Az európai fogyasztóvédelmi magánjog fejlődési tendenciái Dr. Hajnal Zsolt FOME elnök/ DE-ÁJK egyetemi tanársegéd 2011. május 31.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
Advertisements

A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
1 ENCASIA – A KBSZ részvétele a Hálózat munkájában KBSZ SZAKMAI FÓRUM - LÉGIKÖZLEKEDÉS Budapest, dr. Becske Loránd főigazgató.
Megtakarításokról közérthetően mindenkinek
A PÁLYÁZAT Márkus Miklós szakértő Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár 2013 Zárórendezvény.
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
Az Európai Unió és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 2010.július 30. Eger Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Osztály.
A határon átnyúló együttműködési programok a as időszakban Hende Csaba Körmend, november 7.
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Az Európai Unió és Magyarország
A nemzeti vámjogszabályok
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 3. Előadás vázlata
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Az Európai Unió és a sport, közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségek
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Fogyasztóvédelem az Európai Unióban
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Vasútszabályozási Osztály
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
2012. január 25. Rozsnyai Krisztina 1 A felsőoktatás minőségbiztosítása Európában – a minőségbiztosítás és a nemzetköziesedés Rozsnyai Krisztina MAB Magyar.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Strukturális és Kohéziós Alapok
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
EU szabályozás SZENNYEZETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ UNIÓS JOGSZABÁLYOK.
A z alternatív vitarendezés lehetőségei a hagyományostól eltérő értékesítési formák terén, a békéltető testületek jövője és lehetőségei Konferencia 2011.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
A zöld közbeszerzés európai és magyar jogi szabályozása Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
Fogyasztói jogok és a fogyasztók magánjogi védelme
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A jogforrási rendszer II.
EU-ETS hitelesítő szervezetek akkreditálása
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Szerzői jogi reform az Európai Unióban
Előadás másolata:

Az európai fogyasztóvédelmi magánjog fejlődési tendenciái Dr. Hajnal Zsolt FOME elnök/ DE-ÁJK egyetemi tanársegéd május 31.

Az EU fogyasztóvédelmi jogi szabályozása 493 millió fogyasztó az Európai Unióban A fogyasztók termelik az Unió GDP- jének 58%-át A magabiztos, tájékozott és erős pozíciójú fogyasztók a gazdasági változások motorjai, mivel az ő döntéseik jelentik az innováció és a hatékonyság hajtóerejét

A fogyasztóvédelmi jog egységesítése a Római Szerződéstől napjainkig Soft law időszak – jogalkotási felhatalmazás nélkül Minimum harmonizáció (kiv: termékfelelősségi irányelv) Maastricti Szerződéstől – Lisszaboni Szerződésig Horizontális politika (EUMSZ. 12. cikk, 169. cikk) Kettős jogalkotási felhatalmazás: fogyasztóvédelmi és belső piaci intézkedések Minimum –maximum jogharmonizáció

A fogyasztóvédelmi jogegységesítés Európában I. A fogyasztóvédelmi joganyag felülvizsgálata 2004-ben kezdődött Bizottság február 8-án fogadta el a fogyasztóvédelmi joganyag átvilágításáról szóló Zöld Könyvet Három lényeges kérdésre kívánt alternatívákat kínálni: a fogyasztóvédelmi joganyag folytatólagos felülvizsgálata során követendő stratégia (vertikális-horizontális), a horizontális jogi aktus lehetséges tárgyi hatálya, illetve a harmonizáció foka (maximum – minimum, kölcsönös elismerés, származási ország) Fogyasztói bizalomhiány, jogi szabályozás széttagoltsága

A fogyasztóvédelmi jogegységesítés Európában II október 8-án fogadták el a fogyasztók jogairól szóló irányelv javaslatát Határon átnyúló értékesítés elősegítése Négy irányelv egy jogi aktusban történő szabályozása Maximum jogharmonizáció Politikai fordulat – maximum jogharmonizáció helyett más alternatíva Fogyasztóvédelmi jog egységesítése összefonódik az európai magánjog egységesítéssel

Magánjog-egységesítés Európában I. Lando vezette PECL (Principles of European Contract Law) 1998-óta működik a Study Group on European Civil Code (SGECC) célja az Európai Magánjogi Kódex megalkotásának elősegítése, noha tevékenységük nem tudott túllépni az európai szerződésjog egységesítésén: CoPECL (Common Principles of European Contract Law), a másik két hálózat tagállamok szakértőinek hálózata és az ún. stakeholder-ek hálózata CoPECL hálózat legfőbb feladata abban áll, hogy kidolgozza az európai szerződési jog közös hivatkozásai kereteit (CFR – Common Frame of References)

Magánjog-egységesítés Európában II. Draft Common Frame of References A CFR maga egyfajta intézményközi egyezményül szolgál, mely az EU szervein belül rendelkezik kötelező erővel és/vagy a felek által választható opcionális jogintézménnyé alakulhat. A csoport azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a hatályos közösségi jog átvizsgálása és rendszerezése révén megtalálja a közös alapokat, amelyre aztán az egységes európai szerződésjog épülhet Az SGECC és az Aquis Group által közösen kidolgozott Közös Hivatkozási Keret tudományos verziója (Draft Common Frame of References - DCFR), egy hosszú fogalomlistával egyetemben 2008 januárjában került a nyilvánosság elé.

Fogyasztóvédelmi jogegységesítés az európai egységes magánjog tükrében Az európai szerződési jogra vonatkozó jogszabály elősegíthetné, hogy az Unió teljesítse gazdasági céljait, és kilábaljon a gazdasági válságból. A 2010 és 2014 közötti időszakra szóló stockholmi program Az Unió az eltérő szerződési jogi jogszabályokkal összefüggő piaci korlátok eltávolítására irányuló hatékony eszközök elfogadása révén megszüntethetné a szerződési jogi joghézagokat. Bizottság szakértői csoport annak tanulmányozására, hogy megvalósítható-e olyan felhasználóbarát európai szerződési jogi eszköz,

Zöld Könyv 2010 Az európai szerződési jog legmegfelelőbb eszközének megválasztása A jövőbeni eszköz jogi jellege, alkalmazási területe és tárgyi hatálya vonatkozásában több választási lehetőséget azonosítottunk. Az európai szerződési jogi eszköz az uniós jogalkotás következetességének és minőségének javítására irányuló, jogilag nem kötelező eszköztől a számos eltérő nemzeti szerződési jogi szabályozás alternatívájaként egységes szerződési jogi szabályokat megállapító, kötelező erejű jogszabályig terjedhet.

Zöld Könyv választási lehetőség: A szakértői csoport eredményeinek közzététele 2. választási lehetőség: Hivatalos „eszköztár” a jogalkotó számára a) Az „eszköztárra” vonatkozó bizottsági aktus b) Az „eszköztárra” vonatkozó intézményközi megállapodás 3. választási lehetőség: Az európai szerződési jogról szóló bizottsági ajánlás 4. választási lehetőség: A szabadon választható európai szerződési jogi eszközt létrehozó rendelet 5. választási lehetőség: Az európai szerződési jogról szóló irányelv 6. választási lehetőség: Az európai szerződési jog létrehozásáról szóló rendelet 7. választási lehetőség: Az európai polgári törvénykönyv létrehozásáról szóló rendelet

KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET!