A magyar kötőszók története: kialakulásuk és fejlődésük az összetett mondatok szerkezeti típusaiban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Lépj tovább a szolgálatban!
Az élet igéje október.
Passzívház.
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Isten célja a gyülekezettel 2: Közösség
Alárendelő összetett mondatok II.
>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Gyülekeznek a felhők a felsőoktatás egén - avagy a cloud learning szárnyalása a kibertérben SERES – MISKOLCZI - FÓRIKA - LENGYEL.
7. Az idő mérésére használt csillagászati jelenségek
Többszörösen összetett mondatok
A mondatok csoportosítása
Az összetett mondat.
A HÍD. Régebben még az idő múlását különböző jelzésekkel érzékeltették. Például ha egy hajó miatt egy hidat kellett felemelni,kolomppal jelezték a kezdetét…
Az egyed-kapcsolat modell
Mikor még semmi nem létezett..
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
A magyar nyelvtörténet korszakai
A sztoikus lektonelmélet avagy mi az igazság hordozója? Arisztotelész példái: időtlen mondatok: ‚Minden ló állat’, ‚Egy ember sem kő’. A jellegzetes sztoikus.
Fent vagy valamelyik közösségi portálon?. A közösségi weboldalak, mint amilyen a Facebook, a MySpace vagy az iwiw, az oldalukon megjelenő reklámokból.
Szóbeli érettségi tétel (középszint) Témakör: Nyelvi szintek Tétel: A mellérendelő összetett mondatok mint logikai-tartalmi viszonyok A tétel forrása:
Kísérletek keményítővel. Ha megkérdezünk egy kisiskolást : Melyek az élet feltételei, akkor azt mondaná :oxigén, víz. Ha megkérdezünk egy kisiskolást.
Szófajok rendszere.
Mellérendelő összetett mondatok
Ruby nyelv. Története Yukihiro Matsumoto (szül ápr. 4.) alkotta meg, az ideális script nyelv hosszú eredménytelen keresése után. A lehetséges jelöltek.
Eredetük szükségessé vált a határozói viszonyok árnyaltabb kifejezése, újabb nyelvi eszközökkel erre analitikus (szintagma) és szintetikus szerkesztésmód.
A magyar igekötők kategóriájának a keletkezése, gyarapodása
A magyar igemódok és igeidők története
A számjelölés A melléknévfokozás A kiemelőjel
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Klikkelj az egérrel a következő képért... (A saját életed értékeli)
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
Mára ugyancsak megtépázta az idő a sárkányok létezését, mivel kizárólag mesékben bukkannak fel. A 16 század elején, az emberek elkedztek hinni a sárkányok.
A kotta, mint derékszögű koordinátarendszer
Minőségbiztosítás a gyógyszerészetben Zelkó Romána Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet.
MELLÉRENDELŐ ÖSSZETETT MONDATOK
Kelet-Közép-Európa eltérő fejlődése az érett középkorban
A szófajok.
HOL VAN AZ ÉLET? AZ ÉLET KÉT ALAPVETŐ ISMÉRVE 1.) Az élőlény logikus, ésszerű művelet. Hatalom amelyik szervezése alá vonja a tér és az idő törvényeit.
Minőségügy a gyógyszerészetben Zelkó Romána Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet.
hogy mitől zakatol a vonat?
1Objektumorientált elemzés és tervezés - Alapfogalmak Gyurkó György Objektumorientált elemzés és tervezés Alapfogalmak.
Buddhista logika és paradoxonok
Halmazműveletek.
Ne sírj, apám! – Don’t Cry Daddy! Apám meg én a kisszobában, csendes esti félhomályban, béke van, ő mégis sír. Én nézem, nézem meglepetten, szégyelli,
Confidential Asus Pocket Wireless Router WL-530gV2.
Nyisd meg a szívem, ó Jézus
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
A magyar nyelv történetének főbb korszakai
Szurikáták Készítette: Sinkovicsné Horváth Beatrix.
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.
Miért nem valóságos az idő?
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Kotzián Rudolf: Ahogyan szavaztál... (a 2004 december 5-i népszavazásról)
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
I. Eltér-e az alany-állítmány viselkedése az alárendelő szintagmáktól? Három helyen azt mondhatjuk, igen, ez a régi elmélet mellett szól. (Oda-vissza kérdezhetőség,
MÁJUSI IDÓJÁRÁS 2013-BAN ÉN ÍGY KÉSZÍTETTEM EL. KEZDETBEN  Kiválasztottam a témát, ami az időjárásjelentés lett  A hónapot is kiválasztottam ami a május.
BOLDOG VALENTIN NAPOT!.
Alárendelt és mellérendelt összetett mondatok
Az elvben figyelembe veendő kapcsolási rendek számáról képet kaphatunk, ha felmérjük az adott N és M áramok és egy-egy fűtő- és hűtőközeg.
Az élet igéje július.
„Elmenve azután számot vetettem magammal, s úgy találtam, hogy ennél az embernél bizony bölcsebb vagyok. Mert valószínű ugyan, hogy egyikünk sem tud semmi.
A probléma gyökere: a szuperpozíció elve
Máté András
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Szintagmatan, mondattan
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
A magyar nyelvtörténet korszakai © N. Fodor János, 2013.
13. A MELLÉRENDELŐ ÖSSZETETT MONDATOK FAJTÁI
Előadás másolata:

A magyar kötőszók története: kialakulásuk és fejlődésük az összetett mondatok szerkezeti típusaiban

A kötőszók keletkezési módjai: szófajváltás határozószókból: – az ősmagyar korban: hogy, ha, mert, mint – az ómagyar korban: : így, úgy, meg, hát, tehát, azért, sőt, továbbá, bátor, pedig – a középmagyar korban: azonban, ellenben, viszont, ugyan, úgy, szinte, mivel, amennyiben, minélfogva, mindazonáltal – az újmagyar korban: miszerint, következésképpen, valamint, mindamellett, miután partikulákból: – az ősmagyar korban: és, is, de – a középmagyar korban: ám, bár, ámbár, ámbátor módosítószókból: – az ómagyar korban: ugyanis igékből: – az ősmagyar korban: vagy, akár – az ómagyar korban: hiszen

A kötőszók keletkezési módjai: összetétel szerves összetétel: – az ősmagyar korban: avagy, azaz – az ómagyar korban: tudniillik, jóllehet szervetlen szókapcsolatokból: – az ősmagyar korban: hanem, hogynem – az ómagyar korban: mintha, hogyha, csakhogy – a középmagyar korban: mivelhogy, mégpedig – az újmagyar korban: ámde, éspedig, bárha

Szótársulások kötőszói szerepben Az ősmagyar korban: is – is, avagy – avagy, nemcsak – de, nem – hanem Az ómagyar korban: vagy –vagy, sem – sem, mind – mind, akár – akár; nem – de, nemcsak – hanem, nemcsak – de – is A középmagyar korban: hol – hol, részint – részint, noha – azért, ha – tehát, nemcsak – hanem – is Az újmagyar korban: majd – majd, egyrészt – másrészt, bár – is, ha – is, jóllehet – mégis, míg – azonban, mivel – tehát, valamint – is

A vonatkozó névmási kötőszók az ősmagyar korban: ki, mi, mely, hol, ha ‘ahová’, hogy, ahogy az ómagyar korban: mikor(on), miként, miképpen, mióta, mihelyt, mennyi; mint, miért, mert a középmagyar korban: aki, ami, amely, ahol, ahová