INFORMATIKA Kovácsné Lakatos Szilvia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hieroglifák.
Advertisements

1. A kommunikáció fogalma, fajtái folyamata
Információ, adat, kommunikáció
Mozgókép és médiaismeret
A kommunikáció.
Informatikai alapfogalmak
Az információszerzés.
INFORMATIKA OKTATÁS GYÓGYÁSZAT KÖZLEKEDÉS TÁVKÖZLÉS HADITECHNIKA
Optoelektronikai kommunikáció
Információ és közlemény
Az adatábrázolás, adattárolás módja a számítógépekben
Az információ rögzítése, tárolása, átviteli módjai
Az informatika alapjai
A számítástechnika és informatika tárgya
Kommunikáció.
3. óra Kódok, adatok.
A kommunikáció általános modellje
„A füstjelektől a műholdig” Avagy a hírközlés fejlődése
Adatábrázolás, algoritmusok
Nat Pedellus Informatika 8. osztály óra.
A számírás története.
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
Kommunikációs politika Összefoglaló feladatok
AZ ÍRÁS Ókori Hellász írása.
Az információ-technológia alapfogalmai
Információtechnológiai alapismeretek
A számítógép működéséhez két elv kell egyszerre működjön: automatizált számolás és programozhatóság. Történetét azokig a mechanikus számológépekig szokás.
Informatika.
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Kommunikáció.
A kommunikációs folyamat funkciói és tényezői
A nyelv, mint jelrendszer
A kommunikáció eszközei Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A televíziós adás-vétel elve.
Adatábrázolás, kódrendszerek
Balaton Marcell Balázs
A kommunikáció.
Jelek, jelrendszerek.
Számrendszerek kialakulása
Az informatika alapjai
Információ ... Számítógép: Információ:
Bináris szám-, karakter- és képábrázolás
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
Készítette: Veres Róbert Médiatechnika I. BKF-SZKI.
Az alapvető kommunikáció
Fekete Vivien Galambos Edit
Címlap Bevezetés az információelméletbe Keszei Ernő ELTE Fizikai Kémiai Tanszék
A nyelvi jel és jelrendszer
Írástörténet Napjainkban divatos metafora a "Gutenberg galaxis" búcsúztatása. A multimédiás kommunikáció, a "digitális írásbeliség" megjelenésével sokan.
Az egyiptomi írás.
A bináris jelrendszer és az ASCII kód
Kettes számrendszer.
A kommunikáció értelmezése
MÉDIAISMERET Közlési rendszerek
Az információ (vázlat)
Kommunikáció.
Információ.
Informatikai alapfogalmak
Információelmélet 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató- és.
Kommunikáció Boda Klaudia 12.c. Mi a kommunikáció? A kommunikáció tájékoztatás, információk cseréje közlése valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
A számírás kialakulása. A ‘sok’ fogalom kifejezése Egy, kettő, sok: egyes szám, kettes szám (duális), többes szám (arab, orosz, vogul) ter felix = háromszorosan.
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Az információ és mérése, számítógépek csoportosítása
A kommunikációs folyamat tényezői és funkciói
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Az informatika alapfogalmai Adatok tárolása Adatok továbbítása
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Kommunikáció típusai.
Informatika Nagyné dr. Polyák Ilona
A számítógép működésének alapjai
Előadás másolata:

INFORMATIKA Kovácsné Lakatos Szilvia

A kommunikáció alapjai „Ho antroposz eszti zoon politikon” – Arisztotelész „Ho antroposz eszti zoon politikon” Antroposz – ember Zoon – állat Politikon – polisz, társadalom „Az ember társadalomban élő állat” „Az ember társadalmi lény”

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI Gondolatot közölni valamilyen kóddal lehetséges. Ehhez ismerni és érteni kell a kódot. …---… …---… …---… Morze jelek: SOS SOS SOS Jelentése: „Save Our Spirits!” – „Mentsétek meg lelkeinket!”

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI KOMMUNIKÁCIÓ (– latin, communicatio = közlés, részesítés) Minden olyan folyamat, amelyben információátadás történik. Az információk rendszeres kicserélése emberek, gépek, vagy emberek és gépek között. Minden rendszer nélkülözhetetlen eleme. Pl az emberi társadalom is egy bonyolult rendszer, alapvető jellemzője a kommunikáció.

A KOMMUNIKÁCIÓ ÁLTALÁNOS MODELLJE Claude Elwood Shannon 1948. ZAJOS KÖZLEMÉNY TORZÍTOTT HÍR ZAJFORRÁS HÍR KÖZLEMÉNY VEVŐ HÍRFORRÁS ADÓ CSATORNA CÍMZETT

KOMMUNIKÁCIÓ A kommunikáció alapvető feltétele: A kódot az adó és a vevő is ismerje A kód legyen egyértelmű A zaj ne haladja meg a kód sikeres dekódolásához szükséges szintet.

KOMMUNIKÁCIÓ Az emberi kommunikáció funkciói: Információs funkció (információ átadás) Motivációs funkció (a közlő valamilyen cselekvésre akarja rávenni a fogadót) Ellenőrzési funkció (a közlő visszajelzést vár, hogy az információ elérte-e a célját)

NYELV ÉS BESZÉD Kialakulása: több tízezer év alatt. A hangok artikulációja (fonéma), szótaggá válása A fogalmakhoz hangsorok társultak - szavak (lexéma) Megjelentek a szerkezeti elemek (morféma) Ezek generációról generációra öröklődtek, gazdagodtak, az öröklődést emlékezetmegőrző eszközzel segítették. (memotechnikai eszközök) Egyéb információs kódrendszerek: zene, tűz, geometriai díszítés, rajz

ÍRÁS Képírás (piktográfia) Fogalomírás (ideográfia) Szóírás (ilyen a mai kínai írásmód) Az írás fejlődését nyomon lehet követni az egyiptomi íráson: Hieroglif írás – szent véset, díszírás Hieratikus írás – szent papi írás, még hieroglifák, de egyszerűbbek a jelek Démotikus írás – népi írás, legegyszerűbb írás A 2-3. századtól a görög ABC-n alapuló betűírássá alakult a kopt írásban. A betűírás a legfejlettebb írásforma, mert a nyelv minden hangjának egy írásjel felel meg, így bármilyen szó egyértelműen azonosítható.

SZÁMÍRÁS Minden írásban különleges jeleket használtak a számok írására. A legegyszerűbb eszközök a számlálás rögzítésére szolgáló jelek voltak. Erre valamilyen felületen rovásokat használtak. Területenként és korszakonként különböző számrendszerek és számjelölési formák alakultak ki. Több helyen a 60-as számrendszert használták, de a 10-es számrendszer is elterjedt volt. Egyiptomban: képek Görögök: ABC betűi Rómaiak: Római számok (MDCLXVI) A mai számjegyek Indiából arab közvetítéssel érkeztek Európába.

A NYELV ÉS AZ ÍRÁS KAPCSOLATA A nyelv egy kódrendszer, amivel gondolatokat mondhatunk ki, többé kevésbé egyértelműen. Az írás e kódrendszer továbbkódolása az információ továbbörökítésére. Ez egy új emlékezetmegőrző eszköz, aminek a technikai eszközei is folyamatosan fejlődnek. A folyamatban az is fontos tényező, hogy hányan ismerik a kódrendszert, és hányan férnek hozzá a csatornához.

NYOMTATÁS A 800-as évek, Kína: bélyegzőnyomtatás 1440-es évek: JOHANNES GUTTENBERG: fatáblás nyomtatással, szétszedhető fabetűkkel kísérletezett. Később fémből pontosabb és tartósabb betűket öntött. Legjelentősebb találmánya a betűöntőgép. A szövegtükör pontos illesztésére új módszere: a punktúra. A nyomtatott könyv elterjedése: ALDUS MANUTIUS újításai nyomán: kisebb méret, olvashatóbb, egyszerűbb betűtípus, ezért jóval olcsóbb. Új lendület: Reformáció: nagymennyiségű nyomtatott írás jelent meg.

NYOMTATÁS A következő 3 évszázadban a nyomtatás technikája feljődött: új szedési eljárások Egyre több folyamatot gépesítettek, szabványosítottak Pl.: A nyomdászati mértékegység: Pont, ami 0,375 mm (A számítástechnikában a pont nagysága: 1 inch/72: 0,353 mm)

TELEKOMMUNIKÁCIÓ Az ősember módszere az információk távolra juttatására: fény, füst, dob – ezek térben korlátozottan hatékonyak Később: futárok – időben nagyon lassú A 19. század második felétől új igény kommunikációban: térben és időben minél messzebbre és gyorsabban eljuttatni az információt. 1837: Samuel Morse: TÁVÍRÓ – kódolt kommunikáció 1876 Alexander Graham Bell: TELEFON – kódolás nélküli információátvitel: 1970-ig rézkábel – analóg jelek, utána üvegszál – digitális hírközlés

TELEKOMMUNIKÁCIÓ 20. század elejétől új kommunikációs csatorna: RÁDIÓ, ami az elektromágneses hullámokkal történő adatátvitelen alapszik HANGRÖGZÍTÉS, Edison találmánya a FONOGRÁF, majd 1940-es évektől a mágneses hangrögzítés terjedt el. 1895: Lumiere testvérek: MOZGÓKÉP Új kommunikációs csatorna: TV – a mozgóképek és hangok elektromágneses átvitelén alapszik 2950-es évektől: INTELLIGENS SZÁMÍTÓGÉPEK 1970-es évek: ŰRTÁVKÖZLÉS Napjainkban: számítógépek szerepe a telekommunikációban

INFORMÁCIÓ Az információ: az egymásra ható objektumok kommunikációjának objektív tartalma. Egyszerűbben: a kommunikáció objektív tartalma. Mértékegysége: bit A legkisebb jelkészlettel dolgozó kételemű ABC-ben egy jel kiválasztásával létrejön az információ.

DIGITÁLIS KÓD A kódolás számjegyes módját digitális kódnak nevezzük. Ez különböző számrendszerekben történhet. Leggyakrabban használt számrendszerek: Decimális (tizes) Hexadecimális (tizenhatos) Bináris (kettes)