„Időskori bántalmazás – az abúzus változó formái”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

10. Erőszak a családban, válás
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Nyugdíjasok Országos Képviselete
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
GYERMEKBÁNTALMAZÁSOK A TABULA RASA ALAPÍTVÁNY TEVÉKENYSÉGE Kovácsné Duró Andrea ME BTK Tanárképző Intézet
Szociális munka az onkológiában
„KAPCSOLATTARTÁS A KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐKKEL”
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV):
Mi az egészség? EGÉSZ –SÉG, TESTI – LELKI- JÓL LÉT.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen NANE
Alkoholizmus.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
A gyermekvédelmi jelzőrendszer
Kozma Judit „Jó gyakorlat - rossz gyakorlat” a roma állampolgárokkal végzett szociálpedagógiai munkában Miskolc, szeptember 12.
Rokszin Mónika Pszichológus
Etikai alapelvek az ápolásban
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
A dystrophiától a gyermekbántalmazásig
Családi diszfunkciók Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
A PSZICHIÁTRIA ALAPVONALAI
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Demenciával küzdő idősek segítése a szociális alapellátásban Dr. Szabó Lajos 2010.
A kriminálpszichológia
Idősbántalmazás a családban
ŐSZ ŐSZ.
Gyermekvédelem kontra családvédelem
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A projekt általános szakmai célkitűzései
DIAGNOSZTIKAI ALAPISMERETEK
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
(Erőszak és elhanyagolás a családban)
Speciális gyermekvédelem
Tömeges krízishelyzetek a pszichológus szemével II.
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
Erőszak a családban.
Öngyilkosság megelőzés Öngyilkossági gondolatai vannak? Krízisben van? Kérjen segítséget! Hívja a at! (ingyenes, vezetékes- és mobiltelefonról,
Készítette:Tóth Sándorné
MUSZÁJ MUSZAJMUNKACSOPORT.HU Munkacsoport a Gyerekkori Szexuális Abúzus Áldozatainak Jogaiért.
Családtámogató ellátások
Személyközpontú gondozás
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
1 Egészségvédelem a munkahelyen II. Stresszmentes munkahelyek. Prof. Dr. Ungváry György.
Az iskolai zaklatás jelensége alapfogalmai. Az agresszió fogalma pszichológiai háttere Agresszió minden olyan szándékos cselekvés, amelynek indítéka,
GRASSROOTS Gyermekvédelem
A szexuális abúzus és a lelki elakadások kapcsolatának vizsgálata
Az idősödés pszichológiai és pszichiátriai aspektusai
Abúzus a családban Hogyan felel meg a családon belüli erőszak a társadalmi normáknak, és mi a haszna az elkövető számára? Kuszing Gábor Stop-Férfierőszak.
Migráció és a struktúrális diszkrimináció kapcsolata
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

„Időskori bántalmazás – az abúzus változó formái”

(WHO World Report on Violence and Health, 2002 ) „Nincs egyetlen ok, ami megmagyarázná, hogy az egyik ember miért válik erőszakossá, bántalmazóvá, míg egy másik személy nem. Az erőszaknak összetett okai vannak, szerteágazó gyökerekkel – biológiai, társadalmi, kulturális, gazdasági, érzelmi és politikai.” (WHO World Report on Violence and Health, 2002 )

Időskori abúzus Egyszeri vagy ismétlődő cselekvés, vagy szükséges beavatkozás, cselekvés hiánya, amely cselekedet vagy annak hiánya árt, félelmet, szükségtelen fájdalmat okoz az idős személynek egy olyan kapcsolaton belül, amelyben elvárható a bizalom. Ez a cselekvés vagy annak hiánya magába foglalja a fizikai bántalmazást, a szexuális erőszakot, érzelmi/szóbeli/pszichológiai bántalmazást, fizikai elhanyagolást (aktív vagy passzív), lelki elhanyagolást, anyagi/pénzügyi kihasználást, az emberi jogok megsértését, faji, nemzeti, vallási megkülönböztetést.

Az időskori abúzus főbb formái Fizikai abúzus. Pszichés/verbális abúzus. Szexuális abúzus. Elhanyagolás. Anyagi abúzus.

Időskorú abúzus formái Otthoni/családon belüli abúzus: általánosan ugyanazt jelenti, mint az idősek bántalmazása, rosszul gondozása azzal a különbséggel, hogy ez esetben a bántalmazás az idős otthonában, vagy a gondozást végző otthonában történik. A bántalmazó legtöbbször szoros rokoni kapcsolatban áll az idősszeméllyel.

Időskorú abúzus formái Intézményi abúzus: megjelenési formái megegyeznek az általánosan említett bántalmazási formákkal, azzal a különbséggel, hogy a bántalmazásra intézményi keretek között kerül sor, (idősek otthonában, ápoló-gondozóházakban, átmeneti, tartós ellátó intézményekben). Az elkövető jogilag szabályozottan végzi feladatát, fizetett segítők, szakemberek, néha egész intézményi gyakorlatot jellemzően.

Időskorú abúzus formái Ön elhanyagolás: olyan viselkedés, amellyel az idős személy veszélyezteti saját egészségét, biztonságát. Az ön-elhanyagolásba nem tartozik bele az, amikor az idős személy mentálisan kompetens, felméri a következményeit a döntéseinek, és tudatosan, önként vállalja, hogy esetlegesen kárt okoz egészségében a választásával.

Teóriák a bántalmazásról Segítői stressz Ez az általánosan elterjedt teória azt mondja, hogy a jó szándékú segítők is túlterhelődnek a függőségben lévő idősek állandó ápolási szükségletétől, végül elveszítik a jóindulatukat, és elhanyagolják, megütik, vagy más módon ártanak az időseknek.

Teóriák a bántalmazásról Időskori személyiségjegyek Az időkori betegségek, demencia, romboló magatartás, problematikus személyiségvonások, és az állandó, folyamatos ellátást igénylő állapotok mind emelik az abúzus bekövetkeztének lehetőségét.

Teóriák a bántalmazásról Tanult megküzdési stratégia Néhány teória azt állítja, hogy a bántalmazás, különösen a családon belüli bántalmazás, egy tanult probléma-megoldási modell, amely átadódik egyik generációról a másik generációra. Ennek érvényességét még nem támasztották alá az idősekkel kapcsolatban, noha a gyermekek bántalmazásánál egyértelműen bizonyított.

Statisztika - National Center on Elder Abuse (USA) Jelentés az idősek bántalmazásáról: a bántalmazások 1/6-a, az otthoni bántalmazások 1/14-e kerül nyilvánosságra. Tartósan kb. 43% az idősek családon belüli bántalmazása. Az elmúlt években az idősek otthoni bántalmazása 150%-kal nőtt. Az otthoni abúzus 62%-a bántalmazás, elhanyagolás, kihasználás formájában tapasztalható, illetve a rosszul gondozás jelentős. 38%-ban önelhanyagolást találtak. Az elkövetők 90%-a családtag. Az idősek bántalmazásának több, mint felét férfiak követték el. (National Association of Adult Protectiv Services Administrators)

Bántalmazás külső jelei Testi sérülés, bántalom, ami nincs jól, megfelelően, gondosan ápolva. Testi sérülés, ami nem magyarázható az elmondott történettel. Fájdalom érintésre. Kiszáradás, és rosszul tápláltság betegség jelenléte nélkül. Beesett szemek, arc, monoklik, véraláfutások a testen. Nem megfelelő adminisztráció a gyógyszerezésről. Orvosi, kórházi ellátás túl gyakori igénybe vétele. Élelem, víz, egyéb szükségletek hiánya. Ingóságok, értékpapírok, kellemes életkörülmények, személyes dolgok hiánya. Erőszakos elzárás, elkülönítés.

Bántalmazott viselkedési jelei Félelem. Szorongás, nyugtalanság. Harag, düh. Elkülönülés, visszahúzódás, védekezés. Depresszió. Visszavonultság, beletörődés, ambivalens viselkedés. Ellentmondó kijelentések sérülési nyomokról. Valószerűtlen sztorik sérülésekről, gyakori balesetek. Tétovázás, nyílt beszélgetés kerülése. Zűrzavarosság, zavartság.

Bántalmazó viselkedési jegyei Az idős megakadályozása abban, hogy beszéljen, vagy találkozzon látogatókkal. Düh, közöny, agresszív viselkedés az idősekkel szemben. Mentális betegségek. Bűnöző viselkedés, vagy családon belüli erőszak az élettörténetben. Az idősekhez való jóindulatú hozzáállás hiánya. Titkolt vonzalom, kacérkodás vagy túlzott félénkség, feltűnő tartózkodás a testkontaktustól lehetséges indikátor a helytelen szexuális viszonyban. Egymásnak ellentmondó beszámolók a különféle incidensekről. Túlzott kontrollálás. Az idősekről teherként való beszéd.

A bántalmazás megelőzési lehetőségei -társadalmi attitűdök fejlesztése Az idősödés is normális folyamat. Az idősödés is univerzális. Az idősödés is egyénenként változó. Az idősödésnek nem szükségszerű velejárói a betegségek. Az idős emberek három generációt képviselnek – szülők, nagyszülők, dédszülők, nincs más korcsoport, amely ennyire sokféle. A halál normális és elkerülhetetlen.

A bántalmazás megelőzési lehetőségei -társadalmi attitűdök fejlesztése Az idősek is képesek és akarnak is tanulni. Az idősek is képesek és akarnak változni. Az idős emberek is meg akarják tartani az önrendelkezés jogát. Az idős emberek is életteli „emberi lények”. A méltó időskor biztosítása társadalmi feladat, csakúgy, mint a bántalmazás megelőzése és a védelem.

Köszönöm a figyelmet!