Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Szombathely 2011. május 3-5. A hulladékgazdálkodás szabályozása hasznosítási irányok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Projekt általános bemutatása
főigazgató-helyettes
A hulladékgazdálkodás eredményei és jövőképe Magyarországon
A papír hulladékként is érték
Ügyvezető igazgató, RHK Kft.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Elektronikus hulladékgazdálkodási adatszolgáltatás
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Mobil e-ügyintézési rendszer kifejlesztése
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Eger november 17. Építőipari ásványi- és másodnyersanyagok (Az EU „SARMA” projekt.
Zalaegerszeg december 13.
Baranya Megyei Önkormányzat
1 Hűtőközeg, hűtőberendezés ártalmatlanítás A kötelezettek teljesítési fegyelme KvVM workshop Zoltán Attila.
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1.Modul: 1.Modul: Általános kérdések, jogszabályok, eljárásrend Lukács-Lőrincz Rita.
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
A közszolgáltatási díj meghatározásának szempontrendszere Dr. Hornyák Margit hulladékgazdálkodási szakértő c. egyetemi docens XX. Nemzetközi Köztisztasági.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
A hulladékká vált gépjárművek kezelésének egyes kérdései A hulladékká vált gépjárművek kezelésére több magyar jogszabály is vonatkozik, amelyek az Európai.
Civil Kezdeményezések Programja
Kovács József elnökhelyettes Településszolgáltatási Egyesület Hajdúszoboszló, október 13.
Vasútszabályozási Osztály
COACH BioEnergy A biomassza energetikai hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – egy nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
Gondolatok a hulladékgazdálkodás területéről Budapest, március.
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
1 Változások az önkormányzatok évi tervezésének, gazdálkodásának szabályozásában.
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Építő hulladékgazdálkodás Az építőipar és a hulladékipar közös kihívásai Lion’s Garden Hotel – Budapest, XIV. Cházár András u május 16. Másodnyersanyagok.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Seite Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában.
1169/2011/EU jelölési rendelet
Kihívások az új jogszabálytervezet kialakítása során
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
Változások a hulladékgazdálkodás szabályozásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető Tokaj,2011.
A kémiai biztonságról közérthetően
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
Dr. Petrus József Csaba vezető-tanácsos Környezetfejlesztési Főosztály Felelős műszaki vezető – Szakmai nap című továbbképzés Budapest, február 08.
Az EU körkörös gazdaság koncepció Hartay Mihály MTVSZ hulladékgazdálkodási szakértő.
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
„Hatásvizsgálat” c. tanulmány szennyvíz és hulladék témakörben szerzett tapasztalatai „Fenntartható települések” workshop Tokaj, július Csillag.
VÁLTOZÁSOK A TERMÉKDÍJAS RENDSZERBEN 2012-től E+E és gumiabroncsok
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
Előadás másolata:

Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Szombathely május 3-5. A hulladékgazdálkodás szabályozása hasznosítási irányok A XXI. Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum és Kiállítás 2011.

Tartalom kötelezettségek, tények, lehetőségek, akadályok, megoldások

… kötelezettségek Első és talán legfontosabb elem az elfogadott 2008/98/EK rendelet és az abban foglaltak: 2020-ra el kell érni a 70%-os újrahasznosítási rátát. A kitermelt föld kikerül a hulladékkörből december 12-ig a hazai jogi szabályozásban meg kell jelennie a keretirányelv előírásai általi módosításoknak!!! kötelezettségek – tények – lehetőségek – akadályok - megoldások

… („orvosi ló esete”) kötelezettségek – tények – lehetőségek – akadályok - megoldások Szelektív bontás? Szelektív tárolás? Minőségi alapanyag Deponálási díj?

„hulladék”: olyan anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik vagy megválni köteles; „hulladéktermelő”: akinek a tevékenysége során hulladék keletkezik (eredeti hulladéktermelő) vagy bárki, aki előkezelést, keverést vagy egyéb olyan műveletet végez, ami ezen hulladék jellegében vagy összetételében változást eredményez; „hulladékbirtokos”: a hulladéktermelő vagy az a természetes vagy jogi személy, akinek a hulladék a birtokában van; „közvetítő”: olyan vállalkozás, amely mások nevében intézi a hulladék hasznosítását vagy ártalmatlanítását, ideértve azokat az közvetítőket is, amelyek nem lesznek fizikailag a hulladék birtokosai; … tények /98/EK fogalmak kötelezettségek – tények – lehetőségek – akadályok - megoldások

Jelenlegi állapot Az OHT 1. tervidőszakában ( ) előirányzott újrahasznosítási ráta 2008-ra 50% volt, megvalósult ~20%. Az Európai Unió új Hulladék keretirányelve: 2020-ra el kell érni a 70%-os újrahasznosítási rátát. A kitermelt föld kikerült a hulladékkörből december 12-ig a hazai jogi szabályozásban meg kell jelennie a keretirányelv előírásai általi módosításoknak. Az OHT 2 tervszámai az elkövetkezendő tervidőszakra ( ) kidolgozás és társadalmi egyeztetés alatt állnak. Az új Hgt. még nem került a parlament elé valamennyi végrehajtási rendeletével … tények – jelenlegi állapot kötelezettségek – tények – lehetőségek – akadályok - megoldások

… tények – jelenlegi állapot kötelezettségek – tények – lehetőségek – akadályok - megoldások Jogszabályi útvesztő

birtokosai; … tények kötelezettségek – tények – lehetőségek – akadályok - megoldások

…lehetőségek?! Nemzetközi példa, amit itthon is megvalósíthatnánk:  K+F erősítése a hasznosítási lehetőségek skálájának bővítésre  Letárolt „antropogének” hasznosítása  Erőforrás-védelem  Az újonnan épülő építmények azonosítása  Standardok létrehozása Műszaki specifikálás Szabályozók igazítása a K+F eredményekhez  Azonosságok mentén hasonló alkalmazás  Szelektív bontás

A hasznosítás előtt az egyik legnagyobb akadály, hogy egyenlőre hiányoznak azok a feldolgozott építési és bontási hulladékokra vonatkozó építőipari szabványok, amelyek egységes minőségi garanciát biztosítanának a másodnyersanyagok felhasználói számára. Az építési és bontási hulladékok másodnyersanyagként történő alkalmazásában főként az elsődleges alapanyagokat bányászó társaságok jelentenek konkurenciát, noha az építési és bontási hulladékok keletkező mennyiségét tekintve nem azonos nagyságrendű anyagáramok. A hasznosított építési és bontási hulladékok felhasználását a kormányzati politika sem könnyíti meg, hiszen az állam adminisztratív és pénzügyi ösztönzőkkel sem sarkallja erre az építőipari kivitelező vállalatokat. Mindeközben az elmúlt években európai uniós társfinanszírozással elkészült építési és bontási hulladék feldolgozó üzemek tisztán piaci környezetben kell, hogy működjenek, az elsődleges alapanyag-kitermelő cégek áraival versenyre kényszerülve. … akadályok kötelezettségek – tények – lehetőségek – akadályok - megoldások

Teljesítés feltételei Ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetben a 2020-ra vonatkozó kötelezést teljesíteni tudjuk az alábbiak megvalósítása mindenképpen szükséges: olyan termékminősítés, mely a primer anyagokkal szembeni versenyhelyzetet támogatja naprakész adatokat szolgáltató információs rendszer PPP projektek támogatása (pl.: önkormányzati úthálózat fejlesztése) szankcionálók és ösztönzők bevezetése (pl.: lerakási díj megemelése, tárolási díj bevezetése, stb…) közbeszerzésekben kötelező 30-40%-os felhasználás előírása K+F projektek támogatása … megoldások kötelezettségek – tények – lehetőségek – akadályok - megoldások

Szabályozás A „45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól” helyett kormányrendeleti szinten kell szabályozni e területet. A helyi (HHT) és regionális (RHT) tervekben is meg kell jelennie az építési és bontási hulladékok újrahasznosítására vonatkozó szabályozók által a 2020-as teljesítés biztosító lépéseknek. … megoldások kötelezettségek – tények – lehetőségek – akadályok - megoldások

… megoldások kötelezettségek – tények – lehetőségek – akadályok - megoldások Fokozatosság elve a szükséges lépések ütemezése

… megoldások kötelezettségek – tények – lehetőségek – akadályok - megoldások

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket ! 1143 Budapest, Stefánia út 75.