megfelelő adatok. Kaszkádolt törlést kell használni: ha egy rekordot törölünk a táblázatból, akkor az összes hozzá kapcsolódó rekordokat is töröljük a többi kapcsolódó táblázatból Az integritás legfontosabb feltételei:

Lokális arhitektúra A Delphi a kapcsolatot az adtbázissal egy közvetítőn keresztül tartja: BDE (Dorland Database Engine) AlkalmazásBDEAdatbázis A felhasználó számítógépe Ezt nevezzük az adatbázis kezelő rendszerek Lokális architektúrája

Lokális arhitektúra A Delphi a kapcsolatot az adtbázissal egy közvetítőn keresztül tartja: BDE (Dorland Database Engine) AlkalmazásBDEAdatbázis A felhasználó számítógépe Ezt nevezzük az adatbázis kezelő rendszerek Lokális architektúrája

File-server arhitektúra AlkalmazásBDE Adatbázis helyi másolata A felhasználó számítógépe AlkalmazásBDE Adatbázis helyi másolata A felhasználó számítógépe Adatbázis Hálózati szerver

Kliens-server arhitektúra AlkalmazásBDE SQL -Links A felhasználó számítógépe AlkalmazásBDE SQL-Links A felhasználó számítógépe Adatbázis Távoli hálózati szerver Az adatbázis szervere