Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
Advertisements

Makroökonómia gyakorlat
3.tétel GDP,GNI.
5. hét: Solow-modell Csortos Orsolya
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Makroökonómia 5. előadás.
Makroökonómia gyakorlat
Kvantitatív Módszerek
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
A befektetési környezet
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
A keynes-i gazdaságpolitika vége? Barcza György. USA gazdasági ciklusok 2.
Makroökonómia 3.előadás.
Előadás 51 Kormányzati politika Államkötvény nélküli eset Az egyensúlyi modellben a kormányzati változók közül 2 exogén, egy endogén, mivel a kormányzat.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
Rövid távú modell IV. Aggregált kínálat.
2. A MAKROGAZDASÁGI POLITIKA CÉLRENDSZERE
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
Elmélettörténet John Maynard Keynes.
Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon
Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon Növekedés erőforráskorlátokkal.
A makrgazdasági munkakínálat:
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. IX.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Idősorok elemzése.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. IX.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Idősorok elemzése.
Statisztika II. X. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Az ipari növekedés mai területi folyamatai
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Kvantitatív módszerek
Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
Modern monetarizmus Új klasszikus makroökonómia
Idősor komponensei Trend vagy alapirányzat: az idősor alakulásának fő irányát mutatja meg. Szezonális vagy idényszerű ingadozás: szabályos időszakonként.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
A magyar gazdaság várható helyzete
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
RÉSZEKRE BONTOTT SOKASÁG VIZSGÁLATA
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard VII.Előadás Növekedés, ciklusok Május.
Többváltozós adatelemzés
Alapfogalmak.
Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
A gazdasági élet problémái
TÁRSADALOMSTATISZTIKA Sztochasztikus kapcsolatok II.
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
A gazdasági élet problémái
KONJUNKTÚRAINGADOZÁSOK
Csillag István. Folytatjuk…... Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk….(????) A fundamentumok a csúcson! -GDP: 3,6% (2014.I-III.negyedév)KSH.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
MBA Akadémia 1 A bővülés éve 2008?? Palócz Éva KOPINT-TARKI MBA Akadémia április26.
Előrejelzés Összeállította: Sójáné Dux Ágnes. Előrejelzés Az időbeli folyamatok elemzésének segítségével lehetőség nyílik a korábban láthatatlan trendek.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Gazdaságstatisztika Konzultáció a korreláció- és regressziószámítás, idősorok elemzése témakörökből.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon Üzleti ciklusok: definíciók és empiria

Mi a ciklusok jelentősége? Gazdasági jelentőség: USA 1932: GNP 13,4%-kal esik, a munkanélküliség 23,6%. Politika jelentőség: Németország 1928-1931: az NSDAP szavazótábora egyenes arányban növekszik a munkanélküliséggel. 1931-től csökken a munkanélküliség, de a szavazók száma tovább növekszik. A ciklus öl - szó szerint. A gazdasági válságok politikai vámszedői a populista demagógok. Közgazdaságtudományi jelentőség: 1929-33 után hallják meg igazán Keynes-t, ez a makroökonómia és az aktivista, tudatosan anticiklikus gazdaságpolitika hajnala. 1945 után láthatólag hosszabbak a prosperitási időszakok, mint a depressziók. Mi az oka? Van néhány tipp. Válasz nincs.

Az üzleti ciklusok mérése Wesley Clair Mitchell, az Amerikai Institucionalista Iskola képviselője 1920-ban alapította meg az NBER-t (National Bureau of Economic Research). Lényegében ezzel vette kezdetét az üzleti ciklusok rendszeres mérése. Ez máig tart: http://www.nber.org/cycles/ Azt a megközelítést, amely a ciklusokat mérni, nem magyarázni/modellezni próbálja, empiricizmusnak nevezzük. Ezzel az iránnyal foglalkozunk ma.

Példa: ciklus kronológia

Definíció (Burns és Mitchell, 1946) „Az üzleti ciklusok alatt azon nemzetek aggregált gazdasági tevékenységében megfigyelhető ingadozások egy fajtáját értjük, amelyekben a tevékenységeik zöme üzleti vállalkozások formájában szerveződik meg.” Tehát alapvetően a kapitalista gazdaság jellemzőinek tartják. Noha ingadozások jelen voltak az államszocialista országokban is, ezeket nem üzleti ciklusoknak nevezzük. Az üzleti ciklus másik fontos tulajdonsága, hogy több gazdasági változó együttes mozgását jelenti, nem csupán egyikét-másikét.

Tulajdonságok Az üzleti ciklusok: Ismétlődőek (recurrent): azaz nem egyszeri jelenségekről van szó, állandóan jelen vannak idősorainkban. De nem periodikusak (aperiodicity), azaz nem azonos hosszúságúak. Régi nézőpont: periodikus ciklusok: ld. Kitchin ciklus (3-5 év), Juglar (7 év), Kuznets (15-25 év), Kondratyev (45-60 év). Ezt ma már meghaladta a közgazdaságtan. A ciklusok periodicitásának hite fennmaradt még néhány rokontudományban, ld. gazdaságtörténet, de valójában empirikusan elvethető (Kitchin és Juglar ciklusok), vagy hosszú ciklusok esetén ellenőrizhetetlen (Kondratyev-ciklusok). Perzisztencia: Azaz az üzleti ciklusok több mint egy évig tartanak. Az egy évnél kisebb hosszúságú ciklikusságot nem üzleti ciklusként azonosítjuk, hanem vagy szezonalitásként (ha periodikus), vagy átmeneti sokkokként (ha aperiodikus).

Alapfogalmak Üzleti ciklus: az aggregált kibocsátásban (jövedelemben) megjelenő, a hosszútávú trend körüli ingadozások. Régebben ezeket periodikusnak gondolták.Mit jelent ez? Hogy a ciklusok hossza nem állandó. Peak: a ciklus csúcsa, through (bust): a ciklus mélypontja. Peak-től through-ig: a lefelé ívelő szakasz: contraction (összehúzódás), through-tól peak-ig: expansion: Expansion (bővülés): két részre bontjuk: helyreállás (recovery) és prosperitás (prosperity)

Ciklus és elemei

Alapfogalmak Amplitúdó: az ingadozás nagyságának mértéke. Ciklus amplitúdó=Peak mínusz trough ( általában a GNP vagy GDP százalékában kifejezve) Ciklus hossza: peak-től peak-ig, vagy thorugh-tól through-ig. Azaz: hullámhossz.

Mérési problémák Feltevés: az aggregált jövedelem felbontható két elemre: trendre (g) és ciklusra (c). Ahol feltesszük, hogy Vagyis az áltagos kibocsátás megegyezik a trend átlagával. A ciklus tehát a trend várható értékét nem módosítja.

Mérési problémák Az előbbi felírás additívvá alakítható: Ahol g a trend, c pedig a ciklus. Ha ismerjük a trendet, ismerjük a ciklust is. De ismerjük a trendet? Vajon a gazdaság hosszútávú növekedése egyenletes, vagy még a trend is változhat? Elméleti alapokon lehet választ adni.

Példa: Egyesült Királyság log GDP

Példa: lineáris trend?

Ekkor a ciklusok?

Lineáris trend? A log-lineáris feltevés, vagyis, hogy a gazdaság hosszútávon ugyanakkora rátával (pl. 1,8%/év) növekszik, semmiképpen sem felel meg hosszútávon, és rövidtávon is erőltetett. (trendtörés) Rövidtávon lehetne ilyesmit csinálni, de szükséges? Mi van ha maga trend is változhat?

Hodrick-Prescott szűrő Általában kétféle szűrőt tanítanak az alapstatisztika kurzusokon: MA és exponenciális simítás. Az üzleti ciklusok mérésében mára egyeduralkodóvá vált a Hodrick-Prescott szűrő. Nyílván: ez egy kompromisszum két cél között: legyen a trend közel a megfigyelt GDP-hez, de ne legyen a trend túl változékony sem. Figyeljük meg: ha lambda nulla, akkor nincs ciklikus komponens. A trend növekedési ütemének változása t és t+1 időpont között (azaz a trendkomponens változékonysága) Ez a ciklikus komponens Súly

HP-szűrő: trend Λ=100

Cikllikus komponens HP-filterrel

Találjuk meg a ciklusokat! 0,11 Amplitúdó=0,24≈24% -0,13

Hogyan mérjük a ciklusok változékonyságát? Szórás: Amikor a változó logaritmusának szórását számoljuk, akkor a szórást %-ként értelmezhetjük.

Az Egyesült Királyság GDP-jének volatilitása (1956-2003) GDP-n belüli arány (%) Szórás (%) Relatív szórás (GDP szórásához képest) GDP 100 1,51 1 Háztartások fogyasztása 61 1.68 1,11 Hazai beruházások 15 6.34 4,21 Közösségi fogyasztás 23 1.3 0,86 Export 18 2.98 1,98 Import 3.78 2,51 Foglalkoztatottság 1.15 0,76 Forrás: Sørensen és Whitta-Jacobsen: Introducing Advanced Macroeconomics: Growth & Business Cycles, 2005

Az Egyesült Államok GDP-jének volatilitása (1947-2003) GDP-n belüli arány (%) Szórás (%) Relatív szórás (GDP szórásához képest) GDP 100 1,66 1 Háztartások fogyasztása 64 1,33 0,8 Hazai beruházások 16 7,61 4,58 Közösségi fogyasztás 3,4 2,04 Export 7 5,43 3,26 Import 8 5,15 3,1 Foglalkoztatottság 1,41 0,85 Forrás: Sørensen és Whitta-Jacobsen: Introducing Advanced Macroeconomics: Growth & Business Cycles, 2005

Dánia GDP-jének volatilitása (1971-2003) GDP-n belüli arány (%) Szórás (%) Relatív szórás (GDP szórásához képest) GDP 100 1,67 1 Háztartások fogyasztása 51 2,21 1,32 Hazai beruházások 18 9,76 5,84 Közösségi fogyasztás 26 1,19 0,71 Export 31 2,65 1,58 Import 28 4,53 2,71 Foglalkoztatottság 0,85 0,51 Forrás: Sørensen és Whitta-Jacobsen: Introducing Advanced Macroeconomics: Growth & Business Cycles, 2005

Néhány következtetés 1. A beruházások sokkal volatilisebbek, mint maga a ciklus. Ez tehát a legkevésbé stabil komponense az aggregált keresletnek. 2. A külkereskedelem átlagosan 2-3-szor volatilisebb a GDP-nél. 3. A foglalkoztatottság (és egyben a munkanélküliség is) sokkal kevésbé volatilis, mint az aggregált jövedelem.

Vajon melyik komponens, hogyan függ össze a ciklussal? Empirikus eszközünk a lineáris korreláció: Ezzel a kapcsolat szorosságát mérjük a GDP és valamely c változó között. A korrelációs együttható értéke szerint csoportosíthatjuk az egyes változókat.

Vajon melyik komponens, hogyan függ össze a ciklussal? Prociklikus komponens: , azaz a változó egy irányba mozog az aggregált jövedelemmel. Anticiklikus (kontraciklikus) komponens: , azaz a változó az aggregált jövedelmmel ellentétesen mozog. Aciklikus komponens: , azaz a változó az aggreglt jövedelemtől függetlenül mozog.

Jellemző eredmények A háztartások fogyasztása, a beruházások, és az import erősen prociklikusak. A foglalkoztatottság (munkanélküliség) prociklikus (kontraciklikus), és erősebben korrellál a GDP-vel, mint a reálbérek és a hatékonyság. Az infláció általában prociklikus, de a kapcsolat nem mindenhol egyértelmű.

Vezető és követő indikátorok Az egyes változókban megfiegylt ciklusok nem mindig esnek időben egybe a GDP ciklusaival. Ha azok mégis egyszerre történnek, akkor a változó egyidejű (coincident). Ha előbb van a csúcs és a mélypont, akkor leading (vezető, megelőző), ha utána, akkor lag (késő, követő).

Vezető és követő indikátorok

Vezető és követő indikátorok

Vezető és követő indikátorok

Vezető és követő indikátorok

Eredmények Lead: Fogyasztás (néhány országban) Import, export (néhány országban), munkatermelékenység (néhány országban). Lag: fogyasztás (néhány országban), foglakoztatottság, rövid távú nominális kamatláb

Business Conditions Digest Az USA-ra igaz. Előrejelzésre használják. Lead: munkaórák az iparban, munkanélküli segélykérelmek száma, fogyasztási javak rendelési értéke, S&P 500 Composite Index, építési engedélyek, kései teljesítések aránya, M2 növekedési ráta. Coincident: nem mezőgazdasági foglalkoztatottság, ipari termelés indexe, személyi jövedelem, ipari és kereskedelemi forgalom.